Washington zet Belgrado vanwege Kosovo onder druk: De Servische president wil geen “vernedering” accepteren

Screenshot_5

(Vertaling: E.J. Bron)

Kosovo blijft ook bijna twintig jaar na de antivolkenrechtelijke overval van de NAVO op het voormalige Joegoslavië een twistappel. Dat werd nu tijdens het bezoek van de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken, Wess Mitchell, duidelijk.

Duits - Zuerst

Eigenlijk is Servië op weg naar het EU-lidmaatschap. De EU heeft echter voor een toetreding van Belgrado de voorwaarde dat alle geschilpunten in verband met het vroeger tot Joegoslavië behorende Kosovo van tevoren zijn opgelost.

Tijdens het bezoek van Mitchell, die in de Amerikaanse regering verantwoordelijk is voor Europese en Eurazische aangelegenheden, werden er echter aanzienlijke meningsverschillen met de Servische president Vučić duidelijk. Weliswaar zou men het in een “open en goed” gesprek met elkaar eens zijn geworden over bilaterale economische betrekkingen, hervormingen en de Europese integratie van Servië, maar de mogelijke vorming van een Kosovaars leger werd een twistpunt.

Mitchell verklaarde dat Kosovo aanspraak zou kunnen maken op eigen veiligheidstroepen. Deze zouden geen bedreiging voor Servië vormen. Vučić daarentegen wees erop dat en geen officieel document bestaat dat Kosovo het recht geeft eigen strijdkrachten op te bouwen. Daarvoor zou geen volkenrechtelijke juridische basis bestaan.

Vučić gaf bij deze gelegenheid ook heel openlijk toe dat Servië zonder de Amerikanen het Kosovo-probleem en andere geschilpunten in de regio niet zou kunnen oplossen. Een andere inschatting van de dingen zou “naïef en onverantwoordelijk” zijn. De Servische president werd nog duidelijker en verklaarde dat Belgrado bereid zou zijn om over compromissen te discussiëren, “maar we kunnen de vernedering van ons volk en de vernietiging van onze staat niet accepteren.”

Inmiddels krijgt Belgrado ondersteuning uit Moskou. Maria Sacharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, verklaarde: “De oprichting van strijdkrachten in Kosovo – een structuur die absoluut niet in de buurt komt van een echte staatsstructuur – zorgt voor een verscherping van de sowieso al gespannen situatie.”

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, EUSSR, Kosovo, Rusland, Servië, VS. Bookmark de permalink .

7 reacties op Washington zet Belgrado vanwege Kosovo onder druk: De Servische president wil geen “vernedering” accepteren

 1. paulzwueste zegt:

  Zo is het.
  Europa, Brussel dus, wil maar niet tot zich door laten dringen dat Servië en Rusland “Broedervolkeren” zijn.
  Rusland heeft tijdens de laffe overval van de EU en de toenmalige VS in de negentiger jaren niet kunnen ingrijpen omdat ze financieel aan de rand van de afgrond stonden en de interne spanningen te groot waren.
  Na de komst van Poetin is dat allemaal veranderd.
  Rusland is weer een van de supermachten… en Amerika moet heel goed rekening houden met het feit dat wie Servië aanvalt zal worden vernietigd door Rusland.
  Dat is een feit.

  Ben benieuwd in welke en hoeveel bochten de EU zich zal draaien om Servië op haar voorwaarden binnen de EU te halen.
  Ik ben er echter van overtuigd dat dàt nooit gaat gebeuren.
  We zullen het nog meemaken dat Rusland en Servië ’n vuist tegen de EU zullen maken.
  Waarbij de VS zich neutraal zullen houden.

  Liked by 1 persoon

 2. Charles Martel zegt:

  De slimme Navo en de nog slimmere EU hebben nog niet begrepen wat ze in Servië hebben aangericht: Kosovo is een overblijfsel van de Turkse bezetting, en nu beginnen de Turken opnieuw met de steun van de Kosoivaren. Een Kosovaars leger is het begin van de overrompeling van Europa.

  Liked by 1 persoon

 3. Hendrik M. zegt:

  Kosovo, een Servische provincie die met grof NAVO terroristisch geweld van de Serven afgenomen is en gegeven aan vuige Albanische islam parasieten.
  Ongeveer vergeljkbaar met de provincie Utrecht, als zich daar veel der in Nederland verblijvende islam parasieten zouden vestigen en een kleine meerderheid zouden vormen.
  Roepen over discriminatie en klagen over de zelfgeschapen toestanden; een NAVO die ingrijpt door Amsterdam en Rotterdam te bombarderen om zo zelfstandigheid en een ‘eigen’ land voor deze parasitaire islam infiltranten af te dwingen.
  Ja, ook Nederland deed aan deze misdadige bombardementen en gevechten mee; de ploerten!

  Liked by 1 persoon

  • hendrikush zegt:

   De Serven hebben met hun eigen bloed de onderwerping aan de Turken weerstaan.
   Nu worden ze door Brussel op een serveerblaadje aan de moslims overgeleverd.
   Kosovo staat klaar om nieuwe Janitsaren in te lijven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s