Erdoğan: De sultan is blut – maar hij wil het (nog) niet zien

Screenshot_1

(Door: Peter Helmes – Vertaling: E.J. Bron)

“Houd de dief! Een internationale samenzwering!”

De man heeft iedere oriëntatie en grip verloren – een zelfgekozen lot, dat hij met veel dictatoren in het heden en in het verleden deelt. Men zit in gouden paleizen en leeft op te grote voet, hun schulden nemen in een adembenemend tempo toe – net als hun grootheidswaanzin. De sultan aan de Bosporus droomt nog. En reageert als een beledigde diva als hij op de vele problemen van zijn land gewezen wordt; bijv. trammelant met Moskou en Washington en de val van zijn munt de lira.

Grootbek Erdoğan

De Turkse president vindt zijn landgenoten blijkbaar zo dom dat hij hen – een typisch stijlkenmerk van zulke waanzinnigen – er al wekenlang van probeert te overtuigen dat er sprake zou zijn van een “internationale samenzwering” tegen hem en zijn land en hij gaat tekeer tegen een “laffe aanval” van buitenaf. Erdoğan houdt een Amerikaanse predikant in Turkije vast, omdat deze zogenaamd de Gülen-beweging ondersteunt. Erdoğan: “Een achterbaks complot uit het buitenland!” De president verder: “Jullie proberen 81 miljoen turken voor een predikant op te offeren, die contacten onderhoudt met terroristen (…). Maar wij hebben jullie complot doorzien en dagen jullie uit. Wij zullen deze economische oorlog winnen!”

En zijn domheid wordt belachelijk wanneer hij tegelijkertijd zijn burgers ertoe oproept om hun deviezen enz. te verkopen en in te wisselen voor Turkse lira. Dat betekent echter iets waardevols ruilen tegen iets waardeloos – in duidelijke taal: een vermogen vernietigingsprogramma.

Steeds dieper in de crisis

Als hij zich daar maar niet vergist! Want hij ziet over het hoofd dat de macht van een politicus zeer beperkt is als het om het geld van de burgers gaat. De Turkse economie glijdt steeds dieper in de crisis. Het getuigt van de bekrompenheid van Erdoğan om te bazelen van een “economische oorlog” die hij zou winnen. Hier speelt zich geen oorlog af, maar het gaat om een klassieke economische crisis en valutacrisis.

Erdogan sluit zijn ogen voor de problemen van de Turkse economie en speelt “blindemannetje”. “Het is geen economie die bankroet gaat, die ten onder gaat of die door een crisis gaat”, bazuinde hij in een toespraak voor zijn aanhangers. De straf volgt op de voet: nog geen dag later stortte de lira nog verder in. Voor het eerst moest er meer dan zeven lira voor een Amerikaanse dollar en meer dan acht lira voor een euro betaald worden.

Daaronder lijdt de “kleine man” net zo goed als de ondernemingen: velen hebben hun leven of hun firma op de pof gefinancierd, met kredieten uit het buitenland in dollars of euro´s. Deze kredieten worden nu onbetaalbaar duur. Het tekort op de prestatiebalans – Turkije importeert meer dan het zich kan veroorloven – maakt het land kwetsbaar.

Schuldig zijn volgens Erdoğan alleen maar “de anderen”: buitenlandse machten – en uiteraard de boze Trump. Behalve de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die in Turkije gevangen zit wegens beschuldigingen van terreur, zitten er nog 19 andere Amerikaanse burgers in de Turkse gevangenis. In de ruzie om Brunson pokerde Erdoğan hoog en verlangde van de VS als tegenprestatie de uitlevering van zijn gehate rivaal, de prediker Fethullah Gülen. Maar hij gokt mis. Trump reageert zoals hij zo vaak reageert: hard, met sancties.

Luid, maar radeloos

Tot de waarheid behoort ook: veel van de huidige Turkse problemen zijn zelfgemaakt, wat aan de hand van enkele voorbeelden verduidelijkt kan worden:

 • Erdoğan heeft juist in de jaren van het goedkope geld te weinig (tot geen) structurele hervormingen (vooral op industrieel terrein) geprobeerd, en nu keren uitgerekend de zo belangrijke investeerders hem ijskoud de rug toe, waarbij de sultan bovendien met enorm stijgende rentes gewurgd wordt.
 • De instorting van de Turkse munt maakt bovendien de financiële markten nerveus. Sinds het begin van het jaar heeft de lira bijna 50% in waarde ten opzichte van de euro & Co verloren. Amerikaanse strafheffingen verscherpen de situatie.
 • De verdere instorting van de munt zal de druk op Turkije – en zodoende op Erdoğan – verhogen. Er ontstaat onzekerheid bij de economische partners: belangrijk voor de aantrekkelijkheid van Turkije als standplaats voor investeringen en als exportmarkt zijn namelijk rechtszekerheid, de onafhankelijkheid van de Turkse Centrale Bank evenals een stabiele betalingsbalans. Achter al deze drie criteria zetten investeerders op dit moment grote vraagtekens. (meer dan 6.500 ondernemingen uit Duitsland zijn in Turkije vertegenwoordigd. Ze geven werk aan meer dan 120.000 mensen).
 • Dat Erdoğan zich verwijderd heeft van de EU en haar regels, maakt het zoeken naar investeerders extra moeilijk. En Erdoğan´s openlijke beïnvloeding van de beslissingen van de Centrale Bank, het zwakke presteren van zijn schoonzoon en minister van financiën Albayrak en de ruzie met de Amerikaanse president Donald Trump schrikken de beleggers nog verder af.
 • De successen van toen, die hem de trouw van veel mensen verzekerden, raken steeds meer in vergetelheid. Bij een inflatie van op dit moment 15% adviseren financiële deskundigen om de rentes te verhogen. Tot nu toe wijst Erdoğan dit af, omdat hogere rentes vermoedelijk ook de groei zouden temperen. In het nieuwe presidiale systeem duldt hij bovendien geen tegenspraak, wat twijfel oproept aan de onafhankelijkheid van de Turkse Centrale Bank.
 • Erdoğan´s machtsvolkomenheid wordt door buitenlandse investeerders beoordeeld als een poging van de Turkse president om zich meer te mengen in de economie van het land. Daardoor komt er minder kapitaal het land binnen. Er ontstaat een vicieuze cirkel. Resultaat: nu daalt het inkomen per hoofd van de bevolking in Turkije, en de man, die zichzelf zo graag als visionaire landbestuurder in scene zet, komt weliswaar luid, maar radeloos over.
 • De benoeming van zijn schoonzoon Berat Albayrak tot nieuwe minister van Financiën blijkt steeds meer een flop te zijn, zijn “actieplannen” lijken op hete lucht. En ook de maatregelen van de Centrale Bank hielpen tot nu toe niet.
 • Hij houdt de media onder controle, laat critici opsluiten. Op dit moment wordt tegen 346 eigenaren van een Twitter-account een onderzoek ingesteld: Erdoğan noemde hen “economieterroristen”. Ze zouden “verraad” gepleegd hebben doordat zij door berichten of commentaren de opwaardering van de dollar tegenover de lira zouden hebben ondersteund. Absurd! Financiële hulp, bijvoorbeeld door het Internationaal monetair fonds (IMF), wijst Erdoğan tot nu toe af.
 • Volgens berekeningen van de Bank voor Internationale Betalingscompensatie (BIZ) hebben banken wereldwijd ongeveer $ 224 miljard aan zakenpartners in Turkije geleend, omgerekend bijna € 200 miljard. De vorderingen van banken in Duitsland tegenover zakenpartners in Turkije bedragen ongeveer € 21 miljard (stand juni 2018).
 • Zo wordt de kritiek op Erdoğan´s politiek steeds luider. Mocht de lira zich niet spoedig herstellen en de bevolking onder de sancties blijven lijden, dan zal de crisis Erdoğan´s politieke overlevingsstrijd. De machtige president, die in het openbaar zo graag over samenzweringen kankert, ziet er voor het eerst in zijn politieke loopbaan hulpeloos uit. Op dit moment schijnt Erdoğan niet eens te weten welke koers hij moet inslaan.

De “trotse man van de Bosporus” wordt in toenemende mate een karikatuur. Op hulp kan hij hoogstens hopen wanneer hij eindelijk volgens markteconomische regels speelt en zich weer openstelt voor Europa. Een van deze regels luidt: de sultan is blut. Dat zal Erdoğan echter nooit toegeven. En zo stort het land dieper in de chaos – en heeft de EU een nieuwe grote brand in huis gehaald.

Bron:
https://conservo.wordpress.com
Door: Peter Helmes

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Turkije. Bookmark de permalink .

30 reacties op Erdoğan: De sultan is blut – maar hij wil het (nog) niet zien

 1. jungleelephant zegt:

  Knettergek!

  Geliked door 1 persoon

 2. hans zegt:

  Hoop dat Trump er net zolang mee doorgaat totdat dit hele ROT-volk (waar ik overigens helemaal geen medelijden mee voel, eveneens niet met Europeanen waarvandaan ook die geïnvesteerd hebben in die moslim-put) aan het gas zitten!! Net zolang totdat ze hem (erdogan) uit z`n lelijke monstrueuze turken-kitsch-paleis sleuren en op straat lynchen, idd net zo als khadaffi!
  Hierna graag een VETTE MUUR in Griekenland! Het liefst voorbij Constantinopel, anders toch in Thracië die net zo hoog word als de muur in Mordor Lord of the Rings, zonder schuifwand uiteraard! We noemen hem ANTI-ISLAMISCHE-SCHUTZWALLE!

  Geliked door 3 people

 3. Thoth zegt:

  Nou wat betreft het paleis van Erdogan, kosten zo’n 1,5 miljard Euro’s, hierboven, zal dus voorlopig zijn laatste activiteit zijn. Hij moet nu aan allah + mo vragen, wat nu te doen.

  Geliked door 3 people

 4. flo zegt:

  Gek en moslim, feitelijk geldt dat voor de moslim in het algemeen, alleen maar verwoesting, de verwoesting van normen en waarden en van het leven in het algemeen…..

  Geliked door 2 people

 5. BertG. zegt:

  Hij wil een boycot op alle Amerikaanse elektronica, zo als Apple.
  Maar echt slim is ie niet, die andere telefoons draaien op Android, en dat is ook Amerikaans, namelijk van Google.
  Dus dat houden ze nog geen dag vol daar, anders kan niemand meer bellen daar met ze mobieltje.

  De Amerikanen hebben hun iPhones van Apple, maar „aan de andere kant” is er Samsung, zei Erdogan dinsdag op de Turkse televisie.
  https://www.telegraaf.nl/financieel/2430378/erdogan-boycot-van-elektronica-vs

  Like

 6. Tistochwat zegt:

  ‘Allah’ zal hem vast wel redden.

  Geliked door 1 persoon

  • Jean zegt:

   Who the fuck is alla? Ola ken ik en is ook nog lekker, heeft die alla ook een dubbele nationaliteit?

   Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Jean 14 augustus 2018 om 16:46

    ‘Allah’ is de een of andere schurftige, wrede, sadistische, bloeddorstige ‘god’, die vroeger een krankzinnige, moorddadige, alles-neukende ‘profeet’ had. Tegenwoordig heeft ‘allah’ een grote meute gevaarlijke koppensnellende pyromanen, die menen het recht te hebben om iedereen hun debiele ‘geloof’ op te dringen!

    GATVERDAMME! Ik ga nog liever vandaag de pijp uit dan dat ik in zo’n zwarte voddentent kruip!
    Laat staan dat ik vijf keer per dag met mijn kont omhoog ga liggen op een mottig kleedje.

    Like

   • Wachteres zegt:

    Kon je in vredesnaam geen chique tasje kopen, Titochwat? Dan leek het nog wat.

    https://www.catawiki.nl/stories/73-top-10-duurste-handtassen

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Wachteres 14 augustus 2018 om 21:58

    Ja, bij mijn zoektocht naar een bij mijn boerka passend tasje, was ik al eens op deze leuke exemplaren gestuit. Maar ik zoek eigenlijk iets van profetenleer.

    Like

 7. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  En wat gebeurt er en wie betaalt als bijv. de Spaanse banken, die miljarden geleend hebben aan Turkije, hun geld willen en er is niets meer?
  Guess who must pay?

  Like

 8. ed zegt:

  Trieste denkbeelden deze levensgevaarlijke gek.

  Like

 9. Aegolius cs zegt:

  Hij, Erdogan, krijgt de kleren aangemeten door de AKP besteld bij de best consulteerde financiële naaispecialisten (…).

  Als u nog in sprookjes gelooft? Turkije wel.

  Like

 10. Sabeltant zegt:

  Binnenkort kan hij terug naar zijn geiten. Domme, domme, domme man!

  Like

 11. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Zij hebben de dollar, maar wij hebben allah.”

  Aan de koers van de lira te zien heeft allah ook dollars.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Geliked door 1 persoon

 12. BertG. zegt:

  Lekker land is het hier geworden.
  De waarheid mag hier niet meer vermeld worden.

  Een 64-jarige man uit Sittard moet in Den Haag voor het hekje verschijnen vanwege het beledigen van de Turkse president Erdogan.
  De man stuurde verschillende beledigende mails naar de Turkse ambassade in Den Haag. Hij schreef daarin onder meer: “Erdogan moet zo nodig de hele wereld gijzelen met zijn verderfelijke ideeën. Meer dan zeventig jaar geleden ging eenzelfde dictator exact dezelfde fout in. Ik betreur het Turkse volk met deze idioot, jullie verdienen niet beter.”
  https://www.powned.tv/artikel/man-voor-de-rechter-om-erdogan-hitler

  Geliked door 2 people

 13. dutchess zegt:

  allah redt helemaal niks, want hij bestaat gewoon niet !

  Like

  • Thoth zegt:

   Dat denkt ieder normaal denkend mens die een opvoeding heeft gehad. We zijn een zoogdier wat in de loop van de tijd ontwikkeld is tot een primaat met intelligentie. Voor rest zijn wij hetzelfde : ons naaste primaat heeft 98% hetzelfde DNA en voorplanting mogelijkheid. nl. een chimpansee, net zoals vele anderen.

   Like

 14. spoorinmiddelsbijster zegt:

  Het interesseert me werkelijk geen mallemoer hoe het met Turkije gaat en of ze misschien failliet gaan. Wat mij wel bezig houdt is of het voor ons geen nadelige financiële gevolgen zal hebben en of wij dan niet overspoeld zullen worden door Turken die de armoe willen ontvluchten. Nog meer Turken die huisvesting en een een uitkering moeten hebben waar wij dan weer voor moeten zorgen. Ban dat scenario krijg ik de bibbers.

  Geliked door 1 persoon

 15. Pingback: Erdoğan: De sultan is blut – maar hij wil het (nog) niet zien – glockie17c

 16. weg met turkije en de turken

  Like

 17. boorzalf zegt:

  We krijgen nog een hoop te stellen met die gek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s