Italië: Er ontstaat een EU-kritisch pact

Screenshot_119

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Krijgt Italië een regering bestaande uit de Vijfsterrenbeweging (M5S) en het rechtse bondgenootschap? Op dit moment lijkt dat er wel op. De chef van Lega, Salvini, trekt aan allerlei mogelijke touwtjes. De EU vreest een horrorscenario.

Contra magazine

Er komt beweging in de Italiaanse regeringsonderhandelingen. Het schijnt dat de protestbeweging “MoVimento 5 Stelle” (Vijfsterrenbeweging/M5S) en de sterkste partij van het rechtse bondgenootschap, de Lega van Matteo Salvini, dichter bij elkaar komen en werken aan de vorming van een regering. De voorzitters van de beide partijen, de 45-jarige Matteo Salvini (Lega) en de 31-jarige Luigi Di Maio (M5S) hebben voortdurend contact met elkaar. Hij zou inmiddels vaker met Di Maio dan met zijn moeder bellen, merkte Salvini enkele dagen geleden op.

Geen wonder dat men al bij de verkiezingen Roberto Ficos (M5S) als president van het parlement  en Elisabetta Alberti Casellati (Forza Italia) als presidente van de Senaat bij elkaar bracht, beide met een grote meerderheid. Ook zou men al aan een regeringsprogramma werken.

Mocht er zo´n regering tot stand komen, waaraan de M5S en het rechtse bondgenootschap deelnemen, zou dat vooral voor de Brusselse eurocraten een bittere klap zijn, omdat alle EU- en euro-kritische partijen aan zo´n regering zouden deelnemen. Zowel de M5S als de Lega hebben verklaard dat ze zich niet zullen houden aan de 3% schuldengrens van de EU. In Brussel en Berlijn geldt zo´n bondgenootschap als “horrorscenario”.

Inmiddels heeft ook de oprichter van de M5S, de komediant Beppe Grillo, zijn toestemming voor een bondgenootschap met de Lega bekendgemaakt. “Salvini is iemand die zijch aan zijn woord houdt als hij iets zegt. Dat is zeldzaam”, verklaarde hij. Salvini beantwoordde het compliment van Grillo: “De Grillini´s zijn tot nu toe betrouwbaar gebleken.”

Silvio Berlusconi heeft de Italiaanse president ertoe opgeroepen om aan de chef van de Lega, Matteo Salvini, opdracht te geven een regering te vormen. “Midden-rechts heeft de meeste stemmen gekregen en heeft zodoende het recht om te bepalen wie de premier wordt. Salvini heeft het recht en de plicht om te pogen een regering te vormen”, zei hij tegen de “Corriere della Sera”.

Berlusconi, die verbonden is aan een innige vijandschap met de M5S, geeft echter de voorkeur aan een samenwerking met de sociaaldemocraten (PD), de grote verliezer van de parlementsverkiezingen. Zo´n coalitie beschikt alleen maar over een meerderheid wanneer het volledige rechtse bondgenootschap, dus ook de Lega, er aan deelneemt. De PD zou in zo´n coalitie de sterkte individuele partij zijn en zou wellicht aanspraak maken op de functie van minister-president, wat nauwelijks in het belang van Salvini zou zijn.

Nu is de vraag: hoe gaat het verder? Welke regeringscoalitie zal het op twee na grootste land van de eurozone de komende tijd leiden? Salvini moet hierbij een tactische meesterlijke prestatie volbrengen, wil hij daadwerkelijk minister-president worden.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, EU-critici, EUSSR, Italië. Bookmark de permalink .

9 reacties op Italië: Er ontstaat een EU-kritisch pact

 1. Mary zegt:

  “De EU vreest een horrorscenario”, nee de EU is een horrorscenario, laten Salvini en Di Maio een bondgenootschap sluiten voor het behoud van Italie.

  Geliked door 4 people

 2. Anton Haksteeg zegt:

  Mary heeft volkomen gelijk de EU is een horrorscenario die Brusselse afgrons onder leiding van die Juncker en Timmermans is een absolute horror combinatie. Laat Italïe doen wat het wil en laten wij uit die afgrijselijke EU gaan en onze Grenzen sluiten

  Geliked door 2 people

 3. Trucker zegt:

  Alles wat de eu HQ brussel dictators slechter laat slapen is voor mij reeds winwin..
  Als er eu HQ brussel kritische (eufemisme dat ik mezelf permiteer) partijen gevormd worden ben ik een zeer tevreden man.
  Sterker nog zou de reus op lemen voeten eurabia in elkaar storten ga ik op bedevaart naar Santiagio de Compostello.
  Alé (zelfverklaarde)* atheisten shoot maar met zwaar geschut 🙂 🙂 🙂 🙂
  (*) peins (nee ben zeker) dat er onder de Godsdienst en Katholieke Gelovigen hatende reageerders de meerderheid gedoopt is, hoewel dat zijn ze door weet ik veel wat (het interesseert me trouwens geen bal het hoe/waarom) reeds lang vergeten of ze vegen het als echte hypocrieten onder de mat en dan luidkeels kwaken ho maar ik ben atheist. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Geliked door 2 people

  • I.K. Bennurklaarmee zegt:

   Wanneer je als weerloze baby gedoopt wordt wil niet zeggen dat je het daarmee eens bent. Je ouders hebben dat bepaald en dat wil niet zeggen dat je later een godsdienst moet belijden; tenzij je daartoe wordt gedwongen. Maar daar kun je op volwassen leeftijd dan weer afstand van nemen.

   Like

 4. Sonja zegt:

  De Eu is een mislukte project als je langer in blijft gaat het toch kapot die Juncker die moet niet zo veel drinken het is een uit de eu gaan

  Like

 5. Hendrik M. zegt:

  €U kritisch; altijd goed!

  Like

 6. Jan zegt:

  Mocroterreur in Italië: Een geënsceneerde vechtpartij beginnen en vervolgens de omstanders beroven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s