Waarom is de ziektekostenverzekering zo duur?

Screenshot_96

(Door: H. Numan)

Duur? Uw basisverzekering is helemaal niet zo duur. Eigenlijk best goedkoop met een hele goede dekking (vrijwel alles). Ik heb niet zoveel geluk als u. Als ik in Guinee, Marokko, Algerije, Turkije, de Kaapverdische Eilanden of een ander ‘verdragsland’ zou wonen, geen centje pijn. Die genieten mee van uw harde werken. Maar ik woon in Thailand, en dat is geen verdragsland. Mijn premie bedraagt dit jaar 5500.- Met eigen risico, dat spreekt voor zich. Maar zonder tandarts en zonder extra’s. Dat is dus de prijs van een super kale basisverzekering die Nederlandse verzekeraars rekenen in de echte wereld. Is dat veel? Best wel, maar het kan nog veel en veel hoger. U moet niet gek opkijken als verzekeraars u een pakket aanbieden voor € 20.000 of meer per persoon. Oh, jaarlijks is de premieverhoging tussen de 6 en 10%. Dat is eventjes iets anders dan 3 tientjes die u extra moet betalen.

Dan de beperkingen. Hoeft u geen rekening mee te houden. De basisverzekering moet iedereen, ongeacht medische voorgeschiedenis, accepteren. Zo werkt het in de echte wereld bepaald niet. De eerste beperking waar alle verzekeraars gebruik van maken, is medische voorgeschiedenis. Ik heb een NL verzekering, en heb die genomen voor ik naar Thailand verhuisde, dus voor mij viel het mee. Ik was toen zo gezond als een vis.

Mijn polis kan me er niet uitgooien. De meeste Nederlandse commerciële polissen mogen dat niet doen. Maar internationale en Thaise polissen hebben daar helemaal geen probleem mee. Die sluiten bepaalde ziektes regelrecht uit. U bent nu type 2 diabeet? Jammer, maar helaas. U moet u ergens anders gaan verzekeren, u voldoet niet meer aan de voorwaarden. Thaise polissen sluiten diabetes en HIV uit. Heb je een van die twee (of een paar andere aandoeningen) dan word je automatisch uit de verzekering gezet of kun je geen verzekering nemen. Stel, u heeft geen verzekering en een zwak hart? Dan heeft u serieus probleem, want in Thailand accepteert geen enkele verzekering u.

Een andere beperking is leeftijd. Wederom, mijn verzekering kan me er niet uitzetten als ik de 70 passeer. Thaise verzekeringen doen dat vaak wel. Of de premie wordt opeens veel hoger, vaak verhogingen van tientallen procenten per jaar boven de 70.

Nederlandse verzekeringen verschillen met Thaise in twee opzichten: ze bieden geen ‘out patient’  optie aan en ze hebben geen budget limiet. Als mijn verzekering een operatie heeft goedgekeurd, wordt die betaald, ongeacht waar en hoe lang. Een langdurige operatie/behandeling in een duur ziekenhuis of heel snel in een goedkoop ziekenhuis maakt niet uit. Thaise en andere verzekeraars bieden premie op basis van budget aan. U verzekert u voor een bepaald bedrag. Hoe hoger het bedrag waar u zich voor verzekerd, des te hoger de premie. Laten we zeggen € 10.000.- Als u één cent boven dat bedrag uit komt, wordt die niet vergoed. Dan maakt de prijs van behandeling heel veel uit.

Bovendien moet u uitkijken dat u niet verschillende keren een dure operatie moet ondergaan. Dan zet de verzekeraar u er zonder pardon uit. Out patient is een verzekeringsvorm waarbij enkel ziekenhuisopname wordt vergoed. Alle andere kosten betaalt u zelf.

U kent geen particuliere ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen in Nederland zijn zo ongeveer hetzelfde. In Thailand heb je overheidsziekenhuizen – daar wil je enkel je ergste vijanden naartoe sturen – en particuliere ziekenhuizen. De laatste van goedkoop tot peperduur. Dezelfde behandeling kan in een duur ziekenhuis een veelvoud kosten vergeleken met een goedkoop ziekenhuis. Dat is nogal van belang, vooral als je een out patient verzekering hebt.

U ziet, die basisverzekering valt best wel mee als je het vergelijkt met wat de vrije markt rekent. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat die basisverzekering goedkoop is. Waarom is die zo duur?

In de allereerste plaats de inflatie. Als u de ziekenfondspremie 1995 vergelijkt met uw huidige premie, dan schrikt u een hoedje. Met inflatiecorrectie en vergeleken op prijs/kwaliteit is die premie wel hoger, maar niet fenomenaal hoger – en dat is wat heel veel mensen schijnen te denken.

Verder is gezondheid gewoon duur. Bijna alle functies in het ziekenhuis zijn HBO+. Artsen hebben allemaal tenminste een volle universiteit plus meestal heel wat jaren extra studie gedaan. Die mensen kosten geld. Waarbij ik toch even moet aantekenen dat medische studies behoren tot de zwaarste studies en … de slechtst betalende banen. De gemiddelde werkgever hoeft echt niet te proberen om u zoveel overuren te laten maken in een gewone baan. Geen hond die er in trapt.

Tweede punt is technisch materiaal. Hoe moderner, hoe duurder. Een beetje CT scanner kost richting miljoen euro. Een ouder model of een tweedehandsje kost 30% daar van. In Bumrungrad (heel duur) gebruiken ze de allerlaatste uit de catalogus, in Mayo Hospital (heel goedkoop) dat tweedehandsje. Kijk eens rond in een ziekenhuis, dan ziet u hoeveel hoogwaardige technologie ze gebruiken. Dat kost geld, en zit in de behandelprijs verwerkt.

IT zet ik even los van andere techniek, want daar kun je net zo veel geld in pompen als je hebt. Zonder ook maar een stap verder te komen. De gebruikelijke oplossing voor problemen is digitaliseren, maar dat is een mythe. In veel gevallen hoef je niet alles digitaal te maken.

Vaak is het beter om het niet te doen. Privacy, weet u wel? Als uw dokter u vertelt dat u aambeien heeft, is het niet leuk als u opeens Sperti reclames op uw telefoon gaat zien. Ook niet als uw baas de volgende dag belangstellend vraagt of je een kussentje nodig hebt om op te zitten. En al helemaal niet als de belastinginspecteur een week later tegen u zegt: leuker kunnen we het niet maken, maar in ieder geval niet zo pijnlijk als aambeien!

En dat is nu net de reden dat we zo hard digitaliseren. De verzekeraar wil dolgraag weten wat u kan gaan mankeren. De adverteerder wil Sperti slijten. En de overheid? Die wil graag alles over u weten. Wat precies maakt niet zo gek veel uit. Hoeveel het kost ook niet, want dat betaalt u toch wel.

Tweede reden is dat papier meestal stukken goedkoper is dan digitaal. Behalve dat je privacy minder aangetast kan worden, kost een papieren dossier meestal een fractie van een digitaal systeem. Maar, ik doe zelf IT, als ik u een systeem kan slijten ga ik met de cijfertjes net zo lang goochelen tot u denkt dat mijn dure systeem goedkoper is.

En dan komen we nu bij de twee allerbelangrijkste redenen aan waarom de basisverzekering steeds duurder wordt: 1) omdat het kan. 2) managers.

Nummer 1 is de belangrijkste. Zolang u zuchtend de premie blijft ophoesten en er geen wezenlijk protest komt, gaan die premies omhoog. Merk op dat bij de minste of geringste protestactie alle verzekeraars opeens “stomtoevallig” ontdekken dat er wel mogelijkheden zijn om de premie onder controle te houden! Dus zolang u zwoegt en zwijgt, zult u blijven zweten. De basisverzekering is een kartel, en dat weten ze donders goed.

Nummer 2 zijn de managers. Hier komt de polletiek om de hoek kijken. Kwijlend en met grijpgrage vingertjes. Links of rechts doet er niet toe. VVD en D66 leveren net zo graag managers als de PvdA en het CDA. Om dokter te worden, moet u tenminste tien jaar keihard studeren. Om directeur van een ziekenhuis te worden, hoeft u niet meer dan vier jaar te feesten in een pretstudie. Voor de vorm is drs. noodzakelijk. In wat dondert niet. Geschiedenis, rechten, economie, Tibetaans trommelen. Als u maar een titeltje heeft. Die directeur van dat ziekenhuis moet altijd meer verdienen dan zijn artsen, die geen doctorandus maar doctor zijn. Vanwege de ‘verantwoording’ vangt de directeur een veelvoud van de Balkenende norm. Verantwoording? Ik kan me niet herinneren dat de directeur van het Slotervaart Ziekenhuis de bak in draaide. Wel dat er verschillende met gouden parachutes naar elders vertrokken. Dus die verantwoording is gewoon een lachertje. Zolang u het slikt, blijven zij heel verantwoordelijk doen. Want dat schuift gewoon het best.

Die titel is overigens een extraatje. Als Sylvana Simons netjes uit de politiek gerangeerd wordt, moet u niet gek opkijken als zij met haar LTS-diplomaatje opeens een beleidsfunctie in een ziekenhuis krijgt. Camiel Eurlings is ten ene male ongeschikt om iets anders te doen dan z’n vriendin te rossen, maar wist het voor elkaar te krijgen dat hij de KLM total loss mocht schoppen.

Persoonlijk ken(de) ik DOCTOR Charles Schwietert. De man die dacht dat hij luitenant was. Aardige man, hij woonde een tijd in Bangkok. Toen hij daar woonde, kocht een doctorstitel in Amerika en stond er op met die titel aangesproken te worden. Als je hem verkeerd adresseerde, corrigeerde hij je onmiddellijk. Vandaar in chocoladeletters zijn titel. Dus doctor Charles, als je dit leest: we zijn je hier nog niet vergeten. We lachen nog steeds om je titel.

Dat soort querulanten krijgen een erectie/worden druipnat als ze het woord managen horen.

Het bekende fabeltje gaat als volgt: we hadden 120 verschillende ziekenfondsjes, die elk een directeur, een plaatsvervangend directeur en een adjunct-directeur hadden. Ieder met een eigen secretaresse. We gaan dat efficiënter maken (duurzaam is het andere modewoord, maar dat werkt hier niet) door al die fondsen samen te voegen. Nu hebben we tien verzekeringen, met tien directeuren. Dat is veel goedkoper en efficiënter.

Ja, aan mijn hoela. Van die 120 directeuren werden er 10 gepromoveerd tot directeur. De rest werd onderdirecteur met een veel hoger salaris, en niet één maar twee secretaresses. Hun onderknuppels werden navenant naar boven gecompenseerd. Een ziekenfonds had misschien twee IT´ers rondlopen, de verzekeraar heeft diverse afdelingen die uitsluitend IT doen, plus de rest als sub-contracters. En een diversiteitsbureau, en een bureau carrièrebegeleiding, en een milieuafdeling, en een ontwikkelingshulpfonds om Syrische artsen en apothekers in Aleppo te begeleiden.

In kleine ziekenfondsen was absoluut geen ruimte voor dat soort diversiteitsmanagers, een PR bureau, of de noodzaak voor de directeur om een ziekenhuis op Tahiti of in Peking te bezoeken om de duurzaamheid te bestuderen (nu werkt dat modewoord wel).

Werkt schaalvergroting? Jazeker, kijk maar naar de nationale politie. Alle hoofdcommissarissen zijn nu in rang en salaris gelijk met luitenant-generaal. Dat zijn er vlot 50. Toen ik in dienst zat, hadden we een paar van die luxe tuinhekken rondlopen, maar echt geen 50. De landmacht was toen 4-8x groter dan de politie nu is. Onze commissarissen? Die hoor je niet klagen. En ja, voor hen werkt die schaalvergroting fantastisch. Verder hebben ze geen tijd, want ze moeten naar de moskee voor een iftar maaltijd. Goed voor het gemeenschapsgevoel en zo. Maar voor u werkt het niet zo best.

Conclusie

De basisverzekering is de opvolger van het ziekenfonds en in principe werkt deze het hetzelfde. Het is een mengeling van bedrijfsleven en overheid, waarbij we alle nadelen hebben en niet de voordelen. Een nationaal ziekenfonds zou beter kunnen werken, en enkel particuliere verzekeringen (mogelijk, maar niet waarschijnlijk) ook. Maar het combo werkt voor geen millimeter en kan ook niet werken.

Sommige zaken kun je prima privatiseren, anderen absoluut niet. Schoon drinkwater bijvoorbeeld kan niet geleverd worden door bedrijven. De marge erop is te gering. Daarom vanaf het prille begin ging de overheid dat doen, dat werden nutsbedrijven. De directie verdiende daar behoorlijk, maar niet absurd. Hoefde ook niet, want er was geen concurrentie.

Een beter idee is een nationale verzekering die voor iedereen geldt, en voor iedereen verplicht is. Als je ‘beter’ wilt, moet je je aanvullend bij verzekeren. Maar daar verdienen de verzekeraars veel te weinig aan, dus zullen die nooit van z’n lang zal z’n leven dat vrijwillig naar voren brengen.

Stomtoevallig hebben mijn echtgenoot en ik dezelfde dokter. Ik in (duur) Bumrungrad en hij in (goedkoop) Siriraj ziekenhuis. Thaise artsen zijn wettelijk verplicht om een deel van hun tijd te werken in overheidsziekenhuizen, dus vandaar. Ik vroeg aan mijn arts: is er verschil tussen Bumrungrad en Siriraj? Zijn antwoord: nee, in principe niet. Het verschil zit grotendeels in veel luxere accommodatie en de laatste medicatie. Jou schrijf ik de laatste pillen voor die op de markt zijn, je echtgenoot krijgt het generieke medicijn. Jij zit in een airco wachtkamer met een zacht muziekje en bent binnen 20 minuten aan de beurt. Je echtgenoot zit in de hal misschien onder een ventilator te wachten tot hij aan de beurt is, en dat kan de hele ochtend duren. Maar de behandeling verschilt eigenlijk niet. Behalve natuurlijk in het prijskaartje.

Maak u geen illusies. Dat gaat u straks ook betalen. Want de politiek heeft besloten dat de vrije markt (voor hem) de beste oplossing is.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Hypocrisie, Overheid, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

55 reacties op Waarom is de ziektekostenverzekering zo duur?

  1. exmarineman zegt:

    Ik denk dat je een kleine rekenfout maakt. Het gaat niet alleen om de nominale premie die je betaalt maar ook moet je nog zo’n 4,5% inleveren middels je salaris. Uitgaande van € 125 nominaal en € 2500 * 4,5% = € 112,50 dus totaal per maand € 237,50 (zonder aanv verz.). Ik woon zelf in de Filipijnen en die kennen ongeveer hetzelfde verzekeringssysteem (meer gebaseerd op het Amerikaanse: in- en outpatient en leeftijdgerelateerd en uiteraard het verzekerde pakketwaarde). € 237,50 * 12 = € 2.850,00. In Php is dat Php 173.850,00. Ik ben zelf alleen outpatient verzekerd (ben te oud 65+ voor ook inpatient) en heb een pakket van Php 750.000 per jaar (zonder tandarts, maar die zijn hier niet zo duur als in Nederland). Ik betaal per jaar Php 59.000,00. Dus valt wel mee. En ja als mij iets gebeurt en ik wil een privékamer moet ik dat zelf bijbetalen, maar als ik dus die P 110.000 per jaar opzij leg is dat geen probleem en ben toch voor de 1e uitgaven goed verzekerd.

    Geliked door 2 people

    • delamontagne zegt:

      Die fout maken de meeste Nederlanders.
      Ze denken alleen aan de nominale Premie, de basis die voor de verschillende Verzekeringsmaatschappijen rond de Euro 110.- is.
      Ze vergeten wat er op loon wordt ingehouden, omdat dit niet meer zoals heel vroeger apart wordt vermeld.
      De nominale Premie is rond de Euro 110, PER MND, dan komt er de inkomensafhankelijke Premie bij, die is 5.5 à 6 % van Bruto-loon, en dan nog de Wiz, de vroegere AWBZ, die bedraagt 9.65%.
      Dan kom je aan héél andere bedragen…….

      Geliked door 1 persoon

      • exmarineman zegt:

        De WIZ? die sociale verzekering ken ik niet, maar bedoel je soms de WTZ! Kun je mij daarover informeren? En ja de AWBZ bestaat niet meer en deze zorg is overgeheveld naar de gemeentes. Overigens is het percentage van de AWBZ gewoon opgenomen in tabel 1 t/m 3 en is nu gewoon LH. En de WTZ is niet als vervanger van de AWBZ ingesteld, maar is een Ziektekostenpremie zoals die o.a. bij 65+ wordt ingehouden en bij werknemers/werkgevers, zoals je al zegt het inkomensafhankelijke deel. Dat is WTZ….
        Ik hoor het graag van je

        Like

    • King Arthur zegt:

      @ Ex marineman,
      Getallen kloppen niet helemaal, het is nog wat hoger, terwijl veel mensen hier blijkbaar niet van op de hoogte zijn waarbij het max. bedrag ook al zo’n 3705,- pleuro is 6,9% x 53697,- en dat percentage wordt stilletjes/stiekem ieder jaar verhoogd door de vvd ratten.
      https://www.homefinance.nl/zorgverzekering/informatie/inkomensafhankelijke-bijdrage.asp

      Like

      • exmarineman zegt:

        Dank voor de aanvulling van de juiste percentages. Die wist ik niet meer, maar doet verder niets af aan het feit waar de heer Numan het over heeft. De ziektekostenpremies zijn in Nederland dus vele malen hoger als dat hij denkt, want hij rekent alleen met de nominale premies. Wel is het zo dat je in Nederland in ieder geval wel wordt verzekerd ook al heb je een bepaalde ziekte onder je leden. Dat is in het (Amerikaanse) systeem in Thailand, maar ook in andere Aziatische landen niet zo. Als je particulier verzekert wilt worden moet je aangeven welke operaties je vroeger hebt gehad en welke ziekte en/of gebreken je nu hebt. Alles wat aan die “gebreken/ziekte” kan worden gekoppeld wordt dan uitgesloten van verzekering. M.a.w. mocht je een hartinfacrt hebben gehad, dan is bijna alles daar aan te koppelen door de verzekeringsmij……zelfs een gebroken been bijvoorbeeld. Maar ik zelf ben 71 jaar en betaal omgerekend € 985,00 per jaar en ben voor € 12.300,00 verzekert, maar de kosten van artsen enz zijn hier niet zo hoog en het gaat om de basis. Alleen ben ik alleen nog in-patient verzekerd, geen tandarts ook. Maar als je wat mankeert en naar een dokter gaat kost je een consult welgeteld € 7,50. Dus zorgen dat je contant geld hebt voor bijv een privékamer anders lig ik op een kamer met 3 anderen…. maar sowhat

        Like

  2. leefbarbaar zegt:

    Nederland is natuurlijk totaal corrupt. Brussel ook.
    Haal de politici uit de medische wereld en het herstel kan beginnen.

    Like

  3. Flo zegt:

    De politieke boys ,die denken zeer belangrijk te zijn voor de Nederlandse burger zijn niks meer dan loopjongens voor het verzekeringskartel .

    Geliked door 1 persoon

  4. Peter zegt:

    Attentie voor de smerige advertentie van Artsen zonder grenzen:
    Met € 10 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 16 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen
    Wat doen die gasten met uw geld ?????
    Bootjes varen.

    Geliked door 1 persoon

    • exmarineman zegt:

      zgn drenkelingen oppikken terwijl het helemaal geen drenkelingen zijn zoals bedoeld in het Zeerecht…. en ja de salarissen van al die “helpers” moet natuurlijk ook betaald worden. STOPPEN met al die subsidies en giften aan al die NGO’s is de enige manier net zoals niet meer deelnemen aan de Postcodeloterij!

      Like

  5. Patriot 2.0 zegt:

    Nederlandse mensen moeten “zelfredzaam” zijn, als ze ouder worden, (te) lang thuis blijven wonen, je wordt doodziek het ziekenhuis uitgezet als je amper hersteld ben: want de kosten zijn te hoog.
    “Vluchtelingen” krijgen alles aangeboden, om te voor komen dat ze de zaak in puin slaan. Zo gaat dat… Ze eisen bepaald soort artsen, want de sharia zegt het.

    Geliked door 3 people

    • Patriot 2.0 zegt:

      P.S. ik heb geen zin om Nederland met Thailand te vergelijken…

      Like

    • Nemesis zegt:

      En hier een een persoons kamer, die ze dan ook krijgen.

      Like

      • Patriot 2.0 zegt:

        Tsja, vrijheid van godsdienst…

        Geliked door 1 persoon

      • Nemesis zegt:

        Vlieg op met de vrijheid van godsdienst, dat wij daarvoor moeten betalen is een gotspe. Zij betalen ook niet voor onze vrijheid van godsdienst, welke we ook hebben of ook niet . Maar dat is dan ook een soort van. Jij noemt jezelf Patriot, maar ben je er dan ook eentje en voor wie?

        Like

      • Patriot 2.0 zegt:

        In het Westen staat “de persoon” centraal (overeenkomstig de principes van de Verlichting) en zeggen wij: de vrijheid van de persoon is begrensd: namelijk hij strekt tot daar waar de vrijheid van een andere persoon begint.
        Echter, de sharia is absoluut, zonder aanzien des persoon is “de wil van Allah” doorslaggevend.

        Like

      • Nemesis zegt:

        Ja, dat is allemaal wel mooi en goed dat allah met z#n sharia ergens toch een fijn figuur is voor die bukbidders. Maar dat wil nu niet zeggen, dat wij ons blauw betalen voor o.a. die een persoonskamer en die gasten vanwege hun allah alles maar voor niks krijgen, letterlijk alles en nog meer.

        Like

  6. wauso zegt:

    Een Thaise Docter moet (deels) in een staatsziekenhuis werken om op deze manier zijn studieschuld te betalen. Een soort van studiefinanciering maar dan met gesloten beurs.
    Ik vind de gezondheidszorg in Thailand overigens beter als in Nederland. Zeer zeker m.b.t. service en wachttijden. En als je niet in een ziekenhuisbed ligt vallen de prijzen reuze mee.
    Tip voor mensen hier in Nederland: Zeg dat je Prins Bernard heet ! Ik zeg altijd: Ik ben niet Prins Bernard. Met als resultaat kom over 3 mnd. maar weer terug. Hoelang nog ?

    Like

  7. delamontagne zegt:

    ZIEKTEKOSTEN
    * * *
    Even dacht ik dat ik naar de “pot-valium” moest grijpen.
    Het leek mij weer een LOFZANG op het beste, allerbeste NL ZORG-systeem van EU, wat zeg ik, het beste ALLERBESTE van de hele wereld.
    Maar de strekking van artikel is anders, gelukkig weer gekalmeerd.
    Maar dat kwam ook doordat ik, net als de 1000-den andere pensionados in de Verdragslanden, afgelopen Zondag mijn WERELDINKOMEN moest invullen op zo,n formulier uit de Blauwe envelop uit NL.
    De belastindienst in NL wil nl. weten: wat waren Uw Saldi op de DIVERSE Bankrekeningen, vul in bij x Uw dividenten, hoeveel stond er op Uw diverse Spaarrekeningen, wat is de waarde van Uw woning,
    wat zijn de inkomsten uit Uw 2e woning, wat waren U…………….etc,etc,
    HOEVEEL CONTANT GELD BEWAARD U ONDER UW MATRAS………..etc,etc.

    Wat ik uiteindelijk voor mijzelf invul, de kale, voor mij ingekorte AoW = Euro 8764 jaars.
    Verder zijn die hele grote vellen papier……LEEG, oningevuld.
    Dat invullen moeten wij wel want we zijn “verdragsgerechtigd” ? ! !
    Iets waarvan ik de Heer Numan verdacht hij betreurde dat niet te zijn.
    Een Gelukkig Man, hij is niet gerechtigd.
    NL houdt nl. van de verdragsgerechtigden een “Bedragje” in van hun inkomsten uit NL; AoW, pensioenen, etc,etc. voor de Zorg-premie.
    Dat geven zij dan weer door aan de landen waar die pensionados wonen en verzekerd zijn voor de ziektekosten.
    Maar een Groot deel houden zij zelf ( voor als U later weer in NL gaat wonen ??????????? )
    ECHTER, door dit systeem zijn zij VEEL duurder uit dan toen ze rechtstreeks in die landen zelf betaalden.
    Ons voorbeeld:
    NL houdt van onze AoW, pensioen in [ totaal voor beiden ! ] ……………..Euro 5248.- voor de Ziekte-kosten.

    Als wij rechtstreeks aan Fr zouden MOGEN betalen ( zoals we deden voor 01/01/2006 ) was dit bedrag; Ink. 36650
    abattment min 9600
    ———–
    27050____
    Premie 8% van ” ” = Euro 2163 jaars

    inplaats van Euro 5248 nu aan Nederland.
    We zijn dus ruim 2-1/2 maal zo duur uit.

    Maar dit is het Fr Zorgsysteem en dat is Nationaal, een Nationale Verzekering voor alle inwonenden van Frankrijk.

    https://www.frontalier.org/emploi-suisse/1117843/assurance-maladie-francaise-comment-calculer-le-montant-de-la-cotisation.htm

    Like

    • delamontagne zegt:

      Als ik het goed zie, bereken, dan betaal ik nu aan NL aan Premie méér dan een Frans echtpaar dat totaal inkomsten heeft 60.000 + 40.000 = 100.000 Euro ( voorbeeld berekening Assurance Maladie )
      Zij betalen 3028 + 1828 = Euro 4856

      Like

    • Nemesis zegt:

      voor de waarde van je woning moet je nu het (huur)waardeforfait bijrekenen. Als je in Frankrijk net als hier in de BRD al, zoals iedere Duitser, belasting betaalt over je huis en grond, alleen noemen ze het hier heel sneaky grondbelasting, betaal je ten eerste dunbbel op en ten tweede je zogenaamde inkomen wordt hoger, dus ook de ziektenkostenverzekering zoals wij die in de verdragslanden moeten betalen. Maar je krijgt er niks voor terug. Want de meesten van ons hebben of krijgen geen hypotheekrente aftrek. Bovendien vervallen dan ook zaken, als die al krijgt zoals zorgkostentoeslag omdat plotseling je in komen een paar eurocent te hoog is.
      Je saldo opgeven, ja dat vragen ze en als jij dat niet opgeeft of jokt, dan vragen ze het zelf op en krijgen het van jouw bank wel toegespeeld.
      Ik heb al met de belastingdienst gekissebist (netjes uitgedruk) en bij de dokter al een extra doos met valium aangevraagd.

      Geliked door 1 persoon

      • delamontagne zegt:

        Zo’n uitdrukking “(huur)waardeforfait” kennen ze hier niet in Fr.
        Ze zien dat niet zoals in NL als Inkomen, een huis.
        Dus hoe zou ik dat in moeten vullen ?
        Je betaald hier “Taxe Foncière”en “Taxe Habitation”
        Het een is over je huis en de grond die je bezit, het andere is over het huis zelf.
        Aantal kamers, luxe, zwembad, of het souterrain uit lemen vloer bestaat of beton, etc, etc ?
        De grond die we hier hebben is 40.000 m2, dat lijkt voor NL begrippen veel ( in NL had ik met huis erbij zo’n 180m2, een postzegel vergeleken met hier ! )
        Maar de meeste grond is bos, rotsen en berg. Dus daar heb je niet veel aan, hooguit voor brandhout s’winters in de oven/kachel.
        Hypotheekrente-aftrek bestaat hier ook niet, dus dat hoef ik ook al niet in-te-vullen.
        Maar de idioterie om in NL met een hele hoop papierwerk/bureaucracy voor NL-ers in buitenland regelen dat zij daar in de Ziekten-kosten-verzekering zitten, terwijl het veel logischer is dat je gewoon hier rechtstreeks betaald.
        Zoals dat voor 2006 was, toen die Hoogervorst met z’n geweldige plan kwam.
        Ik hoop niet dat het voor Fr ook gaat gelden dat wij weer in NL inkomsten-belasting moeten gaan betalen.
        Het is mij best zo.
        Het vreemde is dat we verhoudingsgewijs steeds minder zijn gaan betalen naar mate we ouder werden.

        Like

      • Nemesis zegt:

        Je hebt gelijk, hier noemen we dat huis en grondbelasting,
        Wat betreft de belasting betalen in Nederland, daar heeft eerst eens de Franse staat een stokje voor gestoken, dus heb je voorlopig nog geluk gehad. Ze zijn er nog wel steeds over aan het harrewarren, want NL wil prse dat verdrag veranderen en Frankrijk zegt even zo knalhart NEE. Duitsland kan het niks schelen
        Aan belastingen, toen we ze nog hier betaalden werd het ook steeds minder naarmate men ouder wordt.
        En er zullen nog meer landen zijn die NEE zeggen, denk alleen maar aan Marokko en Turkije, die het toen ook voor elkaar gekregen hebben dat ze de AWBZ toch niet hoefden te betalen, en wij wel en ook nog met terugwerkende kracht.
        Nu krijg je weer hetzelfde spelletje van ongelijkhied wat ik dus pure discriminatie vind.
        Hoogervorst mag van mij alle vreselijke ziektes oplopen die er zijn, dat smerige stuk kotsbrokken..

        Like

  8. Joannes den Hollander zegt:

    Thailand? Dat is ver weg. Is dat niet dat land waar veel van die vieze oude “arbeidsongeschikte” mannetjes naar toe gaan om van hun uitkering te “genieten? “

    Geliked door 1 persoon

    • delamontagne zegt:

      …….”VIEZE OUDE arbeidsongeschikte MANNETJES……………? ”
      U bedoelt natuurlijk de Nederlanders die een groot deel van hun leven Premies voor AoW en Pensioen hebben betaald en daarvan nu in een ander land van genieten ?????????
      En ver weg, zodat er weer RUIMTE ontstaat in NL
      om nog meer [a]sieligerts het land in te laten, die NOOIT en te NIMMER enige bijdrage aan NL zullen leveren………..

      Like

    • Nemesis zegt:

      Dat van hun uitkering genieten zal dan binnenkort ook afgelopen zijn, want alle pensionado’s uitkeringtrekkers etc. moeten nu in Nederland belasting gaan betalen. Zullen die mensen in Nieuw Zeeland en de VS ook niet grappigg vinden, omdat ze of minder AOW (VS) krijgen of de AOW naar de Staat in NZ gaat en zij het daar gebruikelijke AOW uitbetaald krijgen en dat is dan een beetje minder als in Nederland.

      Geliked door 1 persoon

      • exmarineman zegt:

        Misschien een eye-opener voor je, maar over de AOW wordt er altijd belasting/loonheffing geheven, want is een publiekelijk pensioen. Alleen als het een privaatrechtelijk aanvullend pensioen is kan daar vrijstelling van LH/SVW-premies worden verkregen als men in het buitenland woont. Het is ook mede-afhankelijk van de belasting-afspraken die Nederland met het desbetreffende land heeft gemaakt, speciaal als het om niet-verdragslanden gaat oftewel de EU-landen en andere landen. En als je aanvullend pensioen hebt van publiekrechtelijk werk zoals ambtenaar, gemeente-ambtenaar, militair, politie, brandweer e.d. en dus ABP, dan blijf je in Nederland LH betalen, maar geen SVW en/of ziektekostenpremies (dit is afhankelijk van het verdragsland).

        Like

      • Nemesis zegt:

        @ Exmarineman. Aaardig dat je het zo uitvoerig voor me opschrijft, maar dat zijn dingen die ik allemaal allang weet. Ik ben niet zo dom als denkt. Ik ben behoorlijk goed op de hoogte.
        Ja, er wordt altijd belasting van de AOW geheven. Dit geldt voor de AOW in Nederland en in mijn geval ook voor de Duitse Rente (= AOW) en wel in het desbetreffende land zelf.
        Volgens het verdrag met Duitsland worden ziektenkostenpremies e.d. in Nederland ingehouden en het GAK betaalt dan voor ons de premies naar een Duits ziekenfonds. Wij zijn dus niet ziektenkostenverzekerd in Nederland, die schuiven alleen het geld heen en weer.
        Belasting betalen moeten we sinds 2015 weer in Nederland over onze Bedrijfspensioenen, simpel omdat het verdrag in die zin verandert is.

        Waar het nu om gaat is, dat er plotseling ook huurwaardeforfait moet worden berekend hoewel we in Duitsland dit ook al betalen. Dus dat is dubbel op. En dat niet alleen het huurwaardedeel bestaat niet in de BRD. Je kunt hier geen belasting heffen over imaginaire inkomsten. >Over huurinkomsten betaal je hier alleen belasting als je deze oo genereert. Afgezien van het feit waarvoor dat huurwaardeforfait bedacht is (lees het maar na) krijgen wij geen hypotheekrenteaftrek of rente over schulden aftrek.
        Dat is waar Delamontagne en ik over vallen en ik bezig ben met bezwaarsschriften.
        En ik zou het ten zeerste op prijs stellen, als men mij niet voor dom en/of niet wetend wordt versleten. Wij, hier in het buitenland zijn wat dat aan, beter geinformeerd over de o.a. belastingwetgeving als de gemiddelde Nederlander in Nederland. Dat blijkt o.a. uit het feit, dat nu na jaren en jaren, de huurders nog altijd aan het jammeren zijn over de hypotheekrenteaftrek en erbij vergeten, dat de meesten gewoon huursubsidie krijgen en weet niet hoeveel andere subsidies, die hoewel wij nu belasting betalen in NL absoluut nergens recht op hebben.

        Like

    • paulzwueste zegt:

      Thailand.
      Is dat niet dat land waar die Nederlandse moordenaar van dat Amerikaanse meisje
      “Johan van der Sloot” in de gevangenis zit.
      Op de een of andere manier kleeft er een behoorlijke kwalijke lucht aan het wonen in Thailand.
      Zelfs het “op vakantie gaan in Thailand” is ronduit verdacht.
      De onschuldigen hoeven het zich niet aan te trekken natuurlijk, maar je zal toch maar in Thailand wonen…!
      Het land schijnt bijzonder aantrekkelijk te zijn voor bepaalde mensen.
      Ik zou ook graag zo’n klein Thais vrouwtje willen hebben, maar je krijgt niet alléén de schoonmoeder maar de hele familie er bij.
      Bovendien eindig je gegarandeerd ergens op ’n hotelkamer in ’n leeg bad als je geen geld meer hebt.
      Vandaar dat die ziektekostenpremies zo hoog zijn, denk ik.

      Like

      • Petra DeBoer zegt:

        Joran van der Sloot zit 28 jaar in Peru vast en als het meezit word hij daarna uitgeleverd aan de U.S.A.

        Like

      • delamontagne zegt:

        Dat had ik van jou nou niet verwacht, Thailand ?
        Hij is in Aruba opgegroeid en zit nu ergens in Perou, bij Arequipa hoog in het Andes-gebergte in de gevangenis.
        Iemand die in ?Aruba is opgegroeid zou moeten weten dat je vanuit Lima niet naar het Zuiden moet vluchten, naar Chili.
        Maar naar het Noorden, naar Equador. Dan was hij nu waarschijnlijk in de anonimiteit verdwenen.
        Of in NL, dan was hij misschien ook al vrij, gezien de belachelijke straffen.
        En zo’n gevangenis in Peru is nou ook niet je-van-‘het.

        Geliked door 1 persoon

      • H. Numan zegt:

        Tja, als je begint met te stellen dat Joran vd Sloot in Thailand gevangen zit om dan te vervolgen met een tirade over iets waar je helemaal niets van weet … Verkoop dat bord voor je kop aan Krauss Maffei. Die kunnen dat gebruiken om tanks mee te bepantseren.

        Like

    • H. Numan zegt:

      Die vieze oude mannetjes hebben hun eigen aow verdient. Hoe ze dat willen uitgeven bepaal jij niet, maar zijzelf. Als het je niet bevalt, ga naar Ghana, Vaticaanstad of Mekka.

      Like

      • paulzwueste zegt:

        Kom, kom, mensen.
        Laten we nou niet zo oer-Hollands-gereformeerd doen, ’n beetje om de pot gaan zitten draaien en de heilige verontwaardiging zelve proberen te zijn.
        Ik geef toe, het staat geweldig interessant.
        Jammer dat de realiteit zo platvloers is.
        Als je persé naar Thailand gaat is dat niet zo maar.
        Je dan verbergen achter je hele leven AOW en belasting betalen, leest wel lekker weg maar dat speelt bij die figuren geen enkele rol.
        Zelf ben ik naar België gevlucht.
        Wat ’n heerlijk exotisch land is dat zeg.
        Altijd zon, praktisch geen belasting te betalen en de beste gezondheidszorg ter wereld.
        Ik geef het tenminste toe.

        Like

  9. spoorinmiddelsbijster zegt:

    Wat een verhelderend artikel!

    Like

  10. Duchesne zegt:

    Geweldig stuk, en om depressief van te worden, realiteit die pijn doet als het uitgelegd word. We zijn echt gewoon vee waar aan verdiend word. Misschien handiger om alle regels gewoon af te schaffen, het werkt voor velen pirma, schijt aan alles hebben….

    Geliked door 1 persoon

  11. koddebeier zegt:

    We betalen met z’n alle voor de onverzekerde instroom horde en voor de gene die verdomme om te betalen !

    Geliked door 1 persoon

    • Patriot 2.0 zegt:

      En dan maar schulden op Trump, die niet zwicht voor emotionele chantage. Trump heeft gelijk, en het is ook zeer sterk dat hij, indien nodig, corrigeert. Zeer goed.

      Geliked door 2 people

  12. annah zegt:

    goed artikel ….

    Like

  13. koddebeier zegt:

    En verder is het de kat op het spek binden om de zorgverzekering over te laten aan particulieren verzekering die winst willen maken. Winst maken mag zogenaamd niet dus schrijven ze het weg naar toorn hoge reserves tot ze hun kans schoon zien om hun zakken te vullen !

    Geliked door 3 people

    • exmarineman zegt:

      Nou heb ik van meen ik Burgercommittee begrepen dat de zaak die zij hebben aangespannen tegen de overheid mbt al die particuliere zorgverzekeringen hebben gewonnen en dat het inderdaad volgens de rechter Ongrondwettelijk is mensen te verplichten een overeenkomst af te sluiten met een particuliere organisatie gebaseerd op winst. Dus dat zou gaan betekenen dat het oude ziekenfondssysteem terug zou kunnen komen. Maar ja of het met dit kabinet nog gaat lukken betwijfel ik. Er is in de media uiteraard ook heel weinig aandacht aan de uitspraak van de rechtbank gegeven.

      Geliked door 1 persoon

      • paulzwueste zegt:

        Hahahahahahaha.
        Die Marineman…
        Daar hoor je natuurlijk helemaal nooit niet niks meer van.
        Dit is zogenaamd ’n zaak die het “Algemeen Belang” * zou schaden.
        Nee, daar kunnen we natuurlijk helemaal nooit aan beginnen.
        Het Ziekenfonds terug?
        Hahahahahaha!

        * “Algemeen Belang”.
        Loket gevestigd op de Kaaimaneilanden…

        Like

  14. Ad zegt:

    Doodgaan is goedkoper

    Like

  15. bigljohn zegt:

    Onze ziektekostenverzekering goedkoop in vergelijking met die Thaise ? Ja, relatief gezien wel. Maar als alle verzekeringen die je hebt in verhouding net zo – goedkoop – waren als onze ziektekostenverzekering, dan zou men een inkomen moeten hebben dat 3 keer zo hoog is. Want iedereen heeft daarnaast ook wel een WA verzekering, plus eentje voor het huis, eentje voor de inboedel, en eentje voor de auto. Voor sommige verzekeringen ben je verzekerd tot een bedrag van 1 miljoen euro ! Hoezo, onze ziektenkostenverzekering goedkoop ? Alleen de Hoog geachte heren allochtonen krijgen hem voor niets !

    Like

  16. Republikein zegt:

    Je bent gezond maar denkt, ach, tijd voor een checkie bij de witjas, en gaat vervolgens zwaar ziek weer naar huis.
    Daarom ga ik niet.
    Enige tijd geleden wegens hartfalen in ziekenhuis gelegen, een midweek, ’t lijkt wel vakantie maar dan anders, veel zieke mensen gezien.
    Naar huis na ontslag en dan medicijnen halen, bij de apotheek zag het zwart van de zieke asielige mensjes.
    Ben nooit meer terug gegaan ondanks herhaalrecepten, dan maar dood.
    Pas haring gegeten, nieuwe, en de overeenkomst met nieuwe haring en de nieuwe Nederlander is de stank.
    Ga straks een slof shag halen en betalen, en mijn biervoorraad aanvullen.
    Ik dank u voor uw aandacht.

    Geliked door 1 persoon

    • guusvelraeds zegt:

      Zwarte humor is de enige echte humor.
      Ik wens je nog jáááren shag en pils genot.

      Like

      • Republikein zegt:

        Dank je Guus, enige zwartgallige humor is mij niet vreemd, goed opgemerkt, en dat zorgt er voor dat ik er nog steeds ben, zoals je ziet, en is tevens zelfbescherming.
        De grootste bedreiging voor de mensheid is de mens, naar ik aanneem weet jij en alle fan’s van Bert dat wel.
        Met verbazing aanschouwen we de wereld, zoveel domme sukkels.

        Like

      • paulzwueste zegt:

        NL-mannen hebben geen last van die vislucht.
        Het zijn die vrouwen.
        Probeer het maar eens met zo’n zeeschelp op de binnenkant van haar dijbeen dan hoor je de zee ruisen.

        Like

      • Republikein zegt:

        Toen ik 6 was wist ik dat het hart van de zeeschelp zeer oorverdovend kan zijn, bij ons thuis stonden ze in de vensterbanken, orta en aorta, heb er hartfalen van gekregen.

        Like

  17. bigljohn zegt:

    En wat hier van te denken ? Verplicht aan de warmtepomp, en de gasprijs in 12 jaar met 75 % omhoog.

    Url;http://www.blikopnieuws.nl/nieuws/264900/gasprijs-met-75-procent-omhoog.html

    In de jaren 60 moesten we verplicht overschakelen van stadsgas naar aardgas, Het zou veel beter gas zijn en goedkoper. Maar hoe lang bleef het goedkoop ? En nu moet dat hele gasgebeuren verdwijnen om plaats te maken voor die elektro flauwekul waar we op termijn ons ook blauw aan betalen !

    Like

  18. guusvelraeds zegt:

    Nou dat wordt dan over een jaar of 15 minimaal elke maand €500,00 voor energie en €500,00 basis premie zorgverzekering. Hebt U al folders in huis voor warmte pompen?

    Geliked door 1 persoon

  19. Petra DeBoer zegt:

    Bedankt voor dit goede artikel. Zorg privatiseren was het domste wat de politiek besloten heeft want hoe kun je winst maken op zieke mensen. Schaalvergroting kost meestal meer en het walgelijke globalisme met zijn marktwerking ook.

    Geliked door 1 persoon

    • Patriot 2.0 zegt:

      Hoe je winst kunt maken op zieke mensen? Veel medicijnen voorschrijven.

      Like

      • Petra DeBoer zegt:

        @Patriot 2.0., daar is men niet bepaald scheutig mee en dat is maar goed ook. Bezuinigen op personeel wat niet de juiste opleiding heeft dat gebeurd helaas wel.

        Like

      • Republikein zegt:

        Leden van de Jostiband zie ik als personeel in het verzorgingstehuis van mijn moeder, 97 jaren jong, rondlopen, ze lopen o. a. met karretjes koffie te serveren, goedkopere koffiedames kom je niet tegen weet ook de wethouder.
        Over oorzaak en gevolg en de vis wordt duur betaald.

        Like

Plaats een reactie