BOEKTIP: ZONI WEISZ

Screenshot_248

(Door: “Driek”)

Onlangs las ik een zeer lezenswaardig en fascinerend boek over een heel bijzonder mens, zigeuner, Zoni Weisz. Ongeveer een half miljoen zigeuners werden in de Tweede wereldoorlog gedood door de nazi’s. Zoni Weisz overleefde. Hij vertelt over zijn jeugd als Sinto, over het verlies van zijn ouders, zusjes en broertje. Maar ook over zijn wonderbaarlijke loopbaan als top-bloemist en ontwerper, en als internationaal promotor van de Nederlandse bloemenindustrie.

Zoni Weisz (4 maart 1937) studeerde tuin- en landschapsarchitectuur en kunstgeschiedenis en ontwikkelde zich tot een toonaangevende bloemenarrangeur. Hij was onder meer actief als vertegenwoordiger van de Nederlandse bloemenindustrie. Nu treedt hij naar voren als woordvoerder van de internationale Sinti en Roma – gemeenschappen.

“Ik heb een bijzonder leven geleid, met een bizar en heel verdrietig begin. Nu kijk ik met voldoening terug. Als ik het over mocht doen: precies zo graag. Mijn verhaal, mijn volk. Daar gaat het mij nog om.”

“Dit boek gaat over alle dingen die ik ben of ben geweest in mijn leven: een echtgenoot, vader, grootvader, bloemist, ontwerper, een Sinto en overlevende van de Holocaust. Ik hoop dat mijn verhaal steun kan geven aan iedereen die een moeilijke start heeft gehad in het leven. Je kunt veel overwinnen, als je maar wilt en als je de juiste personen vindt om je te helpen.” (Zoni Weisz)

“Dit levensverhaal is niet alleen een aangrijpend eerbetoon aan de dierbaren die door de nazi’s zijn vermoord, maar bovenal een les die ons leert om mens te zijn”.
Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frankstichting.

Screenshot_249

Woonwageninterieur

‘Zoni Weisz heb ik met stijgende waardering leren kennen als een man met bijzondere eigenschappen, ontwikkeld in een bijzonder leven.’
Prof. Dr. Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD.

 Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V. Amsterdam
2016 Zoni Weisz

Het boek kan o.a. HIER besteld worden.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Holocaust, Roma en Sinti. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s