Israëlisch 7-jarig meisje mag niet spelen op schaaktoernooi in Tunesië

Screenshot_68

(Vertaling: E.J. Bron)

De 7-jarige Liel Levitan (foto) heeft de Europese Kampioenschappen schaken gewonnen. Ze mag niet meedoen aan het Wereldkampioenschap in Tunesië, omdat ze uit Israël kom. Waar blijft de schreeuw van verontwaardiging?

journalistenwatch

Het schoolmeisje Liel Levitan uit Haifa kan niet meedoen aan het Wereldkampioenschap schaken, omdat de gastheer Tunesië het niet aan Israëli´s toestaat aan deze wedstrijd deel te nemen. Zodoende is het Israëlische meisje eentje in de lange rij sportmensen en atleten, die in islamitische landen te maken krijgen met openlijk racisme, zonder dat er tot nu toe een schreeuw van verontwaardiging door de heilige hallen van de VN klonk.

Enkele maanden geleden werd in Saoedi-Arabië een wereldkampioenschap schaken gehouden, zei de schaker Lior Aizemberg tegen “Hadashot news”. “Iedereen wist dat eminente Israëlische schakers niet konden meedoen.”

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", antisemitisme, Arabische wereld, Barbarisme, demoniseren, discriminatie, Hypocrisie, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Moslims, nieuw fascisme, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, Tunesië, Verenigde Naties, verloedering. Bookmark de permalink .

32 reacties op Israëlisch 7-jarig meisje mag niet spelen op schaaktoernooi in Tunesië

 1. Patriot 2.0 zegt:

  Wat vind de linkse kerk hier dan van?

  Like

 2. VarAway zegt:

  Gut nou toch, laat ik altijd ” gehoord & gelezen ” hebben dat
  Tunesië zo’n gematigd moslim landje was?
  Alwaar de westerlingen zo welkom waren?
  Toch?

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Begon daar niet de veelgeroemde “Arabische Lente”???!!!. . . 😦

   Geliked door 1 persoon

   • VarAway zegt:

    Verdorie, JA!
    Ik mest even denken, idd een sinasappel verkoper met zijn karretje!
    Merkwaardig, we horen nooit meer over die lente…
    Netzomin als de zure regen….
    Beiden verdwenen als een dief in de nacht!
    De voogende is Climate Change! En EnergieTrans

    Like

 3. I.K. Bennurklaarmee zegt:

  Als dit geen racisme is het wel discriminatie! Schending van de mensenrechten waar de VN zich over moet buigen en een harde maatregel moet nemen!!

  Like

 4. delamontagne zegt:

  op die schreeuw kun je lang gaan zitten wachten…………….

  Like

 5. Ijzer67 zegt:

  Ja dat was het ook .een zeer open land iedereen had de zelfde rechten .net als in Libië. En toen kwam de Arabische herfst hub he lente . Ooit was Libanon de parel aan de Middellandse zee . Ook daar kwam de lente .sloeg de zomer over en het is nu al jaren winter . De Arabische lente ingezet door odrama en vrouwtje gifton. Dat waren de geweldenaars . Dankzij.deze 2 geweldignaren zitten wij met de verwarde mensen . Ze waren wel.zo slim om immigranten aan grens op te sluiten en 73000 kinderen te scheiden van hun ouders . Niet dat je daar wat over hoor want ja jinek wordt al nat als ze de naam Hillary hoort .de VN och die vinden het dood normaal dat je gewassen in de fik steekt . Raar want als de hoorn van Afrika dood hongert zijn zei er als de kippen bij om hun hand op te houden . Maar goed het is Israël .dat mag dan .een voordeel heeft Israël die weten alles van honger . De Arabische lente . Geweldige lente er komt geen einde aan . Zomer zal het nooit worden . Wat rest is een lange reis door de nacht . Anne de Vries schreef er over . Helaas reizen wij mee

  Geliked door 1 persoon

 6. ReaGluurder zegt:

  Israel heeft de arabieren alweer een lekker poepje laten ruiken; de Syrische jet die onlangs werd neergehaald, werd door een vrouwelijke militair neergehaald!! Tov Me’ot!!

  Geliked door 1 persoon

 7. Hein zegt:

  Welke dwaas haalt het in zijn hoofd om in zo’n een toernooi te organiseren? Meteen intrekken en in een fatsoenlijk land organiseren, bv Israel.

  Like

 8. C.Onsequent zegt:

  Had je iets anders verwacht van die islampsychopaten?

  Like

 9. ReaGluurder zegt:

  Kijk hier wordt een mens vrolijk van!!!!!!!!! Ongeveer 235 Joden uit de VS komen THUIS en krijgen een superWelkom! Ga er even voor zitten, het kan je dag (nog meer) goed doen! Israel ten voeten uit! Am Israel Chai!

  Like

 10. Freddy zegt:

  Dus stp WK’s.

  Like

 11. kampersrene zegt:

  Dat is nogal logisch dat het meisje niet mag deelnemen……stel je voor dat ze wint…wat hoogstwaarschijnlijk is …..Israel verslaat een islamland …..de zoveelste vernedering….want ze willen altijd maar winnen en winnen op alle vlakken …maar ze krijgen veel kletsen op hun blote poep

  Like

 12. Peter zegt:

  De nachtmerrie van elke Arabier ,de les worden gelezen door een 7 jarig joods meisje .

  Geliked door 2 people

 13. koosv8 zegt:

  Het laat wel Duidelijk zien dat de VN staat,
  VOOR NIETS. Wat een geld verslindende organisatie, waar tegenwoordig alleen de moslims nog op zeer ludieke wijze hun slachtoffer rol een beetje zitten uit te spelen. Wat ben ik het toch vaak met TRUMP eens.

  Like

  • Thomasson zegt:

   @koosv8 De VN is lange tijd een zeer onbetrouwbare en tot de bot corrupte organisatie. Het verdedigd nu bijna uitsluitend de rechten – zonder plichten – van de zwarte en bruine landen. Rusland en China maken van deze berg afval een dankbaar gebruik. Voor westerse landen heeft de VN GEEN ENKEL NUT. HET vergt gigantische sommen geld om de boel te onderhouden …Dat gebeurt vooral op de kosten van de blanke westerse landen. Is dat geen tijd om deze nep organisatie vaarwel te zeggen? Het is mooi geweest, maar genoeg is genoeg.

   Like

 14. Cathja zegt:

  Ik ben 5 keer in Tunesië geweest, en voor elke reis werd me gevraagd of ik een stempel in mijn paspoort had van Israël. Zo ja, dan kon ik problemen verwachten bij de douane.

  Mensen die naar Israël reizen konden (in die tijd, maar misschien nog steeds) een apart ‘inlegvel’ in hun paspoort krijgen met de stempels van de staat Israël erop. Zouden ze daarna naar een ‘Israël-vijandig land’ toe gaan, dan konden ze dat inlegvel gemakkelijk verwijderen.

  Tunesië is altijd min of meer vijandig tegenover Israël geweest, en dat wordt ook nu weer duidelijk met de weigering om dit meisje deel te laten nemen aan het Wereldkampioenschap schaken.

  Want stél je voor dat dit schattige meisje de Wereldtitel in de wacht zou slepen….!! Dan moeten ze voor haar een echte ceremonie houden en het Israëlische volkslied spelen.
  Daar moeten ze in Tunesië niet aan denken…

  Like

 15. boorzalf zegt:

  Kan iemand dit bericht (dit verhaal dus) door sturen naar dit adres?
  https://nl-nl.facebook.com/KoninklijkeNederlandseSchaakbond/
  Heb zelf geen facebook.

  Like

 16. Thomasson zegt:

  Waarom wordt een wereldkampioenschaap schaken gehouden in een debiel land als Tunesië? Of in elke andere islamitisch land? Zijn deze mensen überhaupt capabel zulke kampioenschappen te houden? Kunnen ze de veiligheid van de deelnemers garanderen? Moslims zijn goed in de volgende dingen: a) hen getinte kloten en baarmoeders te gebruiken om zich wild te vermeren b) machetes/messen te trekken om andere mensen te vermoorden. c) kannibalisme als islamitische ritueel https://pineut.wordpress.com/2013/11/09/zeer-zeldzame-en-dodelijke-kannibalisme-ziekte-kuru-in-syrie/en
  d) met dode vrouwen slapen https://ejbron.wordpress.com/2012/04/27/seks-met-doden-onze-politiek-correct-media-kijken-braaf-de-andere-kant-uit/
  e) Als ze te moe zijn van het leven dan blazen ze zichzelf op om zo snel mogelijk bij de dode sletten in het paradijs te zijn.

  Like

 17. fleckie zegt:

  Hebben de ‘aanvallen’ van de Saoedi’s op de Tunersiers, ( het was toch Tunesië?!). opgehouden, dan? En waarom deden ddie. SALAFISTEN Tunesië aanvallen? …….Bovendien is Tunesië. EEN. van de landen, die de JODEN , gedwongen hebben ,…MET ACHTERLATEN VAN de Joodse ‘EIGENDOMMEN’!! te vluchten , maar…….de. …rest. V.d.WERELD liet het hardstikke koud:: er werd zelfs geprobeerd…het te ‘verdoezelen’.op 29.6.2018′ ejbron, ,onder ‘ik ben het zo zat’ attendering op het boek ‘from time immemorial’ , maar …het boek van Werner Keller’En zij werden verstrooid onder alle VOLKEN ‘ uitg. La Riviere &. Voorhoeve’, – Zwolle, ( kok – Kampen ( Ned.taal) is ook zeer de moeite waard , …….bijv. : ejbron 20.3.2015, onder ‘wil Washington Israel …. bestraffen?.*~*~*~*~*~*~*~ ……( ingezonden OPEN brief in het AD 19.1. 1988: ‘ INVASIE” ‘ N.a.v. uw artikel ‘ INVASIE Palestijnen dreigt’, het volgende. Door het Brits mandaatbestuur In ’t geheel niet.
  gehinderd. , integendeel zelfs, infiltreerden tussen 1945 -1947. duizenden. gewapende
  Arabieren. het. toen. hetende. PALESTINA, terwijl de Britten in diezelfde periode de overlevenden uit. Hitlers concentratiekampen op CYPRUS achter prikkeldraad opsloten, en de HAGANA, een gewapende Joodse organisatie voor zelf verdediging ) die de bescherming verzorgde van nederzettingen en steden tegen Arabische invallen, als. illegaal beschouwden, de leden bij ” op heterdaad. betrapt”, gevangen namen , en. De. wapens. verbeurd. verklaarden… De “Arthur James. Balfour. DECLARATION”. aan Lord Rothschild, was toch november 1917 gedateerd?. ..(‘ingezonden ‘open brieven’ , mochten maar gaan t.m 100 woorden, dat werd dus. wikken en wegen HOE een ‘ mening’ te ‘verwoorden’!!) +~*~*~*~*~*~*~

  Like

  • fleckie zegt:

   ‘DE BELGISCHE PARADOX,’ ……..NW.ISR.WEEKBLAD :13.1.2006!!……Dapjhne MEIER…….
   ‘?Udo Abicht schreef een gezaghebbende en leesbare geschiedenis van de Joden in Mederland en België:’Je zou verwachten dat de Nederlanders beschaamd zwijgen’. …….’Ludo Abicht kent het. Belgische jodendom goed. De emeritus- hoogleraar Duits en Joodse studies aan o.a. aan de Universiteit van Berkeley, Californie, is met 3 boeken over de Joden van Antwerpen, de Joden van België en de Joden van Nederland en België een autoriteit. Zoveel historici zijn er niet die zich over de geschiedenis v.d.Joden in de Zuidelijke Nederlanden hebben gebogen. In de loop der jaren zijn er enkele Franstalige deelstudies verschenen over aspecten v.h. Belgisch-Joods- verleden. , maar een groot overzicht bestaat niet. België kan evenmin bogen op een standaard werk als Jacques ‘PRESSERS. ONDERGANG’. Abicht is nu 69. Hij hoorde voor het eersts over Joden en Jodendom toen ‘,Ijn struise,hoogblonde Vlaamse tante Josee in 1942 in bezet Frankrijk trouwde met een Sefardisch Joodse man. Als klein jongetje van zes hoorde ik mijn ouders hierover fluisteren.Mijn tante en haar man kwamen in Parijs terecht. In de loop der jaren ben ik zeer vaak bij mijn Parijse familie op bezoek geweest. Mijn neef is nu voorzitter v.d. Joodse Gemeente Duinkerken.” Later volgde de intellectuele belangstelling.”ik heb filosofie en literatuur gestudeerd en me gespecialiseerd in de. FRANKFURTER. SCHULE. In Amerika ben ik betrokken geraakt bij de Civil Rights Movement, de Burgerrechtenbeweging. Daar heb ik vele Joodse vrienden gemaakt”…………..GEEN. WOORD. OVER. DE. JODEN …….” Ik kwam na 20 jaar in Amerika te hebben gewerkt terug naar Antwerpen. Ik keek mijn ogen uit. In Amerika verkeerden we in het vrijzinnige universitaire milieu. Ik had in Berkeley nog nooit een chassied gezien. In Antwerpen wilde ik een boek kopen over de Joodse gemeenschap ,om iets te weten te komen over de achtergronden. Het bleek niet te bestaan. ‘Dat kan toch niet waar zijn!’ dacht ik. Ik heb toen, om de leemte. in. mijn kennis. te. dichten, iets geschreven over de Joden van Antwerpen. Een Nederlandse uitgever gaf me vervolgens opdracht een boek over de Joden van België te maken, aangezien dat niet bestond”. Zijn derde en tot dusver meest omvangrijke historische studie , GESCHIEDENIS. VAN. DE. JODEN. VAN. DE. LAGE. LANDEN!,
   is deze week verschenen. ” De Lage Landen, omdat ik de vergelijking interessant vond. Er hebben zich in Noord en Zuid totaal verschillende migratiepayronen voorgedaan, en ook de SJOA heeft zich in België anders voltrokken”…….Joden hebben de Lage Landen in 4 emigratiegolven bereikt. Abicht beschrijft hoe tot het laatste kwart v.d. 16e eeuw Nederland en België een geheel vormden . De eerste Joden vestigden zich in de 12e eeuw aan de handelsroutes van het Rijnland naar de Maas en de Schelde, met een enkele uitschieter naar de Hanzesteden. aan. de
   ZUIDERZEE? Deze Joodse emigranten trokken weer weg. Aan het begin v.d. 16e eeuw arriveerden de eerste PORTUGESE JODEN, in. eerste. instantie als zogenoemde NIEUWE CHRISTENEN. Zij speelden een rol in het Antwerpse verzet tegen de Spanjaarden, maar vluchtten na de val van Antwerpen naar. de Republiek. Slechts een handjevol Joodse families bleef over, van wie een deel later alsnog richting Nederland vertrok. ” Over de Joden die in de 17e en. 18e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden achterbleven is zeer weinig bekend. Zij zijn spoorloos verdwenen. Pas aan het eind v.d. 18e eeuw komen er wederom Joden hierheen. Asjkenazische Joden uit. Oost-Europa, en met name ook Joden uit de Elzas.”. …….Intussen gaat het Joodse leven. in. de. Noordelijke Nederlanden. door. Abicht geeft voorbeelden v.d.grote bloei van de gemeenschap in de 17e eeuw, de controversen tussen Portugees. en. Hoog Duits en de geleidelijke economische. teruggang. In de FRANSE TIJD. ontvingen de Joodse gemeenschappen aan beide zijden v.d. grens hun burgerrechten. In de 19e eeuw leidde dat in Belgie tot een Franstalige Joodse elite die zich in de $haute finances bewoog, in Nederland emancipeerde de Joodse burgerij . Gedurende de 19e eeuw trok de Belgische industrialisatie nieuwe Joodse migranten aan. De strijd die de Joodse arbeidersklasse in Nederland voerde door middel van bijv. de ANDB. was geheel anders dan de geschiedenis v.d.Joodse arbeidersbeweging in het zuiden. Zij bestond uit vluchtelingen uit OOST- EUROPA : JIDDISJ- sprekende socialisten en. communisten. met internationale contacten. Al met al waren de Joden in Belgie veel minder ingeburgerd dan de Joden in Nederland..>>>>>>>>>>>>>>VERBIJSTEREND…………..
   De oorlogsjaren geven een paradox te zien. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is een groter deel v.d.Joodse bevolking van België gered. Allicht:” Als ik de vergelijking maak tussen Nederland en hier, is het meest verbijsterend dat in het land in Europa waar de Joodse bevolking het meest geïntrigeerd was ,zich een genocide op zo’n schaal heeft kunnen voltrekken. VERBIJSTEREND! Begrijp mij niet verkeerd: 50% v.d Belgische Joden is eveneens vermoord. Maar de Belgische reactie op de Duitse bezetting was een totaal andere. Ik moet erbij zeggen dat de bezetting hier een ander karakter had dan bij jullie. In Nederland werd het Duitse gezag uitgeoefend door. KEIHARDE OOSTENRIJKSE. SS- ers , die hun sporen in de Jodenvervolging al hadden verdiend. In België hadden wij een militaire bezetting. Zijn stond onder bevel van de partij, maar de militairen waren minder fel . Een ander punt is dat Belgen een. andere houding. innemen. jegens de overheid. We registreren niet zo manakiaal. Een Belgische ambtenaar die gevraagd wordt een lijst te maken, zal dat niet zomaar doen omdat hij dat als zijn plicht ziet. Hij zal dat traineren. ……….In België zijn tienduizenden Joden gered omdat de linkse beweging en de katholieke kerk een monsterverbond aangingen om de strijd aan te binden tegen het nazi- regime. Vele kinderen hebben zo kunnen ontkomen. Er waren hulplijnen naar Frankrijk . Een transport uit Mechelen naar de dodenkampen is gesaboteerd”. ……….” In 1946 arriveerden de. chassidiem. In Antwerpen, dat herinner ik me nog. Ze heetten dp’s , displaced PERSONS. Zij kwamen hier op uitnodiging v.h.stadsbestuur. De toenmalige burgemeester van Antwerpen wilde dat de diamantindustrie werd herbouwd. Het is een tendens gebleven in Anrptwerpen om gastvrij te zijn tegenover Joden en. hen. te. beschermen. Daarom wonen er zoveel orthodoxe Joden in Antwerpen. Zij voelen zich welkom”. Ludo Abicht woont in Antwerpen aan de rand v.d.Joodse wijk. Eerder woonde hij aan de Belgielei. ” Toen in 1944 de Rebbe stierf, de leider v.d. chassidische Chabad – beweging, kwamen uit alle huizen de bewoners alvast naar buiten. Alle buren stonden beneden op de stoep zijn komst. af te wachten. In de stellige overtuiging dat rabbijn. Schneersohn de Masjiach was, de Messias, die hen naar Israel zou leiden. Later heb ik hier nog vaak aan teruggedacht. De chassidiem in Antwerpen zullen niet uit deze stad vertrekken tot de Masjiach hen komt halen”. … Er is sprake van een tweede paradox.” De Joden zijn welkom in België. Daarom is het eigenaardig dat de Belgische bevolking niets. van. de. geschiedenis v.d. Joodse. gemeenschap weet. Je zou verwachten dat de Nederlanders. beschaamd zwijgen, maar in Nederland bemerk ik. een stroperige judeofilie. Terwijl. de. Belgen. zich. niet. bemoeien met de gemeenschap en zich er niet voor interesseren. Het is pas sinds 2000 mogelijk in Antwerpen asn de universiteit Joodse. studies. te. volgen. Dat is toch vreemd?. …….Hier staat tegenover dat de Antwerpse Joden zich ook niet bijzonder voor België interesseren. De gemeenschap schermt zich af. De Vlaamse Joden zijn niet actief in het intellectuele debat, en ook cultureel gebeurt er weinig. Er zijn vrijwel geen schrijvers of kunstenaars”. …….De Franstalige Joden kennen een bloeiend cultureel leven. Zij zijn volledig geïntregeerd in de Belgische samenleving. Ze zijn in meerderheid ook niet orthodox. De Joden die nu in Brussel wonen zijn uit noodzaak Franstalig geworden. Een Jood die wilde studeren, kon vroeger slechts aan de Franstalige Universiteit van Brussel terecht”. Ludo Abicht werkt in zijn meest recente boek toe naar een conclusie over de integratie van minderheden.” Ik ben een groot voorstander van interculturaliteit. Ik geloof niet in de smeltkroes. Ik ben overtuigd van de noodzaak van vele gemeenschappen die met elkaar en door elkaar heen leven,wat ik als het tegenovergestelde. beschouw van. gettovorming. Een samenleving die niet langer pluriform is,verarmt. Wat dit betreft geloof ik sterk in de Talmoedische benadering. In de Talmoed wordt over een kwestie eerst. het. Minderheidsstandpunt weergegeven, en. daarna. het. meerderheidsstandpunt. Luister Nasr het minderheidsstandpunt, want ook dat heeft waarde- dat lijkt me een wezenlijke Talmoedische wijsheid”. …………..Ludo Abicht’ GESCHIEDENIS VAN DE JODEN VAN DE LAGE LANDEN. …MEULENHOF MANTEAU 9, 19,95. *~*~*~*~*~*~*~ fleckie, tja, wat kan men hierover denken, en zeggen: jammer dat de situatie voor Joden in de LAGE LANDEN gevaarlijk begint te worden…door de import van JODENHATENDEN, , op de KORAN gebaseerd. *~*~*~*~*~*~*~

   Like

 18. fleckie zegt:

  ‘DE BELGISCHE PARADOX,’ ……..NW.ISR.WEEKBLAD :13.1.2006!!……Dapjhne MEIER…….
  ‘?Udo Abicht schreef een gezaghebbende en leesbare geschiedenis van de Joden in Mederland en België:’Je zou verwachten dat de Nederlanders beschaamd zwijgen’. …….’Ludo Abicht kent het. Belgische jodendom goed. De emeritus- hoogleraar Duits en Joodse studies aan o.a. aan de Universiteit van Berkeley, Californie, is met 3 boeken over de Joden van Antwerpen, de Joden van België en de Joden van Nederland en België een autoriteit. Zoveel historici zijn er niet die zich over de geschiedenis v.d.Joden in de Zuidelijke Nederlanden hebben gebogen. In de loop der jaren zijn er enkele Franstalige deelstudies verschenen over aspecten v.h. Belgisch-Joods- verleden. , maar een groot overzicht bestaat niet. België kan evenmin bogen op een standaard werk als Jacques ‘PRESSERS. ONDERGANG’. Abicht is nu 69. Hij hoorde voor het eersts over Joden en Jodendom toen ‘,Ijn struise,hoogblonde Vlaamse tante Josee in 1942 in bezet Frankrijk trouwde met een Sefardisch Joodse man. Als klein jongetje van zes hoorde ik mijn ouders hierover fluisteren.Mijn tante en haar man kwamen in Parijs terecht. In de loop der jaren ben ik zeer vaak bij mijn Parijse familie op bezoek geweest. Mijn neef is nu voorzitter v.d. Joodse Gemeente Duinkerken.” Later volgde de intellectuele belangstelling.”ik heb filosofie en literatuur gestudeerd en me gespecialiseerd in de. FRANKFURTER. SCHULE. In Amerika ben ik betrokken geraakt bij de Civil Rights Movement, de Burgerrechtenbeweging. Daar heb ik vele Joodse vrienden gemaakt”…………..GEEN. WOORD. OVER. DE. JODEN …….” Ik kwam na 20 jaar in Amerika te hebben gewerkt terug naar Antwerpen. Ik keek mijn ogen uit. In Amerika verkeerden we in het vrijzinnige universitaire milieu. Ik had in Berkeley nog nooit een chassied gezien. In Antwerpen wilde ik een boek kopen over de Joodse gemeenschap ,om iets te weten te komen over de achtergronden. Het bleek niet te bestaan. ‘Dat kan toch niet waar zijn!’ dacht ik. Ik heb toen, om de leemte. in. mijn kennis. te. dichten, iets geschreven over de Joden van Antwerpen. Een Nederlandse uitgever gaf me vervolgens opdracht een boek over de Joden van België te maken, aangezien dat niet bestond”. Zijn derde en tot dusver meest omvangrijke historische studie , GESCHIEDENIS. VAN. DE. JODEN. VAN. DE. LAGE. LANDEN!,
  is deze week verschenen. ” De Lage Landen, omdat ik de vergelijking interessant vond. Er hebben zich in Noord en Zuid totaal verschillende migratiepayronen voorgedaan, en ook de SJOA heeft zich in België anders voltrokken”…….Joden hebben de Lage Landen in 4 emigratiegolven bereikt. Abicht beschrijft hoe tot het laatste kwart v.d. 16e eeuw Nederland en België een geheel vormden . De eerste Joden vestigden zich in de 12e eeuw aan de handelsroutes van het Rijnland naar de Maas en de Schelde, met een enkele uitschieter naar de Hanzesteden. aan. de
  ZUIDERZEE? Deze Joodse emigranten trokken weer weg. Aan het begin v.d. 16e eeuw arriveerden de eerste PORTUGESE JODEN, in. eerste. instantie als zogenoemde NIEUWE CHRISTENEN. Zij speelden een rol in het Antwerpse verzet tegen de Spanjaarden, maar vluchtten na de val van Antwerpen naar. de Republiek. Slechts een handjevol Joodse families bleef over, van wie een deel later alsnog richting Nederland vertrok. ” Over de Joden die in de 17e en. 18e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden achterbleven is zeer weinig bekend. Zij zijn spoorloos verdwenen. Pas aan het eind v.d. 18e eeuw komen er wederom Joden hierheen. Asjkenazische Joden uit. Oost-Europa, en met name ook Joden uit de Elzas.”. …….Intussen gaat het Joodse leven. in. de. Noordelijke Nederlanden. door. Abicht geeft voorbeelden v.d.grote bloei van de gemeenschap in de 17e eeuw, de controversen tussen Portugees. en. Hoog Duits en de geleidelijke economische. teruggang. In de FRANSE TIJD. ontvingen de Joodse gemeenschappen aan beide zijden v.d. grens hun burgerrechten. In de 19e eeuw leidde dat in Belgie tot een Franstalige Joodse elite die zich in de $haute finances bewoog, in Nederland emancipeerde de Joodse burgerij . Gedurende de 19e eeuw trok de Belgische industrialisatie nieuwe Joodse migranten aan. De strijd die de Joodse arbeidersklasse in Nederland voerde door middel van bijv. de ANDB. was geheel anders dan de geschiedenis v.d.Joodse arbeidersbeweging in het zuiden. Zij bestond uit vluchtelingen uit OOST- EUROPA : JIDDISJ- sprekende socialisten en. communisten. met internationale contacten. Al met al waren de Joden in Belgie veel minder ingeburgerd dan de Joden in Nederland..>>>>>>>>>>>>>>

  Like

 19. Pingback: Schrijnend . . . | E.J. Bron

 20. Pingback: Liel mag nu toch naar het wereldkampioenschap schaken | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s