Erbij horen belangrijker dan zeggen wat waar is

Screenshot_291

Alex Jones van “Infowars”. 

(Door: Wim van Schaik)

Censuur is van alle tijden. Wie zich de populaire Angelique films met de mooie Michèle Mercier in de hoofdrol herinnert, weet dat daarin de ‘vuilschrijver’ Claude Petit voorkomt. De man moest voor zijn leven vrezen, omdat hij de handel en wandel van de adel aan het geldverslindende hof van Lodewijk XIV aan de kaak stelde.

Altijd al hebben machthebbers geprobeerd om tegenstemmen de mond te snoeren, bang als zij waren voor breed verzet tegen hun vaak autoritaire en wrede optreden. Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst zijn producten van de drukpers dan ook onderwerp van censuur, zoals ook sinds de 20e eeuw film, radio, televisie en internet dat zijn. Opinies die de machthebbers onwelgevallig zijn of feiten die zij liever geheim willen houden, dienen bij het brede publiek weg gehouden te worden.

Hoe staat het er nu voor? Niet best. De beginselen van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid mogen dan wel  wettelijk vastgelegd zijn, in de praktijk worden deze op allerlei manieren ingeperkt. Neem de vrijheid van demonstratie. Die wordt, als het rechtse opinies betreft, door de overheid regelmatig geschonden. Dat gebeurt dan onder het mom van ‘niet kunnen garanderen van veiligheid’. Of door het oogluikend toelaten dat ‘hulptroepen’ een demonstratie belemmeren of verstoren met linkse intimidatie of links geweld. Inspraak wordt beperkt door zogenaamd tijdgebrek, ruimtegebrek of het taboe verklaren van onderwerpen. En zagen we niet pas geleden het raadgevend referendum sneuvelen? Om over een overheid die de politicus Wilders zijn vrijheid van meningsuiting af wil nemen maar te zwijgen…

Naast brute inbraken op de vrijheid van meningsuiting is er nog de sluipmoord die zelfcensuur heet. Daar zuchten niet alleen auteurs, drukkers, uitgevers, journalisten, tekenaars, fotografen, cineasten, cabaretiers, zangers, bloggers enz. onder, maar ook bedrijven en gewone burgers. Om censuur van bovenaf te voorkomen, legt men zichzelf beperkingen op. Ook vanwege druk uit eigen kring: zelfcensuur door sociale censuur onder dreiging van uitsluiting. Niet politiek correcte gedachten en meningen worden voorzichtigheidshalve niet geuit, want ‘erbij horen’ is belangrijker dan zeggen of  schrijven wat waar is…

Die zelfcensuur heeft een eigen jargon. Islamitische aanslagplegers zijn ‘verwarde mannen’. Aanslagen heten ‘incidenten’. Allochtone buurtterroristen zijn ‘jongeren’. Illegale indringers zijn ‘vluchtelingen’. Notoire antisemieten zijn ‘activisten’. Islamcritici zijn ‘islamofobe racisten’. Vraagtekens plaatsen bij het rampzalige klimaatakkoord maakt je een ‘klimaat-ontkenner’. Kritiek op de EU is iets van ‘populisten’. Dagelijks staan de media bol van dit soort linkse creativiteit. De burger die nog enigszins bij zinnen is, wordt genoodzaakt om wat hij leest of hoort eerst te ontdoen van de politiek correcte code. Wandaden van blanken mogen natuurlijk wel breed uitgemeten worden.

De vrijheid van meningsuiting is informeel al lang gereduceerd tot de ‘vrijheid’ om alleen nog maar voor de EU, open grenzen, klimaatgekte, immigratie en islam te zijn en tegen Trump, Poetin, Orbán en wie ook maar enigszins rechts lijkt. Maar ondanks het gemanipuleer en de zelfcensuur van de media klinken de tegenstemmen steeds luider. De schrik slaat de machthebbers om het hart als zij de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en dichterbij zien. Het tij moet gekeerd! Desnoods door harde klassieke censuur die zo kenmerkend is voor totalitaire dictaturen.

En nu is het zover. In de Verenigde Staten is Infowars, de grootste Amerikaanse pro-Trump site, door YouTube en Facebook geblokkeerd. CNN, de officiële nepnieuws- en propagandazender van de Democraten, kan tevreden zijn nu onafhankelijke en alternatieve nieuwsmedia daadwerkelijk onder censuur kunnen komen.

Niet denkbeeldig is dat er politieke druk op bedrijven als Facebook en Twitter is uitgeoefend om tegenstemmen te weren van hun platforms. Angela Merkel wilde immers ook al eens afspraken maken met Zuckerberg, eigenaar van Facebook. Bovendien zorgt de sociale druk van artiesten, celebraties en opiniemakers en van adverteerders die bang zijn voor hun imago voor een soort zelfsturing. Maar bij die zelfsturing zijn wel de (linkse) meningen binnen die bedrijven leidend. Absurd toch, dat progressieve technologische bedrijven meningen – welke ook –  van mensen naar eigen inzicht gaan censureren. Absurd en onaanvaardbaar.

En maar afgeven op landen als China en Rusland, terwijl we kunnen wachten op het moment dat ook in de EU sites geblokkeerd worden, omdat zij niet politiek correcte meningen en visies verspreiden. Natuurlijk mag dat dan geen censuur heten, maar bescherming tegen nepnieuws of voorkomen van hatespeech of zelfs bescherming van de privacy… Weg met ongewenste reacties of beelden uit de echte wereld en op naar de situatie dat (ongewenste) reacties nooit hebben bestaan, net als misdaden die niet geregistreerd zijn.

Het is niet toevallig dat censuur en zelfcensuur voluit horen bij de islam. Overal waar de islam in het spel is, heersen zelfcensuur en angst. Alleen zij die de islam als religie van vrede bestempelen, hebben spreekrecht.  Wie kritiek heeft op de islam en de impact daarvan op het Westen moet het zwijgen worden opgelegd door hem (mond)dood te maken.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Fake News", "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Barbarisme, belangenverstrengeling, betutteling, Censuur, Communisme, cultuurrelativisme, democratie, demoniseren, Dhimmitude, dictatuur, Elite, establishment, Europa, EUSSR, gezond realisme, Globalisering, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, islam-collaboratie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Links fascisme, Linkse Kerk, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, moralisme, New World Order, nieuw fascisme, political correctness, propaganda, Rotzakken, sociale media, Socialisten, tolerantie/intolerantie, Verenigde Staten, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

24 reacties op Erbij horen belangrijker dan zeggen wat waar is

 1. BertG. zegt:

  Dat is toch altijd al zo geweest, dat mensen er bij horen belangrijker vinden dan de waarheid.
  De meeste mensen die ik ooit gekend heb gaan zo met mekaar om.
  Mensen waar ik dan ook met een grote boog omheen loop.
  Oftewel ploegjes vorming, want anders lig je er uit en ben je je vriendjes kwijt.

  Geliked door 1 persoon

  • BertG. zegt:

   En nou weer even zeiken, je hebt toch een bepaalde reputatie hoog te houden.
   Ik verdenk de meeste hier in een dagelijkse omgang met andere van een dergelijk gedrag.
   Anders zouden ze het niet eens redden in de buiten wereld, zonder vriendjes.

   Like

   • BertG. zegt:

    Alles kan een gevolg hebben wanneer je er een andere of eigen mening op na houd dan de gewenste.
    En niet iedereen heeft daar zin in.

    Like

  • Asgard zegt:

   Bertje,..ik kan mij echt niet voorstellen dat jij vrienden heb, buiten het toetsenbord om.

   Like

   • BertG. zegt:

    Daar ben ik zeer selectief in.
    Al doende leert men.
    Er zijn weinig mensen die ECHT eerlijk zijn.

    Like

  • Wim zegt:

   Je hebt gelijk Bert. Dat begint al op het schoolplein. Teleurstellend om mee te maken. Zelfcensuur speelt in op het instinct tot zelfbehoud (behoud van baan, klanten, reputatie, ‘vrienden’, carrièrekansen enz.). Daarom werkt dat mechanisme ook. Maar het onthuld wel een lelijke kant van de mens. Idealisten en non-conformisten betalen altijd een hoge prijs. Maar meelopers mogen dan wel zichzelf als een narcist die in een spiegel kijkt bewonderen omdat ze aan de ‘goede kant’ staan, ze zullen nooit ervaren dat de waarheid vrij maakt…
   Ideaal zou zijn als men – mits er geen geweld of pressie in het geding is – naar elkaar luistert, vervolgens zegt wat men wel/niet aantrekkelijk vindt in andermans overtuiging om daarna – ook als men elkaar met argumenten niet kon overtuigen – weer gewoon met elkaar om te (blijven) gaan.
   Tegelijk is het wel ‘natuurlijk’ als gelijkgezinden elkaar opzoeken en bemoedigen. Maar het is absoluut huichelachtig als je alleen maar om bij de meerderheid te horen, het niet voor iemand die een andere overtuiging heeft durft op te nemen als hij vals en vilein wordt aangevallen en je stilletjes ook dezelfde mening hebt…

   Like

   • BertG. zegt:

    Ik ben wat korter van stof. Jij kan het wat beter beschrijven.
    Maar het komt wel op hetzelfde neer.

    Like

 2. scherpschutter1943 zegt:

  Het gaat hier worden zoals in WOII toen er in nederland vlugschriften /illigale krantjes werden verspreid door de illegaliteit. De formele pers en de radio waren volledig monddood gemaakt door de bezetter Duitsland en die braakten alleen de vereiste propaganda uit. Nu wordt de bevolking monddood gemaakt door de eigen regering en het resultaat is exact hetzelfde als in WOII. Als men niet meer wat schrijvben en zeggen wat men wil, dan is er GEEN VRIJHEID.

  Like

 3. arjo zegt:

  Selectieve verontwaardiging,media die alleen maar artikelen plaatsen die trendy zijn en blijkbaar zijn meningen belangrijker dan feiten.
  Leon heeft weer een goed stuk hierover.
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2402766/linkse-autoriteiten-filteren-het-internet

  Like

 4. paulzwueste zegt:

  Uitstekend artikel van Wim van Schaik.
  Niet alléén geeft hij voortreffelijk aan wat er gebeurd is, tevens analyseert hij perfect wat de drijvende krachten daarachter waren, maar hij weet ons ook op basis van die historie te vertellen wat er in de toekomst gaat gebeuren.
  En vooral dat laatste is dè wezenlijke en onmisbare factor welke uitmaakt of een artikel nieuwswaarde heeft, of bij het ontbreken daarvan totaal niet van enig belang is.
  Het is tegelijk dè voorwaarde voor elke schrijver interessant te kunnen zijn voor zijn lezers, of hopeloos te blijven stumperen in het drijfzand van de prietpraat.
  Bovendien moet er altijd licht aan de horizon zijn door te bevestigen dat wij als beschaving bestaande uit rationele verlichtte geesten, de mogelijkheid hebben de gebeurtenissen te kunnen veranderen en daaruit de overlevingskrachten voor onze blanke samenleving zullen putten.
  Zuchten, klagen, schelden of oeverloos in de verte lullen omdat je jezelf op ’n podium wil hijsen werkt averechts en tast de actualiteitswaarde van de site aan.

  Like

 5. Soms droom ik nog wel eens weg met die goed gevulde Angelique……vooral die handgeschilderde grote affiches van 3×3 meter boven de Bioscoop had aantrekkingskracht. Althans in de oude Rex op de Haarlemmerstraat in Leiden.

  Like

 6. tinekevanschagen zegt:

  Als ik dit (geweldig geschreven) artikel goed op me in laat werken,slaat de schrik me om het hart.
  Je kunt erop wachten,dat de blogs geblokkeerd gaan worden.
  En wat dan…????
  Zij zijn met meer!

  Geliked door 1 persoon

  • bigljohn zegt:

   Misschien weer blaadjes aan huis bezorgen zoals in de tweede wereldoorlog ? Luisteren naar een vrije zender zoals in 1940 – 1945 de BBC. Zoals de rock en pop zender Radio Noordzee Internationaal. Die lag buiten de territoriale wateren, maar wel met 100 KiloWatt PEP op de middengolf, 2 x 10 KW op korte golf (31 en 49 m band), en 1x 10 KW op 100 MHZ FM. Wereldwijd te horen dus in een tijd dat internet nog uitgevonden moest worden ! Er moest een speciale wet ingevoerd worden om de zee zenders het zwijgen opgelegd te krijgen. Minister van Doorn flikte dat. Die vond het ook nodig om onze vrijheid flink in te perken. We moesten maar naar Hilversum gaan luisteren op de radio. Nu heten ze de NPO zenders. Toen begon eigenlijk de beknotting van onze vrijheid….

   Geliked door 1 persoon

 7. Stef zegt:

  Lees vooral het stuk van Ellian in Elsevier vandaag. Over het socialisme niet te onderschatten.

  Like

 8. Jan zegt:

  Fakeboek Suikerberg meent dat hij de staat is:
  Facebook Wants Your Bank Info, Corporations Push Financial Blacklist Gun Control
  https://www.breitbart.com/big-government/2018/08/07/facebook-wants-your-bank-info-corporations-push-financial-blacklist-gun-control/

  Like

 9. Petra DeBoer zegt:

  Dat Infowars uit de lucht is gehaald betekent alleen maar dat ze een bedreiging zijn voor de linkse kerk en schijnbaar waarheden verkondigden die geweerd moeten worden.
  Ik persoonlijk vond Alex Jones een complot gekkie die echt regelmatig onzin zat uit te kramen maar er zaten ook waarheden tussen en die waarheden mogen niet van de linkse kerk.
  Sowieso heeft Infowars het recht op vrijheid van meningsuiting en is het schandalig dat het uit de lucht gehaald is.

  De linkse kerk werd vorige week ook helemaal hysterisch om het fenomeen Qanon. Was het allemaal onzin dan hadden ze zo niet gereageerd.

  Like

 10. Pingback: “Het “Vrije” Westen – Erbij horen belangrijker dan zeggen wat waar is | toodlessss

 11. flyer210b zegt:

  Lees Wim van Rooy´s boek “Waarover men niet spreekt” de schellen van van je ogen!

  Like

 12. Harry zegt:

  Goed stuk !

  Like

 13. Jan zegt:

  Alex Jones beschouw ik als een krijsende (letterlijk) gek die weinig tot 0,0 nieuws brengt. Dat hij verkondigt dat 9/11 een ‘inside job’ is en luidkeels verkondigde dat de moordpartij op Sandy Hook Elementary School nep was, Soros de baas is van de Joodse maffia waartoe ook Emanuel Rahm behoort burgemeester van Chicago, veel KKK volgelingen zijn Joodse acteurs, geeft aan dat Alex Jones meer dan geschift is. Zijn vrouw is dan ook niet voor niets van hem gescheiden, zei dat hij volslagen geschift is
  https://www.huffingtonpost.com/entry/alex-jones-kelly-jones-dangerous_us_5b6b0e01e4b0fd5c73dfcff8

  De gek op straat

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s