Venezuela is een live experiment, dat aantoont: Socialisme produceert armoede!

Screenshot_80

(Door: Prof. Dr. Martin Rhonheimer – Vertaling: E.J. Bron)

Zou een wereld zonder egoïsme en privébezit geen rechtvaardiger, dus een betere wereld zijn? Zo denken in het Westen veel intellectuelen. Ze kennen het socialisme meestal van horen zeggen. Wie echter werkelijk in socialistisch beheerde armoede leeft, wil vooral graag maar één ding: meer vrijheid en welvaart, dus meer kapitalisme.

Al menig politicus heeft armoedebestrijding tot het hoogste doel van zijn inspanningen verklaard. Tot hen behoren ook Venezuela´s voormalige president Hugo Chávez en zijn opvolger Nicolás Maduro. Hun recept heette: socialisme. Maar nu weten we: door de volledige nationalisatie van de economie is de armoede in Venezuela enorm toegenomen. De ellende grijpt om zich heen, honderdduizenden vluchten naar het buitenland, mensen lijden honger, de valuta stort in, de productie daalt dramatisch. Om aan de macht te blijven, houdt de regering de bevolking in gijzeling en onderdrukt elke vorm van oppositie.

Venezuela toont voorbeeldig aan waarom socialisme, ongeacht de beste bedoelingen, niet in staat is om armoede te overwinnen, maar te vermeerderen. De politiek van Chávez en Maduro is gebaseerd op de strijd tegen eigendom en private beschikkingsmacht over de productiemiddelen. Ze schakelt het prijsmechanisme van de markt uit, reguleert, commandeert en verlamt het productieproces. De arbeidsmarkt wordt geboeid, ieder eigen initiatief wordt vernietigd. Socialistische overmeestering van armoede doelt niet op de stijging van de productiviteit door vrijwillig economisch handelen, maar probeert het doel door de gedwongen verdeling van sociale weldaden te bereiken. Zodoende wordt armoede alleen maar verdoezeld, doordat de mensen in toenemende mate afhankelijk worden van de staat.

Het falen van de intellectuelen

Zo daalde niet alleen de economische prestatie dramatisch, er ontstond ook een corrupte bureaucratische verdelingselite, die van het systeem profiteert en zich eraan verrijkt. In het reëel bestaande socialisme wordt je niet, zoals in het kapitalisme, rijk door winstgevend en innovatief te handelen, maar als je aan de hefbomen van de macht zit en bronnen verdeeld, die de staat onttrekt aan de productieve sectoren van de samenleving. Inmiddels zijn meer dan een miljoen hooggekwalificeerde geschoolde arbeidskrachten geëmigreerd.

De economische problemen van Venezuela bestonden al lang voor Chávez´ “revolutie”. De strijd tegen kapitalisme en markteconomie was al in de jaren-70 met de economische teloorgang van het land ingezet. Chávez poseerde als redder – en het aanvankelijk succes leek hem gelijk te geven. Dat was alleen maar mogelijk, omdat de olie borrelde en in de jaren van de hoge olieprijzen ook de staatsinkomsten. Linkse intellectuelen in Europa en de VS prezen Chávez´ politiek van de armoedebestrijding als voorbeeldig, ja, als model voor de hele wereld.

Maar toen daalde de olieprijs. In plaats van in de vette jaren reserves aan te leggen, had het Chavisme altijd maar alleen met volle handen uitgedeeld. Dat moest hij nu verder doen, de staatsschuld nam toe, de bankbiljetpersen draaiden op volle toeren. Tegenwoordig heerst er een galopperende inflatie, en de mensen kunnen nauwelijks meer iets kopen met hun geld.

Wat uniek is aan de ontwikkeling van Venezuela: het proces van de socialistische waardevernietiging kon zich als het ware onder laboratoriumomstandigheden afspelen. De hoge olie-inkomsten maakten het mogelijk dat het werk van de economische vernietiging lang onzichtbaar bleef. Nu echter wordt des te duidelijker wat socialisme eigenlijk is: een machinerie van waardevernietiging en armoedeproductie, die bovendien de mensen in politieke knechtschap en een democratisch land in de dictatuur leidt.

Meer kapitalisme

Armoede laat zich niet door “rechtvaardiger” verdeling van bronnen bestrijden, maar alleen door economische groei en toegevoegde waarde. Het economisch systeem dat werk, productiegroei en zodoende welvaart creëert, heet kapitalisme – in de woorden van Ludwig von Mises: privébezit aan productiemiddelen, zakelijke initiatieven en vrijwillige ruil.

Pas wanneer we begrepen hebben hoe toegevoegde waarde geschiedt en welvaart ontstaat en dat daarvoor niet alleen politieke, maar ook economische vrijheid nodig is – pas dan hebben we begrepen waarom Venezuela mislukt is. Dan begrijpen we ook waarom andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Chili, Peru en Colombia, wellicht weldra ook Argentinië, zich op de weg van de toenemende welvaart bevinden: omdat zij in tegenstelling tot Venezuela kapitalistischer geworden zijn.

De armen hebben het kapitalisme nodig, terwijl het door economisch ongeïnformeerde westelijke welvaartsburgers en intellectuelen, die zich dat kunnen veroorloven, wordt gedemoniseerd. Maar ook in het Westen hebben wij de historisch unieke welvaart te danken aan het kapitalisme, beter gezegd: aan datgene wat er van over is. Nauwelijks iemand waagt het om de vraag te stellen: wat zou er gebeuren wanneer we niet een staatsquotum van 50%, maar van – laten we zeggen – 25% zouden hebben, wanneer er dus sprake zou zijn van meer economische vrijheid, eigen initiatief en ondernemende speelruimte? Daarvoor is een beetje fantasie nodig. Maar dat zou toch een vraag kunnen zijn, die beantwoord zou kunnen worden door enkele slimme intellectuelen.

(Professor Dr. Martin Rhonheimer doceert ethiek en politieke filosofie aan de Pauselijke Universiteit Santa Croce in Rome en is president van het Austrian Institute of Economics and Social Philosophy in Wenen. Hij is de auteur van talrijke boeken in meerdere talen. Een lijst van publicaties is op zijn universiteitswebsite te vinden.)

Bron:
www.nzz.ch
Door: Prof. Dr. Martin Rhonmeier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, socialisme, Venezuela, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

19 reacties op Venezuela is een live experiment, dat aantoont: Socialisme produceert armoede!

  1. IkBenHet zegt:

    Herhaling is de kracht der reclame 🙂 Dus nogmaals…

    Prangende vraag:

    Iedere keer vink ik het hokje “Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe reacties” aan.
    Ondanks dat het vaak regent van de nieuwe reactie’s; krijg ik daar echter nooit een melding van.

    Het maakt hierbij niet uit, of ik nu wél of niet bij WordPress ben aangemeld.

    Krijg wél melding indien iemand mijn reactie leuk vindt. Héél lief, maar niet essentieel.

    Wordt allemaal een beetje moeilijk om artikelen waarop ik gereageerd heb terug te vinden.
    Zeker na enkele dagen of indien onze heer Bron het op zijn heupen heeft met het plaatsen van nieuwe artikelen 😉

    De hamvraag… Hoe los ik dit op?

    Met vriendelijke groet,

    IkBenHet

    Like

    • Nachtkaarsje zegt:

      Als ik dat hokje aanvink, dan krijg ik een mail waarin ik moet bevestigen dat ik die reacties wil ontvangen. Dan kom ik op een pagina van wordpress waar al de onderwerpen staan die ik volg.
      Zolang ik dat bevestigen niet doe, ontvang ik ook geen mailtjes met reacties.

      Like

  2. jack black zegt:

    TIP !
    Is NPO 2 de weg kwijt ?
    De aktuele TEGENLICHT Reportage laat zien in welke richting Duitsland marcheert !

    Geliked door 1 persoon

  3. Geronimo zegt:

    Socialisme produceert armoede omdat socialisme nu eenmaal enkel daarop teert. Armoede en werkloosheid, dat is de linkse voedingsbodem .

    Like

  4. delamontagne zegt:

    Simon Bolívar zou zich in z’n Graftombe in Bogota, Colombia, omdraaien van woede als hij dit wist.

    Like

  5. J. C. Th. Köhler zegt:

    “In plaats van in de vette jaren reserves aan te leggen, had het Chavisme altijd maar alleen met volle handen uitgedeeld.”

    Het lijkt Nederland wel, na de vondst van de aardgasbel in Slochteren.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Geliked door 2 people

    • mahoog zegt:

      Ik kon in 1994 een gouden Rolex kopen in Caracas airport voor 1000 usd$.Toen zat er al wat verkeerd.Heb het jammer genoeg niet gedaan.

      Like

      • delamontagne zegt:

        Als je in de jaren 60 -70 al op “zee” zat, heb je waarschijnlijk als buiten-NL varende ook te maken gehad met de “Investors Overseas Service” die zeelui en andere buitengaatsen Gouden Bergen als pensioen beloofde.
        Als ik helemaal zou gaan piekeren wat ik wel-of-niet in m’n leven had moeten doen zou ik nachten wakker liggen, eigenlijk niet eens meer naar bed hoeven gaan………………

        Like

    • delamontagne zegt:

      De Nederlandse “bel” begon pas begin jaren ’60 tot heden.
      Die in Venezuela begon al voor WWII en de olie is nog steeds niet op………….

      Like

  6. Guus Velraeds zegt:

    Zouden veel jonge mensen weet hebben van Simon Bolivar.

    Ik denk dat Madonna vandaag 60 geworden grotere bekendheid heeft bij het jonge volk.

    Alhoewel zij is niet veel jonger dan ik met mijn 68 jaar.

    Bovendien hoor ik nu ik dit schrijf op T.V. (mijn vrouw kan niet zonder) dat Nederland in “shock” is bij de dood van Aritha Franklin.

    Aritha Franklin ken ik maar om bepaald in shock te zijn gaat wel ver.

    Aan al deze zaken merk ik dat mijn tijd langzaam voorbij gaat.

    Vroeger had je (jaren vijftig) leuke en vooral ook leerzame stripboeken

    Classics werden ze genoemd.

    Elke Classic behandelde een historisch onderwerp en of een historische grootheid.

    Simon Bolivar als Boliviaans vrijheidsstrijder heb ik zo al vroeg in mijn kinderjaren al leren kennen.

    https://books.google.nl/books?id=cGSAJrIxS34C&pg=PA11&lpg=PA11&dq=Simon+Bolivar+Classics+strips&source=bl&ots=2gKfo4FlW0&sig=ppi_NdrdH9vwriYnxG4BYraayrM&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjZ4qP4t_LcAhURY1AKHQN_AEAQ6AEwBnoECAkQAQ#v=onepage&q=Simon%20Bolivar%20Classics%20strips&f=false

    Geliked door 2 people

    • delamontagne zegt:

      Zou de NL-jeugd weet hebben van George Washington of Franklin ?
      Of dichter bij huis, Willem van Oranje ?
      Ik denk dat heel veel Z-Amerikaanse kinderen wel weten wie S.Bolivar was, maar daar hebben de mensen nog Nationale Trots.
      Iets wat in NL zo’n beetje verboden is…………

      Geliked door 1 persoon

  7. J. C. Th. Köhler zegt:

    Jaren geleden was ik enkele malen te gast in huize Van der Stoel, de toenmalige PvdA-minister van Buitenlandse Zaken. Toen het ter sprake kwam zei ik dat ik een kapitalist zonder kapitaal was. Het was vloeken in de kerk. Maar ik nam en neem er niets van terug.
    Het socialisme werkt namelijk niet Het heeft, sinds 1867 toen Karl Marx Das Kapital publiceerde nog nooit gewerkt. Ook niet na de februarirevolutie en later de oktoberrevolutie in de Sowjet Unie, niet achter het IJzeren Gordijn, niet in de DDR, niet in Cuba, niet in Noord-Korea, het werkt nergens. En dan nu weer in Venezuela, het land met de grootste bewezen reserve aan aardolie. Dus groter dan Saudi Arabië. Ze zouden schathemelrijk moeten zijn en ze liggen nu aan de gallemiezen.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Geliked door 4 people

  8. Hein zegt:

    Waarom worden linksen zo vaak intellectuelen genoemd? Je zou toch denken dat intellectuelen met goede ideeën komen die werkelijk waardevol zijn voor de maatschappij. Als ik hoor, zie of lees over linksen die denken dan denk ik alleen maar aan een stelletje navelstarende (soms misdadige) mislukkelingen.

    Geliked door 1 persoon

  9. mahoog zegt:

    De Venezuelanen komen hier de grens over en doen alles voor een hap eten en een tent boven hun hoofd.En niet alleen de laagontwikkelden.Zag schoolleraressen en olietechneuten met een salaris van 900 Bolivars nu hier in Brasil het papier niet waard nl o.50 realcent.voor die 900.

    Like

  10. Jan zegt:

    John Bolton geeft Putin te kennen dat hij met zijn klauwen van Venezuela moet af blijven
    ….
    In his speech to Bay of Pigs veterans in Miami, Florida on April 17, U.S. National Security Adviser John Bolton explained the Trump administration’s measures against Venezuela, which he said should serve as a warning to Russia and others offering military assistance to the regime of the dictator Nicolás Maduro:

    “This incredible region [Latin America] must remain free from internal despotism and external domination… The destinies of our nations will not be dictated by foreign powers; they will be shaped by the people who call this hemisphere home. Today, we proudly proclaim for all to hear: the Monroe Doctrine is alive and well.”

    https://www.gatestoneinstitute.org/14178/venezuela-monroe-doctrine

    Like

Plaats een reactie