De comeback van Hitler´s naam in het openbaar

Screenshot_195

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

De afgelopen decennia heeft Hitler´s naam een comeback beleefd. Dat gaat veel verder dan zijn gebruik als symbool van het absolute kwaad. Er bestaan zoveel voorbeelden van de diverse manipulaties van de naam van Hitler in westerse samenlevingen en elders, dat er maar een paar voorbeelden aangehaald kunnen worden.

Om Amerikaanse presidenten te vergelijken met Hitler is waarschijnlijk met Richard Nixon begonnen. Destijds zorgden vergelijkingen met de Duitse nazi-dictator nog voor heftige reacties. In 2002 verwees de Duitse minister Herta Däubler-Gmelin naar Hitler, toen ze zei dat de Amerikaanse president George W. Bush de mogelijkheid van een oorlog tegen het Irak van Saddam Hussein ervoor zou willen gebruiken om de aandacht van zijn binnenlandse politieke problemen af te leiden: “Dat heeft Hitler ook al gedaan.” De toenmalige Bondskanselier Gerhard Schröder nam Däubler-Gmelin niet over in het nieuwe kabinet, dat hij enkele weken later samenstelde.

Zulke beledigingen, die gebruikt werden om aandacht te krijgen en mensen te beledigen, werden in de mainstream ingebracht en worden zelfs door nationale leidende persoonlijkheden gebruikt. Drie Mexicaanse presidenten, waaronder de huidige president Enrique Peña Nieto, vergeleken Trump met Hitler. Een kleine Amerikaanse organisatie, het Anne Frank Center for Mutual Respect – dat de naam van het bekendste Holocaustslachtoffer misbruikt voor politieke doeleinden – postte op Twitter een lijst met zogenaamde overeenkomsten tussen Trump en Hitler.

Tot de politici buiten de Verenigde Staten, die vergeleken worden met de nazileider, behoort Bondskanselier Angela Merkel. Haar bezoek aan de Tsjechische Republiek in augustus 2016 zorgde voor massale protesten tegen haar omgang met de migratiecrisis. Demonstranten zwaaiden met posters, waarop ze als Hitler stond afgebeeld.

Ook buiten de kring van de neonazi´s heeft men bewondering voor Hitler. De Libanese zangers Najwa Karam heeft 50 miljoen cd´s verkocht. Ze was het Arabische “gezicht” van het grote Franse cosmeticaconcern L´Oreal en was jurylid in de Arabische versie van “Duitsland zoekt de superster”, “Arab Got Talent”. In het programma “Talk of the Town” van de Libanese televisie werd haar verzocht om eigenschappen van zes beroemde mannen te noemen om de “ideale man” te creëren; ze koos Hitler vanwege zijn “overtuigende” spreekvaardigheid. Een Amerikaanse blanke racist veranderde in 2017 zijn achternaam in Hitler.

Hitler´s naam wordt bovendien gebruikt in antisemitische laster. In februari 2011 publiceerde een Palestijns kindertijdschrift het artikel van een 10-jarig Palestijns meisje, dat een droom weergaf, waarin Hitler tegen haar zei: “Ja, ik heb hen [de Joden], vermoord, zodat jullie allemaal weten dat ze een natie zijn die vernietiging verbreid in de hele wereld.” Dit tijdschrift kreeg subsidie van de UNESCO. Na protesten stopte de UNESCO in december 2011 met de financiering van dit tijdschrift.

In 2015 werd de Maltese EU-ambtenaar Stefan Grech ervan beschuldigd antisemitische hatespeech gebruikt en een [niet-joodse] EU-medewerkster aangevallen te hebben. Grech zou de medewerkster met een afbeelding van de dictator Benito Mussolini op het hoofd geslagen en haar “smerige Jodin” genoemd hebben; hij zou gezegd hebben: “Hitler had jullie Joden moeten afmaken.”

De Nederlandse opperrabbijn Binoymin Jacobs bericht dat “Nederlandse” jongeren tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor Holocaustslachtoffers tijdens zijn toespraak “Heil Hitler!” brulden. Dat maakt deel uit van een algemener optreden van de Hitlergroet. Zijn gebruik kan reiken van het indirect propageren van de Holocaust tot aan de identificatie met hem in neonazi-bewegingen.

In juli 2017 stond een Schot voor de rechter, omdat hij de hond van zijn vriendin leerde om op uitlatingen zoals “Sieg Heil” en “Vergas de Joden” de Hitlergroet te brengen. Dat plaatste hij op YouTube, waar het filmpje miljoenen keren werd bekeken. De man verontschuldigde zich later bij de joodse gemeenschap. In maart 2018 werd hij door een rechtbank schuldig bevonden aan het begaan van een haatmisdaad.

Het deels goedpraten van de misdaden van Hitler is ook buiten neonazi-groepen te vinden. In 2005 verklaarde de Nederlandse protestantse dominee Kees Mos in een gerespecteerde kerk in de voorname Nederlandse stad Wassenaar: “De Jood in ons is volgens het evangelie van Matteüs een verrader.” Mos voegde er aan toe: “Het is de zonde van de Jood dat hij het afwees menselijk te zijn.” Hij ging verder: “Wij hebben Hitler in de afgelopen decennia als monster neergezet, maar er bestaan geen monsters.”

Een gelijksoortig motief werd gebruikt door Björn Höcke, een prominente gekozen vertegenwoordiger van de rechts gerichte AfD. Hij noemde het Holocaustmonument van Berlijn “een monument van de schande”. Bovendien betwistte hij dat Hitler absoluut slecht was. Höcke merkte op: “We weten natuurlijk allemaal dat er in de geschiedenis geen zwart en wit bestaat.”

Een van de meest bizarre voorbeelden van de vergelijking met de Holocaust vond plaats toen de president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, zichzelf in 2016 met Hitler vergeleek. Hij zij dat Hitler drie miljoen Joden afgeslacht zou hebben – een fout aantal, het ware aantal luidde zes miljoen – en dat hij in de Filipijnen drie miljoen drugsverslaafden zou willen doden.

In de loop der tijd verbleken historische gebeurtenissen en personen. Het blijkbaar toenemende gebruik van de naam van Hitler in het openbaar kan niet alleen verklaard worden met de toename van het antisemitisme. Dit en de afnemende gevoeligheid met betrekking tot het gebruik van zijn naam behoren tot de belangrijkste indicatoren van het langzame verval van het normatieve gedrag in westerse burgerlijke samenlevingen.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, cultuurrelativisme, demoniseren, Jodenhaat, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Westen. Bookmark de permalink .

18 reacties op De comeback van Hitler´s naam in het openbaar

 1. Statler & Waldorf zegt:

  Napoleon 1769 – 1821
  En wat bestaat al jaren: Cognac Napoleon

  Hitler 1889 – 1945
  Een fles Riesling Hitler is dus een kwestie van tijd.

  Naarmate de tijd verstrijkt vervagen de werkelijke daden van die soort dictators en zal een merkwaardige adoratie en/of vernoeming het gevolg zijn.

  Het collectieve geheugen, of juist het gebrek daaraan, zal zorg dragen voor het langzame verval van het normatieve gedrag in westerse burgerlijke samenlevingen.

  Geliked door 4 people

  • paulzwueste zegt:

   Je hebt helemaal gelijk S&W!
   Met excuses voor de afkorting.
   Schande, maar goed.
   Ik weet niet of je het hebt gemerkt maar alles wat in het verleden werd gebeurd wordt steeds milder, zachter en onschuldiger…naar gelang de ouderdom der feiten…
   Toen ik werd geboren was ik zo onschuldig als ’n pasgeboren zuigeling, maar naar gelang ik de decennia overleefde rees langzaam maar zeker de tweelingbroeder van Landru uit het graf.
   Het is nu eenmaal zo en zo is het.
   Ik zou zeggen doe er je voordeel mee.

   Like

  • BM Fidel zegt:

   S & W, u ziet één ding over het hoofd. De Fransen vereren Napoleon nog steeds. Met de Duitsers en Hitler zie ik dat niet zo snel gebeuren, ook niet over 200 jaar.

   Like

  • rakkertje zegt:

   Terroristen en illegalen … laat ze maar lekker hier vertoeven … hier mogen ze doen wat ze willen … ook al gaan ze een stap te ver … de gewone burger moet hier toch mee tevreden zijn want veel hebben ze niet te zeggen … wij hebben hier NIKS te zeggen …. enkel gaan stemmen met de verkiezingen want zelfs als je dat niet doet kan je een boete verwachten … wij moeten maar knikken en met alles tevreden zijn … en ons laten leegpersen als citroenen tot de laatste druppel … dat ook er nog eens bij …. gewoon om dat vuil vreemd gespuis hun bakkes open te houden en maar zorgen dat ze vooral niets te kort komen ……

   Geliked door 3 people

 2. Hovawart zegt:

  Opvallend dat de ‘fatsoenlijkheid” of de etiquette op het web wel onder strenge controle word gehouden, men stringente maatregelen nodig acht om onbehoorlijkheden te verwijderen, sancties uw deel worden, maar in onze dagelijkse omgang de onfatsoenlijkheid als een (wenselijk) neveneffect ziet van de multiculturele vrijheid, vergelijkingen en benamingen die door zongebruinde jongemannen uitgescheten en gespogen worden, die weinig gecharmeerd zijn van de westerse kledingkeuze van koopziende madammen zonder kopvodden of naar Jeanetten in fluisterjeans, blijven zonder gevolgen, Heck, zelfs oproepen tot haat en verminking, geweld en segregatie schijnt slechts als uiting van het riftjeraftje te worden getolereerd………..raar.

  Geliked door 1 persoon

 3. christdus zegt:

  In plaats van een fatsoenlijke discussie voeren met argumenten en feiten , kun je de
  anders-denkende natuurlijk ook voor Hitler uitmaken , ha ha discussie gewonnen – lekker
  puh jonge , daahaaaag !

  Like

 4. Piet Karbiet. zegt:

  Opvallend, over Stalin hoor je bijna noot iemand. En antisemiet Marx wordt gewoon herdacht.

  Like

 5. Jean zegt:

  Kijk goed naar die rotkop met dat snorretje en denk het snorretje weg…
  Zien jullie ook de familieband?

  Like

 6. Jules Vismale zegt:

  Ach, men zal in verschillende landen waar ook ter wereld toch niets wijzer worden als het gaat om dictators en tirannen, zeker niet als ze bijvoorbeeld Vladimir Poetin heten! Er zijn tenslotte al teveel democratisch gekozen staatshoofden en leden van Koninklijke huizen die verwachten dat als je lekker lief en aardig tegen dat soort snertfiguren bent ze ook aardig tegen jou zijn!
  In de 20ste eeuw deden de (latere) aartsvijanden van Adolf Hitler, de geallieerden, toch evenmin iets om deze tegen te houden toen Hitler aangaf dat hij Europa wilde veroveren en de joden wou uitroeien! Men gaf Hitler toch overal zijn zin in met zijn “Lebensraum” en Jozef Stalin, zijn grootste vijand, deed Hitler in de periode 1939-1941 miljoenen tonnen graan, aardappels, katoen, olie, rubber, hout, ijzererts, chroom, platina, koper, fosfaten, asbest, mangaanerts, nikkel enz. cadeau in de hoop deze daarmee gunstig te stemmen. Koningin Wilhelmina stuurde Hitler op 20 april 1939 zelfs een verjaardagskaart op om hem te feliciteren toen hij 50 jaar werd en zij wilde ook géén joden, die voor het nazi-regime op de vlucht waren, in haar achtertuin hebben en stuurde hen door naar het kamp Westerbork!
  Toen Hitler uiteindelijk in 1945 zijn “Götterdämmerung” vond en hij zelfmoord pleegde deden al zijn vijanden later of ze allemaal engelen des onschuld waren. Dictators zoals Poetin zijn helaas, net als de blauwe jakhals, véél aardiger voor vreemden en buitenstaanders dan voor hun eigen volk, iets wat evengoed gold voor tsaar Peter de Grote (1672-1725) die n.b. de vooruitgang en infrastructuur in Nederland afkeek om daarmee het “achterlijke” Rusland te moderniseren. Er zijn daar zelfs allerlei buitenlanders en vreemdelingen aan de macht geweest die nóóit van Russische komaf waren en Stalin kwam ironisch genoeg uit Georgie! Als ultieme wraak heeft hij zelfs een groot aantal dubbelhartige en verraderlijke landgenoten van hem, de Georgiërs die in WO II overliepen naar de Duitsers en zich op Texel tegen hen keerden, laten executeren of meteen naar Siberië gestuurd!
  Wat mij betreft krijgt die Poetin, als hij Willem-Alexander zou bezoeken, géén bloemen aangeboden maar een ferme trap onder zijn zondige kont of in zijn geslachtsorganen! De oma van de koning, Juliana, haalde in 1972 toch ook hier in Nederland de Japanse keizer Hirohito feestelijk in toen hij op bezoek kwam. Voor talloze Nederlanders stond hij toch echter ook symbool voor de wrede Japanse gruweldaden tijdens WO II?

  Like

 7. Thom zegt:

  Het misbruiken van de naam Hitler gebeurt op linkse sites waarbij Wilders met Hitler vergeleken wordt en op rechtse sites waar Merkel met een Hitlersnorretje getekend wordt.
  Ik vind dat gedoe met de naam Hitler getuigen van een gebrek aan argumenten en is een goedkope manier om een discussie kalt te stellen en daardoor een non-discussie.

  Like

 8. Jack Smits zegt:

  En die moslims vereren nog steeds de grootste oorlogsslachter alleen geen tekening van

  Like

 9. Aegolius cs zegt:

  Pro Sieben zond gisteravond de humoristische film over Hitler, ER IST WIEDER DA. Amusement waarop de Merkelstemmers zitten te wachten….. Of niet?

  In de film, “humoristisch”, natuurlijk geen nadruk over de Holocaust maar één fragment drong zich aan mij op:

  Metafoor?!

  Dit land met degelijke producties als vermaak is waarlijk gruwelijk ziek! Met Merkel als plaatsvervangende aanvoerder namens de EUSSR.

  Like

 10. Pingback: Framing: VRT met de fascistische broek op de linkse enkels! Update 10 september | Nageltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s