BOEKTIP: “EN IN HET UUR VAN ONZE DOOD” . . .

Screenshot_221

(Door: “Driek”)

Het is het grootste publiek geheim van verpleeghuizen: dat dementerende ouderen er vaak eenzaam en niet goed verzorgd hun laatste dagen moeten slijten. Ardy Stegeman werkte vijf jaar in de ouderenzorg en zag daar met eigen ogen hoe de kwaliteit van de verzorging daalde. Er is onvoldoende tijd voor basale zorg als wassen, aankleden en helpen bij het eten, en al helemaal geen tijd voor de eigen verhalen van de bewoners, terwijl kennis daarvan juist bij de zorg voor dementerende ouderen essentieel is.

Stegeman vertelt over mevrouw Lewis, die nauwelijks durft te drinken als Mike dienst heeft, omdat hij haar niet vaak genoeg naar de wc brengt. Over de jong demente mevrouw Post, die door gebrek aan toezicht niet veilig is voor de grijpgrage handen van meneer Prins. Over de eenzame meneer, na wiens dood toch blijkt dat hij kinderen had. Het zijn aangrijpende verhalen, waarmee Ardy Stegeman tegelijkertijd de bewoners hun waardigheid teruggeeft en het management aanklaagt.

* * ** *

De kaste in de verzorgingsindustrie  wordt, in tegenstelling tot de weldoeners van het concern, betaald met gemeenschapsgeld. Deze kaste laat zich door niemand de wet voorschrijven. Om te beseffen voor wie zij werken, zouden deze managers  elke ochtend vóór het aanzetten van hun computer één verpleeghuisbewoner rustig en met aandacht moeten verzorgen. Maar ze zijn niet geschoold, zult u zeggen. Welnu, dat geldt ook voor menig zorgmedewerker.

Het personeelstekort zou met de invoering van deze maatregel goeddeels zijn opgelost. Bovendien blijven we voortaan verschoond van holle frasen als: ‘Knelpunten zullen worden opgelost’, ‘We gaan een kwaliteitsslag maken’, en vooral: ‘De bewoner staat centraal’- alsof een bakker moet benadrukken dat hij brood verkoopt! Dienstbaarheid, liefdevolle zorg in een huiselijke, familiaire omgeving: dat is alles.

(Het boek kan o.a. hier aangeschaft worden)

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Krankzinnigheid, Mensenrechten, Nederland, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

4 reacties op BOEKTIP: “EN IN HET UUR VAN ONZE DOOD” . . .

 1. Wachteres zegt:

  Daarom ben ik het voor één keer ook met D66 eens,dat ik van deze wereld afscheid mag nemen wanneer ik dat wiL.

  Ik zie me echt niet als een kwijlende dementerende in een verzorgingstehuiis liggenl

  Of nog goed bij je verstand in een 24-luurs- of 36-uurs luier.

  NOOIT VAN MIJN LEVEN!

  Geliked door 2 people

 2. De goede verzorging die er nog was in de begin jaren ´70 zullen nooit meer terugkeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Flo zegt:

  Managers ,directie ,steken veel geld in d’r zak ,hebben een boekhoudkantoor gemaakt van de zorg,minuten moeten worden gemeld ,personeel mag in de morgen 2-3uur aantreden, en later op de dag terug komen om nog eens 3 uurtjes de mensen in bed te helpen.Geen wonder dat iedereen er mee stopt ,sommige moeten langer als een half uur reizen en die zijn dan alleen daaraan 2 uur kwijt ,Vrijwilligers (beste mensen ,met goede bedoelingen)mogen wandelen ,koffie inschenken en het eten verzorgen ,,zij zouden moeten stoppen ,en niks gratis moeten doen, het “manangment”doet dit namelijk ook niet,steken topsalarissen in d’r zak ,en zijn vrijdagmiddag tot maandag onbereikbaar ,zet daar een goed hoofd neer,stuur die betweters die zelf geen poot uitsteken de laan uit ,en neem voor het geld wat je bespaard een paar goeie meiden ,het kan wel maar de “top’ wil niet ,het is ongeveer hetzelfde als , het verhaal van de brugwachter .

  Geliked door 1 persoon

 4. Republikein zegt:

  In het verzorgingstehuis van mijn moeder, 97 jaar, werken leden van de Jostiband.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s