4 Mei. . .

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Vrijheid. Bookmark de permalink .

38 reacties op 4 Mei. . .

 1. Petra DeBoer zegt:

  Ja, die 2 minuten stil zijn is me veel waard om de slachtoffers te herdenken die voor onze vrijheid zijn gevallen maar ook alle Joden die om gekomen zijn door de socialisten.

  Like

 2. Tistochwat zegt:

  Met alle respect: nee. Ik voel me namelijk verre van vrij.

  En die poppenkast waarbij de ‘oranjes’ met – alweer – uitgestreken smoelen ‘een krans komen leggen’, maakt me alleen al vanwege hun hypocrisie misselijk.

  Like

  • Petra DeBoer zegt:

   Haat overspoeld het respect voor mensen zoals Bob.

   https://www.rd.nl/waarom-de-21-jarige-bob-in-het-verzet-zat-1.1485235

   Like

   • Hallo Petra,

    –Haat overspoeld respect voor mensen zoals Bob–
    Ik heb voornoemde artikel met veel belangstelling gelezen(ref.dagblad)
    Wat een enorme verrassing om er ook een foto van mijn geboorte dorp makkum in te vinden met voor mij nog bekende gezichten!

    Mijn vader’s neef Fetze Elgersma is op die dag in ’45 een van de gemartelde verzetsmensen(Fetze was net getrouwd en woonde bij het dorpje SChraard waar hij melk veehouder was,
    Mijn vader heeft de martelingen, die achter de oude marechaussee kazerne plaatsvonden gedeeltelijk gezien;( men kon niets doen want ze hadden geen goede wapens(iets wat hij zijn verdere leven continu bleef onderstrepen(” we hadden niets bruikbaars”),
    .Mijn vader kende Hobbes(bob) Dijkstra als een schrandere en oprechte christen

    “Hun nagels werden allereerst van de vingers gewrikt en vervolgens de vingers tot moes geslagen”

    Onze dominee,ds l.Touwen(gereformeerd pred. en een afgekeurde marine officier) was al eerder opgepakt en ergens in drente doodgeschoten
    Sjoerd adema, die ook werd afgemaakt,was een broer van mijn vader”s vriend

    Onze boerderij werd kort daarna opgeblazen, mijn pake en beppe die voortijdig geinformeerd waren lagen lange tijd in de greppels vanwege de enorme schietpartijen
    alle het friese stamboekvee was in stukken geschoten en de boerderij brandde volledig af
    Ik zelf was een van de jongste kinderen, na de oorlog geboren, en hoorde pas veel later pas wat details(er werd weinig over die oorlogsjaren gepraat)
    :zoals tante Mina die mijn moeder in de huishouding hielp en altijd een bonte boeren zakdoek op had om haar zwarte haar te verbergen(joodse onderduikster), mijn oudste zus herinnert zich haar erg goed(verschuilen tijdens razzia’s en leerde haar fries

    Op een van die oorlogsdagen(jik denk 1944) brachten de plaatselijke vissers 2 jonge joodse jongens(uit amsterdam) binnen die ze op het ijselmeer hadden gevonden, ronddobberend in een roeiboot en uitgehongerd, een is er later uit de boom geschoten bij de bevrijding van makkum toen hij onze brandende boerderij wilde gaan zien.

    Na de oorlog en elk jaar op die bewuste dag was mijn lieve moeder emotioneel een wrak want deze knaap was uit onze schuil kelder naar buiten gerend en vond op deze wijze de dood
    Ik laat het hier maar bij

    hartelijk dank en
    groeten vanuit west canada

    Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Wat heeft een afschuw van die oranje neppers nou te maken met een gebrek aan respect voor mensen in het verzet.
    Zelf wisten ze niet hoe gauw ze pleiten moesten wezen uit Nederland.
    Nooit hebben die oranje neppers iets aan verzet gedaan.
    Lafaards zijn het die er goed van geleefd hebben tijdens die 5 jaar oorlog.
    Het is respectloos naar al die Nederlanders toe die moesten zien te overleven, als je respect kan opbrengen voor die oranje neppers.

    Geliked door 1 persoon

   • Bagul zegt:

    Prachtig stuk, Petra. Bedankt. Had ik in die tijd geleefd dan had ik net zo overtuigend gekozen voor het verzet. Een verzet dat er nu ook zou moeten zijn tegen een vijand…lees regering die ons verkocht hebben. We gaan een hoge prijs betalen voor onze passieve houding. Verschrikkelijk…..

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @friesecanadees, geen dank en dan herdenk ik vanavond ook uw familie.

    Dat u vanuit uw familie geschiedenis het artikel met belangstelling hebt gelezen kan ik me heel goed voorstellen en ook dat u op de foto uit Makkum bekende gezichten zag is dan voor u al helemaal een verrassing. Dan word deze 4 mei weer heel levendig en komt de familie geschiedenis naar boven maar u hebt een familie om heel trots op te zijn. Met gevaar voor eigen leven Joodse mensen helpen en onderdak geven getuigd van heel veel moed. Heel mooi dat “tante Mina” bij uw familie kon onderduiken en ik vind de anekdotes die u over haar verteld zeer herkenbaar want er zijn in Friesland heel veel van dit soort verhalen. Ik heb een aantal weken geleden nog zo’n verhaal gelezen over de ouders van Frits Barend. Hij heeft daardoor een Friese “pake en beppe”.

    Wat zijn er daar in Makkum vreselijke dingen gebeurd en dat uw familie daar getuige van was maar ook slachtoffer is verschrikkelijk. Dat uw moeder elk jaar emotioneel een wrak was is logisch want zulke vreselijke gebeurtenissen raken een mens heel erg diep.

    Ik ben zelf een Friezin en heb heel veel over het Friese verzet en WOII gelezen en heb vanuit mijn eigen familie geschiedenis verhalen over de gruwelijkheden van NSB-ers en de doden in Trimunt wat ook een gevolg was van een NSB-er. Mijn moeder haar ogen spoten vuur als het over de rooien ging. Van hun moest ze niks maar dan ook niks hebben. De ouders van mijn vader hebben een evacuee in huis opgenomen die de hongerwinter ontvluchtte en ook al was dat geen heldendaad zoals uw familie wel deed was het wel een daad om anderen te helpen met het weinige wat je zelf had. Beide kanten van mijn familie waren boeren, de één een keuterboer en de andere een boer met één knecht.

    Ik bedank u heel hartelijk voor uw verhaal en nogmaals wees heel erg trots op uw familie. Voor mensen zoals zij heb ik ontzettend veel respect.

    Geliked door 1 persoon

  • Wim zegt:

   Ik voel dat net zo. Ik erger me allang aan al die uitgestreken gezichten, het toneelspel “we zijn nu Heel Ernstig, hebben Diepe Gedachten, en laten dit graag zien” van koningshuis en politici. Op de Dam was vroeger ook al een poppenkast, dit is de nieuwe versie. Ik zie nog die bolle met al zijn schertsmedailles in paniek wegrennen omdat er ergens een hekje omviel. Niet echt een Mucius Scaevola of Horatius Cocles type, om maar even een paar oude Romeinen te noemen.

   Geliked door 2 people

  • Petra DeBoer zegt:

   @Bagul, geen dank en ook ik vind het artikel prachtig maar tegelijkertijd is het ook een artikel wat me tot nadenken stemt.

   ik had het destijds waarschijnlijk ook gedaan want ik herken de overtuiging helemaal in mezelf in de brief van Bob. Ik heb de oorlog niet meegemaakt en kan dus niet zeggen of ik het werkelijk had gedaan want ik heb niet voor de keuze gestaan in WOII maar qua overtuiging wel. Als er nu zoiets zou gebeuren dan zou ik het wel doen want zoals Bob denkt, zo denk ik ook. Fijn dat u deze overtuiging ook hebt.

   Like

 3. Yvonne zegt:

  Dat kan morgen opeens anders worden met de plannen om herrie te gaan maken
  Ik heb geen oorlog meegemaakt het is mooi dat de doden herdacht worden maar het is inmiddels 73 jaar geleden, ik vraag me af hoeveel jaar deze herdenking nog zal duren?

  Like

  • hendrikush zegt:

   Vraag je ouders en grootouders naar hun oorlogservaringen.
   Vraag ze naar de rangen- en standen- en zuilen- maatschappij.
   Wees dankbaar voor de offers die zij brachten voor jou welvaren.

   Like

   • fleckie zegt:

    JUIST. ( er waren OOK mensen die VERZET boden, …en er GEEN WOORD VUIL EROVER MAAKTEN! …met bijvoorbeeld Nederlandse onderduikers, die weggevlucht waren, van de ARBEIDSEINSATZ! …EN…..vertelden. over wat ze hadden gezien,……CONCENTRATIEKAMPEN! ,…doordat ze dat wisten, wetd er door de SS…jacht op hen gemaakt! …( i.v.m.liquideren van eventuele ooggetuigen- bewijzen!, die dan na gevangenneming hetzelfde lot ondergingen als de RUSSISCHE krijgsgevangenen: na 9 maanden WERKEN en UITHONGERING, ‘AUSRADIEREN”,…er kwam dan toch weer een. VOLGENDE LICHTING !!) .

    Like

 4. Thom zegt:

  Het is te hopen, dat de Damschreeuwers hun waffel open trekken op de Dam. De Molukkers zullen dan boos worden, omdat hun opa’s die in de KNIL gediend hebben herdacht worden. Er zal een Molukse veiligheidsdienst aanwezig zijn die bestaat uit onder andere leden van de motorclub SATADURAH. Als je als halfzacht zeikertje daar mot mee krijgt dan is het einde verhaal voor het zeikertje. ANTIFA heeft eerder tegenover SATADURAH gestaan, maar ANTIFA durfde de confrontatie niet aan.

  Geliked door 2 people

 5. Republikein zegt:

  Altijd gedaan, krab me weleens op me’n hoofd.
  Wie niet.

  Like

 6. abouneenee zegt:

  2 minuten op een heel jaar??? Dat zijn 120 seconden van de 31.536.000 seconden in een jaar. Die hokjes toch waar mensen zich zo aan vast klampen.. Lekker overzichtelijk. Er is zeker geen voetbal op TV? Nou dan houden we toch 2 minuten ons waffel, hebben we dat ook weer gehad.

  Wij houden ons hier op deze door links vervloekte site dagelijks bezig met vrijheid. Je vroeg er toch om? Wij vervullen onze burgerplicht wel, want dat is méér dan belasting betalen alleen.

  Like

 7. BigLJohn zegt:

  Sta jij stil bij je vrijheid ? Nederlanders staan alleen maar stil voor de volgende zaken;
  klooien met het mobieltje, het liefst de gehele dag, voetbalwedstrijden, boer zoekt vrouw en de voice of Holland, een goed salaris, drie maal per jaar een exotische vacantie….Leve de lol ! En stil staan bij de dodenherdenking ? Die word door velen als een soort folklore beleefd. Maar dat zij ooit weer eens te grazen worden genomen, komt in hun stomme kaaskoppen gewoonweg niet op !

  Like

 8. Cathja zegt:

  Ik denk dat wij morgenavond voor het eerst naar de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte zullen gaan kijken. Ik heb me laten vertellen dat dit ingetogener verloopt dan bij de herdenking op de Dam. Dat gedoe daar hangt me al jaren de keel uit. Er komen steeds meer ‘gekleurden’ bij, die hun steentje mogen bijdragen.
  Ik zal morgenavond bekijken of het voor herhaling vatbaar is om andere jaren opnieuw naar de uitzending vanaf de Waalsdorpervlakte te kijken.

  Uit respect voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog zijn wij om 20:00 uur twee minuten stil.

  Geliked door 1 persoon

  • Jade zegt:

   Voor mij geen poppenkast op de dam…
   Sinds kinds af aan kijk ik naar de
   Waalsdorpervlakte.
   Zeer indrukwekkend met die grote bel!

   Like

 9. Frans Brassens zegt:

  Geboren vier dagen na het bombardement van Rotterdam. De eerste vijf jaren van mijn leven waren onder een nazi-fascistische bezetting, met veel ellendige zaken die ik me vanaf mijn derde jaar heel bewust en duidelijke herinner. Daarna was er een tijd van vrijheid. Momenteel leef ik wéér in een fascistische bezetting. Door E.U. en door de islam. Hoezo ‘vrijheid’? Maar 4 en 5 mei, en sinds 2002 ook 6 mei, zijn en blijven dagen die door mij herdacht worden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoe lang leven we nog in vrijheid in Nederland… tot de moslims het hier voor het zeggen krijgen… dan verkas ik naar Amerika… dan zoeken ze het hier maar uit!!!

  Like

 11. Klaas zegt:

  Like

  • Thom zegt:

   Lulletje Rozewater Meijerink zal als hij de Molukse beveiliging van SATADURAH en de Molukse AJAX Hooligans ziet weten dat als hij in hun nabijheid zijn mond opendoet, dat voor de laatste keer is geweest. Het is geen held maar alleen klier en hij durft niet tegen de geharde Molukse kern op. Dat zijn geen slappe gameverslaafden maar een harde kern met een enorme gevechtskracht. Waarom geeft Nederland zo’n Lulletje Rozewater een podium? Dat deden ze met degene die iets naar De Gouden Koets gooide toch ook niet?
   Die ging voor jaren naar cachot en dolhuis.

   Like

  • Cathja zegt:

   @Klaas op 3/5 om 22:42

   Ik heb begrepen dat de aangekondigde lawaaimakerij van de baan is. Er is wel iets anders ‘gepland’ door deze zieke geesten, maar wat precies weet ik niet.
   Hoe je ook tegen de Dodenherdenking aankijkt, uit respect voor de gevallenen in WOII ben je om 20:00 uur twee minuten stil. Er blijft genoeg tijd over om je mond weer open te doen.

   Geliked door 1 persoon

 12. Eva110 zegt:

  Ja, uit respect voor allen die hun leven gaven voor onze vrijheid, maar zonder tv met de z.g. hoogwaardigheidsbekleders met hun uitgestreken gezichten.
  Sinds een paar jaar geleden moslimjongeren met de herdenkingskransen konden voetballen zonder dat er wat aan gedaan werd is mij de lust om het op tv te bekijken vergaan.

  Geliked door 2 people

 13. ReaGluurder zegt:

  Ik beleef mijn eigen Dodenherdenking. Met de herdenking op Waalsdorpervlakte heb ik meer dan die OPGEFOKTE HYPOCRIETE SJOO op De Dam met uitgestreken tronies en VALSE SENTIMENTEN! Het is tot een SOAP geworden, met Landverraders in de stoet!

  Like

  • theresageissler zegt:

   (Zucht van verlichting) Gelukkig niet de enige.
   Ik kan er niets aan doen, maar ik ervaar het ook allemaal als tamelijk hypocriet: nogal opgelegd.
   En dat is niet van vandaag of gisteren, dat heb ik al sinds mijn vroegste jeugd.
   Je gaat dan wel niet iets opzettelijk verstoren, maar iets van wrevel is altijd gebleven:
   Herdenken kun je evengoed op ieder willekeurig moment….Als je zèlf de behoefte voelt.

   Like

 14. Merel zegt:

  Ik wandel in de natuur, alleen dus stil, in het licht van de Heer (wel met mijn lieve hond mijn schat)
  In het prachtige hollands licht, het mooiste licht ter wereld zeggen ze, beroemd van schilderijen.

  Like

 15. En jij…Sta jij stil bij je vrijheid? Ja sinds mijn moeder dat respect op jonge leeftijd voor de gevallenen ingeprent heeft, het spreekt voor zichzelf, zo niet dan ben je je vrijheid niet waard. En de verrader des vaderland heeft een naam Rogier Meijerink, de gelukzalige stupide blik in zijn ogen verraadt dat hij totaal niet spoort.

  Like

 16. Tistochwat zegt:

  N.a.v. de huidige mohammedaneninvasie gaat er geen dag voorbij of ik denk aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Daar heb ik die poppenkast met die in het zwart gehulde ‘oranjes’ met uitgestreken smoel op de Dam niet voor nodig.

  Toen mijn vader nog leefde, sprak hij bijna elke dag over ‘de oorlog’ en de vele slachtoffers. Als kind werd ik er al mee geconfronteerd.

  Like

 17. Statler & Waldorf zegt:

  Geliked door 1 persoon

 18. Statler & Waldorf zegt:

  Margraten, Limburg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s