AfD schiet in het Saarland omhoog van 6% naar 15%

Screenshot_137

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

Eerst steeg de AfD deze week in de deelstaat Rheinland-Pfalz en in Hessen naar nieuwe records, nu ook nog in het Saarland. Alleen de uitdrukking “hoogste score ooit” vormt hier zelfs nog een drastisch understatement. Want in de kleine deelstaat in het zuidwesten stijgt de Alternative für Deutschland (AfD)  niet maar één of twee procent, maar bereikt dimensies die men daar enkele maanden geleden nog voor onmogelijke gehouden zou hebben.

CDU en SPD zakken steeds verder weg

Het Saarland was nog nooit AfD-land. In de aan Frankrijk en Luxemburg grenzende kleine deelstaat regeert sinds 1999 de CDU. Deze leverde sinds 1956 met uitzondering van de Lafontaine-periode (1985-1999) altijd de minister-president. Verkiezingsuitslagen van 35% tot 50% waren voor de CDU hier sinds 1960 hier niet alleen volledig normaal, maar werden bijna altijd behaald. Bij de deelstaatverkiezingen verleden jaar kon de toenmalige minister-president van het Saarland en huidige secretaris-generaal van de CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer (Merkel´s kamenier), nog eens 40,7% halen voor de “christendemocraten”.

Maar ook voor de SPD was het Saarland tot nu toe geen slechte deelstaat. Verkiezingsresultaten van 30% tot 45% zaten er hier meestal gemakkelijk in, onder Lafontaine zelfs rondom de 50% en een keer zelfs bijna 55% (1990). Als er morgen verkiezingen zouden worden gehouden in het Saarland, dan zou de SPD vermoedelijk nog niet eens de helft daarvan halen (26%). En ook de CDU zou volgens de nieuwste peiling van Infratest-dimap voor de zender SR enorm verliezen en duidelijk onder de 40% uitkomen (35%).

Ook Die Linke verliest, Groenen en de FDP stijgen licht, de AfD wint enorm

De op twee na grootste partij was tijdens de laatste deelstaatverkiezing Die Linke (SED, PDS), die in het Saarland traditioneel buitenproportioneel groot is, wat wel eens verband zou kunnen houden met de persoon Lafontaine. Vorig jaar kwam ze bij de verkiezingen op 12,8%. Ook zij zou verliezen, echter maar weinig (terug naar 12%).

Daarentegen zouden de Groenen en de FDP iets kunnen winnen, waarbij het voor de laatste met ca. 4% nog altijd niet genoeg zou zijn om in het deelstaatparlement te komen. De Groenen zouden echter wel de kiesdrempel van 5% halen, Infratest-dimap taxeert de partij op dit moment op ca. 6%. Nu echter naar de partij die met haar groei niet alleen alle andere partijen in de schaduw stelt, maar in principe bijna de gehele stemwijziging naar zich toetrekt.

De AfD stijgt binnen een periode van nog geen eens 15 maanden van 6,2% naar zegge en schrijve 15%. En dat terwijl de AfD-afdeling Saarland als een van de zwakste afdelingen in Duitsland bekendstaat. Percentages van meer dan 9% tot maximaal 11% werden hier door haar nog nooit gehaald respectievelijk gepeild. Van 6,2% naar 15% betekent, betrokken op het aantal AfD-stemmers, een plus van 142% (!) Waar vorig jaar sprake was van twee AfD-stemmers, zijn dat er nu bijna vijf. Ongelooflijk!

Trend deelstaatverkiezing Saarland

Hieronder de actuele resultaten van Infratest-dimap (1000 geënquêteerden in de periode van 14-06-2018 tot 19-06-2018, gepubliceerd op 21-06-2018):

 1. CDU: 35%
 2. SPD: 26%
 3. AfD: 15%
 4. Die Linke: 12%
 5. Groenen: 6%
 6. FDP: 4%
 7. Overigen: 2%

Winst en verlies tegenover de deelstaatverkiezing in 2017

 1. AfD: + 8,8%
 2. Groenen: + 2,0%
 3. FDP: + 0,7%
 4. Die Linke: – 0,8%
 5. Overigen: – 1,4%
 6. SPD: – 3,6%
 7. CDU: – 5,7%

Omdat zowel de Piratenpartij als de Groenen vorig jaar uit het deelstaatparlement verdwenen en het de FDP niet lukte om erin te komen, had Kramp-Karrenbauer (CDU) slechts drie mogelijke coalitiepartners: 1. SPD 2. Die Linke 3. AfD. De CDU-Saarland besloot de SPD te kiezen. Samen kwamen de CDU en de SPD op meer dan 70% van de afgegeven geldige stemmen (in 1999, minder dan twintig jaar geleden, waren dat nog 90%). Nu zouden het nog maar net over de 60% zijn.

De AfD heeft daarentegen met een van haar zwakste afdelingen Die Linke (SED, PDS), die vorig jaar nog meer dan tweemaal zo groot was, inmiddels duidelijk achter zich gelaten in het Lafontaine-land.

Slotsom

Samen met de nieuwste uitslagen in Rheinland-Pfalz en Hessen, waar de AfD met 13% en 15% eveneens nieuwe recordresultaten behaalt, toont dit aan waar de trend in zijn geheel naartoe gaat. Zelfs in haar zwakke gebieden staat de AfD inmiddels op 135 tot 15%, in de nieuwe oostelijke deelstaten echter eerder op 20% tot 25%.

Blijkbaar zien steeds meer mensen in dat deze krankzinnige, zelfvernietigende politiek van de Merkel-CDU, van de SPD, van de Groenen en van Die Linke zo niet verder voortgezet kan worden en zijn ze nu ook in toenemende mate bereid om de consequenties hieruit te trekken, ze trekken zich steeds minder aan van de leugen- en manipulatie-pers. Dit is reden en aanleiding voor een beetje hoop.

Bron:
https://juergenfritz.com
Door: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

6 reacties op AfD schiet in het Saarland omhoog van 6% naar 15%

 1. Sabeltant zegt:

  Weg met het megalomane EU dictatuur!
  Herverkiezingen NU!

  Geliked door 2 people

 2. Flo zegt:

  Merkel wil haar totaal controle systeem op de europese burgers afmaken,hopelijk moet dat gekke wijf op tijd het veld ruimen ,met haar maffiaclub in Brussel,Verhofstadt ,v Baalen ,,Druncker ,Macron ,gaan zware tijden tegemoet ,Lulletje Rutte wiilen ze nog snel even onze pensioenpotten leeg laten roven .

  Geliked door 1 persoon

 3. Lucie zegt:

  En nog altijd staat de CDU van merkel veel te hoog in de peilingen.
  Het verschil met AFD is daarom nog altijd te groot.

  Geliked door 2 people

 4. Marc zegt:

  Wow!!??? Maar 15%? Dan is er nog een hoop werk aan de winkel.

  Like

 5. Nemesis zegt:

  Kramp-Karrenbauer de gedoodverfde opvolgster van Merkel. Zelfde stasi laken een pak. Of nog erger. Moet men niet blij mee zijn.
  Verwonderd me wel dat de groenen nog steeds stemmenwinst genereren. Maar ja, het zijn en blijven Duitsers.

  Like

 6. paulzwueste zegt:

  De Duitsers zullen nog véél méér moet lijden…!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s