De Twilight zone van Johan Derksen

Screenshot_205

(Door: Theresa Geissler)

Ik ben over het algemeen allergisch voor BN’ers, dat heb ik op deze site intussen al meermalen te kennen gegeven. De paar gunstige uitzonderingen (veel zijn dat er niet) daargelaten, vind ik ze zwaar overschat qua hen toegedichte talenten, lichtgewicht qua levensopinies en, daaruit voortvloeiend, van het type Links 2.0, dat ‘Weethetwel’ eerder zo treffend in zijn prijzenswaardige artikel wist te beschrijven.

Je kunt je er natuurlijk chronisch aan blijven doodergeren, maar dan leef je – de uitdrukking zegt het al – niet lang. Het beste is meestal om deze kwallen zoveel mogelijk te laten voor wát ze zijn én voor wáár ze zijn: in de vervuilde oceaan, die MSM heet, op de verzilte kliffen, die “talkshows” worden genoemd, dan heb je nog de minste kans dat je er metterdaad ín trapt: sommige hinderlijke natuurverschijnselen laten zich nu eenmaal niet uitroeien -tenzij door elkáár, of, wat ook nog wel eens voorkomt, door zichzélf. Eenvoudigweg dat laatste afwachten en er verder niet je handen aan vuilmaken, blijkt dan nog altijd de beste remedie.

Aangezien de meesten nu eenmaal afstotelijk zijn op een gangbare, onbeduidende manier, die niet meer aandacht verdient dan enig onverschillig schouderophalen, en sommigen walgelijk in het kwadraat, zodat men als realist, voor de eigen gemoedsrust, daarvan de blik maar liever zoveel mogelijk afgewend moet houden (ik persoonlijk denk bij deze laatste variant vooral aan namen als P. R. de Vries en M. van Rossem), kijkt men evenwel onwillekeurig tweemaal om bij het passeren van een exemplaar dat, hoe het mogelijk is, weet men niet, aanstalten lijkt te maken om van gedaante te verwisselen van een kwal in een redelijk denkend MENS. Daarvoor houdt men de pas in,  daarvoor keert men zelfs op zijn schreden terug om dit wonder der evolutie eens nader te aanschouwen: Bestáát zoiets überhaupt? En heeft men het wel góed gezien…?

Menigeen onder U, waarde lezers van “E. J. Bron”, zal wellicht doorhebben dat ik hier doel op de gewezen profvoetballer, sportjournalist en -commentator en voetbal-analyticus Johan Derksen, in het verleden zowel sterspeler als querulant, sinds 1977 zowel voetbaldeskundige als…querulant: Achteraf heeft hij, waar hij zich ook mee bezighield, altijd iets over zich gehad van de schoenmaker, die zich nooit geheel en al bij zijn leest kon houden en met het oog op zijn inmiddels respectabele leeftijd – de man is nu 69 – kan men gevoeglijk aannemen dat dit niet meer zal veranderen óók. BN’er worden kan men op verschillende manieren en de zijne bestaat duidelijk uit tot zijn laatste snik zijn neus steken in de meest uiteenlopende zaken: Van sport tot politiek tot….vul maar in. Het moet raar lopen als je gezicht dáármee géén landelijke bekendheid krijgt. – al is het maar door de snor.

Welk onderwerp hij op welk terrein ook aansnijdt, zowel achter de tekstverwerker als voor de camera’s, controverse is ’s mans specialiteit…waarmee hij zich dan ook al decennia geleden in de ogen van sport en actualiteiten lezend en buis kijkend Nederland op het lijstje van de “kwallen” heeft gemanoeuvreerd, tussen genoemde de Vries en Van Rossem. Om heel eerlijk de waarheid te zeggen, vond ik hém – voor zover ik zulke programma’s al bekeek; dat was niet erg frequent – dan meestal nog iets minder onverteerbaar dan die andere twee braakmiddelen. Waaróm kon ik nooit zeggen, want zeker oppervlakkig beschouwt zat hij er wél mee op één lijn:

Hij maakte er nooit een geheim van al vanaf ’69 op D66 te stemmen, dus zogezegd sinds hij de kiesgerechtigde leeftijd had bereikt, en eerlijk gezegd zág en zíe je hem dat ook doen: Door de jaren heen gaandeweg uiterlijk vergrijsd en verfomfaaid – menigeen betitelt het zonder omwegen als ‘verloederd’ en knopen er zelfs bepaald hartige suggesties als “stinken” aan vast, zoals recentelijk schrijfster Marianne Zwagerman – heeft hij zich gééstelijk toch nooit anders gepresenteerd dan de wereldse “oudere jongere”, overlopend van het élan en het optimisme, die onveranderlijk in de waan verkeerde dat de bomen tot in de hémel reikten en die geneigd was de héle wereld aan zijn b…. snór te drukken: Nooit een kritisch geluid uit zijn mond gehoord over de EU; de PVV kwam voor hem ‘niemals im Frage’ en Fleur Agema, bijvoorbeeld, was nog in 2016 een “raar, hysterisch wijf.” Hier sprak de eeuwige optimist, die het allemaal overduidelijk prima vond zoals het ging; pak er nog een wijntje bij aan de tafel van deze of gene talkshow en geef ze nog maar eens een proeve van je vermogen om eindeloos mee te orakelen met de hele grachtengordel, ook al ben je zelf woonachtig in Grolloo! Dat maakt niets uit: We zijn kosmopolieten onder mekaar, of we zijn het…niet?

Want waar komt, nota bene tegelijkertijd met de schimpscheuten richting Agema en de PVV, dat ándere, verrassende geluid vandaan, Johan, dat we minstens even frequent, en daarenboven éven duidelijk, van jou vernemen:
– dat, waarmee je intussen heel politiek-correct Nederland mee op hun achterste benen hebt gekregen;
– waarmee je Farid Azarkan de stoom uit z’n oren hebt laten komen en het vuur uit zijn ogen hebt laten schieten in het aangezicht van heel televisiekijkend Nederland;
– waarmee je daarentegen de handen van realistisch Nederland op elkaar hebt gekregen, en welgemeend óók;
– waarmee jij, kortom, zonder enige omhaal je vinger op de zere plek legt inzake de zeer bepaalde mentaliteit die metterdaad heerst onder MAROKKANEN, wat je later ook op geen enkele manier hebt teruggenomen, of zelfs maar afgezwakt?

Oh, WIJ zeggen: “Chapeau! Een ware verrassing!” Maar daarmee blijft de vraag hoe je er aan komt, want een D66- geluid is het allesbehalve, dat zou jij je toch eveneens kunnen realiseren…

Nu ja, wat natuurlijk wél duidelijk is: Sport is en blijft de rode draad, die steeds door Derksen’s doen en denken is blijven lopen, hoezeer hij ook de neiging mag vertonen om bij tijd en wijle áf te dwalen. Hij hééft er kijk op en het gaat hem aan het hart, dat zal zijn grootste criticus niet ontkennen. Dus zo gek is het waarschijnlijk helemaal niet dat, als hij met eigen ogen waarneemt, diezelfde sport om zeep geholpen dreigt te worden door de twijfelachtige mentaliteit van wat “zijn” partij, evenzeer als “DENK”, maar het liefste ‘Nieuwe Nederlanders’ blijft noemen, het bloed kruipt, waar het niet gaan kan. Anders gezegd: dat hij daar niet omheen kan – en niet WIL. Want de realiteit zien, is zuiver een kwestie van wíllen en dan komt het er maar net op aan waar de gevoelige snaar wordt geraakt. Dat zien we hier dus ook, niet bij de kwál, maar wel bij de MENS Johan Derksen: Hij blijkt, als het er echt op aankomt, voor rede vatbaar, wat een hoopgevend teken is.

Natuurlijk gaat één en ander niet zonder slag of stoot: Een mensenleeftijd lang is de man er van uitgegaan dat D66 zijn partij is; dat vlak je nu eenmaal niet zomaar uit. Derksen bevindt zich vooralsnog min of meer in de “Twilight Zone”, wat hem, volgens DDS, vreemd deed opkijken toen de Stemwijzer uitwees dat – nee, niet direct de PVV, maar toch wel het FvD – hem op het lijf geschreven is; dat was meer dan hij op dat moment kon bevatten. Dat alles echter went – ook hier trouwens waarschijnlijk vooral weer een kwestie van wíllen -, blijkt wel uit het bericht in de Mediacourant van donderdag 21 juni jl., waarin te lezen valt dat Baudet de oude, recalcitrante sportveteraan inmiddels heeft uitgenodigd om te spreken op de komende FvD-jongerendag en…. dat deze het in overweging neemt. Zelf voegt hij daar in het bericht ruiterlijk aan toe dat het krijgen van rechtsere trekjes een gebruikelijke zaak is bij het ouder worden en dat dit proces zich waarschijnlijk ook bij hém voltrekt….

Oud of niet, omstreden of niet, jij, Johan, bent het levende voorbeeld van dat men óók met het laten doordringen van inzichten nóóit moet wanhopen: Niets is onmogelijk, ook als het onbegonnen werk lijkt:

Tenslotte: Zélfs van het FvD naar de PVV is maar één stap….voor wie althans wíl.

Door:
Theresa Geissler
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op De Twilight zone van Johan Derksen

 1. Alphons Mantel zegt:

  Derksen gaat steeds beter de schade zien die ons parlement produceerde aan natuur, koopkracht en milieu middels immigratiekeuze

  Geliked door 2 people

 2. spoorinmiddelsbijster zegt:

  Die Theresa allergisch voor BN’ers. Ik dacht dat jij alleen allergisch was voor de grote overbodige, zijn tango trut en verdere familie😂 Overigens weer een prima artikel!

  Geliked door 1 persoon

 3. Patriot 2.0 zegt:

  Wat je van Johan Derksen ook vind: hij is authentiek en niet vooringenomen, en ook bereid zijn mening te veranderen. Van mensen die hem kennen, weet ik dat hij echt heel sociaal is en andere mensen helpt als ze zwak staan. Ja, en hij is inderdaad hondsbrutaal.

  Geliked door 2 people

 4. Stef zegt:

  Wat heerlijk om de ochtend met zo’n verhaal te beginnen.

  Geliked door 1 persoon

 5. ReaGluurder zegt:

  Afgezien van de persoon in kwestie, een geweldig stuk proza! Mevr. Geissler, u kunt het! (Als je jong bent en je stemt niet links, heb je geen hart. Ben je oud(er) en je stemt nog steeds links, geen verstand!)

  Geliked door 1 persoon

 6. Republikein zegt:

  Weet ook veel van muziek, zeiksnor heeft geen gemakkelijk leven gehad, jammer voor zijn afkeur van de PVV.
  Goed artikel Trees.

  Like

 7. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Zelf voegt hij daar in het bericht ruiterlijk aan toe dat het krijgen van rechtsere trekjes een gebruikelijke zaak is bij het ouder worden en dat dit proces zich waarschijnlijk ook bij hém voltrekt….”

  Alleen wie niet denkt verandert niet van gedachten…

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 8. Heer M zegt:

  De mensen in Groningen moeten actie voeren.

  Like

 9. Guardiaangel zegt:

  Het is zijn verdienmodel al die praat programma´s om zijn zegje te doen. Het maakt hem namelijk geen fuck uit, want zijn werkelijke hart ligt bij de Rock&Roll muziek, de Rockbandjes en het promoten van de NederRock.

  Like

 10. dutchdl zegt:

  Dit is op dutchdl herblogd.

  Like

 11. dutchess zegt:

  P. R. de Vries en M. van Rossem, die namen hoef ik alleen maar te hóren, ( nog niet eens te zien) en dan borrelt spontaan het maagzuur op!
  Heb verder ook niks met zogenaamde BNers, al heb ik aan de een meer hekel dan aan de ander, alleen al door hun arrogantie.

  Geliked door 2 people

 12. vincent meijer zegt:

  Bij mij persoonlijk past meer het woord ambivalentie, wat betreft mijn gevoelens bij Derksen en die hele show. De man durft wel, dat is mooi. Dat ie op Doodscultus 66 stemt, …tsja ? Verder meer onderbroekenlol dan voetbalverstand. er zijn ergere dingen/mensen op tv. Wat vind jij van Rene Froger ?

  Like

 13. jantjeuitnl zegt:

  De zaken rondom voetbal verzieken de karakters van de jeugd.
  bijvoorbeeld het gedrag van de ‘top’ voetballer, het gedrag van ouders langs het veld, de onsportiviteit in het veld, het gedrag van de supporters en de reacties van de politiek, en daardoor van de politie, op deze supporters.
  Het is een beeld dat zich maatschappij breed aftekent. Men wordt steeds a-socialer, steeds beestachtiger.
  Dit tij valt niet te keren, vrees ik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s