U mag kiezen: de dollar van Trump of de God van Erdoğan

Screenshot_335

(Door: Arthur van Amerongen)

Ik heb een nieuwe verslaving, vrienden: ik kijk iedere vijf minuten naar de koers van de Turkse lira. Het veroorzaakt niet dezelfde flash als crack, crystal meth of flakka maar geeft minimaal dezelfde voldoening als de kijkcijfers van het laatste showtje van Peter R. de Vries of de deelname van de Toppers aan het Eurovisiesongfestival in 2009. Geen beter vermaak dan leedvermaak. (De Duitsers zeggen het nog mooier: Schadenfreude)

Ik ben nou niet bepaald een kei in economie, maar ik heb er ongetwijfeld meer verstand van dan Berat Albayrak, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoğan. Deze nietsnut werd op 9 juli door bonpapa tot minister van Financiën gebombardeerd en onmiddellijk donderde de lira naar beneden.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump, Turkije. Bookmark de permalink .

18 reacties op U mag kiezen: de dollar van Trump of de God van Erdoğan

 1. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Ja, de koers van die lira kan mij ook niet laag genoeg gaan Heerlijk en Trump doet er nog een forse schep bovenop.

  Like

 2. Tistochwat zegt:

  De Goddelijke Snor

  😆

  Geliked door 2 people

 3. Hovawart zegt:

  Het Europese Project en de redding van het Erdomaanse Turkije, gestaafd op geleend geld, want het plan om het ‘zwakkere’ Turkije een EU-lidmaatschap te geven en een persoonlijke lening, betekend een nieuwe Europese staatsschuldencrisis of eurocrisis, zoals de financiële crisis die eind 2009 uitbrak binnen de eurozone, nadat Griekenland,(toen al lid van de Europese Unie en van het eurogebied,) zijn schulden niet meer zelfstandig dreigde te kunnen financieren, staat ons wederom een prachtige kans te wachten om als barmhartige Samaritanen de turkjes te helpen om hun huidige ‘geheime’ plekje in Het Eurogebied om te kunnen vormen tot een volwaardig EU-lidstaatschap.
  (wel even een paar jaren de buikriem aanhalen en honger lijden, onze middenstand zal eraan moeten geloven, maar dan kunnen er zwaar-gesubsidieerde turkjes wel een winkelpandje krijgen om hun belwinkeltjes te beginnen).

  Like

  • Petra DeBoer zegt:

   @Hovawart, die financiële crisis komt sowieso en moet ook zodat de Euro valt. Ik hoop alleen wel dat onze regering voorbereid is en we snel over kunnen schakelen naar de Florijn oftewel gulden.

   Like

   • Taljaard zegt:

    @Petra
    Ga er maar rustig vanuit dat Trump dit 2 weken geleden al met Juncker heeft besproken, toen die bij hem in Washington op bezoek was,.
    Omdat hij echt wel weet dat ze het in Brussel en Berlijn (in Moskou, Riyad en Jeruzalem evenmin) helemaal niet zo erg zullen vinden wanneer de VS erin zou slagen om Erdogan een toontje lager te laten zingen. En dat de EU daarom al maatregelen in de pipeline heeft om een mogelijk hieruit voortkomende bankencrisis te voorkomen; mogelijk zelfs nog met een Amerikaanse backup.

    Trump is een sluwe oude vos, die op de media en op twitter hard tekeer gaat, maar die verder zeker niet al zijn troefkaarten laat zien. En wanneer Turkie dan met hangende pootjes bij hem komt krijgt die het volgende te horen;

    1. Release pastor Brunson.
    2. Get your troops out Syria.
    En (hopelijk!);
    3, Admit your guilt for the Armenian genocide.
    4. Get out of East Cyprus.

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Taljaard, dat denk k niet dat Trump dit met Juncker heeft besproken. Het is Trump zijn doel om de deep state op te rollen en Juncker is nu juist van de deep state.

    Elke financieel expert weet dat de Euro gedoemd is te mislukken, en nu de lira razendsnel in waarde daalt komen er verschillende Europese banken in moeilijkheden die in Turkije geïnvesteerd hebben en dus komen ook de EU en de muntunie in de moeilijkheden. Voor Nederland is dat de ING bank maar het eventuele verlies voor wat ze in Turkije geïnvesteerd hebben kunnen ze waarschijnlijk wel opvangen zodat er in Nederland geen bank omvalt. De Rabobank heeft in Turkije ook nog wat geld uitstaan maar dat bedrag is te verwaarlozen. Het gaat om andere banken in de EU, en als die vallen dan is er wederom een financiële crisis maar de burgers pikken het niet om weer voor deze landen te moeten betalen zoals met Griekenland het geval was, en het redden van de ABN bank waardoor er fors bezuinigd moest worden en onze staatsschuld vreselijk hoog werd. Als deze banken dus vallen is het einde verhaal voor de euro en ook van de EU, en dat is Trump zijn doel want dan is de deep state in de EU ook opgerold. Trump zal de EU echt niet helpen.

    Een nieuwe euro crisis was er sowieso wel gekomen maar Trump helpt nu even een handje met als doel die vermaledijde EU om te laten vallen waar de deep state tot in al zijn haarvaten in zit.

    Achter Trump zit een team en vele zaken zijn al veel eerder voorbereid. Er gaan ook al geluiden op vanuit de Amerikaanse overheid om Turkije uit de NATO te verbannen.

    Like

   • Taljaard zegt:

    @Petra
    Is ook mogelijk, maar dat schijnt mij eerder in de lijn van Steve Bannon.
    En het is niet voor niets dat Trump hem er heeft uitgeschopt.
    De VS hebben namelijk geen belang bij het destabiliseren van de Europese economie, wel bij een resetten van de handelsbetrekkingen op een meer faire basis.

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Taljaard, dat ben ik op zich wel met u eens maar het belangrijkste is het oprollen van de deep state. Dat Bannon werd ontslagen kan ook tactiek zijn want hij is de afgelopen maanden in EU landen bezig om tegengas te geven tegen de deep state en heeft daarmee al succes geboekt bij o.a. Salvini in Italië.

    Het is afwachten hoe alles gaat lopen en ben heel benieuwd.

    Like

 4. flo zegt:

  TRUMP!!!!!!💪🏻
  Naar den kloten dat pislam land en die Erdorat!

  Geliked door 1 persoon

 5. Guus Velraeds zegt:

  Een column om in te lijsten.

  Like

 6. annah zegt:

  wat voor vooropleiding heeft die Rat en dan ook nog een voor ons bekende achternaam Albayrak ???

  Like

 7. Taljaard zegt:

  LOL
  The Donald in de bocht.
  Heeft meer verstand van zaken doen, internationale handel en economie dan de hele familie Erdo en hun kabinet bij elkaar. De vorige US presidenten gebruikten militaire middelen, Trump gebruikt economische wurgtactieken. Kunnen ze in Brussel en Berlijn goed zien wat er gebeurt wanneer je de tegenwoordige bewoner van het Witte Huis tegen je in het harnas jaagt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Republikein zegt:

  BloksnorII gaat hier weekendschoken organiseren, iets met godsdienst en cultuur, oh ja, en geschiedenis.

  Like

 9. Wolf zegt:

  Dank Arthur van Amerongen, zeer lezenswaardig en echt heerlijk genoten van die tuimelende rot turken munt.

  Like

 10. Jan zegt:

  Nog een tegenslag voor de sultan van Turkije, Istanboel straks niet meer poezenstad nr1 maar Beiroet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s