Stijging populisme in Italië: Anti-EU Lega schiet omhoog in laatste peilingen

Screenshot_202

(Door: Alice Scarsi – Vertaling: “Wachteres”)

De populistische partijen in Italië zouden de overwinning behalen als de Italianen vandaag zouden gaan stemmen en voor de anti-EU Lega zou er een verbluffende stijging van aanhangers van 4% in slechts twee weken zijn, suggereren de laatste peilingen.

Express

Volgens een opiniepeiling, die de stemvoorkeuren van de Italianen analyseert, komt de Lega van Matteo Salvini als winnaar uit de financiële, politieke en institutionele crisis die over Italië trekt.

De anti-immigratie- en eurosceptische partij is de enige die, sinds de verkiezingen van 4 maart  niet tot een definitief resultaat hebben geleid, een gestage groei heeft genoteerd. Lega, die drie maanden geleden 17,4% won, behaalde 8% meer en bereikte 25,4% in de peilingen van het wereldwijde onderzoeksbureau IPSOS. En het aantal aanhangers steeg met meer dan 4% in twee weken tijd, tussen 4 mei en 18 mei, toen de partij coalitiegesprekken voerde met de anti-establishment  Vijfsterrenbeweging. Termometro Politico, een Italiaans nieuwscentrum  dat zich richt op het analyseren van de resultaten van peilingen, beschreef de toename als zeldzaam.

De journalist Gianna Balduzzi zei: “In een peiling kom je niet vaak een partij tegen die in twee weken meer dan 4% stijgt. Lega is de enige partij die groeit en die midden-rechts daarin meesleurt. Alle andere politieke krachten dalen in de peiling”.

Het onderzoek, waarbij het stemgedrag van 4.000 Italianen werd geanalyseerd, toonde ook aan dat de Vijfsterrenbeweging op de lange termijn stabiel is gebleven,  van 32,7% in maart tot 32,6% op 18 mei. Maar ze verloor meer dan één procent van de steun gedurende de twee weken waarin Lega een grote winst boekte, aangezien die op 4 mei 33,7% was.

Balduzzi zei: “De Vijfsterrenbeweging blijft fundamenteel stabiel. Aan de andere kant verliezen degenen die de verkiezingen verloren hebben nu ook. “

De Centrumlinkse Democratische Partij (PD) daalde in de afgelopen drie maanden van 18,7% naar 18,1%. En de linkse Vrij en Gelijk partij ging van 3,4% naar 2,4%, wat betekent dat als Italië vandaag zou gaan stemmen zij niet de drempel van 3% zouden halen om in het parlement te mogen plaatsnemen.

Maar de grootste verliezers zijn de rechtse partijen, van wie mogelijk hun kiezers zich bij Lega aansluiten. Forza Italia van Silvio Berlusconi verloor sinds 4 maart 2%, zij daalde van 14% naar 12%.

En de extreemrechtse partij Broeders van Italië, die de afgelopen week was begonnen de Lega/Vijfsterren-coalitie te steunen, ging van 4,3% naar 3,4%. De publicatie van deze gegevens volgt op de blunder van de Europese begrotingscommissaris Guenther Oettinger, die gisteren in een interview zei dat “de [financiële] markten en een verslechterd vooruitzicht de kiezers van Italië zullen leren bij de volgende verkiezingen niet te stemmen op populistische partijen”.

www.rtlz.nl/algemeen/politiek/eu-commissaris-oettinger-biedt-excuses-aan-voor-italie-blunder

De uitbarsting wekte in Italië verontwaardiging bij het hele politieke spectrum en bracht voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie ertoe om zijn woorden te veroordelen. Een woordvoerder zei: “De opmerking was onnadenkend. Dit is het officiële standpunt van de Europese Commissie: Het is aan de Italianen en alleen aan hen en aan niemand anders om de toekomst van hun land te bepalen”.

Bron:
www.express.co.uk
Door: Alice Scarsi

Vertaald uit het Engels door:
“Wachteres”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", democratie, demoniseren, dictatuur, Elite, establishment, EU-critici, Europese Commissie, EUSSR, gezond realisme, Hypocrisie, Italië, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Lega Nord, meningsdictatuur, Patriottisme, Rotzakken, soevereiniteit, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

21 reacties op Stijging populisme in Italië: Anti-EU Lega schiet omhoog in laatste peilingen

 1. Steven zegt:

  Kan niet wachten totdat die Timmerzak straks ergens weer met een RODE kop en schuim op de bek voor een camera staat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Klaas zegt:

  Geliked door 2 people

 3. Pingback: POPULISME??? Eerder gezond verstand | toodlessss

 4. roel zegt:

  hoe eerder die euro valt hoe beter terug naar onze gulden waar opstond GOD MET ONS

  Geliked door 1 persoon

 5. John zegt:

  Pro Patria Nostra

  Like

 6. Eric zegt:

  Die Oettinger zei natuurlijk eerlijk wat alle andere EU-nazi’s eveneens denken: “het Italiaanse volk is dom of niet voldoende door ons (de EU-nazi’s) gebrainwashed, en wie dom is, of niet voldoende door ons gebrainwashed moet het maar voelen. Dat wil zeggen: we zullen de financiële markten gewoon dwingen Italië pijn te doen, we zullen Italië fnuiken, we zullen Italië kapotmaken zolang de Italianen niet willen stemmen zoals WIJ, DE EU-NAZI’S, willen dat ze stemmen.”

  Like

 7. paulzwueste zegt:

  Italië gaat helemaal overdwars en eruit!
  Dàt is het resultaat van de moef van die president die de regering niet door liet gaan.
  Markmy words!

  Like

 8. Ergens wel jammer dat er geen nieuwe verkiezingen komen.

  Like

 9. jalm52John zegt:

  Laten we het hopen dat ze er ook uitgaan en grote schoonmaak gaan maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s