WAT IS LINKS EN WAT IS RECHTS en de linkse vicieuze cirkel

Screenshot_167

(Door: “weethetwel”)

De termen “links” en “rechts” duiken overal op in discussies, terwijl de betekenis lang niet overal en bij iedereen duidelijk is. De betekenis van  “Rechts” heeft vooral te maken met het onderwerp “nemen” terwijl de betekenis van “Links” vooral te maken heeft met “geven”. Dit betoog geeft daarbij de nodige verduidelijking. Ieder mens heeft een rechtse en een linkse kant. De rechtse kant heeft vooral betrekking op de natuur en zijn natuurdriften, terwijl de linkse kant vooral betrekking heeft op sociaal zijn, (uit)delen, onbaatzuchtigheid en nog vele anderen.  Om een evenwichtig mens te kunnen worden moet hij op beide gebieden een ontwikkeling doormaken.

Rechts

Rechts is de zijde van de mens betreffende de natuur en de natuurdriften. Dat is de kant van het nemen. Ieder wezen zal van nature na zijn geboorte pakken wat er nodig is om te kunnen blijven bestaan, om te overleven. In de natuur wordt hem dat niet nagedragen en zal hij het zelf moeten pakken, zijn plaats moeten bevechten. Wanneer hij daar goed in slaagt, verwerft hij een stabiele en veilige plek van waaruit hij zichzelf verder kan ontplooien.  De termen die daarbij horen zijn o.a. aanvallen of vluchten, jagen en gejaagd worden, struggle for life, werken voor de kost, winnen en verliezen, voor jezelf opkomen, seks en voortplanting, huwelijk en gezin, eigenwaarde, problemen oplossen, veiligheid en geborgenheid, competitie, prestatiedrift, heldendom,  zoeken naar een veilige plek in de roedel. Om een volwaardig en evenwichtig mens te worden, is het absoluut noodzakelijk die ervaringen te kennen en mee te maken.

Links

Links is het gedeelte van de mens waar het sociale in zit. Terwijl de natuurlijke driften in goede banen worden geleid en de mens evenwicht en eigenwaarde kan opbouwen, opent zich een scala aan mogelijkheden die voorbijgaan aan de natuurwetten en de mensheid extra glans kunnen geven. Termen die daarbij horen zijn o.a. weggeven, delen, schenken, medelijden, inlevingsvermogen solidariteit, hulp in nood, onbaatzuchtigheid, kunst en cultuur.

Evenwichtig persoon

Samengevat: een evenwichtig persoon is iemand die stevig in zijn schoenen staat, voor zichzelf op kan komen, zich sterk en veilig voelt ten opzichte van anderen, tegen een stootje kan, weet waar hij het over heeft en daarnaast voldoende sociaal voelend en creatief is om voor anderen wat te kunnen betekenen zonder dat hij daar direct voordeel bij heeft.

Is er ergens iets verkeerd gegaan?

Jazeker. Het is begonnen met de derde naoorlogse generatie, die zoveel welvaart had verkregen dat ze haar kindertjes op gingen voeden in een beschermde  omgeving. De motivatie daarvoor was dat ze hun kinderen de strijd om het bestaan, die ze zelf wel gevoerd hadden, wilden besparen. Ze wilden hen een gezonde financiële toekomst zonder zorgen bieden. Het jaar 1968 wordt steeds meer gezien als het jaar waarin deze ontwikkeling algemeen begonnen is. Wat gebeurde, was dat ouders hun kinderen ver weg probeerden te houden van wat hier de rechtse ervaring genoemd werd: de strijd om het bestaan, prestaties moeten leveren en het kind zijn eigen plek te laten veroveren in een harde maatschappij. In plaats daarvan probeerden zij de maatschappij “zacht” te maken en het kind te  beschermen tegen teleurstellingen en verdriet. Het hoefde zijn hand maar uit te steken en dan werd hij gevuld. De kinderen werden waar het kon beschermd tegen die harde maatschappij en ze werden in alle toonaarden geprezen  zonder dat ze iets presteerden. Zo kon het gebeuren dat bij de opvoeding van de kinderen allerlei sociale eigenschappen fanatiek gestimuleerd werden, terwijl het rechtse deel van de opvoeding steeds meer achterwege begon te blijven. Ze moesten maar van alles gaan delen, terwijl ze zelf nog niets hadden.

Treurige generaties

Zo ontstonden juist in de welvarende landen nieuwe treurige generaties, die door goedbedoelde ouderliefde een heel stuk van hun noodzakelijke ontwikkeling moesten missen. Heel sociaal opgevoed, maar juist arm als het ging om hun eigen plaats in de maatschappij. Daarbij komt nog dat veel ouders geen blijvende welvaart en bescherming tegen de boze buitenwereld konden blijven garanderen. Op een gegeven moment moeten de meesten het toch zelf doen. Talloos zijn de voorbeelden dat de kinderen, eenmaal zelf verantwoordelijk voor hun eigen positie, niet opgewassen zijn tegen de druk en de problemen die ze tegenkomen en helemaal onderuit gaan. De hand die altijd automatisch gevuld werd als ze hem uitstaken, wordt op een goede dag niet meer gevuld en zelf vullen hebben ze niet geleerd.

Het onderwijs als deel van de opvoeding

Het onderwijs is een geval apart. Er bestaat daar altijd al een voorkeur om behalve het pakket basiskennis juist datgene bij de kinderen te willen ontwikkelen wat als typisch menselijke eigenschappen wordt beschouwd: sociaal zijn, willen delen, invoelen, medelijden. Wat wij dus links noemen. Maar dat links zijn is sedert de zestiger jaren buitensporig toegenomen, omdat in het onderwijs inmiddels ook mensen les begonnen te geven die door de beschermingswoede van hun ouders hele stukken van hun rechtse opvoeding hebben gemist: ze weten niet eens meer dat het bestaat. In plaats van dat het onderwijs veel rechtser had moeten worden als tegenwicht tegen de  steken die de ouders hebben laten vallen, bewoog het juist in extreme mate de linkse kant op. De gevolgen voor de toekomst zijn desastreus.

Vicieuze cirkel

Er ontstond op deze manier een vicieuze cirkel die de maatschappij steeds verder van huis brengt. De afkeer van en onbekendheid met rechts leidt er toe dat de natuurlijke driften van de kinderen niet alleen “overgeslagen” worden, maar zelfs actief bestreden. Prestaties mogen niet meer worden geleverd,  winnaars of verliezers bestaan niet meer, uitblinkers zijn uit den boze, de middelmaat regeert, diploma’s worden uitgedeeld in plaats van behaald, bij pesterijen moet de pester bekeerd worden, maar verdedigen tegen pesten wordt niet geleerd. Veiligheid is passief tot in de perfectie, zachte tegeltjes onder een niet-bewegende schommel. Alles wat ook maar riekt naar het herkennen en ontwikkelen van de rechtse natuurlijke eigenschappen van de mens wordt fanatiek bestreden en vermeden. Alleen de sociale eigenschappen tellen nog.

Er is geen evenwichtsmechanisme werkzaam

Bij deze vicieuze cirkel lijkt geen enkel mechanisme werkzaam dat een terugkeer naar een normale evenwichtige opvoeding zou kunnen bewerkstelligen. Integendeel: in razend tempo gaat de maatschappij richting de absolute waanzin. In een politiek correcte  maatschappij mogen jongens geen jongens meer zijn, meisjes geen meisjes, kinderen krijgen is uit den boze vanwege de CO2 footprint, alle seksuele afwijkingen zijn bon ton, de geschiedenis wordt herschreven om hem links te maken, staten en volkeren moeten afgeschaft, trots en overwinning zijn taboe, tradities gaan in de prullenbak en ergens bij horen is een schande. Wat nog erger is: geven is het enige wat er nog geleerd is; we geven ons helemaal leeg, WEG MET ONS! Alles is beter dan onszelf. En als je denkt dat je alles gehad hebt: het kan iedere dag nog gekker!

Vergeef hen Heer, want ze weten niet wat ze doen

Deze oude Bijbelse tekst is erg van toepassing op de situatie zoals die nu is ontstaan. Het grootste gedeelte van de westerse wereld bestaat nu uit mensen die op uiterst éénzijdige wijze alleen links zijn opgevoed. Ze weten gewoon niet beter en hebben geen flauw idee waar je het over hebt als je met argumenten komt die vroeger met gezond verstand en vanuit de natuur beredeneerd konden worden. Ze hebben nauwelijks houvast aan zichzelf en zijn voor hun referentie afhankelijk van wat ze wordt voorgekauwd. Eigen mening en ervaring tellen niet mee en ze hebben een aangeleerde afkeer van hun eigen natuurlijke eigenschappen. Ze horen nergens bij. Ze hebben er geen moeite mee om hun land en cultuur op te geven, want ze hebben er ook geen enkele bijdrage aan geleverd. Het woord nationalisme kennen ze niet, want dat was rechts. Eenzaamheid is hun deel. Er valt ook niet over te discussiëren, want er zit een groot hiaat aan kennis, eigenwaarde en persoonlijke ervaring van waaruit een zinvolle discussie wordt opgebouwd. Ze weten oprecht niet waar het over gaat. Om toch te kunnen overleven, bouwen ze een schijnwereld op van virtuele vrienden en misplaatst verantwoordelijkheidsgevoel voor de toekomst van de aarde. Om zich zorgen te maken over hun eigen toekomst komt niet in ze op. Ze weten nauwelijks wie ze zelf zijn, want ook dat was rechts en dat hebben ze dus niet geleerd…

Door:
“weethetwel”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

30 reacties op WAT IS LINKS EN WAT IS RECHTS en de linkse vicieuze cirkel

 1. Statler & Waldorf zegt:

  Goed stuk met een uitstekende analyse.
  Yin-Yang balans.
  De balans mannelijk-vrouwelijk.
  De balans tussen menselijke driften/behoeften en de empathische kant.

  De westerse maatschappij is doorgeslagen met haar te sterke feministische invloeden en het mannelijke is weggedrukt en dan ontstaat de onbalans waarover “weethetwel” schrijft.

  Nogmaals, een prima topic, hulde!

  Geliked door 1 persoon

 2. Marja zegt:

  Zo heb ik het nooit bekeken maar wat is dit waar! Ik herken veel dingen van mezelf maar ook in de opvoeding van mijn dochter. Ik heb voldoende dingen van zowel “rechts” als “links” geleerd, maar mijn dochter (geboren in 1987) heeft op school en door ons meer van “links” mee gekregen. Gelukkig heeft dit haar denkwijze niet beinvloed en hoort ze niet bij de linkse kliek.

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   “Gelukkig heeft dit haar denkwijze niet beïnvloed…”

   Dat het linkse onderwijs haar denkwijze niet beïnvloed heeft is niet aannemelijk. Integendeel, het is onvermijdelijk dat zoveel jaar blootstelling aan linkse indoctrinatie, want dat is het, je denkwijze beïnvloedt. Dat ze niet bij de linkse kliek hoort is een geluk bij een ongeluk.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • Marja zegt:

    Dat is het zeker. Maar dat komt (mede) door mij denk ik. Haar heb ik gelukkig duidelijk kunnen maken wat er in de wereld speelt. Als 1 van de weinigen, helaas. Overigens had ze nog meer mede studenten die niet links geindoctrineerd waren. Dat klopt toch niet volgens de linkse kliek? Rechts denkende mensen zijn tokkies en geen hoog opgeleiden!

    Like

 3. Williaan zegt:

  Van oudsher zijn de “linksen” arbeiders partijen en de “rechtsen” de kapitaliste en de religieuze partijen, maar dat is de laatste decennia verwaterd.

  Like

  • koddebeier zegt:

   Verwaterd ???? Ze hebben de arbeiders verraden en voor de moslims gekozen !

   Like

   • Williaan zegt:

    @koddebeier, nee dat bedoel ik niet, de thermen links en recht wordt te pas en onpas door elkaar gehaspeld.
    Politici van welke partij dan ook blijken vaak uiteindelijk volksverlakkers, en zeker in de PvdA, alle socialistische partijen zijn/werden geinfiletred door machtswellustelingen.

    Geliked door 1 persoon

   • koddebeier zegt:

    Dat komt voor een deel dat je beroepspolitici kreeg.lui die allen maat bezig waren met het opklimmen naar een hogere plek op de kieslijst, ten koste van alles en iedereen, liegen en bedriegen om omhoog te klimmen.

    Like

 4. J. C. Th. Köhler zegt:

  Geweldig artikel, Weethetwel! Zeer leerzaam. Dank hiervoor.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 5. Alphons Mantel zegt:

  Wat moet je stemmen als je kiest voor natuurbehoud?

  Like

  • Nemesis zegt:

   Wat zegt je verstand ?

   Like

  • Corrie Bruin zegt:

   In ieder geval niet voor de partijen die dit land laten volbouwen voor de zogezegde vluchtelingen met huizen . De natuur vraagt om te mogen groeien bloeien en leven en dat bestaat dadelijk niet meer in ons land. Die zogezegde milieu gekkies zijn alleen ons aan het gek maken en in de tussentijd is heel Nederland Nederland niet meer.

   Geliked door 1 persoon

  • Petra DeBoer zegt:

   In elk geval niet op links stemmen of op de partij van de dieren want dat zijn allemaal activisten die meestal totaal geen verstand van de “natuur” hebben. Zoals bijvoorbeeld de klimaatverandering en dat de mens de oorzaak is volgens vooral de linkse partijen. Grote kolder. Klimaatverandering is er altijd geweest en ook toen er nog geen industrialisatie en er nog maar heel weinig mensen op deze wereld rond liepen.

   Ik heb ooit eens alle mensen op de lijst van GroenLinks bekeken en al die mensen woonden allemaal in de grote steden en dan gaan ze boeren die dagelijks de natuur en ons landschap beheren wel eens even vertellen hoe het moet.

   Gewoon op rechts stemmen want elke gemeente en provincie houd zich bezig met de natuur en het milieu en landelijk zijn er ook regels.

   Ondersteun kleine lokale organisaties die zich inzetten voor bijvoorbeeld vlinders, bijen, kerkuilen, zeehonden e.d. die op vrijwilligers steunen maar geen grote organisaties die alleen op subsidie uit zijn om linkse lui aan het werk te helpen.

   Like

 6. P. Puk zegt:

  De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
  — Prediker 10:2 —

  Like

  • Statler & Waldorf zegt:

   Wie jong is en niet links heeft geen hart.
   Wie oud is en niet rechts geen verstand.

   Statler & Waldorf 25 gedeeld door 6.

   Like

   • Petra DeBoer zegt:

    Ik ben nooit links geweest, ook niet als jongere. Wie de bijbel volgt is nooit links maar centrum rechts.

    Like

 7. koddebeier zegt:

  Links is alleen maar sociaal als ze geld van andere er aan uit kunnen geven, dat zou drastisch veranderen als alleen hun eigen portemonnee er op aan gesproken werd !

  Geliked door 1 persoon

 8. Pilgrim zegt:

  Links en rechts in de politiek is gewoon een etikettenzwendel waarmee allemaal verwantschappen en tegenstellingen gesuggereerd worden die in werkelijkheid helemaal niet bestaan (vooral met het woord extreem rechts). Links is dus sociaal, of doet het zich alleen maar zo voor? De slavernij werd afgeschaft door sociaal voelende conservatieve(!) christenen. De ‘sociale’ socialisten hebben daar hoegenaamd niets aan bijgedragen omdat de hele slavernij hun geen hol interesseerde. Karl Marx was zelfs een voorstander van de slavernij omdat anders de economie in Amerika in zou storten. De ‘sociale’ communisten daarentegen maakten met hun genocides ca. 120 miljoen doden. En… (hoewel veel mensen dit niet weten) óók de nationaal-SOCIALISTEN noemden zich links.

  Goebels: “Wir sind linken!”

  Laten we het eenvoudig houden: Links in socialistisch (en alles wat ermee sympathiseert) en Rechts is gewoon de rest.

  Geliked door 1 persoon

 9. Republikein zegt:

  Beta goed geschreven, het hele gamma is voorbij gekomen.
  Zou het ook iets met werkende hersenhelften te maken kunnen hebben?
  De linker of de rechterhelft?
  Of met je linkeroog in andermans rechter broekzak kijken, of je nog geld bezit.
  Wel typisch linx.[ denk ik]

  Like

 10. Tistochwat zegt:

  Dat er onnozele linkse ‘goedmensen’ bestaan met een roze bril, op een nóg rozere wolk, geloof ik meteen.
  Die zijn de hele dag aan het hemelfietsen.
  Nog steeds van: ‘make love, no(t) war’, ‘put a flower in your hair’ en andere lariekoek.

  Maar de linkse ‘leiders’ zoals Timmermans, Juncker, Merkel, Rutte, Macron enz. zijn gewoon zakkenvullende criminelen. Vernietigers van ‘het eigene’. Huichelaars, verraders, leugenaars en gewetenloze schurken.
  Ik heb hen al heel lang door, maar wat kan ik tegen die ‘machtigen’ doen?
  Ik hoop het niet te worden, maar straks ben ik 70, 75, 80, broos en weerloos.
  En wat dán?
  Er is nu zogenaamd al geen geld meer voor de ‘bejaardenzorg’.

  Like

  • Statler & Waldorf zegt:

   U aanmelden met uw organen bij D66?
   Meer keuze is er niet helaas.

   Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Statler & Waldorf 25 juni 2018 om 19:38

    Van wieg tot graf zijn we (belasting)slaven en eigendom van de ‘elite’.
    De stommelingen onder ons worden zoetgehouden met een ‘koningshuis’, staatspropaganda en debiele tv-programma’s.

    De aarde is van de ‘elite’, waar ze dan ook volop van genieten.

    Like

  • Republikein zegt:

   Niet alleen de aarde Tis, ook het water, kijk es naar de Volvo Ocean Race, alleen met geld en/of corruptie kan je dat beleven.
   Overigens won de Dongfeng, een Chinese boot met 2 Chinese ketelbinkies, de rest van de crew waren witjes, hadden hun geld op het droge.
   Ikzelf heb watervrees, een fobie, 1 van de vele.
   Dongfeng is een grote Chinese firma, dat wel natuurlijk.

   Like

 11. Guardiaangel zegt:

  Aplaus Weethetwel…!

  Like

 12. Marc zegt:

  Hier hebben we het al eens over gehad. Ik kan nu wel gaan opzoeken hoe het heel precies zit, maar zo even uit mijn blote hoofd het volgende:

  De tegenstelling links-rechts begon ongeveer in de 13e of 14e eeuw in het Engelse Hogerhuis: omdat hun economie toentertijd vooral op wol draaide zat de voorzitter van het Engelse Hogerhuis op een wollen zak. De partij economie op wol steunde zat rechts van de voorzitter, alle andere links. Je zou in deze linkerflank ‘de oppositie’ kunnen lezen.

  In later eeuwen zijn er allerlei inhouden aan die tweedeling toegeschreven. Vermeldenswaard is dat zowel in Engeland in de 18e eeuw, als in de VS in de 19e eeuw, de politieke inhouden van beide opponenten (beide landen bezitten een tweepartijenstelsel) gewisseld zijn.

  Bij de ontwikkeling van de drie stromingen liberalisme, socialisme en nationalisme in de 19e eeuw, namen socialisten politiek stelling op economische en sociaal-economische gronden. Hoe het verdere verloop hiervan is, weet ik niet precies, maar zij eigenden zich de positie links toe. Waarschijnlijk omdat links traditioneel een oppositie tegen de traditionele regerende macht inhield.

  Nog even later namen de socialisten het standpunt in dat zij de arbeiders moesten ‘verheffen’: allerlei culturele en sociaal-culturele standpunten werden ingenomen en al dan niet uitgevoerd. Ze betraden zo het terrein dat traditioneel tot christelijke partijen behoorde.

  Dat neemt niet weg dat de aanvankelijke grondslag voor socialistische en communistische partijen eerst in economische en sociaal-economische motieven gezocht moet worden. Denk dan aan vakbondsrechten, 8-urige werkdag, minimumloon, vakantiegeld, maar ook kwalitatief goede woningbouw en onderwijs.

  De wens een einde te maken aan kinderarbeid en slavernij kwam je dwars door alle partijen tegen, de een misschien meer dan de ander. En hierin namen socialisten zeker niet het voortouw!

  Van lieverlee is er door de twintigste eeuw van alles en nog wat gehangen aan de tegenstelling links-rechts, wat er van oorsprong helemaal niet bij hoorde. De grote overgang hierbij is dat opvattingen die buiten de economie of sociaal-economie lagen, zoals opvattingen over de manier waarop een staat ingericht moet worden, of religieuze of levensbeschouwelijke opvattingen, deel gingen uitmaken van de links-rechts tegenstelling.

  Neem nu bijvoorbeeld Wilders en de PVV. Wilders zelf beweert dat hij en zijn partij rechts zijn. Zelf afkomstig uit de VVD, een partij die traditioneel als rechts geldt, lijkt dat niet verwonderlijk. Maar toch … Martin Bosma, als tweede man van de PVV, komt toch heel serieus uit een bloedrood nest, als we zijn boek lezen. Sterker: nogal wat voorstellen van de PVV zijn beslist links te noemen. Persoonlijk houd ik het erop dat de PVV de enige echte middenpartij van Nederland is. Maar daarin zal ik wel weer een uitzondering zijn.

  Met een beetje logisch nadenken is te destilleren dat, zolang de links-rechts tegenstelling tot economische en sociaal-economische vraagstukken beperkt zouden blijven, deze tegenstelling politiek bruikbaar kon zijn.

  Maar nu ze ook levensbeschouwelijke opvattingen erbij halen, wordt het erg onoverzichtelijk, omdat voorheen tegenstanders op duidelijke gronden onderscheiden konden worden. Opvattingen over levensbeschouwingen lopen zowel bij politici als bevolking langs hele andere lijnen, en vertonen vaak een overlap waar ze bij sociaal-economie gescheiden zijn.

  Ik stel dus voor levensbeschouwelijke en religieuze opvattingen buiten de links-rechts tegenstelling te houden. Daarbij stel ik voor levensbeschouwelijke opvattingen binnen een nieuwe deling te stellen. In de 17e eeuw kon dat langs religieuze lijnen.
  Voor de 21 eeuw zou dat langs nationalistische versus contra-nationalistische lijnen kunnen gaan.

  Like

  • Aurelius zegt:

   Up = Nationalisme
   Down = Anti-Nationalisme

   Een Familie woont in een Huis. Een Volk woont in een Natie.
   Zowel links als rechts breken Ons Huis af.

   PVV is Up. De rest is Down.
   FvD stemde tegen de-islamiseren.

   Like

 13. dolphin zegt:

  ik weet niet hoor , maar zoals het mij ooit is geleerd staat links voor progressief (vooruitstrevend) en rechts voor conservatief (behoudend).
  Wat mij vooral opviel is dat links voornamelijk wordt gedreven door gevoelens (emotionele kant) en rechts door het rationele verstand.
  Mijn voorkeur is dan ook altijd het middenpart geweest , om af te wijken naar links wanneer het om ethische zaken ging en naar rechts wanneer het om (economische) zaken ging.

  tegenwoordig zie je vooral dat het verstand de meest idiote gevoelens moet goedpraten en vice versa , kortom de realiteit (politieke cirkel) op zn kop , en dat is tegenwoordig goed te merken en dus zie je het moment dat de meest extremen bij elkaar komen en elkaar af slachten ipv samenleven zoals in een systeem waar ruimte is voor soms linkse dan weer rechtse zaken al naar gelang de wens van het algemeen belang ipv zoals nu de opperdictator achter de schermen die iedereen tegen elkaar opzet en uitspeelt !

  Like

 14. Pingback: LINKS 1.0, LINKS 2.0 | E.J. Bron

 15. Leo zegt:

  Links en rechts zijn hokjes,bedacht door de elite om het volk te verdelen… En dat lukt aardig ..
  Divide et impera.
  De ware vijand van het volk is die ene procent !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s