Zwedendemocraten willen referendum over EU-uittreding

Screenshot_145

(Vertaling: E.J. Bron)

De Zwedendemocraten plannen een referendum over een EU-uittreding van zweden. Uit peilingen blijkt dat de Zwedendemocraten op dit moment de op één na grootste partij is in het land.

DWN

De partij Zwedendemocraten (Sverigedemokraterna – SD) wil dat Zweden naar het voorbeeld van de Brexit een referendum houdt over de uittreding van Zweden uit de EU, bericht de Zweedse krant “Expressen”. Financiële overwegingen zouden doorslaggevend voor dit voorstel zijn. Uit een document van het Europees Parlement blijkt dat Zweden in het jaar 2016 als nettobetaler € 3,31 miljard aan de EU heeft betaald.

In een interview met het blad “Dagens industri” zegt de leider van de SD, Jimmie Åkesson, dat hij al in de loop van de volgende verkiezingsperiode een referendum over het EU-lidmaatschap zou willen laten houden. De parlementsverkiezingen in Zweden vinden op 9 september 2018 plaats. “De EU is een grote corruptiegroep, waarin niemand de controle over iets heeft”, zegt Åkesson.

De leider van de SD letterlijk: “We betalen veel geld en krijgen een beetje terug. Maar de belangrijkste reden is ideologisch: we zullen niet in een supranationale unie zitten. We zullen uiteraard met andere landen samenwerken en handel drijven met landen in onze regio, maar we zien het nut er niet van in om een politieke unie te blijven, zoals de EU er eentje is.”

In het vervolg zou “de natie” op de voorgrond moeten staan. “Ik vind dat het nationalisme een fundamenteel deel van de totale Zweedse samenleving en de volksopbouw was, maar enkele decennia geleden werd dit opgegeven. De sociale politiek concentreerde zich nu op het sociale deel, raakte echter de volledige verbinding tot de natie en tot de nationale identiteit kwijt”, aldus Åkesson.

EU-tegenstanders en EU-voorstanders

Volgens een bericht van het blad “Norrtelje Tidning” was het referendum over de toetreding van Zweden in de EU in het jaar 1994 al een zeer nipte overwinning. Destijds stemde 52,3% voor een lidmaatschap, terwijl 46,8% er tegen stemde. Het aandeel EU-tegenstanders zou op dit moment ongeveer 20% bedragen, terwijl ongeveer 50% als EU-voorstander wordt gekwalificeerd. Het zou opvallend zijn dat de Zweedse Groenen (Miljöpartiet de Gröna) veranderd is van een anti-EU-partij in een pro-EU-partij. 10% van de sympathisanten van de Groenen was in 1996 voor een Zweeds EU-lidmaatschap. In de nieuwste peiling van het Centraal bureau voor de Statistiek van Zweden (Statistiska centralbyran – SCB), die de afgelopen week werd gehouden, bedraagt dit aandeel inmiddels ongeveer 70%.

Zelfs in de Linkse Partij (Vänsterpartiet – V) is het verzet tegen de EU verdwenen. In 1996 was minder dan 10% van de sympathisanten van de partij voor het Zweedse Eu-lidmaatschap. Op dit moment bedraagt dat percentage 45%.

Het percentage EU-voorstanders bedraagt bij de Zwedendemocraten constant 20%.

“Nortelje Tidning” zegt: “Er zijn zeker problemen in de EU-samenwerking. Niet in de laatste plaats is de bureaucratie heel duur en omvangrijk. Maar de voordelen van de EU-samenwerking moeten in overweging worden genomen. De EU heeft vrede en samenwerking gecreëerd in een Europa, waarin twee oorlogen grote delen van het continent verwoest hebben. De handel in de EU heeft de welvaart in alle EU-landen, niet in de laatste plaats in Zweden, vergroot. De EU heeft het gemakkelijk gemaakt om in andere EU-landen te werken en te studeren, waarvan veel jonge mensen profiteren. Door het EU-lidmaatschap kan Zweden ook beslissingen in belangrijke Europese landen beïnvloeden, zoals de strenge regels voor het gebruik van antibiotica in de landbouw.”

Zwedendemocraten de op één na grootste partij

Volgens een peiling van de publiekrechtelijke omroep Sveriges Television (SVT) en het opinieonderzoeksinstituut Novus zou 21,9% op de Zwedendemocraten stemmen, wat in vergelijking met vorige maand overeenkomt met een stijging van 2,9%. Bij de mannelijke geënquêteerden was dit percentage zelfs 29%. De Sociaaldemocraten zouden 23,85 van de stemmen krijgen, wat in vergelijking met vorige maand overeenkomst met een verlies van 3,1%. De Zwedendemocraten zouden zodoende de op één na grootste partij in het Zweedse parlement zijn. De op twee na grootste partij zou de liberaalconservatieve Moderate Verzamelingpartij (Moderata samlingspartiet – M) zijn met 21,1%. De Linkse Partij zou 9,1% van de stemmen krijgen, de Centrumpartij (Centerpartiet – C) 8,9%, de Liberalen (Liberalerna – L) 4,6%, de Groenen 4,5% en de Christendemocraten (Kristdemokraterna – K) 2,9%. Omdat er in Zweden een kiesdrempel bestaat van 4%, zouden de Christendemocraten dus niet meer in het parlement vertegenwoordigd zijn.

Aan de peiling, die werd gehouden van 14 mei tot 6 juni 2018, namen 4633 personen deel.

Bron:
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Zweden. Bookmark de permalink .

8 reacties op Zwedendemocraten willen referendum over EU-uittreding

  • paulzwueste zegt:

   Ach die peilingen.
   De AfD staat al vanaf haar begin op 15%.
   Vorige week las ik dat de Zweden Democraten de grootste partij in Zweden zouden zijn en nu zijn ze al de op één na grootste.

   Zo zie je maar, ze blijven groeien!

   Like

 1. Hovawart zegt:

  De overlevingsdrang en het gezonde verstand van de Zweden zullen we hard nodig hebben om de gemeenschappelijke rampkoers van de EU-lidstaten te kunnen bijsturen, maar de viezerikjes van de linksche looney brigade, met hun suïcidale overtuigingen en hun bevriende ideologie, hebben méér overtuiging nodig om van hun troontjes te worden gestoten, alsook bij hun linksche PLO-achterban, zal er een flinke bezem doorheen moeten. De wal zal het schip moeten keren, zonder dialoog en met harde hand, en voordat men de wetten zo aanpast dat een andere mening hebben strafbaar zal worden….brr

  Like

 2. Elisah zegt:

  Ondertussen in GB

  Like

 3. Jade zegt:

  “Het aandeel EU-tegenstanders zou op dit moment ongeveer 20% bedragen, terwijl ongeveer 50% als EU-voorstander wordt gekwalificeerd.”
  Is het niet andersom???
  Eerst zien, dan geloven…

  Like

 4. Republikein zegt:

  Hup Toni!

  Like

 5. fleckie zegt:

  Net als de Amerikaanse ZAKENBANK GOLDMAN SACHS & CO, heeft de…EU…OOK,!
  mensen, WERKZAAM! ( ZEER. BEKEND) MET…ECONOMIE.! …….(op bron 19.6.2018, onder BRUSSEL moet nooit over..etc. ., artikel uit ‘Vorsten’ juli 1998, o.a. Over Goldman-Sachs-ZAKENBANK,) etc……. fleckie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s