Migratiecrisis: Italië geeft Dublin-hervorming de doodsteek

Screenshot_68

(Door: Oliver Grimm – Vertaling: E.J. Bron)

BRUSSEL – Twee jaar na haar voorstel door de Europese Commissie is de hervorming van de EU-asielpolitiek voor onbepaalde tijd mislukt. De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini (foto), de leider van de “reactionaire” Lega, deelde vandaag via Twitter mee dat zijn regering tijdens de ontmoeting van de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU in Luxemburg tegen de voorgestelde hervorming van het zogenaamde Dublin-voorschrift zou stemmen.

“Dit dossier zou Italië en de andere EU-Middellandse Zeelanden nog meer benadelen. Italië mag niet in een vluchtelingenkamp veranderd worden”, luidde Salvini´s motivering.

Hij neemt zelf niet deel aan de ontmoeting, omdat zijn regering tegelijkertijd in Rome een vertrouwensvergadering heeft. De afwezigheid van andere belangrijke acteurs in de Europese migratiepolitiek maakt duidelijk dat de door de door de Europese Commissie voorgestelde hervorming geen politieke steun bij de regeringen heeft. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, laat zich, net als zijn Franse collega Gérard Colomb, vertegenwoordigen.

Politieke mislukking op chef-niveau

Tijdens een informeel ontbijt zullen de ministers van Binnenlandse Zaken respectievelijk hun vertegenwoordigers van de lidstaten overleggen of men het er over eens kan worden of een door het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie licht gewijzigde tekst van het ontwerp van de Europese commissie in principe als basis voor verdere onderhandelingen geschikt is. Informeel en niet live  op internet om de nationale delegaties de mogelijkheid te geven te zeggen waar het op  staat. Want de standpunten van de kampen schijnen ver uit elkaar te liggen: enerzijds de Middellandse Zeelanden zoals Italië en Griekenland, die meer solidariteit van de landen willen bij de verdeling van asielzoekers. Anderzijds de vier Visegrád-landen Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië, die niets willen weten van deze vorm van solidariteit en in plaats daarvan meer verantwoordelijkheid van de zuidelijke landen bij de geordende registratie van de asielzoekers en hun procedures wensen.

Dit mislukken bij de oplossing van een van de belangrijkste politieke kwesties van Europa toont aan hoe problematisch het idee van de regeringen is dat men alle wezenlijke dossiers op chef-niveau zou kunnen oplossen, dus door de staats- en regeringschefs. Want daar, bij de Europese Raad eind juni, zou men het eens hebben moeten worden over het grote, uit zeven wetdocumenten bestaande migratiehervormingspakket. Zo hadden de 28 chefs dit in december vorig jaar voorgenomen. De vraag dringt zich op wat ze in het halve jaar sindsdien gedaan hebben om de blokkades in de kring van de ministers van Binnenlandse Zaken op te heffen. “De staats- en regeringschefs willen graag in juni besluiten nemen”, zei Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, destijds. Deze hoop zou met Salvini´s “Nee” wel eens ijdel kunnen blijken.

Nieuwe poging pas in 2020?

Maar ook de Europese Commissie onder voorzitter Jean-Claude Juncker moet zich de vraag laten welgevallen of zij de politieke stemming juist ingeschat zou hebben toen zij slechts een jaar na de crisiszomer 2015 en midden in de ruzie om de verplichte quota voor de verdeling van asielzoekers uit Italië en Griekenland over alle lidstaten opnieuw verplichtende quota voorstelde. “Wij speculeren niet over scenario´s waarvan we hopen dat ze niet zullen optreden”, zei de woordvoerster van eurocommissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos op de vraag van “Die Presse” of de Europese commissie nog een nieuw voorstel voor de Dublin-hervorming zou uitwerken, mochten de ministers van Binnenlandse Zaken het dinsdag niet met elkaar eens worden.

In feite is dat onmogelijk. Vanaf oktober zal het Europees Parlement, wiens toestemming noodzakelijk is, met het oog op de verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar geen nieuwe wetsvoorstellen van de Europese Commissie meer aannemen. Juncker´s opvolger zal in de herfst daarna de ambtszaken overnemen. Een nieuwe poging tot een duurzame hervorming van het Europese asielwezen is zodoende waarschijnlijk pas in het jaar 2020 realistisch.

Bron:
https://diepresse.com
Door: Oliver Grimm

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Vluchtelingen", asielwaanzin, Europa, EUSSR, Illegalen, Immigratie, Italië, Visegrad-landen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Migratiecrisis: Italië geeft Dublin-hervorming de doodsteek

 1. Claudia M. zegt:

  Helaas voor Italië, viel de vakantie bestemming dit jaar anders, maar dit biedt absoluut perspectieven voor de toekomst. Ik wil al die mooie beelden dan immers wel met ‘piemol’ en tieten zien…

  Like

 2. Klaas zegt:

  Geliked door 1 persoon

  • Petra DeBoer zegt:

   @Klaas, Charles Lister liegt er zoals gewoonlijk weer eens op los. Hij stond de afgelopen jaren ook achter de lieve “rebellen” oftewel de jihadisten.

   Like

 3. Perfide Albion zegt:

  Gidsland Italië! Even ter herinnering. De landverraders Buma en Rutte blijven maar huilen dat er in het immigratie-dossier niets mag van de EU en blijven Geert de schuld geven van het mislukte overleg in het Catshuis.

  Hier wordt weer eens duidelijk dat die twee landverraders liegen alsof het islamieten zijn.. Mag niet van de EU. Naar de hel met die EU!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s