CDU/CSU storten in elkaar – AfD behaalt nieuw record

Screenshot_34

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

De actuele regeringscrisis komt hard aan in de nieuwe peiling van Forsa. In de loop van de week verliest de CDU 4%, bijna 2 miljoen kiezers! Maar ook de coalitiepartner SPD verliest 2%, bijna een miljoen kiezers. Daarentegen lijkt de AfD nauwelijks meer te stoppen, de partij kan binnen twee dagen 2% winnen en behaalt nu de hoogste score die Forsa ooit voor haar heeft geregistreerd.

CDU stort volledig in elkaar en ook de SPD verliest duidelijk

Wat een curiositeit! Eerst hield Forsa van maandag tot woensdag een peiling, die daarna beoordeeld en in het weekend gepubliceerd zou worden. Maar toen volgden de gebeurtenissen in Berlijn zich snel achter elkaar op. De krachtmeting tussen de CDU en de CSU, tussen Seehofer en Merkel, werd een regeringscrisis. Forsa reageerde meteen en hield donderdag en vrijdag direct nog een peiling en vat de resultaten, die gisteravond gepubliceerd werden, daarin samen. Ze tonen een unieke ineenstorting van de CDU, maar dat niet alleen.

De CDU/CSU verliezen van de eerste tot de tweede helft van de week zegge en schrijve 4%, zakken van 34% naar 30%, een van de laagste scores die ooit werd gemeten voor de CDU/CSU. Maar waar gaan die bijna 2 miljoen kiezers naartoe? Niet naar de SPD. Ook deze verliest enorm en daalt volgens Forsa van 18% naar 16%.

Bij de vraag naar de voorkeur als kanselier zakt Merkel naar haar laagste percentage in dit jaar, namelijk van 49% naar 46%. Enkele jaren geleden haalde ze nog percentages van 60% tot 70%.

Maar ook de nieuwe voorzitter van de SPD, Andrea Nahles, verliest in vergelijking met vorige week 1%. Op haar zouden slechts 13% van de kiezers willen stemmen. Zelfs de meeste SPD-kiezers willen in geen geval een kanselier Nahles.

De grote winnaars zijn opnieuw de Groenen en de AfD

De 2% (900.000 tot 1 miljoen kiezers) die de SPD kwijtraakt, gaat vermoedelijk deels naar de Groenen, die haar opwaartse trend kan voortzetten en zelfs naar 14% stijgt, inmiddels niet veel zwakker is dan de SPD. Die Linke (SED, PDS) kan minder profiteren van deze dubbele zwakte van de regeringspartijen. De partij daalde eerst van 10% naar 8% (eerste helft van de week), kon echter daarna in de tweede helft van de week haar verliezen weer gedeeltelijk goedmaken door te stijgen naar 9%.

Ook de FDP kan een beetje winnen, zij stijgt van 9% naar 10% en bij Forsa in ieder geval weer boven Die Linke staat, die daarmee wordt verwezen naar de 6e plaats. De grote winnaar is echter naast de Groenen opnieuw de AfD. Zij stijgt van 13% naar 15%. Dat is het hoogste percentage dat Forsa ooit gemeten heeft voor de Alternative für Deutschland, een nieuw record. Bij de eveneens gisteravond gepubliceerde peiling van Emnid, die echter vier tot tien dagen geleden werd gehouden, steeg de AfD ook al naar 15%. Die peiling vond echter nog voor de regeringscrisis plaats. Bij INSA en YouGov stond de AfD twee tot drie weken geleden al op 16%.

Nieuwste peiling van Forsa

Hieronder de resultaten van de peiling van Forsa uit de tweede helft van de week (verandering in vergelijking met de eerste helft van de week):

 1. CDU/CSU: 30% (– 4%)
 2. SPD: 16% (– 2%)
 3. AfD: 15% (+ 2%)
 4. Groenen: 14% (+ 2%)
 5. FDP: 10% (+ 1%)
 6. Linke: 9% (+1%)
 7. Overigen: 6% (– 1%)

Het aantal mensen dat nog niet wist op wie het ging stemmen, steeg van 23% naar 26%. De drie regeringspartijen – CDU, CSU en SPD – die bij de voorlaatste parlementsverkiezingen samen nog meer dan 67% van de stemmen haalden, komen volgens Forsa samen nu nog maar nauwelijks op  46%.

De daadwerkelijke percentages van de CDU/CSU en de SPD zouden wel eens lager kunnen zijn, die van de AfD daarentegen hoger

Wanneer Forsa de CDU/CSU op 30% becijfert en de SPD op 16%, dan kan men er van uitgaan dat de daadwerkelijke percentages vermoedelijk nog lager zijn. De chef van Forsa, Güllner, is al decennia lang lid van de SPD, geldt als zeer dichtbij Merkel staand en is een absolute AfD-hater. Hij laat geen gelegenheid onbenut om op te stoken tegen de partij en probeert steeds opnieuw haar klein te praten.

De AfD, die nu zelfs van Forsa 15% van de stemmen wordt toegedicht, zou zich op dit moment in werkelijkheid wel eens eerder bij de 16% tot 18% kunnen bevinden. Vijf dagen voor de laatste parlementsverkiezingen gaf het omstreden instituut de AfD, die in werkelijkheid 12,6% van de stemmen haalde, nog 9% (3,6% minder).

Screenshot_35

Bron:
https://juergenfritz.com
Door: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme, Linkse Kerk. Bookmark de permalink .

8 reacties op CDU/CSU storten in elkaar – AfD behaalt nieuw record

 1. alwine kerkhof zegt:

  Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft!

  Like

 2. Marc zegt:

  Leuk hoor, al dat gejuich rondom een winst van 2%, maar wij zien hoe het er in Rotterdam en Barendrecht aan toe gaat: blijven formeren zonder volkspartijen als LR of PVV zo lang dat nog kan. En dat zal in de Duitse nationale politiek niet anders gaan!

  Het wachten is op massale verandering van inzicht, zoals in Hongarije, Oostenrijk, Denemarken en Italië!

  Geliked door 3 people

  • Henk der Niederlander zegt:

   Inderdaad, Marc.
   Duitsland zal wel met een rotgang naar een cordon sanitaire racen ten koste van de AFD.
   Ze hebben namelijk het voorbeeld al gekregen van Nederland, Belgie en Frankrijk.

   Geliked door 2 people

 3. flo zegt:

  Als al die kloten links stemmende moffen veel eerder op partijen als de afd hadden gestemd, was het niet zo ver gekomen zoals het nu (al) is.
  Eigenlijk is het mosterd na de maaltijd, helaas.

  Geliked door 1 persoon

 4. Alphons Mantel zegt:

  Duitse partijkartel houdt de AfD tegen

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Wat is in Duitsland nog nodig om de AFD op 40 % te brengen. Hebben de Duitsers nog niet genoeg ellende gehad van de links groene en zich liberaal progressief noemende politieke charlatans. Wat hebben ze nog nodig om de AFD boven de 30% te schoppen. Een biologische aanval in het stadscentrum van Essen of liever nog een veelheid van meisjes moorden en vrouw verkrachtingen. We weten niet of het absolute kantelpunt is bereikt misschien dat we over een paar dagen meer weten. Maar pas op! Met het verdwijnen van Merkel wil nog lang niet gezegd zijn dat de weg met Duitsland roependen een halt is toegebracht. Er zitten nog teveel “”Merkel hoeren en Merkel pooiers” op het pluche. Het zwijn of beter gezegd “Die Merkel Sau” is slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

  Geliked door 1 persoon

 6. droevige mof zegt:

  Opvallend hier in Duitsland is dat in vergelijking met het vorige voetbal WK aanzienlijk minder zwart-rood-gouden vlaggen op de auto’s en huizen te zien zijn.
  Echt vreemd. Ik denk dat mensen zich realiseren dat hun land is veranderd. Dit is niet langer het Duitsland van haar kindertijd en jeugd. Er is geen fut meer in deze staat. Veel mensen zijn
  aan het twijfelen gebracht en radeloos. De samenleving is verdeeld in dromers en realisten, waar het aantal dromers verdomd hoog is.
  Waar zou de reis naartoe moeten gaan? Waarschijnlijk is er een autoritaire oplossing, dat zou de Duitse traditie zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. koddebeier zegt:

  CDU/CSU en SPD kunnen niet snel genoeg in elkaar storten !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s