Italië: Vorming van een nieuwe regering mislukt – “Vijfsterrenbeweging” en “Lega” voorstander van nieuwe verkiezingen

Screenshot_102

Matteo Salvini (links) en Luigi di Maio.

(Vertaling: E.J. Bron)

In Italië is ook de derde poging om een regering te vormen, mislukt. Er zou geen vooruitzicht zijn op de vorming van een politieke regering, zei president Sergio Mattarella maandagavond na gesprekken met de grootst in het parlement vertegenwoordigde partijen.

Junge Freiheit

Het staatshoofd stelde voor om een partij-onafhankelijke regering van technocraten in te zetten, die tot december in functie blijft en daarna de weg zou kunnen vrijmaken voor nieuwe verkiezingen. Zowel de “Vijfsterrenbeweging”, die bij de verkiezingen op 4 maart als grootste partij uit de verkiezingen tevoorschijn was gekomen, als de “Lega” keurden dit voorstel af.

De chef van de “Vijfsterrenbeweging”, Luigi di Maio, dringt aan op nieuwe verkiezingen op 8 juli, waarmee ook de “Lega” akkoord ging. “Mattarella wil een ´neutrale´ regering? In hemelsnaam, er is een moedige, vastberaden en vrije regering nodig, die in Europa het principe ´de Italianen eerst´ verdedigt, de banen en grenzen beschermt”, schreef de chef van de “Lega”, Matteo Salvini, op Twitter.

Mattarella tegen nieuwe verkiezingen in de zomer

De Partito Democratico (PD), die zware verliezen leed bij de verkiezingen, verklaarde zich daarentegen bereid om een neutrale regering te ondersteunen. “Wij delen Mattarella´s appel tot verantwoordelijkheid en hopen dat alle politieke krachten daarop zullen richten. De PD zal een neutrale regering ondersteunen”, becommentarieerde de interim-chef van de PD, Maurizio Martina.

Mattarella waarschuwde voor nieuwe verkiezingen in juli. Italië zou nog nooit midden in de zomer naar de stembus zijn gegaan. Een andere mogelijkheid zouden verkiezingen in de herfst zijn. Het parlement zou echter voor het eind van het jaar het begrotingsontwerp moeten aannemen, zodat deze ook problematisch zouden zijn.

Sinds de verkiezingen van 4 maart waren meerdere pogingen om een regering te vormen, mislukt. Geen van de partij-bondgenootschappen had een meerderheid om te kunnen gaan regeren. Zowel het midden-rechtse bondgenootschap, waartoe behalve de “Lega” ook “Forza Italia” van de voormalige minister-president Silvio Berlusconi behoort, als de “Vijfsterrenbeweginig”, die de grootse individuele partij werd, zijn op een coalitie aangewezen.

Een samenwerking tussen de “Vijfsterrenbeweging” en het midden-rechtse bondgenootschap mislukte echter aan het feit dat di Maio de uittreding van Berlusconi uit de alliantie had geëist.

Bron:
https://jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Italië: Vorming van een nieuwe regering mislukt – “Vijfsterrenbeweging” en “Lega” voorstander van nieuwe verkiezingen

 1. guusvelraeds zegt:

  Vijf jaar zonder regering proberen. Mogelijk loopt het land dan op rolletjes. Voorwaarde is natuurlijk uit de EU stappen. Alleen in vrijheid kun je de goede keuzen maken.

  Like

 2. Klaas zegt:

  Like

 3. Juan Pan Blanco zegt:

  Viva la MEDITERREXIT!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s