De Stille Exodus

 

(Vertaling: E.J. Bron)

Pierre Rehov is een Israëlische documentairemaker, die zich bezighoudt met verschillende thema´s van het conflict tussen de Arabieren en Israël. In dut stuk zijn de joodse vluchtelingen uit Arabische landen het thema:

Het waren meer dan een miljoen Joden. Van 1946 tot 1974 is dit miljoen het aantal van de vergeten vluchtelingen, verdreven uit de Arabische wereld, die de geschiedenis graag zou vergeten, terwijl de slachtoffers zelf hun lot onder een dikke laag modder verborgen hebben. De Joden hebben duizenden jaren in Arabische landen geleefd en leken zich voorgoed te hebben neergelegd bij hun lot; velen beschouwden hun overleven zelfs als een wonder.

Maar in 1948 werd het begin van hun exodus ook de geboorte van de staat Israël. En terwijl de Arabische legers hun invasie van het jonge vluchtelingenland voorbereidden, terwijl de overlevenden van de Holocaust zich opstapelden in gevaren brengende schepen om de laatste terugkeer naar het land van hun dromen in hun gebeden te volbrengen, bereidden een paar honderdduizend Arabieren uit Palestina zich voor uit hun huizen te vluchten, ervan overtuigd dat ze als overwinnaars en veroveraars zouden terugkeren.

Weldra zouden ze al vluchtelingenkampen vullen, die gebouwd werden op het land van hun broeders en – vanwege hun weigering zich te integreren – hun vluchtelingenstatus doorgeven aan de volgende generaties. De Joden kregen geen speciale status. Zij waren zojuist in het land van hun voorouders teruggekeerd.

En toen ze uit Aden in Jemen, uit Egypte, uit Irak, Syrië, Marokko, Tunesië of Libië kwamen, toen ze alles en vaak zelfs familieleden, herinneringen en begraafplaatsen verloren hadden, waren ze bereid om in Israël en het Westen hun leven weer op te bouwen. Zonder ooit schadevergoeding te eisen en zonder recht op terugkeer of zelfs de wens dat hun verhaal verteld wordt…

Bron:
https://heplev.wordpress.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Religie van de vrede", "Vluchtelingen", antisemitisme, Arabische wereld, Barbarisme, Censuur, demoniseren, Desinformatie, Historie, Islam, Israël, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, Mensenrechten, Midden-Oosten, Moslims, onwetendheid, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Westen, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

11 reacties op De Stille Exodus

 1. fleckie' zegt:

  Tijdens het Brits mandaat- gebied, infiltreerden gewapende Arabieren het toen hetende Palestina,( en… hadden zich daar al gevestigd? ( vandaar waarschijnlijk hun zogenaamde ‘eigendommen’ ? Zodat ze eventueel aanspraak konden maken, achteraf, bij hun zogenaamd claimen van grond? Etc?

  Like

 2. scherpschutter1943 zegt:

  Het is een heel oud boek (nee, niet de bijbel), maar het boek “Exodus” geschreven door de amerikaanse schrijver Leon Uris, geschreven in 1958 in het engels en in 1959 in het nederlands vertaald door mevr. De Wit-Boonacker, uitgever is Hollandia BV Baarn. Geen ISBN.nummer bekend. Dit boek verhaald op meeslepende wijze de tocht van over heel Europa verspreidde joodse oorlogs overlevenden naar palestina, het beloofde land. Na het lezen van dit boek heb ik Israël en de joden, in mijn hart gesloten en dat is al 50 jaar zo. Misschien ergens nog te koop op een boekenbeurs of rommelmarkt. Ik kan het iedereen aanraden, want het boek is al oud maar de joodse situatie maakt het actueler dan ooit.

  Like

 3. Hendrik M. zegt:

  Dat het Palestijnen verhaal gebaseerd is op niets weten we wel, hebben Israël verlaten om hun moslim vriendjes te helpen, of niet in de weg te lopen tijdens de aanval om Israël te vernietigen.
  Vrijwillig vertrokken op aanraden der omliggende mohammedaanse landen; niks vluchteling!
  Tja, Israël, ik gun ze een goede toekomst en gun ze hun ‘betwiste’ gebieden, terrein veroverd op aanvallers, aanvallers die weigeren de door hun veroorzaakte schade te vergoeden…
  Verder vind ik het Jodendom als Godsdienst een soort sekte, iets als zwaar gereformeerden hier, of Jehovah’s getuigen, of zelfs de islam doctrine.
  Blijft dat ik voor Israël ben, inclusief joden en overige anders gelovenden.

  Like

 4. fleckie' zegt:

  Nog een ‘lezenswaardig’ boek…….’De JUDASCODE’ van Derek LAMBERT, uitg.Phoenix, isbn.90.6879.035.8. …….’ondanks de voortekenen weigerde Stalin in juni .1941 te geloven dat Hitler van plan was de Sovjet-Unie binnen te vallen……..Waarom negeerde Stalin die duidelijke waarschuwingen? Waarom zette hij de levens van miljoenen mensen op het spel? …….Het antwoord op deze intrigerende vraag is: ‘DE JUDAS CODE’ ……..1941: In het neutrale Lissabon heeft de. BRITSE.. Inlichtingendienst een sluw en meedogenloos plan beraamd….Rusland en Duitsland worden door hen in een helse uitputtingsoorlog aan het Oostfront gelokt. …Doel van dit alles: tijdwinst voor CHURCHILL. de uitvoering v. .h.Britse plan draait om EEN persoon Josef Hoffman, : een eenvoudige jongeman die bij het Rode Kruis in
  Issabon werkt en daar de beeldschone geheimzinnige Rachel ontmoet. Maar wie is Hoffman eigenlijk? Aan welke kant staat hij in werkelijkheid? Zijn leven hangt af van het geheim v.d.Judas Code en velen hebben er alles voor over om die te kraken……..’De Judas Code’ : eenverbijsterend raadsel; een beklemmende internationale thriller’……………NIETS uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk,fotokopie,microfilm of op welke andere wijze ook,zonder voorafgaande schriftelijke toestemming v.d.uitgever. ……..uitgave Hamish Hamilton Ltd.London 1983, by DLambert.<<<<<<<

  Like

 5. Er is nog een ander verhaal dat buiten Smirna, Wannsee, Maxloh en Rotherham meer verspreiding behoeft: http://hoeiboei.blogspot.nl/2009/12/de-kracht-van-de-rede-2-oriana-fallaci.html Al was het maar opdat niemand kan blijven beweren van niets geweten te hebben nu de meningsjuridisering alweer is ingezet in Groot Britannië.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s