Het Trojaanse paard van Dresden

Screenshot_194

(Door: Vera Lengsfeld – Vertaling: E.J. Bron)

Dresden deed van zich spreken, toen het stadsbestuur in 2016 voor de Frauenkirche de drie schrootbussen van de Duitse Syriër Manaf Halbouni liet opstellen, die als waarschuwing tegen oorlog en terreur aan de in Aleppo als bescherming tegen sluipschutters opgestelde bussen moesten herinneren. Helaas hadden de voorstanders over het hoofd gezien dat er vlaggen op de originele bussen stonden. Het ging om de vlag van de “Ahrar-ash-Sham”, die door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst als terroristische vereniging werd gekwalificeerd en volgens de Stichting Wetenschap en Politiek tot het “islamistisch-salafistische spectrum” behoorde.

De kunstenaar wilde hier echter niets van geweten hebben, had er echter ook geen problemen mee toen hij hiervan in kennis werd gesteld. De stad betaalde niet alleen een onbekend geldbedrag voor het twijfelachtige monument, ze greep ook niet in toen er uit een van de bussen olie stroomde en de betonnen sokkel vervuilde. Kritiek van de kunstenaarsvereniging Atticus uit Dresden was destijds niet te horen.

Dat is met de nieuwe kunstinstallatie, die de stad Dresden geen cent kost, geen twijfelachtige achtergronden heeft en ook niets vervuilt, anders.

Het gaat hier om het “Trojaanse paard”, dat vrijdagavond voor het cultuurpaleis werd opgesteld. Het kunstwerk werd door de vereniging “ProMitsprache” en de Groep “Kunst is frei” geplaatst. De makers beschouwen het als toepasselijke waarschuwing “voor hetgeen ons bezighoudt en zorgen maakt”.

In de mythe trekken de Trojanen het door de Grieken op het strand achtergelaten paard tegen goddelijke waarschuwingen in de stad binnen en gaan daarna onbezorgd naar bed. ´s Nachts klauteren de verborgen Griekse soldaten uit het paard en verwoesten de stad.

De vereniging Atticus, die zich geen zorgen maakte over de aan het licht gekomen radicaalislamitische symboliek van de schrootbussen, ziet in het paard een “sluipende aanval op de fundamentele waarden van onze democratie onder de dekmantel van vaderlands- en vrijheidsliefde”. Opnieuw wordt er geen kritiek geoefend op hetgeen de initiatiefnemers hebben gezegd, maar op hetgeen men hen in de schoenen schuift.

De groep “Kunst ist frei” had geschreven: “Ons kunstwerk… willen we plaatsen in de rij van de door het stadsbestuur van Dresden geïnitieerde kunstinstallaties. Controversieel, tot nadenken aanzettend en met het hart voelend wat de burgers van Dresden echt bezighoudt. We willen een gelijkberechtigd deel zijn van de openbaar gevoerde discussie. Wij willen graag in vrede leven in deze stad, in dit land met al diegenen die onze cultuur en ons geloof waarderen.”

Ondanks de hevige regenval namen de inwoners van Dresden deel aan de inwijding van het 500 kilogram zware en 5 meter hoge kunstwerk. Dat het mag aanzetten tot de nodige discussie!

Screenshot_195

Bron:
http://vera-lengsfeld.de
Auteur: Vera Lengsfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in burgermoed, Censuur, democratie, demoniseren, Duitsland, gezond realisme, Links fascisme, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Patriottisme, political correctness, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

7 reacties op Het Trojaanse paard van Dresden

 1. Sabeltant zegt:

  Door ISLAMITISCHE misdaad geteisterd Zweden zet in op beter imago.

  https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/04/door-misdaad-geteisterd-zweden-zet-in-op-beter-imago-605894/

  Ze zijn al begonnen met het mooipraten van de misdaden.

  Like

 2. Jules Vismale zegt:

  Het was niet erg verbazingwekkend om te verwachten dat moslims en moskeeën in Europa bedreigingen gingen ontvangen. Als je de ene groep mensen voortrekt boven anderen zal dat altijd afkeer en haat oproepen! Dat was al duidelijk gemaakt in verhalen uit de Tina in de jaren ’80, de Negerhut van Oom Tom en Belle en het Beest van Disney.
  De hoofdfiguren in die verhalen werden vaak binnenhaald bij verderfelijke schurken die hen (meestal ongevraagd en tegen hun wil in) een luxe leven, een huwelijk of een baan opdrongen waarbij die criminelen het alleen maar deden uit hebzucht of ging om eigenbelang en dus niét uit liefde of goedbedoeldheid!
  De misdadigers beseften vaak niet dat ze (in plaats dat ze rijkdom, een baan, een collaborateur of een echtgenote verwierven) gewoon het Paard van Troje binnenhaalden daar de hoofdfiguren namelijk een vreselijke afschuw hadden van hetgene dat ze ongedrongen werd en andere figuren in hun omgeving hadden meestal een nóg grotere ergenis of afkeer gekregen van de hebberige bandieten.
  Vaak keerden die personen (of dieren) zich tegen de schurken en zorgden ze ervoor dat die, als ze het onderste uit de kan wilden, het deksel op hun neus kregen! Dat is nou in feite ook gegaan met moslims en hun linkse vriendjes die hen (overigens goed bedoeld) Nederland binnenhaalden maar hen voortrokken boven autochtoonse Nederlanders en Duitsers zoals in Dresden die daardoor een vreselijke hekel aan hen kregen en zowel moslims, criminele allochtonen en linkse bestuurders tegenwoordig liever kwijt dan rijk zijn!

  Like

 3. Anneke zegt:

  Beeldenaanbidding ook alweer hyperactief en groots?/! “Tja, men moet toch ergens in kunnen geloven. De God van Israel in de prullenbak geworpen en nu maar Zentherapie en grootse beelden van Budha en het Trojaanse Paard plaatsen”. Duidelijk zichtbaar, een eerste vereiste. Mag en moet vooral niet over het hoofd worden gezien.

  Like

 4. Guardiaangel zegt:

  Het paard is niet alleen symbool, het is al voor 5 landen werkelijkheid geworden in Europa.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s