Verkiezingsonderzoekers zeggen duidelijk hun mening: AfD wint 17 zetels op grond van directe verkiezing

Screenshot_22

De beide fractievoorzitters van de AfD, Alice Weidel en Alexander Gauland, hebben reden tot lachen.

(Vertaling: E.J. Bron)

De zegetocht van de AfD maakt zich nu ook meester van de zetels op grond van directe verkiezing. Zoals blijkt uit een analyse zou de partij ook daar diep in het milieu van de gevestigde partijen inbreken. Als er nu parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de AfD 17 kiesdistricten winnen en zodoende net zoveel direct gekozen kandidaten naar het parlement afvaardigen.

journalistenwatch

Het bolwerk zou opnieuw de deelstaat Sachsen vormen: daar zou de AfD in 11 van de 16 kiesdistricten een rechtstreekse zetel halen en de dominantie van de sinds de hereniging regerende CDU doorbreken. Dat blijkt uit de actuele prognose van de Hamburger informatiedienst “election.de”, die gebaseerd is op de actuele landelijke peilingen en waarover nauwelijks wordt bericht. Bij de vorige verkiezingen won de partij in de zuidoostelijke deelstaat in de kiesdistricten Görlitz, Bautzen en de Sächsische Schweiz.

Nu zouden behalve de kiesdistricten op het platteland ook de hoofdstad van Sachsen, Dresden, en Chemnitz door een AfD-politicus in het Duitse parlement vertegenwoordigd worden. Een jaar voor de deelstaatverkiezingen in Sachsen is dat goed nieuws voor de AfD. Ze zou de CDU opnieuw als grootste partij kunnen aflossen. Dat was haar in Sachsen ook al gelukt bij de laatste landelijke parlementsverkiezingen.

Maar ook in andere deelstaten haalt de AfD volgens de prognose directe zetels. In Thüringen zouden dat Gotha, Saalfeld en Gera/Greiz zijn, in Brandenburg Elbe-Elster, Cottbus en Frankurt aan de Oder. Dat levert samen 17 rechtstreekse zetels voor de AfD op. Volgens “election.de” bedraagt de waarschijnlijkheid voor deze overwinningen in de kiesdistricten 65 tot 100%. Daarmee is het potentieel van de partij echter nog niet uitgeput.

Er zouden namelijk nog meer directe zetels bij kunnen komen: in de deelstaten Sachsen-Anhalt en Mecklenburg-Vorpommern staat ze met haar kandidaten op de tweede plaats en maakt dus wel degelijk kans om ook hier te winnen. Een voor de partij positieve slotsom: in slechts acht kiesdistricten van de vijf nieuwe Duitse deelstaten zou de AfD niet de grootste of de op één na de grootste partij zijn, waaronder de steden Potsdam, Magdeburg, Rostock en Leipzig-Süd.

Ook in Beieren staat de partij al in 13 kiesdistricten op de tweede plaats: waaronder in de Allgäu en in Ober- en Nieder-Bayern (ook in Ingolstadt, het kiesdistrict van Horst Seehofer). En in het door de CDU en de Groenen geregeerde Baden-Württemberg is de AfD al in vier kiesdistricten opgerukt naar de tweede plaats, in Hessen naar één (Fulda).

Politicologen definiëren een volkspartij aan de hand van het vermogen om directe zetels te winnen. Volgens deze definitie is de AfD hard op weg daar naartoe. Daarvoor moet een kandidaat de relatieve meerderheid in zijn kiesdistrict winnen.

Screenshot_23

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

7 reacties op Verkiezingsonderzoekers zeggen duidelijk hun mening: AfD wint 17 zetels op grond van directe verkiezing

 1. Sabeltant zegt:

  De AFD krijgt de wind in de zeilen. Goede zaak.
  De islam? we lösen de problemen samen wel op!

  Geliked door 1 persoon

 2. Cleo zegt:

  Het is tijd dat Merkel met haar misdadige ‘wilkommenspolitik’ de Bondsdag wordt uitgeschopt; iedere dag dat ze er nog aan de touwtjes trekt, is er één te veel!

  Geliked door 1 persoon

 3. guusvelraeds zegt:

  We wachten rustig af. De PVV werd ook de ruimte in gepeild. Dat de AFD hoog gaat scoren neem ik meteen aan. Hoe hoog weten we pas na de komende verkiezingen.

  Like

 4. kampersrene zegt:

  Zetels….voor de AfD die gemakkelijk zitten en geen barkrukjes of stoelen in plastiek zoals Merkel zou willen

  Like

 5. Gert Baken zegt:

  Geweldig. Dat AfD in heel Duitsland flink blijft groeien en links en Merkel verdrijft. Ga zo door. AfD is de redding van de Duitse cultuur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s