Opinie. Slavernij: “witte” onschuld bestaat wel degelijk

Screenshot_96

De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli in het Amsterdamse Oosterpark.

(Door: Jan A. Schulp)

Moet elke “witte” Nederlander zich schuldig voelen over de Nederlandse rol in de slavenhandel? Slavernij was een kwestie van macht, niet van ras.

Begin juli werd wegens de herdenking van de afschaffing van de slavernij van de Nederlanders verwacht dat zij een houding aannamen van spijt en schaamte. Voor telgen van families die in de achttiende en de negentiende eeuw behoorden tot de geldelite met belangen in Suriname lijkt me dat geen slecht idee; zij hebben van de slavernij geprofiteerd.

‘Witte slaven’

Het merendeel van de Nederlanders heeft echter geen enkele reden tot spijt en schaamte. Hun blanke voorouders hebben part noch deel gehad aan dit historische schandaal. Zij zijn zelf als ‘witte slaven’ op een gemene manier uitgebuit door dezelfde of andere blanke families van de geldelite. Formeel waren ze vrij, maar deze vrijheid was voornamelijk de vrijheid om te verhongeren als er geen werk was.

Lees verder>>>
(h/t Ron V.)
Dagblad van het Noorden

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in demoniseren, Hypocrisie, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, Nederland, nieuw fascisme, political correctness, propaganda, Rotzakken, Slavernij, Socialisten. Bookmark de permalink .

15 reacties op Opinie. Slavernij: “witte” onschuld bestaat wel degelijk

 1. Jan zegt:

  ….

  ‘Wetenschappers zoals Matthias van Rossum en Karwan Fatah Black, die uitgerekend hebben dat de slavenhandel enorme winsten opleverde, gaan uit van de marge tussen inkoop- en verkoopprijs, die op het eerste gezicht inderdaad aanzienlijk was. De inkoop van één slaaf kostte 60 tot 80 gulden, terwijl je hem kon verkopen voor bedragen van boven de 200 gulden.

  Maar er gingen veel kosten vanaf. Sommige slaven stierven onderweg, er moest voedsel aan boord zijn, handelaren moesten verzekeringsgelden afdragen, personeelskosten en investeringen in afschrijving op schepen waren ook nodig en er was veel risico op schade of zelfs ondergang van het schip.

  Ons land is het enige waar de slavenhandel om economische redenen zelfs bijna verdween. Tegen de jaren 1790 voeren er nog maar één of twee schepen per jaar. Men had deze handel zonder economische gevolgen kunnen afschaffen.’
  ….
  https://www.maartenonline.nl/nl/nieuws/20964/we-zijn-niet-rijk-geworden-van-slavenhandel.html

  Like

 2. Joannes den Hollander zegt:

  Men overdrijft en zeurt teveel over slavernij. In die tijd waren er net al nu ook al teveel negers in Afrika en die leden honger. Uit barmhartigheid werden ze naar welvarende gebieden verscheept waar ze van onderdak en voedsel werden voorzien. Geld voor de overtocht hadden ze niet. Ze moesten er in tegenstelling tot hun huidige broeders en zusters die alles gratis krijgen, als wederdienst eenvoudige werkzaamheden op het land voor verrichten.
  En voor niets gaat de zon op.

  Like

  • erik zegt:

   Maakt u het nu niet veel te mooi? De slaven leden een vreselijk leven, vernederd, geslagen, gebruikt als meisje van plezier (verkracht), ontheemd, van alles beroofd etc etc.

   Like

 3. Sabeltant zegt:

  Een zeker feit is dat ze heden ten dagen gratis komen en verder niets meer (hoeven) uitvoeren zodat de bevolking op moet draaien voor alle kosten van scholing, gezondheid en levensonderhoud.
  Kon het in vroeger jaren economisch nog net uit, nu is het definitief onbetaalbaar geworden.
  Waarom stoppen we er niet mee?

  Like

 4. Elisah zegt:

  Wat ik zoal gelezen heb is dat er maar een handjevol families in de slavenhandel zaten, de rest van Nederland heeft nooit iets met slaven te maken gehad. In Nederland zelf hebben we nooit slaven gehad, het was zelfs verboden, dus waarom moet een heel volk zich schuldig voelen voor wat een paar rijke families gedaan hebben.
  Het allerergste is dat er nog steeds slavernij bestaat, en daar hoor je amper iets over…..

  Like

 5. Heniusz zegt:

  Als je dan zo nodig onderzoek wil doen naar slavernij, onderzoek dan wel alle slavernij, dus ook de slavernij (die nota bene nu nog bestaat!) in landen waar de religie van de vrede de baas is. Elke keer dat gezeur over “ons” slavernij verleden, kijk liever naar het moslim slavernij heden.

  Like

 6. Elisah zegt:

  https://www.ninefornews.nl/meer-blanke-dan-zwarte-slaven-hoe-de-geschiedenis-van-de-slavernij-verdraaid/
  Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid
  De Amerikaanse samenleving en de westerse beschaving keerden zich uiteindelijk tegen slavernij, terwijl het in niet-westerse landen nog de gewoonste zaak van de wereld is. Sommige landen verzetten zich zelfs tegen druk vanuit het Westen om een einde te maken aan slavernij.

  Like

 7. Elisah zegt:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/19/meer-europese-slaven-in-noord-afrika-dan-zwarte-slaven-in-de-vs-3249915-a1512441

  NRC checkt: ‘Meer Europese slaven in Noord-Afrika dan zwarte slaven in de VS’

  Deze bewering uit een artikel van econoom Thomas Sowell wordt online veel gedeeld.
  Maar alle betrouwbare studies bevestigen wat schrijver en econoom Thomas Sowell stelde: er waren meer Europese slaven in Noord-Afrika, dan zwarte slaven in de VS. Wel waren de leefomstandigheden van christenslaven doorgaans veel beter dan die van de zwarte slaven. We beoordelen de stelling als waar.

  Like

 8. louis-portugal zegt:

  En wat over de huidige “slaven” die iedere ochtend vroeg de deur uitgaan om te werken om geld te verdienen om hun belastingen, hypotheek enz, enz. te betalen.

  Like

 9. Elisah zegt:

  Nog een artikel met interessant feiten,
  https://www.dwarsliggers.eu/index.php/2016-04-03-16-33-59/sociologie/17-slavernij-anders-bekeken

  Helemaal verzwegen zijn de statistieken van blanke slaven.
  Sowell was zeker één van de eersten die ontdekte dat meer blanke slaven in Noord-Afrika werden ingevoerd dan er ooit zwarten naar de VSA werden vervoerd. Terwijl de slavernij in 1865 in de VSA werd afgeschaft, werden blanken nog steeds als slaven verhandeld in het Ottomaanse Rijk.

  Like

 10. Bezorgde burger zegt:

  Leuke afsluiting van deze linkse leugenkrant:

  “Het beste zou misschien zijn om een dag van het sociaal recht of een dag van de vrijheid te vieren waarin de opkomst van sociale wetgeving, gezondheidszorg, onderwijs en andere verworvenheden van de verzorgingsstaat worden gevierd. Gelijke rechten voor mensen van alle kleuren. Met dank aan de vakbeweging en de sociaaldemocratie.”

  Ja we hebben echt veel aan de sociaaldemocratie in NL te danken. De PvdA en zijn voorlopers puilden uit van mensen die fout waren in de oorlog en na de oorlog hebben ze ons met massa-immigratie (gezinshereniging, verblijfvergunningen voor buitenlandse arbeiders, generale pardons), een veel te genereus sociaal stelsel, hoge belastingen voor het middenkader, veel bureaucratie en teveel concessies aan de EU opgezadeld. Mede door de PvdA plukken daar nu vooral de illegale immigranten en diegene die profiteren van de asielindustrie daar nu de vruchten van.
  Overigens was die PvdA vakbond ook altijd al echt betrouwbaar: https://www.youtube.com/watch?v=KMGFaX6XnQg

  Like

 11. Jan zegt:

  Binnenkort ook in dit theater:

  Marianne Deborah Williamson (spiritueeel leider) Holds Group ‘Prayer’ Making White People Apologize to Black People for Slavery, Lynchings And More


  http://www.informationliberation.com/?id=60497

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s