Midden-Oosten: China´s invloed neemt toe

Screenshot_38

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

China investeert gigantische bedragen in de Arabische landen en ook Syrië is enorm belangrijk. De invloed van Peking in de regio neemt toe, die van de VS slinkt.

Contra magazine

In het Nabije Oosten en Midden-Oosten verschuift de geopolitieke invloed – weg van de VS en naar Rusland en nog meer naar China toe. Twee landen, die er veel belang bij hebben deze regio vreedzaam te houden. Vooral Peking wil daar geen oorlog zien uitbreken, omdat deze niet alleen de strategische veiligheid van het eigen land (vooral in het noordoosten van China, bij de islamitische Oeigoeren) bedreigt, maar ook de plannen voor de nieuwe zijderoute.

De landen in de regio profiteren op dit moment van de sterke Chinese betrokkenheid: enerzijds koopt het Rijk van het Midden enorme hoeveelheden olie en gas op, anderzijds investeren de Chinezen ook gigantische bedragen. Alleen al in het jaar 2016 was dat een bedrag van $ 29,5 miljard in de Arabische wereld – waarmee de volksrepubliek daar de grootste investeerder werd. Juist voor Saoedi-Arabië, dat de economie compleet wil reorganiseren en minder afhankelijk wil worden van olie, is dit een welkome geldstroom.

Ook daarom is het voor Peking van groot belang om de rust in Syrië te herstellen. Enerzijds is het land strategisch gunstig gelegen en kan als switch een belangrijke rol spelen voor de nieuwe zijderoute, anderzijds zijn de Chinese investeringen in de regio niet veilig zolang de oorlog daar aanhoudt en ook tot politieke verschuivingen in de regio leidt. De wederopbouw van Syrië is hierbij voor China geen kwestie van dollars of centen.

Daarbij komt de invoering van de “Petro-Yuan”, dus de koop van olie voor Yuan in plaats van de Amerikaanse dollar. Als het geheel ervoor zorgt dat de handel tussen de Arabische regio en China in toenemende mate in Yuan afgewikkeld wordt, dan maakt dat de eigen valuta sterker, terwijl de Amerikaanse munt successievelijk onder druk komt te staan.

Maar: er zijn ook moeilijkheden en problemen. Want de toenemende spanningen in de regio (vooral wat betreft Iran en Qatar) maken het voor Peking niet gemakkelijk om de rol van de neutrale handelaar en bemiddelaar te spelen, zonder daarbij in de vele conflicten in de regio getrokken te worden. Terwijl de Chinezen steeds weer duidelijk maken dat zij zich niet in de binnenlandse politieke aangelegenheden van ander elanden wil mengen.

Nu is het de vraag: in hoeverre kan Peking de eigen invloed in de regio uitbreiden wanneer men daar weigert een duidelijk standpunt in te nemen zoals dat bijvoorbeeld de Amerikanen of ook de Russen doen.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in China, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

7 reacties op Midden-Oosten: China´s invloed neemt toe

 1. Frans de Wit zegt:

  Tja wij betalen het gelag wel van al die gasten die hier op onze kosten komen leven. China neemt dolgraag die plekjes in hoor die ze achter hebben gelaten. Zoiets als 2 vechten om een been en de derde gaat er mee heen.

  Liked by 1 persoon

 2. kampersrene zegt:

  De invloed van Peking in de regio neemt toe, die van de VS slinkt.,behalve…. de films met Fred Astair …den dikke en den dunne , die zijn nog erg populair in het midden oosten

  Like

 3. China helpt alleen maar mee met de wederopbouw. Zo is Angola dankzij China’s investeringen in wegen, scholen en ziekenhuizen de snelst groeiende economie van Afrika geworden. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat China veel mineralen en delfstoffen uit de bodem zich toe eigend in het kader van ‘voort wat, hoort wat’ , hetgeen mij logisch lijkt. Eindeloos oorlogvoeren en elkaar uitroeien is m.i. ook geen optie !

  Like

  • Harry zegt:

   Een Chinees doet alleen iets , als ie er beter van wordt !
   Geloof maar niet dat liefdadigheid daar hoog in het vaandel staat !
   Ze laten hun eigen soort gewoon fijn verrekken als het geen familie is .
   Zie maar de illegale koks in Chinese restaurants , werken voor een habbekrats , slapen in de bezemkast en 18 uur per dag in touw !

   Maar goed , die Chinese aanpak in Afrika is wel een voorbeeld hoe het dan echt moet .
   Niet geld sturen dat in de zakken van enkelen terechtkomt .
   Gewoon de hele boel zelf regelen .
   Ze hebben ook het voordeel dat ze niet zo’n “koloniaal verleden hebben met de bijbehorende schuldcomplexen” .
   Het recept : alles in eigen hand houden !
   Want die zwarten zijn rot genoeg om de situatie voor het hele land verder te laten verslechteren als ze er nog weer beter van kunnen worden .

   Maar de overbevolking los je daar niet mee op .
   En een EEN-kind politiek , dat krijg je bij geen enkele zwarte aan z’n verstand gepeuterd .

   Ergo , de Chinezen zijn er goed mee , het zwarten probleem wordt WEER groter , want als het beter gaat , komen er gewoon meer kinderen .
   Bovendien zal de natuurlijke selectie ook afnemen omdat de medische voorzieningen verbeteren .
   Berg je maar !

   Like

 4. fleckie zegt:

  Dat ze in AFRIKA. al ..’.VOET AAN WAL HEBBEN GEZET’ is bekend! HOE meer Afrikaanse binnendringers N Europa ‘settelen’ des te meer kunnen de. CHINEZEN. verlaten gebiede, UITBREIDEN! ( en ‘ONTGINNEN’ van de delfstoffen!!) …( ‘de keerzijde van de medaille, dus?!)

  Like

  • fleckie zegt:

   Af en toe ‘weigert mijn p.c.een ….. eindletter, Of ‘plaatst’ een ‘ verkeerd woord’, …….wat enorm vervelend is,…..( vorig jaar was mijn i.pad 3 maanden ‘geblokkeerd! Terwijl hij toch ‘goed beveiligd’ is tegen inbrekers’. )

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s