AfD weldra ook in Brandenburg de nr. 1?

Screenshot_253

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

Bij de laatste deelstaatverkiezingen in Brandenburg ruim drie en een half jaar geleden behaalde de AfD meer dan 12% van de stemmen. Dat was een zeer goed resultaat en voldoende voor de 4e plaats. Daarna viel ze iets terug, sinds eind 2015 wordt ze echter steeds groter, behaalde daar tot nu toe percentages van 15 tot 20%. Nu heeft ze deze grens voor het eerst overschreden en staat met 22% zelfs bijna op gelijke hoogte met de CDU en de regerende SPD in haar bolwerk.

Brandenburg, de SPD-deelstaat

Brandenburg, met in zijn centrum de Duitse hoofdstad Berlijn. De hoofdstad van en tegelijk de stad met de meeste inwoners van de 2,5 miljoen inwoners tellende deelstaat, is Potsdam; andere belangrijke centra zijn Cottbus, Brandenburg aan de Havel en Frankfurt aan de Oder.

Al sinds 2009 wordt Brandenburg geregeerd door een rood-donkerrode regering, die sinds 2013 door de sociaaldemocraat Dietmar Woidke als minister-president wordt aangevoerd. Voor 2009 was er een rood-zwarte deelstaatregering onder Matthias Platzeck (SPD) en voor hem een SPD-regering onder Manfred Stolpe. Brandenburg is dus sinds 1990 constant in handen van de SPD.

De teloorgang van de SPD

Sinds 1994 gaat het voor de sociaaldemocraten echter continu bergafwaarts. Bij de deelstaatverkiezingen in 1994 kregen ze zegge en schrijve 54,1%. Bij de laatste deelstaatverkiezingen in september 2014 was daarvan nog maar 31,9% overgebleven. Samen met de 18,6% van de partij Die Linke (opvolger van de SED) was dit nog net voldoende voor net over de 50% (50,5%). Dit is ondertussen echter veranderd. Volgens de nieuwste peiling van Infratest-dimap voor RBB, Antenne Brandenburg, komen de SPD en Die Linke samen nog maar net op 40%.

Zo zag het resultaat van de deelstaatverkiezingen op 14-09-2014 er uit:

1. SPD: 31,9%
2. CDU: 23%
3. Linke: 18,6%
4. AfD: 12,2%
5. Grüne: 6,2%
6. FDP: 1,5%
7. Overigen: 6,6%

Actuele trend in Brandenburg

En nu wordt het interessant. Hier de actuele Brandenburg-trend. Zo zouden de Brandenburgers op dit moment bij deelstaatverkiezingen stemmen:

 1. CDU: 23%
 2. SPD: 23%
 3. AfD: 22%
 4. Linke: 17%
 5. Grüne: 7%
 6. FDP: 4%
 7. Overigen: 4%

Winst en verlies

1. AfD: + 9,8%
2. FDP: + 2,5%
3. Grüne: + 0,8%
4. CDU: ± 0%
5. Linke: – 1,6%
6. Overigen: – 2,6%
7. SPD: – 8,9%

De hele grote winnaar is dus de AfD met circa 10% groei, de hele grote verliezer daarentegen de SPD, die ongeveer 9% heeft verloren.

Slotsom

De rood-donkerrode deelstaatregering komt op dit moment nog maar net op de 40%. Haar meerderheid is dus duidelijk verdwenen. CDU/SPD zou op 46% komen. Dat zou net voldoende kunnen zijn voor een meerderheid, mits de FDP de kiesdrempel van 5% niet zou halen. AfD, Die Linke en de Grüne komen samen eveneens op 46%.

Als de FDP de magische grens van 5% zou halen, zouden er hoogstwaarschijnlijk ook in Brandenburg, de traditionele SPD-deelstaat, drie partijen nodig zijn om een nieuwe deelstaatregering te vormen. En de AfD maakt volgens de huidige stand van zaken grote kans om in het volgende deelstaatparlement wellicht de grootste fractie te worden.

Bron:
https://juergenfritz.com
Auteur: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

3 reacties op AfD weldra ook in Brandenburg de nr. 1?

 1. scherpschutter1943 zegt:

  Waar blijven de knokploegen van de AFD om de straten schoon te vegen en vrij te maken van het linkse gespuis? Democratie werkt niet, dat blijkt. Alleen geweld helpt. Ook in nederland.

  Geliked door 2 people

  • droevige mof zegt:

   Het is jammer, maar er zit iets in. Maar zonder een brede maatschappelijke beweging zijn dergelijke acties niet succesvol. De tweede grote invasiegolf zal deze zomer door Duitsland rollen en het zal overlopen naar Nederland. Alles wijst er op. Alleen dan zie ik de mogelijkheid voor verandering. Dergelijke processen duren lang, soms komen ze te laat. Dat is ook jammer, maar je kunt de geschiedenis niet afdwingen. De tijd moet goed zijn.

   Geliked door 1 persoon

 2. paulzwueste zegt:

  Het moet nog ’n aantal malen erger worden om het volk op de barricades te krijgen.
  Dat moment zal zeker geen jaren meer duren.
  Als volgend jaar de neger-instroom alle records gaat breken zal de Duitse-pleuris onvermijdelijk uitbreken….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s