Ons-kent-ons en niemand komt ten val!

Screenshot_315

(Door: Theresa Geissler)

(Laat dat maar over aan de gevestigde politici… ALLE gevestigde politici)

Gisteravond laat vertaalde ik nog een Mannheimer: een aardig korte, bondige inleidende Mannheimer, met een dito kernartikel. Zowel Michael zelf als de auteur van de open brief, die het kernartikel vormde: ene Rene Schneider, advocaat, toonden zich zowel vertwijfeld – over de slappe knieën van CSU-leider Horst Seehofer – als hoopvol: Allebei wezen ze hem er op dat hij helemaal niet met de staart tussen de benen hoefde te vertrekken, integendeel! Zoals de kaarten nu geschud waren, kon hij zijn poot stijf houden en daarmee in één moeite door Mérkel ten val brengen! Hijzelf liep daarmee nagenoeg geen risico en zou integendeel de geschiedenis ingaan als degene die Duitsland en indirect Europa had gered. Alle steken, die hij vanaf 2015 had laten vallen, zouden daarmee worden goedgemaakt enz., enz. … Je kon hun gemoedstoestand tussen de regels door meevoelen: “Toe nou, joh, tanden op mekaar en…Victorie!” Nou, inmiddels weten we hoe het hele geval is afgelopen:

Nauwkeuriger gezegd: er IS geen afloop. Er is een compromis bereikt en iedereen blijft zitten waar hij zit. “Hè hè”, hoor je de hele Duitse politieke top (minus de AfD, maar inclusief Die Linke en de Groenen) verzuchten, “dat gedonder hebben we gelukkig ook weer afgewend. Wat heb je tenslotte aan die gein? Over tot de orde van de dag….” Want U kunt het rustig geloven: op dit moment wil geen enkele gevestigde partij, hoe radicaal ze zichzelf ook profileert, de formele CDU-bazin Merkel kwijt. Ze vrezen veel te erg voor hun eigen plaatsje op het pluche wanneer er een totale omwenteling plaats zou vinden.

Ook Merkel, ook Seehofer. (Merkel vanzelfsprekend, maar je ziet als het ware de opluchting van Seehofer vóór je, dat hij zijn dreigement om zélf op te stappen níet hoeft waar te maken. Dat andere, waarover zowel Mannheimer als Schneider zo opgewonden raakten bij de gedachte alléén al, is waarschijnlijk niet eens bij hem opgekomen.) Ja, zo gaat dat: de toppolitici slaan bij tijde en wijle elkaar verbaal de hersens in, maken wederzijds de indruk elkaars bloed te kunnen drínken, maar zodra er één overboord dreigt te slaan, verdringen ze zich zo ongeveer om hem weer veilig bínnenboord te halen… opdat de komedie maar kan worden vóórtgezet, dat is het enige dat voor hen telt. Stelletje toneelspelers!

Maar in alle westerse landen, zeker die binnen de EU, is het immers precies hetzelfde: het was, geloof ik, nog in de jaren ’70 dat ik er ergens deze regels over las: “De tegenstellingen manifesteren zich aan de basis, bij de kiezers, maar bovenin de politieke top zitten dan weer enige heren die het altijd weer op een fatsoenlijke manier met elkaar eens worden. Helemaal democratisch is het niet, maar wie wil er nu het onderste uit de kan?” Goeie vraag. Die politici in geen geval, want pluche-koorts ontstaat duidelijk even gemakkelijk als “hermelijnkoorts” (stelselmatig blijven hangen aan alles wat met ‘monarchie’ te maken heeft) en is daarenboven nog beter te begrijpen ook: immers, het gaat in het eerste geval om je éigen positie, je éigen plekje…. Daarom ook wast de ene hand, als het er op aankomt, de andere, want zeker in het parlement heeft men elkaar véél te hard nodig…om alles te houden zoals het is.

En dan las ik die regels, zoals gezegd, nog in de jaren ’70: de EU, als zodanig, bestond nog niet (al zullen de plannen al wel in de achterkamertjes gelegen hebben) en de gevolgen van het Verdrag van Straatsburg – dat officieel trouwens niet eens bestond – moesten nog blijken. Maar dat “het op een fatsoenlijke manier met elkaar eens worden” bestond toen ook al, en heeft dat waarschijnlijk altijd al gedaan, op het vlak van de politiek. En dan kun je wel nagaan dat dit zich met de nieuwe verhoudingen alleen nog maar heeft verdiept. Om het bij Nederland te houden: het is bijvoorbeeld  zo klaar als een klontje dat als -zuiver theoretisch – de PVV iets gevonden zou hebben om bijv. Rutte als premier af te zetten, álle andere partijen, dus nog afgezien van de VVD zelf – alle zeilen zouden bijzetten om juist Rútte maar in het zadel te houden. Zelfs van de SP zou je daar niet van op hoeven kijken, hoewel die af en toe beweert EU-kritisch te zijn. Maar “stabiliteit” is alles, zie je uiteindelijk ook hén denken.

De enigen die een totale omwenteling zouden willen, zijn de realisten. Overal. In álle EU-landen, tenminste die in het Westen. ZIJ zouden al die respectievelijke ‘zittende’ regeringsleiders liever vandaag dan morgen zien verdwijnen. Ze zijn echter de enigen: alle andere partijen prefereren ‘rust’ boven ‘crisis’. Allemaal. Van welke richting dan ook: de zittende premier mag dan niet bij alle richtingen even goed liggen, maar éénsgezind houden ze hem met kunst- en vliegwerk in het zadel.

Soms geschiedt het ‘wonder’ door middel van verkiezingen: we zagen dat reeds bij Oostenrijk, Italië….

En in THEORIE is zulks bij ons ook niet ondenkbaar, maar dan moet de onvrede er wél naar zijn: stemgedrag verandert niet zolang te velen zich nog steeds ‘redelijk tevreden’ voelen. Wat de gevestigde politici betreft: we hebben nu kunnen zien dat het bij hén nog een graadje erger is: ZIJ zijn ‘redelijk tevreden’ zolang er niets verandert.

Door:
Theresa Geissler
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, lafheid, politici, praatjesmakers, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

10 reacties op Ons-kent-ons en niemand komt ten val!

 1. Marja zegt:

  Ja zo werkt het! En nog steeds is het voor mij ongelooflijk hoe deze mensen met zichzelf kunnen leven. Onbegrijpelijk!

  Like

 2. bigljohn zegt:

  Seehofer die zou opstappen, en Merkel die zou aftreden. Voor dat het zover was wist ik de uiteindelijke afloop al. Een goed gezegde luidt; Ze hieven het glas, deden een plas, en lieten alles zo het was. En zo is het ! Hoe dikwijls dachten wij niet dat Rutte op zou stappen ? Mijnheer is er een van de firma list en bedrog. Hij overleeft iedere kamer-motie die tegen hem ingediend werd. Ergo, mijnheer wist een half jaar van tevoren te vertellen dat er een Rutte 3 kabinet gevormd ging worden. En weer een poosje geleden had hij het al over een Rutte 4 kabinet. Je kunt ze vergelijken met dictators. Niet alleen dezelfde vuile streken, ook zijn er maar twee mogelijkheden dat ze er mee ophouden. De eerste is dat ze zelf besluiten om er mee te stoppen, en de tweede is een scherpschutter die ze een kogel door de kop jaagt. Terwijl in het eerste geval ze altijd ervoor zorgen dat hun lege plek opgevuld word door een zielsverwant. Ook Hitler had zo’n iemand achter de hand voor het geval dat. Ik denk dat we ons nog lang druk kunnen maken om dit soort van personen !

  Like

 3. spoorinmiddelsbijster zegt:

  Theresa echt uit mijn hart gegrepen!
  En als ze er dan toch een een keertje niet onderuit kunnen om een kop te laten rollen duurt het niet lang voor zijn/haar ex collega’s weer een prachtige baan voor hem/haar gevonden hebben. Het is niet zeker dat dit altijd in de politiek is wel is zeker dat het een baan betreft die weer lekker wat opbrengt. Nee in armoede van een WW uitkering moeten leven is er voor deze lieden niet bij. Als ‘een gewoon mens’ door b.v. wanbeleid of fraude op straat komt te staan heeft hij geen eens recht op WW want dan noemt het UWV je verwijtbaar werkloos maar deze regels gelden niet voor de heren en dames politici die hebben altijd recht op een (zeer riante!) uitkering ook als ze door eigen toedoen werkloos zijn geworden of vrijwillig opstappen.

  Like

 4. Aegolius cs zegt:

  Het was ook voor mij een zeer teleurstellende afloop, dat Seehofer zó beïnvloedbaar blijkt te zijn dat het mijn grens van geloofwaardigheid overschrijdt. Was het niet Seehofer die wat jaren terug de grondwettigheid van Merkel’s asielbeleid te Karlsruhe (Constitutioneel Hof) voorleggen ter toetsing? Maanden later trok hij dat na overleg (…) weer in.
  Wat is de macht van deze politiek geparachuteerde ex DDR vrouwe en vooral haar kennis over politici?
  Onderstaand citaat kwam al aan de orde in het artikel: https://ejbron.wordpress.com/2018/07/01/nu-moet-u-leveren-meneer-seehofer/
  Von Rene Schneider, Rechtsanwalt, 02. Juli 2018
  Sie haben, sehr geehrter Herr Seehofer, seit 2015 eine „Flüchtlings“-Politik mitgetragen, die schlicht schädlich für Deutschland – und nach meiner juristischen Überzeugung auch als Hochverrat strafbar – ist, URL: http://www.Institut-fuer-Asylrecht.de/Angela-Anzeigen.htm

  Like

 5. koddebeier zegt:

  90% van de politici bestaat uit huichelaars en draaikonten !

  Like

 6. GT zegt:

  Uit eindelijk tarten zij zelf hun noodlot wat deze pluche zitters zal overkomen, want komen doet het, is het niet linksom dan rechtsom.

  Like

 7. Thom zegt:

  De CSU kon Merkel nu niet ten val brengen want het CDU wilde daar nu nog niet aan vanwege gezichtsverlies. DE CSU heeft met Seehofer, Söder en Dobrindt een voorgekookt spelletje gespeeld om Merkel dusdanig te beschadigen dat ze nu als aangeschoten wild verder moet. Nationaal, Europees en internationaal is ze door Trump, Salvini en de Visegradlanden zo zwaar beschadigd dat de CDU op korte termijn van haar af wil. Het is niet alleen de asielellende die speelt. Seehofer had ook al gezegd, dat ze over haar akkoord met Macron niet met de CSU overlegd had, dus daar wil de CSU niet aan of in ieder geval zeggenschap over hebben. Merkel moest weg en zelf moest de CSU het CDU blijven, want nieuwe verkiezingen zou hun enorme verliezen opleveren. Het akkoord dat bereikt is zal dusdanig beroerd voor de EU uitpakken dat Kurz wellicht de Oostenrijkse grens zal sluiten tegen de wil van Merkel en de EU.
  Merkel’s alleenheerschappij is voorbij, ze is aangeschoten wild en bloedt nu langzaam leeg.

  Lees wat Hannibal erover zegt:

  http://verenoflood.nu/hemel-aarde-en-eu-bewogen-merkel-blijft-nog-even/

  Hemel, Aarde en Merkel hebben bewogen – ze blijft nog even
  Merkel
  5
  DOOR HANNIBAL · 3 JULI 2018

  Maar reken er niet op dat Angela Merkel nog lang blijft. De opstand van de CSU kan niet anders dan op termijn haar aftreden hebben betekend. Men wil dat nu alleen nog niet weten, èn het regeerrecord van Konrad Adenauer moet nog worden geëvenaard.

  We weten wat het nieuws ons vertelde, maar common sense vertelt iets anders: Seehofer heeft Merkel getrotseerd en nu. smeekt men hem te blijven. Dat betekent eenvoudig dat Merkel finito is, en iedereen in de Duitse politiek weet het. Dat is het spel, zo zijn de regels. Maar wie het niet weten mogen zijn de kiezers. De Duitse kiezer wordt voorgehouden dat er geen broedermoord nodig was om zich van een verstandiger politiek, een verstandiger kanselier te verzekeren. Dat Seehofer blij mag zijn dat hij zijn baantje behoudt.

  Maar zo werkt het niet in de politiek van een democratie. Wie een opstand tegen de leider begint en niet wint, betaalt daarvoor de prijs van een politieke knieval, en verwijdering uit het kabinet. Maar dat had in dit geval een definitieve breuk betekend tussen CDU en CSU. Er was beide partijen vrijwel alles aan gelegen dat te voorkomen. Een openbare ruzie waarbij de bondskanselier op straat werd gezet had dat echter zeker tot gevolg gekregen. Dus wordt nu een kleine charade opgevoerd, waarbij de kanselier toch blijft zitten en vrede wordt verklaard ende gepredikt.

  Het is in Duitsland niet de eerste keer dat deze constructie wordt toegepast. Het is in een grijs verleden de hierboven ook al genoemde Konrad Adenauer ook overkomen. Adenauer was de eerste bondskanselier (1949) van het naoorlogse Duitsland, en was ook iemand die tot op zeer hoge leeftijd (86) de touwtjes strak in handen hield. Maar in 1962 sloeg na 13 jaar bondskanselierschap het noodlot toe. De Spiegel-affaire deed kabinet Adenauer IV vallen, en de bondskanselier raakte er politiek zwaar door beschadigd. Adenauer vormde weliswaar nog Adenauer V, maar werd 10 maanden later opgevolgd door de Beier (!!!) Ludwig Erhard, de minister van Economische zaken met wie Adenauer vaak overhoop lag. Duidelijk was dat hij geen zeggenschap meer had over zijn eigen opvolging, wat kort daarvoor nog een ondenkbare situatie was geweest. Ook hier was overduidelijk sprake van een geboden eervolle aftocht die in een eerder stadium werd georkestreerd. Adenauer ging een paar maanden na de vorming van Adenauer V alsnog ‘vrijwillig’ heen..

  Adenauer was 14 jaar, een maand plus één dag Duits bondskanselier. Angela Merkel is op dit moment 12 jaar, 8 maanden en 15 dagen bondskanselier. Als ze Adenauer in wil halen zal ze het tot en met Kerstmis 2019 uit moeten zingen, mits ze haar coalitiepartner niet opnieuw aanstoot geeft. Het is nog best een lange tijd, om te moeten wachten tot 1 januari 2020: 18 maanden. Maar de logica gebiedt dat dit de situatie is die zich ontwikkeld heeft.

  Dat heel Duitsland met afgrijzen kijkt naar de politieke capriolen van de regering, zoals de NOS gisteren meldde, heeft nog nooit een politicus een zier kunnen schelen. Het gaat om de macht, en wat je er mee doet. Zie ook de nieuwe afspraak: vrijwel exact wat Seehofer wenste, maar anders geformuleerd en met wat onbelangrijke nuances:

  Merkel

  Het wordt interessant om te zien hoe de Duitse politiek zich komende tijd zal ontwikkelen. Indien Seehofer inderdaad een soort schaduwkanselier wordt, krijgt Merkel het nog moeilijk om Kerstmis 2019 in politieke zin te halen. Een situatie waarin de Duitse bondskanselier feitelijk vleugellam is, is niet in het belang van de EU, maar ook niet van Europa. Er vielen veel verliezers te noteren, gisteravond. Wellicht meer dan de EU dragen kan.

  Like

 8. guusvelraeds zegt:

  Zo is het en niet anders. Als de een valt vallen de anderen ook. Het is als met domino.

  Like

 9. Taljaard zegt:

  Meine sehr geehrte und heissgeliebte Bundeskanzlerin; moge die ewige Herrschaft mit Ihnen sein.
  Denn diese endlose und bedingungslose Herrschaft des Kaiserins Europa’s wird uns biss zum Verrecken zum Zukunft des Weltburgertums fuhren. Dazu muss man die Fluchtlingskollonnen weiter marchieren lassen biss alles im Scherben liegt. Dann mogen unsere Sozialsysteme brechen, doch unsere Herzen nicht.
  Wie es uns schon in die Worte des seligen Genossen Honneckers so oft ermittelt ist; ”Die Deuskratisch Replik und die Prinzipien des Marxischlenismuss werden niemals untergehen.”
  Heil Merkel!

  Geliked door 1 persoon

  • theresageissler zegt:

   Glauben Sie denn in aller Ernst, mein lieber Taljaard, dass die Merkel dies auch nur je mal zugeben würde?
   Bis zu ihrem letzten Atemzug würde sie behaupten, sie hat es alles nur gemacht im Namen der Christendemokratie!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s