AfD stijgt in deelstaat Sachsen naar 24% – bijna driemaal zo groot als de SPD

Screenshot_47

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

In de jaren-90 kwam de CDU in de Duitse deelstaat Sachsen op percentages van 57 en 58%. Maar inmiddels komt ze zelfs samen met de SPD nog maar net boven de 40%. Eerst raakte ze de absolute meerderheid kwijt, daarna in 2014 ook die met de FDP en nu is zelfs de CDU/SPD-regering mijlenver verwijderd van een meerderheid. De grote winnaar is daarentegen de AfD, die steeds sterker wordt en nu al bijna tweemaal zoveel stemmen kan halen als de Groenen en de FDP samen, bijna driemaal zoveel als de SPD.

Nu is ook de CDU-SPD-meerderheid verdwenen

Sinds de Duitse hereniging is de CDU in Sachsen niet alleen altijd de met afstand grootste partij, ze leverde sindsdien ook ononderbroken de minister-president. Van 1990 tot 2002 kon Kurt Biedenkopf zelfs een regering vormen die alleen uit de CDU bestond. Na het aftreden van Georg Milbradt in mei 2008 nam Stanislaw Tillich de functie van minister-president over en zette de al bestaande CDU/SPD-coalitie tot de deelstaatverkiezingen van 2009 voort. In de vijf jaren daarna regeerde hij in een CDU/FDP-coalitie.

Maar bij de deelstaatverkiezingen op 31-08-2014 haalde de coalitiepartner FDP de kiesdrempel van 5% niet. Ze daalde van 10% naar 3,8%. Dus moest er een nieuwe partner voor de CDU komen en viel men opnieuw terug op de SPD. Na het slechte resultaat van de CDU bij de parlementsverkiezingen in 2017 legde Tillich in december 2017 zijn functie neer en werd Michael Kretschmer tot nieuwe minister-president gekozen.

Maar inmiddels zouden de CDU en de FDP niet alleen geen regering meer kunnen vormen, maar ook CDU/SPD zou hiertoe volgens de huidige stand van zaken niet meer in staat zijn. Kwamen de CDU en de SPD met respectievelijk 39,4% en 12,4% bij de deelstaatverkiezingen in 2014 samen nog op bijna 52%, nu komen ze samen nog maar nauwelijks op 41%. Zowel de CDU verliest – en wel duidelijk, namelijk 7,4% (!) – als ook de SPD, die niet eens haar miserabele resultaat van 12,4% kan vasthouden en nu zelfs daalt naar 9% van de stemmen.

AfD stijgt van 9,7% naar 24% en is nu tweemaal zo groot als de Groenen en de FDP samen

Daarentegen kan de FDP winnen. Zoals het er naar uitziet van 3,8% naar 6%, zodat zij geen slechte vooruitzichten heeft om weer in het volgende deelstaatparlement te komen. We zien nauwelijks veranderingen bij Die Linke (SED, PDS) en de Groenen.

De hele grote winnaar van de deelstaatverkiezingen volgend jaar zou daarentegen wel eens de AfD kunnen worden. Deze zou volgens de huidige stand van zaken van 9,7% stijgen naar 24% en is op dit moment de duidelijke nr. 2 in Sachsen. Hieronder het geheel in een overzicht:

 1. CDU: 32%
 2. AfD: 24%
 3. Die Linke: 19%
 4. SPD: 9%
 5. FDP: 6%
 6. Groenen: 6%
 7. Overigen: 4%

Winst en verlies

In vergelijking met de deelstaatverkiezingen op 31-08-2014 komen we tot de volgende veranderingen:

 1. AfD: + 14,3%
 2. FDP: + 2,2%
 3. Groenen: + 0,3%
 4. Die Linke: + 0,1%
 5. SPD: – 3,4%
 6. Anderen: – 6,1%
 7. CDU: – 7,4%

INSA enquêteerde telefonisch en online tussen 4 en 11 juni meer dan 1000 mensen en analyseerde de resultaten professioneel.

Coalitievorming: CDU/SPD/FDP/Groenen of CDU/Die Linke of CDU/AfD

Bij zo´n resultaat, zoals door INSA werd onderzocht, zou de CDU noch met de SPD en een derde partner FDP of Groenen een meerderheid vormen. Zodoende zouden er maar drie mogelijkheden overblijven:

 1. CDU + AfD: 56%
 2. CDU + SPD + FDP + Groenen: 53%
 3. CDU + Die Linke”51%

En uiterlijk nu zou het voor iedereen duidelijk moeten worden: de AfD verandert vanaf haar ontstaan al vijf jaar lang fundamenteel de innerlijke structuur van de Duitse politiek.

Screenshot_35

Bron:
https://juergenfritz.com
Door: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op AfD stijgt in deelstaat Sachsen naar 24% – bijna driemaal zo groot als de SPD

 1. Sabeltant zegt:

  Geweldig, er komt dus geen regering meer zonder AFD.
  Misschien is het nog niet te laat voor Duitsland.

  Geliked door 1 persoon

 2. BigLJohn zegt:

  Het kan raar lopen in de politiek. Hoe groter het AFD word, men blijft de AFD bashen, gelijk de PVV hier bij ons overkomt. Maar eens komt het moment dat er geen coalitie meer gesmeed kan worden, simpel om het feit dat andere politieke partijen geen meerderheid van zetels meer kunnen halen omdat het AFD CQ de PVV de allergrootste is geworden. Allemaal heel hypothetisch natuurlijk. Ware het niet dat door links stembusfraude ingezet zal gaan worden om de rechtse partijen te gaan minimaliseren. Immers, het is nooit wat geworden sinds de tijden van Jan Maat, Pim Fortuijn, en tot en met Wilders toe. Nooit konden ze een vuist maken, altijd werden ze onmogelijk gemaakt. Terwijl Wilders zijn grote verkiezingswinst in enkele dagen tijd zag verdampen. Dit alles geeft toch te denken waar het met ons naartoe gaat !

  Geliked door 1 persoon

 3. guusvelraeds zegt:

  CDU/CSU en AFD coalitie gaat het nooit worden zolang de voormalige SED, de groenen en de SPD tussen de 5 en 10% blijven bewegen. Sodemieter ze beneden de kiesdrempel alleen dan komt er een werkbare coalitie tot stand die Duitsland en de Duitse cultuur nog in enige mate kan redden. Maar eerst moet binnen de CDU/CSU flink de bezem erdoor. Maar vergeet niet ook bij redding zullen de lid tekens geslagen in de Duitse samenleving en economie nog generaties zichtbaar blijven. De schade is nu al te groot om in een mensenleven hersteld te kunnen worden. Het hele Duitse land moet opnieuw opgebouwd worden in al haar geledingen zoals energie infrastructuur, transport infra, onderwijs, gezondheidszorg infra, veiligheid, wonen (no go gebieden) en vergeet vooral niet de massa uitgaven aan de EU hoerenkast in Brussel. De afbraak is totaal en compleet geweest. Loop in de grote Duitse industrie centra stedelijke agglomeraties rond en je ziet wat ik bedoel.

  Like

 4. Roeland zegt:

  Ongelofelijk dat het CDU nog zoveel stemmen zal krijgen daar in Sachsen. Laten we hopen, dat de politieke peilers er naast zitten. Laten we ook hopen, dat de stemmen eerlijk zullen worden geteld.Moet je eveneens maar afwachten.
  De AFD zal de grootste worden in Sachsen met of zonder fraude. Misschien moet de voormalige DDR zich maar weer onafhankelijk van de rest van die bananen republiek BRD afscheiden. Kunnen ze (..) zich politiek aansluiten bij de Visegrad landen. Komt het uiteindelijk toch nog goed in Europa. Van “onze” gebieden verwacht ik niets meer. De bevrijding komt dit maal uit het oosten.

  Like

  • Nemesis zegt:

   Het kiezen voor de CDU begrijp ik ergens wel. In de toentertijdse DDR beston ook al een partij, de CDU. Kan zijn dat het daaraan ligt.

   Like

 5. Cleo zegt:

  Zal het gezonde verstand nu eindelijk eens terugkeren in de politiek?! Dat is hoog nodig; nu deze ontwikkeling nog omzetten in politieke macht via EERLIJKE (*!) verkiezingen.

  * de ‘gevestigde’ politieke partijen zien deze ontwikkeling met lede ogen aan en daarom zullen ze zich tot nog een lager niveau verlagen om HUN politieke macht en invloed te behouden; zie alleen al die PVDA-banencaroussel net na hun verkiezingsnederlaag: dat PVDA-spul zit werkelijk overal in het openbaar bestuur, het lijkt wel ongedierte… Een toekomstigeregering met gezond verstand (‘la buona sensa’, Salvini) zal ongetwijfeld op veel tegenwerking en obstructie van dit PVDA-spul moeten rekenen, dus flink schoonvegen die besmette openbare instituten…

  Like

 6. kampersrene zegt:

  Dat is toch een teken dat de bio Duitsers het stillenkensaan beu worden om nog meer van die primaten , onderdak , voeding , gratis dit en dat, te geven. Hoeveel mensen werden reeds het slachtoffer van moord en verkrachtingen. Het kan toch niet dat enkelingen het lot van Europa gaan bepalen .Hitler was daar ook straf in , miljoenen mensen hebben het leven gelaten voor zijn ideologie Hoeveel mensen moeten er nog sneuvelen omwille van de zogezegde menselijke goedentierenheid van fraulein Merkel en de EU .Het is nochtans eenvoudig .Heeft ooit “een ” van die verlichte geesten de vraag gesteld “Waarom Gaan Die Vluchten?” dan te bedenken dat die vluchters voor het merendeel uit goed doorvoede jonge gasten bestaan .Waarom toch ? enkele antwoorden zijn van toepassing
  1- In Europa valt iets te rapen
  2-Zij waren niet in staat om iets op te bouwen in eigen land met allerlei sociale voordelen
  3-Zij komen naar EU en zeggen “das” hier van ons
  4- Zij willen hun fanatieke achterlijke godsdienst aan ons opdringen want zij geloven nog in sprookjes
  5- Voor hun is er geen sprake van “vluchten” maar van ” invasie”

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  Goed zo gaat richting 9 % voor heel Duitsland net als de Pvda in Nederland.
  Zal wel nog lang duren eer het oude vuil in het systeem opgeruimd is ook net als Nederland.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s