Turkije kondigt boycot van Amerikaanse elektronica aan

Screenshot_15.png

(Vertaling: E.J. Bron)

Erdoğan kondigde een boycot van elektronische producten uit Verenigde Staten van Amerika aan. “Als zij (de VS) iPhones hebben, dan hebben wij Samsung”. Ook uit de VS afkomstig bouwmateriaal zou niet meer gebruikt moeten worden.

epoch times

Als reactie op sancties en strafheffingen van de VS tegen Turkije heeft president Recep Tayyip Erdoğan een boycot van elektronische producten uit de VS aangekondigd. “We zullen Amerikaanse elektronische producten boycotten”, zei Erdoğan tijdens een toespraak voor aanhangers van zijn islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP vandaag in Ankara.

“Als zij (de VS) iPhones hebben, dan hebben wij Samsung”. Turkije zou in de toekomst meer kwalitatief hoogwaardige producten produceren en deze ook exporteren.

Zijn roep naar “solidariteit” in de “economische oorlog” van de VS tegen Turkije hadden inmiddels succes. De grootste luchtvaartmaatschappij van het land, Turkish Ailines, en de grootste telecommunicatiefirma Turk Telekom kondigden aan dat zij geen advertenties meer willen plaatsen op Amerikaanse mediaplatforms. Het staatspersbureau Anadolu berichtte dat dit zou gaan om Google, Facebook, YouTube en Twitter.

De staatszender TRT meldde zonder nadere details dat ook uit de VS komend bouwmateriaal niet meer gebruikt zou moeten worden. Op de sociale media speelden vandaag tienduizenden mensen video´s van enkele Turken af die uit solidariteit met de president hun iPhones kapot sloegen.

De VS eisen de vrijlating van een predikant in Turkije

Veroorzaker van het conflict met de VS is de arrestatie van een evangelische Amerikaanse predikant in Turkije. Om zijn vrijlating af te dwingen, had de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag aangekondigd enkele strafheffingen op goederen uit Turkije te verdubbelen. Daarvoor hadden de VS al sancties opgelegd aan twee Turkse ministers.

De koers van de al maandenlang kwakkelende Turkse lira stortte daarop vrijdag en maandag in. Vandaag herstelde hij zich een beetje, wat analisten weten aan noodmaatregelen van de Turkse Centrale Bank ter ondersteuning van de lira en aan de aankondiging dat minister van Financiën Berat Albayrak donderdag per teleconferentie met investeerders uit o.a. de VS en Europa zou spreken.

Albayrak benadrukte vandaag in een toespraak in Ankara dat een verdieping van de betrekkingen tot Europa en een langdurige samenwerking het beste antwoord op de bedreiging door de VS zouden zijn.

Bondskanselier Merkel is bezorgd

Merkel had zich gisteren bezorgd uitgelaten over de situatie in Turkije. De EU zou profiteren van een stabiele economische situatie in haar buurt. “Duitsland wil in ieder geval graag een economisch florerend Turkije”, had ze gezegd.

Altmaier had de economische politiek van de VS met haar sancties en strafheffingen bekritiseerd. “Deze handelsoorlog vertraagt en verwoest economische groei en produceert nieuwe onzekerheden”, zei hij tegen de “Bild am Sonntag” en voegde er met het oog op Turkije aan toe: “Wij willen dat Turkije een stabiel en democratisch land is. Goede economische betrekkingen dragen daar aan bij.”

Verleden jaar nog was de Duits-Turkse relatie o.a. wegens de arrestatie van meerdere Duitser sin Turkije verslechterd. Andere regeringen in de EU hadden scherpe kritiek op Erdoğan´s beperking van vrijheden en fundamentele rechten tijdens een tweejarige noodtoestand.

Özdemir roept de Duitse regering op om invloed op het land te nemen

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de VS vandaag tijdens een bezoek aan Ankara. “Deze politiek mag niet voortgezet worden”, zei Sergej Lavrov. “We zien de aanscherping van sancties als niet legitieme politiek”. Verleden week had Washington ook straffen aan Moskou opgelegd.

Zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu eiste tijdens de gezamenlijke persconferentie dat de “periode van pesterijen” afgelopen zou moeten zijn. De VS zouden alleen maar gerespecteerd worden “wanneer zijn naar andere landen en hun bedenkingen luisteren en iedereen als gelijke” zouden beschouwen.

De politicus van de Duitse Groenen, Cem Özdemir, riep de Duitse regering ertoe op om de valutacrisis in Turkije te gebruiken om invloed op het land te nemen. Men zou Erdoğan “de waarheid moeten vertellen en duidelijke voorwaarden moeten stellen, hem duidelijk maken dat er geen prestatie zonder tegenprestatie bestaat”, zei hij in een interview met NDR-Info. Erdoğan zou zijn politiek moeten wijzigen en bijvoorbeeld alle ten onrechte vastzittende mensen moeten vrijlaten.

Özdemir zei bovendien dat Erdoğan de crisis in Turkije zou verscherpen, “omdat hij niet naar de economische deskundigen luistert”. De Duitse regering wil Erdoğan eind september voor een officieel staatsbezoek ontvangen.

Erdoğan was eind juni herkozen als president. In het nieuw ingevoerde presidiale systeem heeft hij verstrekkende volmachten en kan per decreet regeren.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump, Duitsland, Europa, EUSSR, Rusland, Turkije, VS. Bookmark de permalink .

26 reacties op Turkije kondigt boycot van Amerikaanse elektronica aan

 1. FLO zegt:

  Als alle Turken oppleuren is het gelijk gedaan met de woningnood ,zou zo mooi kunnen zijn .

  Geliked door 4 people

 2. sjuad zegt:

  Voordeel is dat ,de moslims, zich vanaf 2019-20 mak en koest zullen houden met de wetenschap dat allah hen niet steund.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tistochwat zegt:

  Als reactie op sancties en strafheffingen van de VS tegen Turkije heeft president Recep Tayyip Erdoğan een boycot van elektronische producten uit de VS aangekondigd.

  jankerd

  Geliked door 2 people

 4. sjuad zegt:

  Tijdens Erdogans leven zal hij niet meemaken dat allah hem steunt, hooguit velen die hem hielpen hopen een profeet te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. leefbarbaar zegt:

  Kunnen we Turkije niet degelijk beledigen en boycotten zodat ze alle uitkeringen vanuit Nederland weigeren? Zal wel niet.

  Geliked door 2 people

 6. BertG. zegt:

  Samsung draait ook op een Amerikaans besturing systeem, Android is van Google.

  Like

 7. Bezorgde burger zegt:

  Samsung? Die heeft een verdrag met google gesloten waardoor ze verplicht zijn om Google software en diensten met Android mee te leveren. En voor zover ik weet is Google ook hartstikke Amerikaans. Maar ja, waar heeft deze inteelt sultan wel verstand van?

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Ho, ho…
   Erdogan weet dat allemaal wel.
   Hij weet dat omdat zijn adviseurs hem dat wel vertellen.
   Hij vertelt deze bull-shit ook alléén maar om die (nog) 60% domme Turken in zijn land en 100% in het buitenland in de waan te laten dat hij Amerika zal vernietigen…
   Hahahahahahha!
   Ik vind die Turkse humor toch wel enorm!

   Like

 8. Thom zegt:

  Het voordeel van dat gezeik van Erdogan is dat ze door Trump uit de NAVO gegooid worden.
  Trouwens Trump ziet de NAVO in feite toch maar gewoon als een stel profiteurs die zonder te betalen op de eerste rij willen zitten en voor hem is de NAVO in wezen van nul en generlei waarde.

  Geliked door 2 people

 9. Turkije kan gewoon uit de NATO gezet worden omdat ze niet meer nodig om de doorvaart door de russische zwartezeevloot vanuit de zwarte zee naar de Atlantic te verhinderen. Heb je zelfs geen oorlogsschepen meer voor nodig. Middels satelliet gestuurde kruisraketten is de hele doorvaart hermetisch af te sluiten. Dus Turkije, zeg maar dag met je handje, ga ergens anders vriendjes zoeken en ga die pesten. Rusland heeft jullie niet nodig en China al helemaal niet. Misschien kunnen jullie vriendjes worden met Iran. Voordeel voor het westen is jullie dan samen vernietigd worden in de grote Armageddon. Dat die er komt staat. Dat Turkije dan zal worden weggevaagd, staat ook vast.

  Like

 10. Melangolyman zegt:

  Mooi toch dit besluit! Dan schiet hij zichzelf in de voet en dat zullen andere turken hem
  zeker niet in dank afnemen.Ik hoop dat hij meer van deze geweldige acties doet.
  En was dat maar waar dat de turk ned verlaat.
  De enigste manier wanneer de turk ned verlaat is om ze te verwerken in kroketten en
  frikandellen, hamburgers, gehakt, bitterballen, satéstokjes, en ze dan als export product
  naar Turkije te sturen.

  Like

  • Harry zegt:

   Met een enorme sticker er op : HEEL HALAL !
   Ach moslims vreten ook de harten op van iemand die ze gedood hebben .
   Dus zo vreemd is kannibalisme hen niet .
   Hoeven wij ons ook niet schuldig te voelen .

   Like

 11. Samsung is helemaal niet Turks. Het hoofdkwartier zit in Z-Korea.
  “De Samsung Group werd opgericht in 1938 door Lee Byung-chull (1910-1987). De dochteronderneming Samsung Electronics werd gevestigd in de Zuid-Koreaanse stad Daegu.”

  Moslims hebben nog nooit iets wetenschappelijks bijgedragen. Alles wat ze claimen te hebben uitgevonden hebben ze gestolen van de beschavingen die ze verwoest hebben.

  En het is nogal ironisch om je op GSM-bezit te beroepen als het het “telefoon”verkeer net zo gecensureerd is als het internet daar.

  Geliked door 1 persoon

 12. Als Trump tegen Zuid-Korea zegt: “geen telefoons meer verkopen in Turkije” dan kan Erdogan fluiten naar ‘zijn’ Samsungs

  Like

 13. en nog wat: Apple is zo’n beetje verkocht aan China. Dus het in de ban doen van Iphones raakt Amerika voor gen meter.

  Like

 14. Elena zegt:

  De staatszender TRT meldde zonder nadere details dat ook uit de VS komend bouwmateriaal niet meer gebruikt zou moeten worden. Op de sociale media speelden vandaag tienduizenden mensen video´s van enkele Turken af die uit solidariteit met de president hun iPhones kapot sloegen.

  * PROEST *

  Like

 15. Aegolius cs zegt:

  En pas nu valt bij mij het muntje van wat er speelt tussen Trump en Erdogan:
  Erdogan wil opgepakte Amerikaanse dominee ruilen tegen Gülen
  28-09-2017, 15:53
  https://nos.nl/artikel/2195212-erdogan-wil-opgepakte-amerikaanse-dominee-ruilen-tegen-gulen.html
  En heden, Freitag, 17. August 2018
  Streit um US-Pastor
  Trump will gegen die Türkei “nachsetzen”
  Im amerikanisch-türkischen Verhältnis ist keine Entspannung in Sicht. US-Präsident Trump gibt im Fall des inhaftierten Pastors Brunson nicht nach. Im Gegenteil: Aus Washington kommen Drohungen mit weiteren Strafmaßnahmen.
  Im Streit um den in der Türkei festgehaltenen amerikanischen Pastor Andrew Brunson hat US-Präsident Donald Trump betont, sein Land werde sich nicht unter Druck setzen lassen. “Wir werden nichts für die Freilassung eines unschuldigen Mannes bezahlen”, twitterte Trump. “Aber wir setzen bei der Türkei nach.” Den evangelikalen Pastor bezeichnete er wörtlich als “Geisel” Ankaras.
  https://www.n-tv.de/politik/Trump-will-gegen-die-Tuerkei-nachsetzen-article20577573.html
  De wegen van een polticus zijn nauwelijks te doorgronden doch van een dictator wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s