De Oranjes en Joden in Nederland: ‘Het zwijgen van koningin Wilhelmina heeft levens gekost’

Screenshot_202

(Door: René van Praag)

Hans Knoop en Manfred Gerstenfeld over de Oranjes en de Joden (en over Mark Rutte)

Op 17 april opent koning Willem-Alexander in het Joods Historisch Museum te Amsterdam een tentoonstelling over de relatie van de Oranjes met de Joodse gemeenschap in Nederland. Naar verluidt is dat een innige band die inmiddels vier eeuwen beslaat. Royals en Joden, was dat altijd koek en ei of zijn er ook zwarte episoden? Zijn er historische feiten die men ter wille van de lieve vrede maar al te graag onder het koninklijk tapijt schuift? Journalist Hans Knoop en antisemitisme-expert  Manfred Gerstenfeld geven antwoord. Met name één royal komt bij beiden niet goed uit de test.

Lees verder>>>
Post online

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, Censuur, cultuurrelativisme, Elite, Geschiedvervalsing, hersenspoeling, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Koningshuis, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, nationaalsocialisme, nazisme, Pacifisme, political correctness, propaganda, Rotzakken, Rutte, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

47 reacties op De Oranjes en Joden in Nederland: ‘Het zwijgen van koningin Wilhelmina heeft levens gekost’

 1. Anneke zegt:

  Tja, blauw bloed is zuurstofarm, dus sterk ondervoed.

  Geliked door 1 persoon

 2. hslot4 zegt:

  Wat is dit voor een gezwets die Oranjes zijn volbloed nationaal socialisten
  In Baarn werden de joden van school verwijderd vanwege beatrix en dr schele zus die moesten naar school en de school was niet judenrein genoeg .
  http://www.blikopnieuws.nl/2015/230247/nieuwe-baarnsche-school-haalde-in-1951-joodse-kinderen-weg-uit-klas-prinsesjes
  Op de bruiloft van Juliana en Berhard werd door Wilhelmina het horst wessel lied voorgedragen de dirigent die het weigerde te dirigeren kon meteen vertrekken .
  http://members.chello.nl/m.elfers/oran002.htm
  En het stokje wordt gewoon verder gereikt

  Bootje varen theetje drinken gaan we naar de overkant ?????????

  Een stukje uit het Duitse blad Der Spiegel over Bernhard en Juliana hier van de Nederlandse markt gehouden (niet verspreidt) .
  Quote :veröffentlichte der SPIEGEL einen Tagebuchauszug des “Daily Express”-Reporters Sefton Delmer, der 1936 in Berlin mit dem Prinzen Bernhard dessen Verlobung mit Juliana gefeiert hatte. Ein SS-Führer habe damals Bernhard unterm Gelächter der Kameraden angegangen, er sei den Ariernachweis für seine Frau schuldig geblieben.
  Bron http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-41331083.html

  Geliked door 4 people

 3. Peter zegt:

  Terwijl we dit lezen moeten we constateren dat de E.O met haar programma Blauw Bloed de Oranjes blijft ophemelen.
  Liever zoemt men in op de prachtige benen van Maxima dan dat men aandacht besteed aan het feit dat de Nederlandse ballingenregering in Londen vond dat de Nederlandse Spoorwegen de Duitse bezetter behulpzaam moest zijn met het deporteren van joden naar het doorgangskamp Westerbork.
  Ook wilde Koningin Wilhelmina inde jaren voor de oorlog de gevluchte joden ver van haar paleis huisvesten.

  Like

  • guusvelraeds zegt:

   Ook wilde Koningin Wilhelmina inde jaren voor de oorlog de gevluchte joden ver van haar paleis huisvesten.

   Klopt. De oorspronkelijke geplande locatie voor opvang gevluchte Joden uit Duitsland was een kilometer of zeven verwijderd van Paleis het Loo. Naar verluidt stak Wilhelmina hier een stokje voor en hierop volgend werd gekozen voor kamp Westerbork in Oost Drente.

   Like

  • theresageissler zegt:

   “Liever zoomt men in op de prachtige benen van Maxima….”
   Zijn die zo prachtig dan? Zeker net als de rest van het mens: Prachtig, zodra ze maar vakkundig genoeg in de (been) make-up zijn gezet.
   Flauwekul allemaal: Dat wijf is totaal niets exeptioneels!

   Like

   • hslot4 zegt:

    Tjah Willempie is ook maar uitgehuwelijkt lmfao Pappa zorreguieta en Bernhard waren dikke maatjes en als je naar de familie stamboom kijkt zijn ze nog bloedverwanten ook .

    Like

   • Peter zegt:

    Beste Theresa,
    Ik geef me gewonnen
    Peter

    Like

   • theresageissler zegt:

    @Peter, 13.00u:
    ’t Is begrijpelijk: Er wordt ons nu eenmaal al jaren en jaren niets anders ingeblazen.
    Evenwel, de realiteit laat zich niet verloochenen!
    Zie deze systematische zinsbegoocheling maar vooral als onderdeel van het vulgaire oranjesprookje: Opium voor het volk!

    Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Peter 16 april 2018 om 19:23

   Heel prachtig, inderdaad:

   Like

 4. Haksteeg Anton zegt:

  Lees Dr. L. de Jong “Het Koninkrijk der Nederlanden in de tweede Wereldoorlog” dat geeft een juist beeld en is beter dat her huidige gezwam van een paar zgn journalisten.

  Geliked door 2 people

  • Petra DeBoer zegt:

   @Haksteeg Anton, mee eens, de stoom komt bijna uit mijn oren over dit walgelijke artikel.
   Het was voornamelijk de Joodse raad wat schuldig is aan de deportaties van Joden. Zonder hun medewerking hadden veel meer Joden kunnen onderduiken maar dat deden ze niet omdat de Joodse raad het ontraadde.

   Dat Wilhelmina nu door het slijk gehaald word is natuurlijk een open deur voor bepaalde mensen maar Wilhelmina heeft meer gezegd en dan wel niet expliciet over het steunen van Joden maar moest ze dan haar eigen burgers in gevaar brengen? Vanuit een christelijke protestantse overtuiging hebben vele christenen de Joden geholpen met onderduiken en Wilhelmina was ook christelijk. Ze hoefde bepaalde zaken niet expliciet te zeggen.

   Dat er walgelijke NSB-er waren staat buiten kijf (allemaal zijn ze gestraft) dat de NS mee gewerkt heeft aan de deportaties staat ook buiten kijf en er waren ook hele foute burgemeesters en agenten maar als je vergelijkt hoeveel joden door toedoen van de Joodse raad op deportatie gingen dan is vooral de Joodse raad heel fout geweest. Vraag de nakomelingen van David Cohen en Abraham Asscher maar om excuses.

   Geliked door 1 persoon

   • Haksteeg Anton zegt:

    Wel ik heb al de boeken van Dr. L. de Jong en ben ze voor de tweede keer aan het lezen (ben bij 10b) en heb ook nog een boek wat over de veluwe gaat in WW II daar wordt mijn vders naam in genoemd. Hij sprak er nooit over al wat hij zei is dat hij zijn plicht gedaan had. Hij was onderofficier toen de oorlog uitbrak. Ik heb alleen wat over hem geleerd toen vrienden uit WWII naar zijn begrafenis kwamen en ik een jonge man van 22 jaar was en net uit de Kon. Marine kwam.

    Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    @ Petra DeBoer16 april 2018 om 21:02

    maar moest ze dan haar eigen burgers in gevaar brengen? (…) Wilhelmina was ook christelijk.

    Mag ik even heel hard lachen? Het mormel zat ook achter de ‘hongerwinter’.
    https://gerard1945.wordpress.com/tag/hongerwinter/

    Like

   • hslot4 zegt:

    Nou Petra ik denk toch dat je er wat naast zit de deportaties hadden ook plaatsgevonden zonder Joodsche raadt of was je het gemeentearchief even vergeten ga maar eens naar Amsterdam gemeente archief staat iedereen nog keurig in de kaartenbak met foto beroep geloof en adres .
    Dus als je nog familie fotos zoekt weet je nu waar je ze kan vinden .
    De Joodsche raadt heeft waarscheinlijk alleen tijd gerekt voor zichzelf iets wat iedereen zou doen met en wil om te overleven .
    Daar hadden die moffen geen joodsche raad voor nodig alleen de medewerking van Nederlandse ambtenaren Politie 20,000 man maraschausee bijv bewaking kamp Westerbork NSB NAF Nederlandsch Arbeids Front de liro bank notarissen enzovoorts .
    7,50 gulden per jood bijklussen voor de hermandad

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Haksteeg Anton, dat is mooi dat u al die boeken hebt en nog mooier dat uw vader zijn naam vermeld staat in een boek wat u hebt, wat over WOII op de Veluwe gaat. Jammer dat hij u weinig heeft verteld over de oorlog maar dat deden velen niet. Het was na de oorlog het land weer opbouwen en pas veel later kwamen mensen toe aan verwerken. Het is wel erg mooi, maar wellicht ook bitter, dat u tijdens uw vader zijn begrafenis dingen over hem geleerd hebt want eigenlijk had dat eerder gemoeten.

    Like

   • Taljaard zegt:

    @Petra
    Wilhelmina had haar fouten en was een feilbaar mens.
    Iets wat zij zelf ook grif zou toegeven.
    Maar de naam van deze moedige en standvastige vrouw zo door het slijk te halen is echt ongepast. Zij is een van de weinige Oranjes die ik kan respecteren,

    Like

   • Nemesis zegt:

    Kom hou eens op. Willemien was een loeder, een secreet. Niet alleen vanwege de joden. Maar voordat de Duitsers over de grens waren was die “dame” ‘m al gesmeerd met medename van goud en sieraden. Goud wat aan de Nederlanders toebehoorde en dat zo goed als zeker in haar eigen bankkluizen is verdwenen.
    Op dat ogenblik was Nederland geen koninkrijk meer, maar weer een republiek. Tevens heeft ze het gepresteerd de treinstaking af te roepen, zodat half Nederland zo goed als van de honger en de kou in die verschrikkelijke winter omkwam Fijn mens hoor die de Ranitz die koninginnetje speelde. En toen had ze verdomme nog het lef zich theatraal in Scheveningen aan land te laten zetten en zichtzelf de hoogste Nederlandse orde op haar enorme boezem te spelden. Van hallo lui, hier ben ik weer. En je wilt niet weten hoeveel van die Engelandvaarders ze terug gebonjourd het ruime sop in. Schei uit dat afschuwelijke mens, deze nazi familie te verafgoden. Ik word er kotsmisselijk van.

    Geliked door 2 people

   • Haksteeg Anton zegt:

    Je weet niet waarover je het hebt. Lees de boeken van Dr. L. de Jong (Ja hij was een jood) “Het koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereld oorlog” dan leer je waar het goud werkelijk voor werd gebruikt en het Nederlandse geld en dan plaats je niet van die onjuiste opmerkingen als hierboven. Je kunt ook teruggaan naar een goede school waar ze je de juiste gang van zaken zouden kunnen leren.

    Like

   • Nemesis zegt:

    Hallo Antontje, je wordt persoonlijk en beledigend. En ik weet wel degelijk waar ik het over heb, of zaten jouw ouders bijna niet zonder voedsel en zonder kolen om te stoken. En heb jij als kind niet liggen brullen van de honger en de kou of was je nog veel te jong om dat alles mee te maken.
    Het Nederlandse goud en geld werd gebruikt voor…………, laat me niet lachen. En dat die de Jong een jood is kan me niet schelen, net zo min als hij een calvinist was/is. De Nederlandse geschiedenis wordt herschreven en herschreven totdat het ergens wel past. Zo gaat dat.
    Overigens meer als terug gaan naar het lyceum en de twee universiteiten lijkrn me goede scholing genoeg, plus nog de zelfstudies van geschiedenis en volkeren. Dus hou je maar koest en spreek me niet meer aan, dat ben je niet waard. Willemien wat nog niet eens een bastaard was, maar een soort vindelkind was nu eenmaal een slecht loeder en heeft vele Nederlanders waaronder veel verzetsmensen de dood ingejaagd.

    Geliked door 1 persoon

   • Haksteeg Anton zegt:

    Mensen die niet onder hun eigen naam schrijven en er hun eigen foto bij plaatsen zijn geen reactie waard. Dat zijn duidelijk lui die bang zijn voor een reactie en wat die zgn historicus over Koningin Wilhelmina uitbraakt is klinkklare onzin. Dr. L. de Jong is zeker niet altijd pro Wilhelmina maar zijn boeken zijn duidelijk gebaseerd op feiten en niet die rotzooi van die zgn “historicus”

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Taljaard, mee eens.

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Hslot4, u hebt schijnbaar niet meegekregen dat er ook een Joodsche raad in Enschede zat en zij hebben zich verzet tegen de nazi’s en met succes.

    Dat we destijds overal de gemeentelijke administratie al goed op orde hadden is een feit maar de Joodsche raden in Amsterdam en Rotterdam bepaalden wie er op de deportatielijsten kwamen. Verdiep u eerst eens in deze materie voor u maar wat schrijft.

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Tistochwat, inderdaad ’t is toch wat. Staken de spoorwegbeambten om Joden te kunnen redden is het weer niet goed want daardoor kwam er geen voedsel aan in het westen. Verplaats u zichzelf eens in de schoenen van de regering in ballingschap, zonder internet, en ga zelf eens regeren in zo’n moeilijke tijd.

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Petra DeBoer 17 april 2018 om 15:37

    Christenen die ‘koningsgezind’ zijn, zijn het domst.

    Verplaats u zichzelf eens in de schoenen van de regering in ballingschap, zonder internet, en ga zelf eens regeren in zo’n moeilijke tijd.

    De lafaard is er als een haas vandoor gegaan met de complete goudvoorraad. Je kon immers niet weten, hè?
    En ‘regeren in zo’n moeilijke tijd’?!
    Hoezo moeilijk! Ze kwam volgevreten hier weer aan land om verder op het volk te parasiteren.
    Het was een moeilijke tijd voor de mensen die kapot gingen van de honger tijdens een ellendige oorlog.
    Willemientje zat lekker veilig in Engeland de boel voor de radio op te porren, wát een heldhaftige prestatie! 👿

    Like

   • theresageissler zegt:

    @Taljaard, 00.26u:
    Het is maar net, wat je standvastig noemt, Taljaard:
    Waarschijnlijk maakte ze op sommigen die indruk, doordat het mens op alles zo’n ongelofelijk simplistische, een-dimensionale kijk had: Zo iemand kent – althans in zijn/haar eigen belevingswereld – nu eenmaal geen twijfels.
    Maar dat resulteerde wèl onherroepelijk in een dusdanige on-realistische blik op het hele maatschappelijke gebeuren, dat haar naaste raadslieden zich tijdens haar hele regeerperiode -Londen inbegrepen – voortdurend vertwijfeld naar het hoofd gegrepen moeten hebben!
    Alleen al haar fantasieën over het vestigen van een “absoluut koningschap” na de bevrijding, met praktische buitenspelzetting van het parlement, en geregeerd door haarzelf, met in haar verbeelding de directe steun van ‘haar’ “Heldenvolk”.
    Dan ben je, ook als “Majesteit”, toch volledig van de pót gerukt!
    Of wou jij beweren dat een door-en-door feodalistische instelling als die van haar op den duur heilzaam voor het volk geweest zou zijn?
    Een zégen, dat dat door hoogmoedswaanzin bevangen mens in ’48 toch maar het bijltje erbij neergooide: Dochter Juul leed dan wel weer aan een ander soort gekte, maar tja, dat hou je nu eenmaal tóch met de instandhouding van dergelijke fossiele instituten.
    Ikzelf houd vol: Het hele zooitje op het vliegtuig naar Argentinië en boven de oceaan neerhalen!
    Onkruid verdelg je tenslotte ook met wortel en tak, zeker volslagen nutteloos onkruid.

    Like

 5. stef zegt:

  Wilhelmina is verleden tijd.
  Het tijdperk Rutte nog niet. Hij zal t.z.t. beter met het zooitje naar Argentinië verhuizen voordat hij verantwoordelijk wordt gestel voor hetgeen ons hier nog te wachten staat.

  Geliked door 2 people

 6. guusvelraeds zegt:

  Hier een film fragment van de koninklijke familie uit de jaren vlak voor de tweede wereldoorlog. Ze maakten een uitstapje op open zee met het koninklijk motorjacht de Piet Hein. Let goed op aan het einde van de video. Dan is de Swastika van de nationaal socialisten duidelijk zichtbaar te zien die ze gehesen hebben naast hun koninklijke vlag. Let wel op het moment dat de film werd opgenomen was de Kristal Nacht al geweest en waren de Joden in Duitsland lang en breed ontdaan van hun burgerrechten en moesten verplicht een Davidsster dragen om zich te onderscheiden van andere staatsburgers. Ook waren op dat moment alle Duitse overheids instanties en onderwijs instanties Judenrein gemaakt.

  Geliked door 4 people

 7. Hovawart zegt:

  Zolang de ‘royals’ voor tonnen blijven uitgeven aan haute couture, onderarm en voetmode, en vreemde hoofddeksels heeft het volk niet veel te vrezen, het word een ander verhaal als er binnenlands vastgoed word verkocht en buitenlands vastgoed word aangekocht, dan wil men ‘de pleiterik maken’, een stand-up koningschap dat inhoudelijk niet sterk is wordt ook wel een gekroonde republiek genoemd, een vrijstaat voor vluchtelingen, een lidstaat van een groter economisch geheel.

  Geliked door 3 people

 8. Pingback: Het “Huis” van z.g. oranje – wat een farce | toodlessss

 9. Oeps48 zegt:

  Dames en Heren.

  De stelling “Het zwijgen van Wilhelmina heeft levens gekost” vind ik wel heel erg bout. Het komt op mij een beetje over, als spijkers zoeken op laag water 80 jaar na datum. Zo eenvoudig was het namelijk niet, om Joden te laten onderduiken. Ik zou daarom heel graag enige nuancering willen aanbrengen.

  Natuurlijk had Wilhelmina in haar radiotoespraken een toespeling kunnen maken. Maar of het verstandig zou zijn geweest en of het veel positief effect zou hebben gehad, betwijfel ik. Hoe groot zouden de negatieve effecten zijn geweest, als ze het wel had gedaan ??? De moffen zouden daar zeer zeker met ver strekkende represailles op hebben gereageerd.

  Allereerst dient te worden opgemerkt, dat er nog nauwelijks radio’s waren. De moffen hadden verordonneerd, dat alle radio’s moesten worden ingeleverd. Slechts een handjevol mensen had een radio “verduisterd”. Als je werd betrapt op het luisteren naar een radio, dan stond daar een zware Duitse represaille op. En als je betrapt werd op het luisteren naar “radio oranje” kon je het wel helemaal schudden en waren je dagen geteld.

  Er zijn in Nederland heel wat Joden in de gelegenheid geweest, om onder te duiken. Daarvan zijn er helaas ook een groot aantal verraden. Het verraad, oftewel klikspaan spelen, werd door de moffen gestimuleerd. Als er Joden bij je werden aangetroffen, werden niet alleen deze Joden afgevoerd, maar de verschaffer van het onderduikadres kon op een flinke represailles rekenen. En dat zou zo maar een standrechtelijke executie hebben kunnen zijn. Je moest wel heel erg sterk in je schoenen staan, om je medewerking te verlenen aan onderduiking.

  De meeste Nederlanders bewoonden met een tamelijk groot gezin een vrij kleine woning. Om dan ook nog Joden in huis op te nemen is niet zo’n eenvoudige zaak. Dat zou bijna niet onopvallend te doen zijn geweest. En als er ook nog kleine kinderen in huis waren, werd het wel heel erg gevaarlijk. Kinderen zijn gemakkelijk uit te horen en spreken de waarheid.

  Joden bij je thuis laten onderduiken, betekende wel een verplichting op je schouders nemen tot aan de bevrijding. Wanneer zou die bevrijding komen ??? over 1 jaar, over 2 jaar, over 3 jaar, over 5 jaar, over 10 jaar, of misschien wel nooit ??? Hoe geef je ze te eten ??? En hoe bewaar je de vrede in huis ??? Er was gebrek aan alles. En zonder distributiebonnen kon je niet naar de winkel. En de winkels hadden nauwelijks voorraad. Dus, wel een klein praktisch probleempje.

  Toen de moffen Nederland binnenvielen, ontdekten ze, dat Nederland over een uitstekende bevolkingsregistratie beschikte, “de burgerlijke stand”. Daarin stond iedereen met naam en toenaam en met van alles en nog wat geregistreerd. Ook ieders geloof was opgenoteerd !!! De moffen hoefden alleen maar door de kaartenbak te gaan, om te weten wie er een Jood was en waar die woonde. Hoeveel gemakkelijker wilden ze het nog hebben.

  Tijdens de oorlog was de ondergrondse in Nederland zeer actief. Dat waren vrijwilligers, die zeer gemotiveerd waren, om het de moffen zo moeilijk mogelijk te maken. De meesten hadden geen of weinig militaire en zeker geen commando opleiding achter de rug. Het was “training on the job”. Met de beperkte middelen, mogelijkheden en kennis, waarover ze beschikten, hebben ze gedaan, wat ze konden. Maar veel meer dan speldenprikken uitdelen konden ze niet. Ze waren wel luizen in de pels van de moffen. Helaas namen ze ook wel eens te grote risico’s. De moffen lachten wel een beetje om het gestuntel van de ondergrondse, maar reageerden met zware represailles. De ondergrondsen riskeerden hun leven voor “de goede zaak”. Ze ontvingen geen compensatie, ook na de oorlog niet. Maar toen mochten ze wel op defilé bij prins Bernhard. Wat een erkenning !!!

  De ondergrondse heeft een hele belangrijke taak vervuld bij de verzorging van de Joodse onderduikers. Zonder die hulp zouden vele onderduikers het zeker niet hebben gered.

  Het begint zo langzamerhand wel duidelijk te worden, dat het verraad in Nederland tijdens de oorlog ernstiger was, dan ons werd voorgehouden. Het kwam in alle lagen van de bevolking voor. In principe kon je niemand vertrouwen. De moffen bedienden zich maar al te graag van klikspanen. En dat waren beslist niet alleen NSB-ers. De klikspanen werden niet zelden betaald voor hun diensten of ontvingen bepaalde privileges.

  In Nederland werden de Joden voor de oorlog niet vervolgd. Maar zo erg Joodsgezind was men in Nederland nou ook weer niet. Aan de meeste niet zo gunstige beroepen of begrippen werd nogal gemakkelijk het woord “jood” toegevoegd. Dat veranderde pas, tijdens de oorlog, toen de joden-vervolging door de moffen op gang kwam. En ná de oorlog werd, uit een soort nationaal schuldgevoel, elke anti-joodse uiting een no-no.

  Toen de Nederlandse regering voor de oorlog een opvangcentrum voor gevluchte Duitse Joden wilde inrichten in de buurt van een van haar paleizen, reageerde Wilhelmina furieus: “Geen Joden in mijn achtertuin”. En heel veel gewone mensen dachten er net zo over.

  Een bekende graffiti uit de oorlogsjaren verluidde: “De rot-moffen moeten met hun rot-klauwen van onze rot-Joden afblijven”.

  Er duiken de laatste tijds alsmaar berichten op, waarin getracht wordt de holocaust van de Joden te kleineren. Laat er geen misverstand over bestaan. De holocaust was een verschrikkelijks iets. Het is een zwart hoofdstuk in het duistere boek van de Duitse geschiedenis met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers zullen dit smet en deze blaam tot in lengte van dagen met zich mee moeten dragen.

  Geliked door 2 people

  • Haksteeg Anton zegt:

   Volkomen met je eens en weet er veel van door het lezen van de juiste boeken over WW II. En ik vind het huidige anti-semitisme in Nederland een schandaal wat bestraft zou moeten worden. Maar ja wat wil je met mislukkelingen als Rutte en z’n kornuiten.

   Geliked door 1 persoon

  • Republikein zegt:

   ” De Duitsers zullen dit smet en deze blaam tot in lengte van dagen met zich mee moeten dragen.”

   Wel, het lijkt me dat ze al een paar jaar bezig zijn om van dat blazoen afstand te doen, ze liggen goed op koers.

   Geliked door 1 persoon

  • Stef zegt:

   Allerbeste oeps 48,
   Dank voor deze uitleg.
   Als aanvulling wil ik je graag het volgende melden.
   Het boek “drie minuten in Polen” van Glenn Kurtz is een uitmuntende uiteenzetting van collaboratie met de Nazi,s. Weliswaar in een ander land maar zoals je schreef kwam het overal voor. Zeker lezen!
   De film op de boot met de swastikavlag moet meer bekendheid krijgen lijkt me.

   Like

   • Oeps48 zegt:

    @ Stef (17 april 2018 om 17:14)

    Dames en Heren.

    Hier wordt verwezen naar een filmopname van een boot met de swastikavlag. Het gaat om een privéopname op de Piet Hein. (De Piet Hein was het cadeau van het Nederlandse volk aan het prinselijk paar Juliana en Bernhard.) Het is een hele bekende opname, die al voor heel wat opschudding heeft gezorgd.

    Het komt heel vreemd over, dat het prinselijk paar op hun Nederlandse boot een vlag met de swastika voert. Toch is wellicht ook hier enige nuancering noodzakelijk, alvorens conclusies te trekken. Niet alles is altijd, wat het lijkt, dat het is. Het lijkt mij zo, dat enige voorzichtigheid niet onverstandig is. Ga je vingers niet branden aan koud water.

    Allereerst, de vlag met de swastika was destijds, 80 jaar geleden, de officiële Duitse vlag.

    Ik heb vernomen, dat deze privéopnamen zijn gemaakt tijdens spelevaren op de Waddenzee in Duitse wateren. Hier rijzen meteen een aantal vragen. Waarom ging het prinselijk paar in Duitse wateren spelevaren ??? Had Nederland niet voldoende wateren voor een pleziertochtje ??? Waarom werd de Duitse vlag gevoerd ??? Iedere boot voert toch de vlag van het land, waar de boot thuis hoort. Waarom werd er een expliciete filmopname gemaakt van de vlag ??? Waarom werd deze opname gelekt ??? Diende deze filmopname wellicht een ander doel ??? Was het wel spelevaren, of werd er hogere politiek of diplomatie bedreven ???

    Tot de Duitse inval op 10 mei 1940, hield Nederland krampachtig vast aan een expliciet politiek beleid van absolute neutraliteit. Gelet op de politieke verhoudingen van destijds in Europa, was dat geen eenvoudige zaak. Het was balanceren op de snede van een scherp mes. Toch meenden heethoofden destijds Duitsland telkens weer te moeten blameren en de Duitse vlag te onteren. Dat werd uiteraard door de Duitse pers opgepakt en breed uitgemeten. En dat kabaal veroorzaakte dan weer diplomatieke rellen.

    Het is een publiek geheim, dat Prins Bernhard, reeds vóór zijn huwelijk, zijn persoonlijke kanalen heeft moeten aanwenden, om de plooien terug glad te strijken. Hij heeft zich zelfs enkele keren rechtstreeks tot Hitler gewend. Of dit wel of niet met instemming van de Nederlandse regering gebeurde, is mij niet bekend. Dit valt namelijk wel onder de grondwettelijke ministeriële verantwoordelijkheid.

    Om de Duitse gemoederen te apaiseren, werd bijvoorbeeld tijdens de feestelijkheden, voorafgaande aan het prinselijk huwelijk, in de koninklijke schouwburg in Den Haag het Duitse volkslied gespeeld, waarbij door de gasten de hitlergroet werd gebracht. Ook daar bestaan filmopnamen van. En bij de hotels, waar de Duitse gasten verbleven, werd de Duitse vlag gehesen.

    Zou het kunnen zijn, dat het “spelevaren” in de Duitse wateren van de Waddenzee, waarbij de Duitse vlag werd gevoerd en op film vastgelegd, iets meer was, dan een pleziertochtje ??? Bijvoorbeeld een diplomatieke missie, om weer eens wat plooien glad te strijken ??? Werd daarom wellicht de Duitse vlag zo expliciet in beeld gebracht ??? En werden deze “privéopnamen” wellicht daarom gelekt ??? Moest er een signaal worden afgegeven ??? Het zou zo maar kunnen.

    Niet alles is altijd, wat het lijkt, dat het is. Stille diplomatie moet wel eens hele kronkelige paden bewandelen.

    P.S.
    Een en ander neemt niet weg, dat prins Bernhard wel een ontiegelijke deugniet was. En dan denk ik niet alleen aan al zijn buitenechtelijke kinderen, maar ook aan de Lockheed affaire, de zogenaamde stadhoudersbrieven, de oprichting van de Bilderberg club, en wat dies meer zij. Anderzijds dient opgemerkt te worden, dat zonder de inzet van prins Bernhard, het Nederlandse bedrijfsleven zich na de oorlog nooit op eigen kracht in die mate had kunnen herstellen. Daardoor kwamen er wel banen, dus inkomen en toenemende welvaart. Toen prins Bernhard zich na de Lockheed affaire moest terugtrekken, donderde het Nederlandse bedrijfsleven in enkele jaren tijds wel grotendeels in elkaar.

    https://www.trouw.nl/home/bernhards-brieven-aan-hitler~a00316e1/

    http://www.pateo.nl/HTML/NL/PateoPedia/Personen.htm

    Like

 10. Het treinvervoer naar de concentratiekampen was de plicht die de Nederlandse (ballingen)regering van het spoorwegpersoneel eiste omdat het goed was voor de Nederlandse economie (minister Van Schaik voor Radio Herrijzend Nederland op 17 september 1945).
  Zie artikel met documentatie.
  https://gerard1945.wordpress.com/2015/09/25/deportaties-naar-westerbork-moesten-doorgaan-van-de-nederlandse-regering/

  Geliked door 3 people

  • Oeps48 zegt:

   @ Gerard de Boer (16 april 2018 om 21:51)

   Dames en Heren.

   Als het spoorwegpersoneel de medewerking wel had geweigerd of gesaboteerd, dan hadden de moffen die wagons toch gewoon geconfisqueerd. En om een voorbeeld te stellen, waarschijnlijk ook wat van die “lastpotten” samen met de Joden afgevoerd naar het crematorium.

   Een oud gezegde leert: “als je iets wilt doen, doe het dan goed, of doe het anders niet”. En dat geldt uiteraard ook voor verzet plegen. Half werk is geen werk en daar heb je alleen jezelf maar mee.

   Het Nederlandse volk was destijds net zo verdeeld en net zo slecht geïnformeerd als nu. En de politiek muntte destijds bepaaldelijk niet uit door daadkracht. Veel politici waren destijds pro Duits, net als heden ten dage pro EU.

   Laat dit een les zijn voor de toekomst !!!

   Like

 11. Guardiaangel zegt:

  Nederland is “achterbaks”…altijd geweest…..begon na de beeldenstorm en de hervorming.
  Nederlanders zijn (ik mag niet generaliseren) in de meeste gevallen, vanuit hervormd …gereformeerd geloof zo opgevoed. Kijk naar al die gepasseerde kabinetten…..het straalde ervan af…….het straalt er nog steeds vanaf.

  Like

 12. Hovawart zegt:

  De titel was objectiever geweest als het dit spreekwoord had bevat `zoals de wind waait, waait zijn jasje`, (dat colbertjes zonder de handen in de jaszakken worden gedragen is een dresscode, maar probeer dan niet steeds je hand in de zak te steken,… Jeez)..

  Like

 13. BM Fidel zegt:

  Ook Hendrik Colijn, destijds onze MP, was niet dol op joden. Als grootste particuliere belegger van Nederland had hij zijn hele vermogen in bloeiende de nazi-economie gestoken. Daarom liet hij 100.000 doodsbange joden aan de grens staan – om meneer Hitler niet voor het hoofd te stoten.
  Colijn was niet de enige, IBM en General Motors deden gouden zaken in nazi-Duitsland, tot in 1944! In feite heeft Hitler Amerika uit de depressie geholpen. Ook de Amerikanen waren niet geïnteresserd in het lot van de joden, pas toen de USSR de oorlog dreigde te winnen (en het technologisch hoog ontwikkelde Duitsland over te nemen) werd besloten tot militaire interventie.

  Like

 14. Aegolius cs zegt:

  Als het niet onder de pet kan worden gehouden, rent iedereen elkaar voorbij:

  https://nos.nl/artikel/2227752-president-roosevelt-was-vernietigend-over-wilhelmina.html

  Like

 15. Aegolius cs zegt:

  Ach, de Jodenbreestraat en Waterlooplein, na de jaren ’45 een lege huls en het laatste ’n stadhuis……!

  Like

 16. Jules Vismale zegt:

  In sommige biografieën over Denemarken zou staan dat van de 6000 joden er, ongeacht of Werner Best (een SS-Obergruppenführer!) e.a. velen geholpen hebben om naar Zweden te ontkomen, toch nog 500 joden werden gearresteerd waarvan er 100 WO II niet overleefden. Hun doodsoorzaak zou meer komen door natuurlijke wijze of door verwaarlozingen.
  In Finland werden er door de nazi’s ongeveer 11 joden opgepakt waarvan er 9 werden vermoord in Auschwitz. En in Bulgarije werden de 50.000 joden niet gedeporteerd maar de 11.000 Griekse, Joegoslavische en Bulgaarse joden die zich bevonden in Macedonië en Thrachië (bezet door Bulgarije in WO II) wel én helaas met vrijwillige hulp van de Bulgaren! Zij werden aan de Duitsers overgeleverd en door hen vrijwel allemaal vergast in Treblinka!
  Bovenal vindt ik het zelfs schandalig om te weten dat al de 102.000 Nederlandse joden (die omkwamen tijdens de Holocaust) niet alleen maar door de Duitsers werden opgepakt maar ook grotendeels door collaboraterende Nederlandse politieagenten, ambtenaren, de Joodse Raad en later nog gedeporteerd door Nederlands spoorwegpersoneel!
  Geen enkele politicus of lid van het Koninklijk Huis heeft dit ooit in het openbaar bekend gemaakt en Koningin Wilhelmina wilde, zover bekend, voor de Duitse inval in 1940 geen joden in haar achtertuin hebben en die moesten toen maar naar Kamp Westerbork worden gestuurd dat door Nederlanders werd gebouwd! Ze had in 1939 zelfs Adolf Hitler gefeliciteerd met zijn 50ste verjaardag!
  Dat bovendien 25.000 Nederlanders én 6000 Denen lid waren van de Waffen-SS werd helaas evenmin vermeld maar de nazi’s zagen vooral de Denen als een Germaans broedervolk. De laatstgenoemden proberen zich tegenwoordig wel hygenisch schoon te houden maar geestelijk is toch iets moeilijker, net zoals Pontius Pilatus zijn handen letterlijk in onschuld wilde wassen maar dat figuurlijk niet kon, gelijk aan de Nederlandse regering en het koningshuis!

  Like

 17. BertG. zegt:

  Historicus kraakt Wilhelmina: een godsgeschenk voor de Gestapo

  De goede reputatie die koningin Wilhelmina geniet is volledig onverdiend, stelt historicus Gerard Aalders. Sterker nog, hij schrijft in zijn nieuwe boek Wilhelmina, werkelijkheid en fictie dat door haar domheid en die van haar ministers vermoedelijk honderden verzetslieden om het leven kwamen.
  https://www.ad.nl/binnenland/historicus-kraakt-wilhelmina-een-godsgeschenk-voor-de-gestapo~aa81fd80/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s