Zou Karl Marx 200 jaar na zijn geboortedag een nieuw kolossaal monument in Trier moeten krijgen?

Screenshot_56

(Door: Václav Klaus – Vertaling: E.J. Bron)

Dank u voor de uitnodiging voor de manifestatie van vandaag, die, hoop ik, alleen herinnering aan Marx en geen viering van hem is. Ook het woord herinnering is niet passend. Onze huidige bijeenkomst zou een waarschuwing moeten zijn, een waarschuwing voor het bagatelliseren van de verwoestende invloed die Karl Marx de afgelopen 150 jaar had en, zoals blijkt, nog steeds heeft. Voor enkelen van ons is het onbegrijpelijk. De treurige ervaring van de 20e eeuw zou voor iedereen voldoende, overtuigend en beslissend moeten zijn. Helaas is dat niet zo.

Ik ben niet van plan om het werk van Karl Marx of zijn belangrijkste thesen hier en nu te analyseren, daar zijn andere bijeenkomsten voor. Als voormalig academicus ben ik niet voor vereenvoudigde en oppervlakkige oordelen. Karl Marx was zonder twijfel een belangrijke en zeer invloedrijke denker en ideoloog. We mogen ons onze huidige strijd met Karl Marx niet gemakkelijk maken.

Marx was in ieder geval een belangrijke vertegenwoordiger van de sociale wetenschappen – ook als hij in mijn vakgebied, d.w.z. de economie, slechts een tweederangs betekenis heeft. In de economische leer wordt hij al lange tijd niet meer geciteerd en gedoceerd.

Ik herinner me – al een halve eeuw – de uitspraak van een van de beroemdste economen van de tweede helft van de 20e eeuw, de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Samuelson, die in 1968 zei: “Marx was een belangrijke sociale wetenschapper, maar in de economische leer was hij een post-Ricardiaan van geringe betekenis”.  Dit destijds scherpe statement deed hij n.a.v. de 150e geboortedag van Karl Marx. Destijds was Karl Marx in mijn land, in het communistische Tsjecho-Slowakije, nog een belangrijk deel van de officiële ideologie. Nu is dat heel anders. De ster van Marx straalt niet meer zo helder. Desondanks heeft hij hier, in Trier, een nieuw monument gekregen. Het is echter een monument van al lang verbleekte roem.

De huidige geboortedag zouden we als waarschuwing moeten gebruiken, waartoe onschuldige, academisch uitgesproken ideeën van een ambitieuze, ongelooflijk ijverige en vastberaden intellectueel in de realiteit kunnen leiden. Dat zeg ik als iemand die meer dan veertig jaar in een politiek, economisch en sociaal systeem heeft doorgebracht dat Marx propageerde. Destijds al heb ik Karl Marx goed begrepen. Dankzij mijn persoonlijke – al te lange – ervaring is voor mij het debat over Karl Marx niet alleen maar eentje dat getheoretiseerd is. Ik voel de tragiek van het communistische systeem, en voel haar nu nog heel sterk.

We worden vaak met zijn huidige aanhangers geconfronteerd, die beweren dat Marx fantastische ideeën aan de wereld gaf, die helaas niet goed begrepen, geïnterpreteerd en gerealiseerd werden. Volgens hen werd zijn leer misbruikt, versimpeld en getrivialiseerd. Deze uitspraak kan ik niet accepteren. Iemand zei ooit dat de kracht van een leer het best te herkennen is in haar trivialisering. Precies dat is ook bij Marx gebeurd. Daarom is hij, als een volkstribuun, een icoon van het socialisme en communisme geworden.

Wat maakt Marx zo aantrekkelijk niet alleen voor de massa´s, maar, zoals we kunnen zien, voor de elites van de wereld? Niet alleen de belofte om een paradijs op aarde te creëren. Het is belangrijker voor de elites dat Marx staat voor de heerschappij van de mens over de mens. Vanzelfsprekend maakt hij er voor zichzelf en zijn geloofsbroeders als intellectuele elite aanspraak op om bovenaan te staan, omdat zij op grond van hun wijsheid en intelligentie ervoor gekwalificeerd zijn om over andere mensen te heersen. Hij was een voorganger van de huidige politieke correctheid. De politieke correctheid is voor mij niets anders dan een strijd tegen zelfstandig en onafhankelijk denken.

Zijn aanval op kapitalisme en markteconomie beïnvloedde de hele 20e eeuw met al zijn destructieve ideologieën en menselijke tragedies. Marx wilde het kapitalisme en de markteconomie afschaffen en wist goed genoeg (en zei het nadrukkelijk) dat de realisatie van het communistische ideaal de dictatuur van het proletariaat vereist. Zoals we weten, werden deze dictaturen – echter niet van het proletariaat en niet door het proletariaat – het eerst in Rusland na het jaar 1917 en daarna in andere landen van de wereld met miljoenen slachtoffers gerealiseerd.

Marx herhaalde dat de denkers de wereld niet alleen maar moeten interpreteren, maar hem ook moeten veranderen. Dat is hem inderdaad gelukt. Zijn ideeën werden gerealiseerd. De communistische dictaturen van de 20e eeuw kan men niet scheiden van Marx, ook al willen zijn huidige aanhangers dat graag.

De oprichting van zijn monument, hier in Trier, dat door het communistische China werd gefinancierd, wordt door velen in Duitsland evenals bij ons in Tsjechië bekritiseerd. Zij beschouwen het als een bespotting van de geschiedenis, als een bespotting van de slachtoffers van de regimes die aan de basis van de Marxistische leer zijn ontstaan, maar ook als bespotting van het huidige tijdperk.

Dit monument is een product van de huidige tijd, die de vrije samenleving en de vrije markteconomie opnieuw op de achtergrond plaatst. Het stelt een voortzetting van de Marxistische doctrine voor, tegenwoordig in de vorm van het cultureel Marxisme, die in de Frankfurter Schule van Adorno, Horkheimer en Habermas – niet ver hier vandaan – is ontstaan. Het Marxisme keert terug – in nieuwe gedaantes, onder nieuwe vlaggen, deze keer minder rood, meer groen en regenboog gekleurd – als het revolutionair utopisme, dat het huidige kapitalisme net zo krachtig en resoluut afwijst als Marx dat 150 jaar geleden deed.

Wat heeft Marx en duizenden van zijn aanhangers ter wereld gebracht? Het is vooral geen nederigheid voor de mens en voor de geschiedenis van de mensheid. Gezien de onrechtvaardigheden en onvolkomenheden die iedere samenleving in zich bergt, hebben Marx en zijn aanhangers geproclameerd en zeer beslist verzekerd dat het mogelijk en nodig is om vanaf nul te beginnen. Dat betekent anders, nieuw, zonder respect voor wat al gecreëerd is, zonder zich in te spannen bij de geschiedenis aan te knopen en zich tevreden te stellen met partiële veranderingen. Marxisme is ontstaan als product van het misverstand en van het niet respecteren van de maatschappelijke wetten en de menselijke aard.

Ook de huidige generaties moeten zich inspannen om de werkelijke substantie van het Marxisme te begrijpen. Er zullen steeds nieuwe, vrijheid bedreigende ideologieën ontstaan, die – op het eerste gezicht – niets gemeen hebben met Marxisme, die echter in werkelijkheid zijn authentieke voortzetting vormen.

De huidige geboortedag zou moeten dien als waarschuwing voor Marx en als appel om de ogen te openen. Hij zou ervoor gebruikt moeten worden om de nieuwe ideologieën te doorzien, die – hoewel ze het niet graag toegeven – direct of indirect, bewust of onbewust overeenkomen met het Marxisme.

Het is bijna ongelooflijk dat bij de onthulling van het monument van Marx hier in Trier de hoogste vertegenwoordiger van de EU aanwezig is. Voor veel mensen is het een treurige teleurstelling. Ik ben niet verbaasd. Voor mij is het een duidelijke bevestiging van de invloed van Karl Marx op het heden en op het “progressieve” en in de kern Marxistische project van Europese integratie in zijn huidige vorm van de EU.

Video:

 

(Václav Klaus, de rede in Trier, AfD-bijeenkomst, Best Western Hotel Trier City, Trier, Duitsland, 4 mei 2018)

Bron:
https://www.klaus.cz
Auteur: Václav Klaus

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", AfD (Alternative für Deutschland), Barbarisme, Communisme, dictatuur, Duitsland, Elite, gezond realisme, Krankzinnigheid, Links fascisme, Marxisme, Rotzakken, socialisme, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, Volksvijandigheid, Vrijheid. Bookmark de permalink .

43 reacties op Zou Karl Marx 200 jaar na zijn geboortedag een nieuw kolossaal monument in Trier moeten krijgen?

 1. hendrikush zegt:

  Vervang Marx door Mohammed en vind de overeenkomsten.

  Geliked door 2 people

 2. Wouter Eenhoorn zegt:

  Ik denk dat figuren zoals Max gevierd moeten worden. Als hij er niet geweest was zouden er misschien wel miljoenen en miljoenen mensen het daglichtniet gezien hebben. Gestorven van de honger en andeer oorzaken. Nog steeds is de elite niet vergeten dat ze zich hebben laten belazeren door kerk en ander gespuis.

  Like

  • Petra DeBoer zegt:

   @Wouter Eenhoorn, wat een onzin want door de ideologie van Karl Marx zijn er nog veel meer doden gevallen en zijn er nog meer gestorven door de honger. Socialisme zoals het nationaal socialisme van Hitler hebben gezorgd voor de vervolging en de dood van 6 miljoen doden. U spoort niet als u Karl Marx wilt vieren. Weet u wel hoeveel doden er zijn gevallen door Stalin, Mao, Lenin, Pol Pot, de leiders van Noord-Korea, de leiders van Cuba enz. Hoeveel “elite” stonden boven deze burgers. Teveel, en ze lulden links maar vulden rechts hun zakken en de burgers stierven bij bosjes. Ga in Venezuela wonen dan ondervind u het socialisme en het communisme aan den lijve.

   En uw laatste opmerking, ik citeer u: “Nog steeds is de elite niet vergeten dat ze zich hebben laten belazeren door kerk en ander gespuis”, kan ik niet rijmen met het voorgaande wat u schreef. Hoezo de elite is niet vergeten dat ze zich hebben laten belazeren door de kerk en ander gespuis??? Over welke elite hebt u het en u suggereert dat de elite, waar u schijnbaar achter staat, door de kerken en ander gespuis zijn belazerd. Vertel want dit is nieuw voor me. Een socialist die elite verdedigd!

   Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Ik mis nog een stukje in jou reactie.
    Dat alleen atheïsten hier toe in staat zijn en het dus onvermijdelijk is als je er 1 bent.
    Omdat ze nou eenmaal allemaal zo in mekaar zitten.

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @BertG, bedankt!

    Like

   • BertG. zegt:

    Dat jij nog de straat op durft als je weet hoeveel mensen er rond lopen zo als ik.
    Allemaal potentiële moordenaars zijn we met ze alle, stuk voor stuk.
    Ik zou maar goed oppassen als ik jou was.
    Je weet nooit of je er 1 tegenkomt onderweg, en dan is het te laat.
    En je maakt geen schijn van kans, kijk de geschiedenis er maar op na.
    En je kan niet zeggen dat het onverwacht is, omdat jij er al van uit gaat dat het gaat gebeuren.

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @BertG, ja ik ken de geschiedenis maar leg me geen woorden in de mond die ik niet geschreven heb. Dat is namelijk zeer kwaadaardig gedrag.

    Like

   • BertG. zegt:

    Kan ik niks aan doen.
    Dat kwaadaardige gedrag dat heb ik nou eenmaal mee gekregen als atheïst.
    We weten niet beter dan dat dat normaal is.
    Zo zijn we nou eenmaal. Dat zit ‘m in de leer voordat je een echte atheïst bent.
    Of dacht jij dat je zomaar bent.

    Maar toch we vervelend hé, als ik je dingen ga toe bedelen die helemaal niet kloppen.
    Dan weet je ook een keer hoe dat overkomt.

    Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Weet hoe we dat kunnen oplossen?
    Hou er gewoon een keer mee op om iedere atheïst hier op de site uit te maken voor linkse communistische stalinistische marxistische massa moordenaar, die dan ook nog mede verantwoordelijk zouden zijn, voor alle doden die ooit ergens gepleegd zijn door mensen die niet ergens in geloven omdat het atheïsten waren.

    Geliked door 1 persoon

   • Harry zegt:

    Ik heb zwaar de pest een Marx , maar door dames als Petra krijgen we evenveel de pest aan god , jezus en alle trawanten uit die tijd .
    Kunnen we die ouwe onzin niet gewoon eens laten voor wat het is ?
    Het is bullshit !
    Zouden we niet in een veel betere maatschappij leven zónder al die religieuze waanzin ?

    Gewoon iedereen met twee voeten op de grond de islam bestrijden , zónder een andere ideologie te pluggen ?

    Even voor de duidelijkheid , voor wie zo stom is om te denken dat ik Breivik adoreer , ik heb evenmin iets met Marx .
    Toch zou ik liever met Breivik van doen hebben .
    Maar het vrome deel van de natie , dat verontrust me ook heel erg !
    Totaal verknipt en geen benul van de realiteit .
    Wie mij als atheïst probeert op één lijn te stellen met moordzuchtige achterlijke socialisten , is zelf ook het spoor bijster .
    Maar we weten het inmiddels wél , het realiteitsbesef van het zwaar gelovige volksdeel grenst aan schizofrenie .
    En één van de kenmerken daarvan , is om gewoon nooit óp te houden met gedram !
    Ik kan het weten , een voormalige vriendin werkt in een grote instelling voor geestelijk gehandicapten , bekende patronen , dus !

    Komt jullie dat bekend voor ?

    Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @BertG, wederom leg me geen woorden in de mond die ik niet geschreven heb. De rest van uw reacties kan ik niks mee.

    Like

   • BertG. zegt:

    Mens, je doet niks anders dan andere voor van alles en nog wat uit te maken.
    Zelden zo’n vervelend mens gezien ergens.

    Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Jij lijkt mij echt zo iemand wanneer die zich onder gezelschap bevind van zo’n 10 man/ vrouw, iedereen binnen een uur ruzie heeft met mekaar zonder echt te weten waarom.
    Alleen jij weet nergens van, want jij hebt niks gezegd ergens over tegen iemand.
    Om daarna met de rest ruzie te maken wanneer ze naar jou wijzen als aanleiding, met herhaal zinnetjes als, leg mij geen woorden in de mond die ik niet beweerd heb.
    Ik denk zelf dat het vrijwel onmogelijk is met jou geen ruzie te krijgen ergens over.

    Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    @ Harry 7 mei 2018 om 18:09

    Ik ben het helemaal met je eens wat betreft grefo’s en schijnheilige ‘christenen’.
    De ‘drammers’ doen er beter aan om ‘achter hun voordeur’ te geloven.
    Je kan namelijk niemand van diens eigen overtuiging afbrengen.

    Zelfs een ‘koningsgezinde’ blijft uitzinnig van vreugde op z’n oranje toetertje blazen. Meestal zijn dat ‘christenen’, die aan persoonsverheerlijking doen, iets wat ‘hun’ Bijbel afkeurt.

    Geliked door 2 people

 3. Sabeltant zegt:

  Als één beeld het verdiend om van zijn sokkel afgeschoten te worden dan is het wel Marx.
  De ellende die deze man -ook heden ten dage nog- op zijn geweten heeft is voldoende om er een sleepkabel omheen te gooien en ‘m onder luid gejoel door de straten te slepen.
  Wat de islam voor moslims is, is Marx voor onze linkse broeders.
  In wezen zijn het beide ongewenst ideologieën die geen enkele ruimte laten voor andere opvattingen.

  Geliked door 2 people

 4. Petra DeBoer zegt:

  Hartelijk bedankt voor deze bijdrage van Václav Klaus.

  Wie Karl Marx vereerd volgt iemand met grootheidswaanzin want hij duldde God niet boven zich, en in socialistische en communistische landen zie je dan ook dat men de leider moet vereren. Het is een vreselijke en mensonwaardige ideologie wat alleen maar doden en armoede brengt. De gevolgen zijn nu dagelijks in Venezuela te zien maar in Noord-Korea zal het ook niet best zijn. Helaas zijn er politieke partijen in Nederland die deze vreselijke ideologie volgen maar zoals Václav Klaus al aangeeft ook in de EU. Walgelijk want het leid tot dictatuur. Een socialistische ideologie is niet sociaal en ik begrijp ook niet dat er mensen zijn die daar vandaag de dag nog intuinen. Als je het kapitalisme kapot maakt en dus de economie dan komen er geen belastingbijdragen meer binnen bij de overheid en valt er niks te verdelen. Hoe simpel kan het zijn maar toch geloven nog miljoenen mensen in deze ideologie. Verbieden zou ik zeggen, net zoals de islam. Het zijn beide totalitaire ideologieën.

  Geliked door 1 persoon

  • fleckie zegt:

   Mens, houd toch eens op s.v.p….met anderen mensen altijd ..menen te ‘ moeten beleren’.

   Geliked door 3 people

   • BertG. zegt:

    fleckie, je kan het 10x zeggen, je kan het 1000x zeggen.
    Ze zal haar eigen mening erdoor drukken door alles en iedereen belerend toe te spreken.
    Dat is nou net die kronkel waar ze last van heeft.
    Overal zal god bij betrokken worden en waarom het dan niet deugd als je die verwerpt.

    Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @fleckie, “beleren”? Waar dan in mijn reactie?

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @BertG, uit uw reactie kan ik lezen dat u het niet met mijn mening eens bent om het marxisme en de islam te verbieden.

    Like

   • BertG. zegt:

    Leg mij geen woorden in de mond die ik niet gezegd heb.
    (laat ik maar op dezelfde manier reageren zo als onder elke reactie zet die jou niet bevalt)
    Wat dat betreft kan jij liegen dat je barst.

    Like

   • Harry zegt:

    Tja , in het dagelijks leven zou je zulke lui een klap voor hun harses geven ,
    maar omdat je er hier niet bij kunt , blijft dat maar dooretteren .
    Als je ze niet op een rijtje hebt ( waarmee ik uiteraard niet zeg dat iemand dan dom is, ze hebben misschien een prima verstand , maar gewoon een afwijking ),
    en je geeft die mensen een (electro) schok , dan vallen de dingen soms wel eens op z’n plaats .
    Net als bij zo’n achterlijk pin-ball spelletje, dat je af en toe even aan de kast moet schudden , omdat de boel stokt .

    Maar EEN ding weet ik wel , dat gaat hier niet lukken !

    Reddeloos !

    Geliked door 2 people

   • Petra DeBoer zegt:

    @BertG, mijn mening is dat ik het liefst zie dat het marxisme en de islam verboden word.

    U schrijft, ik citeer u: “Ze zal haar eigen mening erdoor drukken door alles en iedereen belerend toe te spreken”.

    Mijn mening in deze bevalt u niet, anders had u dit niet geschreven, en aangezien ik het over het verbieden van marxisme en de islam heb wilt u niet dat ik dat erdoor druk.
    Ik leg u geen woorden in de mond maar refereer aan uw eigen woorden.
    Trouwens dat erdoor drukken is al helemaal van de zotte want die macht heb ik niet om iets er door te drukken. Die macht wil ik ook niet eens hebben want we leven in een democratie en dat wil ik graag zo houden.

    Like

   • Harry zegt:

    @ Petra DeBoer ,
    Ik snap echt niet waarom je hier maar BLIJFT treiteren !
    Je doet godverdomme nét , of iedereen hier, die niet protestant is , marxist of moslim is !
    Er is een hele grote middengroep, die NIKS van de islam moeten hebben , NIKS van het socialisme en NIKS van het Marxisme moeten hebben .
    Gewoon , normale mensen , zonder afwijking !
    Humanisten , redelijke gewone mensen .
    Als je nu niet onmiddellijk stopt met die smerige insinuaties , dan ga ik er eens echt voor zitten om je kort te hakken !
    De methodes van jou doen niet onder voor die van de moslims !

    Zelfkennis is niet jouw sterkste punt , maar dat is usance onder psychopaten .

    Geliked door 2 people

   • Tistochwat zegt:

    @ Harry 8 mei 2018 om 16:41

    @ Petra DeBoer , (…)

    Als je nu niet onmiddellijk stopt met die smerige insinuaties , dan ga ik er eens echt voor zitten om je kort te hakken !

    Ik verheug me nu al op je verrukkelijke woordkeuze.
    Helaas zal het Petra niet deren, zij voelt zich immers ver verheven boven ons.

    Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Petra DeBoer 6 mei 2018 om 14:28

   in socialistische en communistische landen zie je dan ook dat men de leider moet vereren.

   Jij vereert de ‘oranjes’, dus het zou me niks verbazen als ook jíj een verwerpelijke marxist bent.
   Wedden dat je nu weer op de proppen komt met de een of andere kromme verklaring over hoe fout ik het heb en over dat ik niets van de geschiedenis weet?

   *schamper lachje*

   Geliked door 2 people

   • BertG. zegt:

    Oranjes vereren?
    Petra zit gewoon te soppen als willem de overbodige ziet.

    Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @tistochwat, waar heb ik beweerd dat ik de Oranjes vereer?

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Petra DeBoer 6 mei 2018 om 14:28

    Aanvulling:

    O ja, en ik zit natuurlijk vol ‘haat’ omdat ik jouw ‘oranjes’ niet aflik.

    *spottend lachje*

    Like

   • BertG. zegt:

    Je kent de reactie al.
    Leg mij geen woorden in de mond die ik niet geschreven heb, en reflecteer het op jezelf.
    Daarmee is ze wel zo extreem voorspelbaar in geworden.
    En over geschiedenis weet je uiteraard niets, anders had je nooit zo iets durven beweren.
    En het vereren van de oranje heeft enkel met respect te maken voor mensen die zich niet mogen uitspreken, mensen die ontzettend veel betekend hebben voor ons land.

    Geliked door 1 persoon

   • theresageissler zegt:

    Nou – ik ben weliswaar Tistochwat niet, maar als ik mij althans verstouten mag, mij tóch even in de discussie te mengen:
    U heeft zes bij negen verklaard, dat U ze respectéért, @Petra, en die Oranjekliek is in de ogen van de meesten hier nu eenmaal iets, wat geen respect verdiend heeft.
    Wij hebben niet om ze gevraagd, hoeven dus ook niet blij te zijn met hun bestaan en respect zouden ze bijvoorbeeld kunnen verdienen door afstand te doen van hun privileges, hun paleizen en hun grandeur ten behoeve van de behoeftige Nederlanders. En door, om te beginnen, gewoon belasting te betalen, net als iedereen.
    Maar geen haar op hun hoofd, die er aan denkt. Dus….Vooralsnog niet echt reden voor respect.
    (Ach, Gott im Himmel, wat zeg ik nú toch weer allemaal: Nu ben ik vast weer een marxist! LOL!)

    Geliked door 1 persoon

 5. Gek dat de Chinezen wel een standbeeld van hun god mogen financieren en dat de pleuris uitbreekt als Arabierië een moskee betaalt.

  Like

 6. Ook Hitler was ten dele geïnspireerd door Karl Marx met zijn verheerlijking van “de arbeiders”.

  Like

  • Petra DeBoer zegt:

   @Marijs van Slag, dat klopt maar dat wil de linkse kerk niet weten en daarom doen ze alsof de ellende in het nationalisme lag.

   Like

  • fleckie zegt:

   Hitler zelf kwam wel uit een uiterst rechts milieu, …en deed ( in het begin)! VEEL. moeite ‘geaccepteerd’ te worden, door de zogenaamde …’betere stand’, .)…..in …..Het zeer interessante boek: ‘ HITLERS BANKIERS’, van JEAN ZIEGLER! wordt verhaald over ( het verbijsterende verhaal : hoe Zwitserse bankiers …HET. ROOFGOUD van ..HITLER …HEELDEN, , …WITWASTEN. EN …ZODOENDE …de …DUITSE OORLOGSMACHINERIE DRAAIEND HIELDEN’…, uitg.Meulenhof- M/ Kritak,isbn 90.290.5519.7 ,………….., ( waren het resultaat van Hitlers acceptatie door de zich ‘verheven ‘ voelende zog.’ELITE’.>>>>>>>>>>>>>>

   Like

   • theresageissler zegt:

    Dat klopt: In het kader van verwerving van invloedrijke steun voor zijn gedachtegoed zocht Hitler toenadering tot de grootindustrie en het bankwezen. Echter niet specifiek tot de adel, die het weliswaar vrij stond, tot de partij en/of organen als de SA/SS toe te treden, maar niet vanuit een voorkeurspositie op grond van hun afkomst. Dat was misschien nog de meest concrete breuk van een formeel ‘revolutionaire’ politieke richting als het nationaal-socialisme met het ‘verleden’.

    Like

 7. Elisah zegt:

  http://nieuws.tpo.nl/2018/05/06/j-c-juncker-onthult-standbeeld-van-karl-marx-in-trier-100-miljoen-doden-is-wel-standbeeld-waard/
  J. C. Juncker onthult standbeeld van Karl Marx in Trier, ‘ter ere van revolutionaire denker’
  De EU: Marxistische superstaat, waarvan akte
  65 miljoen dode Chinezen.
  20 miljoen dode Russen.
  2 miljoen dode Noord-Koreanen.
  2 miljoen dode Cambodjanen.
  1 miljoen dode Oost-Europeanen.

  Like

 8. fleckie zegt:

  EEN …( gedeeltelijk artikel, geschreven in 1985′ in ‘Onze Wereld,’ door Guus ter Veer……………’KERK CONTRA …INDIANEN. IN. GUATEMALA ‘. …….’DE ANDERE KANT VAN HET …WARE…GELOOF’…….’ De rooms- katholieke kerk heeft de afgelopen ..honderden. jaren
  de samenleving in Guatemala grondig ontwricht. Ze koos niet alleen de zijde van de…..MACHTHEBBERS…, maar was er zelf EEN. …………..Het heden, maar ook de geschiedenis kent uitzonderingen. Barthomomee de. las. Casas. bijvoorbeeld, die in 1502 de Nieuwe Wereld voor het eerst betrad. …….Guus van der Veer beschrijft zijn REVOLUTIONELE ideeen en bracht na twee uur antichambreren onder afbeeldingen v.d.gekruisigde een bezoek aan de huidige aartsbisschop……………Op feestdagen zijn de priesters urenlang bezig om de Indianen uit hun hutten te halen. De klokken luidden soms wel 2 uur voordat de mis beginnen kan. Sommige Indianen vluchten, anderen verstoppen zich. De bij elkaar gehaalde Indianen moeten in de kerk worden opgesloten,omdat ze anders direct weer vandoor gaan. …….Bij de…VEROVERINGSTOCHTEN van de SPAANSE KOLONISTEN in GUATEMALA WAREN VANAF HET BEGIN ROOMS-KATHOLIEKE GEESTELIJKEN. betrokken. De kerk zag zich als haar taak de door alle ..gewelddadigheden. . verstrooide Indianen te concentreren in kleine dorpen, om hen daar tot het WARE. GELOOF. TE. BEKEREN? Dat laatste viel in de praktijk niet mee,zo blijkt uit bovenstaande hartekreet van een bisschop ..UIT DIE DAGEN……..De ROOMSE KERK ALS STEUNPILAAR van de KOLONIALE .,MACTSSTRUCTUREN ! dat verhaal is bekend. Maar het bijzondere v.d.geschiedenis v.d.kerk in Guatemala is dat daar ook het progressieve gezicht dat de kath.kerk ..soms..kan hebben al in de 16e eeuw naar voren komt. En wel in de persoon van Bartholomee de las. CASAS , bijgenaamd de APOSTEL van de INDIANEN.
  De carriere van de Las Casas begint overigens niet in de kerk,maar in het leger.Als koloniaal soldaat vaart hij in het jaar 1502 mee naar de pas ontdekte Nieuwe Wereld ,waar hij deelneemt aan de. BLOEDIGE ONDERWERPING van. de. INDIANEN. Daar ligt De las Casas aanvankelijk niet wakker van. Hij heeft maar een doel voor ogen: zoveel mogelijk ..GOUD BEMACHTIGEN.<<<<<<>>>>>>>>>>>>>fleckie: in ZUID-AMERIKAANSE STATEN is het …OPUS DEI …GOED. VERTEGENWOORDIGD!!( ‘LUSTEN! BEST WEL. EEN. ‘GOED. VOORZIENE. DIS’!!) …… katholieke geestelijken ,bevrijdingstheologen: LEONARDO BOFF, en ERNESTO CARDENAL, ‘ , , broer van de Jezuïet Fernando CARDENAL, , de broer van de minister van cultuur ., was het beslist ook in het Vaticaan bekend dat de alfabetiseringscampagne niet werd geleid door Cubaanse leraren, maar door een Jezuiet ,nl. Fernando CARDENAL CARDENAL. Etc. …….( op 3.8.2016 : ‘onder ‘ Schandaal’ klein gedeelte uit boek ‘KAROL WOJTYLA, paus en politicus, over midden-Amerika) <<<<<<<

  Like

  • delamontagne zegt:

   Dan blijft het toch “typisch”dat de Zuid-Amerikanen van Indiaanse afkomst nog tot de meest fervente aanhangers van de R.K-Kerk behoren.

   Like

   • fleckie zegt:

    ‘De politieke Dimensie van het geloof vanuit een keuze voor de armen’. Toespraak van migr. Oscar Romero, aartsbisschop van San Salvador( El Salvador) ,bij zijn promotie (2. Febr. 1980)tot eredoctor in de theologie aan de kath. Universiteit van Leuven, …. VERMOORD !! op 24 maart 1980 om 18.25u tijdens de prediking in de kapel v.h.ziekenhuis De Heilige Voorzienigheid, San Salvador, El Salvador. ……………
    DE BEVRIJDINGSTHEOLOGIE …( wordt) werd VERKETTERD! . Schrijven van migr. Romero ,vanaf pag. 3: ‘EEN KERK. IN..DIENST .van DE..WERELD! ….vanhet begin af moet het duidelijk zijn dat het christelijk ……. geloof en het optreden v.d.kerk altijd een sociaal-politieke weerslag heeft gehad. Door actie of verzuim ,door samenwerking met de een of andere sociale groep hebben de christenen altijd invloed uitgeoefend op het sociaal- politieke geheel van de wereld waarin ze leven. Het ware probleem is hoe die sociaal- politieke invloed moet zijn om aan een echt. geloof te. beantwoorden. …….Als eerste-nog algemene – gedachte wil ik de intuïtie v.h .Tweede Vaticaans Concilie naar voren brengen die aan de basis ligt v.h.huidige kerkleven. Het wezen v.d.kerk is te vinden in haar zending van dienst aan de wereld. ,in haar zending om die wereld in zijn totaal te bevrijden en dat te doen in de geschiedenis, d.w.zeggen hier en nu. De kerk is er om solidair te worden met de verwachtingen en de vreugden, met de angsten en het verdriet v.d.mensen. De kerk is er ,zoals Jezus, om ‘aan armen de blijde boodschap te brengen…de verdruktenharten te genezen, om te zoeken en te redden wat verloren was'(Lumen gentium.8.[ Katholiek Archief 20 (1965),696]. …………..DE..WERELD. VAN. DE. ARMEN…….De zojuist aangehaalde woorden van het concilie kent u. Verschillende van. Uw bisschoppen. en theologen hebben in de zestiger jaren er veel aan gedaan om aldus het wezen en de zending v.d.kerk voor te stellen. Mijn inbreng zal nu zijn om deze mooie bepalingen concreet te illustreren vanuit de eigen situatie van een klein latyns- Amerikaans land, dat typisch is voor wat men tegenwoordi de derde wereld noemt. …….Om het kort en goed in EEN. zin te stellen: voor ons is de wereld in dienst waarvan de kerk moet staan, de wereld van de armen……………Onze ..Salvadoriaanse wereld is geen abstractie, is niet zomaar de ‘wereld’ zoals ontwikkelde landen als het uwe dat verstaan. De overgrote meerderheid van de mannen en vrouwen van mijn wereld zijn arme en onderdrukte mensen. En die wereld,zeggen wij, geeft ons de sleutel om te begrijpen wat het christelijk geloof en het optreden van de kerk moet zijn,en om er de politieke dimensie van te ontdekken. De armen zeggen ons wat de wereld is en wat de dienst van de kerk aan de wereld is. Zij zeggen ons wat de ‘polis’ is,en wat het voor de kerk betekent daarin, in de wereld, te leven. Staat me daarom toe vanuit de armoede van mijn volk dat ik hier vertegenwoordig, eerst kort uit te leggen hoe de kerk bij ons in de wereld optreedt, en daarna gaan we vanuit de theologie nadenken over het belang van die zeer reële ,culturele en sociaal- politieke wereld voor het geloof van de kerk…….op pag. 6: ‘Aan de armen de blijde boodschap brengen, …….pag 6: Zich verplichten tot het verdedigen van de armen, …….pag7,: Vervolgd worden omwille van de armen,…….pag.8 Dit alles is de politieke dimensie van het geloof,…….pag9: Het geloof wordt geschiedenis vanuit de wereld van de armen, pag.9: Een klaarder bewustzijn van zonde, …….pag.10: Meer duidelijkheid over de incarnatie en de verlossing,…….pag11: Dieper geloof in God en in zijn Christus,…….pag .13:BESLUIT. De keuze voor de armen leidt ons geloof temidden van de politiek.<<<<<<<<<<<<<<<

    Like

 9. fleckie zegt:

  De ANDES – VOLKEREN …werden (ook) nog eens ‘overspoeld’ door ( streng- gelovige !! PROTESTANTSE DOMINEES……met hun ( expansieve!!) BEKERINGSDRIFT!!!

  Like

  • fleckie zegt:

   ‘Evangelische bloedzuigers in opmars’, was de ‘boodschap ‘ van een column van R.Brico, waarin beschreven wordt over een hevige strijd tussen de r.k.kerk EN…OPDRINGENDE PROTESTANTSE sekten van fundamentalistische signatuur. De strijd , vooral religieus van aard, maar : Grote tegenstellingen in…ECONOMISCHE
   EN POLITIEKE BELANGEN speelden…EEN. GROTE. ROL!!…….’SEKTEN’, die hun wortels hebben in de VER.STATEN, financieel worden gesteund door …KAPITAALKRACHTIGE AMERIKAANSE en. CANADESE ORGANISATIES! , etc. …………..’DE RODE BISSCHOP’, , van Wim Hornman, boek over Dom Helder Camara,, uitg. Het Spectrum, Utrecht, isbn 90.274.1538.2 …….is een ‘ roman’.over bisschop H.
   Camara, …..’REVOLUTIE. IN. VREDESNAAM’, uitg. Bruna, Utrecht,isbn—–, geschreven door H.Camara zelf, …als ‘COMMUNIST’ gedoodverfd, !! en op de zwarte lijst staande v.d. Extreem anti-communistische organisatie in Brazilië, omdat OOK hij opkwam voor het LOT van de armen, ( ‘ en de gevestigde machten in ROME voelen zich bijzonder onbehaaglijk bij Camara’s opvattingen over ‘ christen ‘. zijn…..’.de recente VATICAANSE reacties op zijn. Uitlatingen komen praktisch neer op een spreekverbod’……..<<<<<<<'.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s