DAGBOEK WESTERBORK – 1943

Screenshot_214

Joodsche Raad (1942.) Midden: Abraham Asscher, rechts van hem David Cohen

 (Door: “Driek”)

Journalist, 54 jaar – Westerbork. Donderdag, 30 September 1943 – Professor Cohen is gearriveerd. Hij is ondergebracht in barak 62, een dóód-gewone barak. Asscher is ondergebracht in barak 61, eveneens een dóód-gewone barak. Sluzker in 64. Zij liggen tussen de massa in, op een ruige matras met hun armzalig beetje. Gisteren zijn in totaal drie transporten binnengekomen, twee uit Amsterdam, een uit Barneveld, met in totaal 2800 menschen. Zowat de laatste der Mohikanen. De Duitsche autoriteiten hadden zich voorgesteld, en ook bekend gemaakt, dat Amsterdam den 15den Juli Judenrein zou zijn. Het is nu 1 October en Amsterdam is toch nog niet helemáál Judenrein. Dat is, naar het schijnt, toch nog niet zo eenvoudig om dat te verkrijgen.

Vele Joodsche intellectuelen zijn het kamp binnengestroomd: uit Amsterdam een gedeelte der 120.000-stempels. Het doet denken aan de grote loterij. De 120.000-stempel is de stempel, die hetzij den vroegere Wehrmachtstempel heeft vervangen, hetzij uitgereikt is aan Joden, die bijzondere relaties in Duitsche kringen hadden, hetzij aan Joden, die met geld (diamanten) konden betalen. Maar in Amsterdam konden de bevoorrechten niet blijven. Zij hadden daarop wel zóó vast gerekend, dat zij, toen de mannen van de Inquisitie kwamen om ze op te halen, velen hunner hoegenaamd niets gereed hadden voor hun transport. Onbegrijpelijke luchthartigheid of goedgelovigheid tegenover de duidelijke verklaring der Duitschers, dat Amsterdam van Joden totaal gezuiverd zou worden. Als totaal berooiden kwamen de Joden hier aan.

Uit Barneveld is het neusje-van-den-zalm gekomen: 700 mannen, vrouwen en kinderen, die allen tezamen in barak 85 zijn gehuisvest, in de barak die bestemd was voor ‘witte joden’. Achter prikkeldraad. Er zijn mannen en vrouwen bij met namen, die klinken als een klok: geleerden, kunstenaars, bedrijfsleiders, maar ook zeer velen, de meesten, van wie de wereld nog nóóit had gehoord en die toevallig in de buurt woonden van hen, die zeggenschap hadden bij het opstellen van de lijst-Barneveld. Niets was voor deze uitverkorenen voorbereid: geen tafels, geen banken; nog des avonds laat moesten een deel der ledikanten met bedden worden belegd. De zevenhonderd menschen krioelden als bijen in een bijenkorf dooreen.

Screenshot_215.png

Kantoor Joodsche Raad, Nieuwe Keizersgracht 58 te Amsterdam.

Zij waren, na Barneveld, teleurgesteld, onthutst, beleedigd; zij voelden zich tekort gedaan. Wat hadden ze het daar, als ballingen, goed gehad: veel gerief, behoorlijke slaapgelegenheid, hun eigen meubels, eigen boeken, eigen muziekinstrumenten, mooie eetzaal, waar ieder zijn vaste plaats aan een goedverzorgde tafel had, een bosch om in te wandelen. Hier: een vuile beestenstal, om van te kotsen. Zij hadden, tot overmaat van ramp, in Barneveld slechts anderhalf uur tijd gekregen om hun spullen te pakken, in de haast, in de verwarring, de meest eenvoudige gebruiksvoorwerpen vergeten mede te nemen. Zij hebben schatten aan levensmiddelen, aan dranken moeten achterlaten, waaraan, volgens de verhalen, O.D.-ers*, als kleine hyena’s op het slagveld van den oorlog zich te goed hebben gedaan.

Zij hebben zich zat gegeten aan vette kaas, zalm, leverpastei, sardines. Zij hebben zich zat gedronken aan wijn en spiritualiën. Zij hebben hun oude, verfomfaaide pakken, die de Barnevelders in de haast hebben moeten achterlaten onder hun overals geruild tegen soms gloed-nieuwe pakken. Zij hebben koffers volgepropt met boter, koffie, thee, delicatessen en die per trein naar Westerbork gebracht ten gerieve van zichzelf.

De Barnevelders, de notabelen, die door hun aartsvijanden op een gouden schaaltje waren gezet en die zich in den zoete droom wiegden dat hun niet zo gauw iets gebeuren, verdiensten konden doen gelden en rechtstreeks uit hun huizen waren gesleurd en in de modder gestooten. Wij hier in Westerbork verwachtten al sedert geruime tijd de komst der Barnevelders en de gelijkschakeling. Wij benijden hen niet.

* Leden van de Joodse ordedienst in het kamp Westerbork

Dit artikel is ontleend aan: Dagboek Fragmenten 1940 – 1945, ‘s–Gravenhage, Martinus Nijhof 1954

Deze fragmenten zijn ontleend aan particuliere dagboeken die in origineel of in fotocopie berusten bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Joden, Jodendom, Jodenhaat, nationaalsocialisme, nazisme, Nederland. Bookmark de permalink .

8 reacties op DAGBOEK WESTERBORK – 1943

  • paulzwueste zegt:

   In de Joodsche Raad zaten verraders van hun eigen volk.
   Punt uit!
   Als je die weke smoel van Asscher bekijkt weet je genoeg!
   Die voze vrucht van zijn vaders laffe lendenen is niet ver van zijn “Vadersch boom” gevallen….
   Ligt nu eveneens te rotten…
   Om het maar in de terminologie van Driek te schrijven….

   Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    De Nederlandse-pers bericht triomfantelijk over verraden van het Joodse volk door de Joodse Raad.
    Achterwege latende dat praktisch alle Nederlandse politici maar al te graag meewerkten met de Duitse bezetter om de Joden uit te leveren.
    De vuige hypocrieten!!!
    De eenvoudige Joden konden geen kant op.
    Overal werden zij verraden!

    Geliked door 1 persoon

 1. Jade zegt:

  Zou het echt zo werken dat de geschiedenis zich herhaald?

  Like

  • Nemesis zegt:

   Je had je eens met de wereldgeschiedenis kunnen bevatten. Te beginnen omstreeks 2000 jaar geleden. Dan was je misschien een lichtje op gegaan..

   Like

 2. Bezorgde burger zegt:

  Heel confronterend! Had niet gedacht dat de verhalen die ik in mijn jeugd hoorde van oude mensen in mijn volwassenheid werkelijkheid zouden worden…….

  Like

 3. Guardiaangel zegt:

  Het grootste gevaar zit bij jezelf, berust niet, blijf alert, houdt je ogen en oren open. Vorm een betrouwbare keten om verdachte zaken of zaken die plots veranderen, te melden bij de anderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s