Babyboom en ridderverhalen in Polen – een bezoek aan de Mariënburg

Screenshot_152

(Door: “Young German” – Vertaling: E.J. Bron)

Mijn reisverslag over  slot Mariënburg in het huidige Polen. Oorspronkelijk wilde ik er een zuiver historisch opstel over schrijven, na de belevenissen daar heb ik echter voor een andere manier gekozen en wil ik jullie vertellen over de tijdgeest van de Poolse natie, die daar overduidelijk voelbaar was. Het volk van de Polen is springlevend en patriottisch.

Jonge Duitser

Reizen in Europa, hoe het ooit was en weer zou kunnen worden

Kort voordat we de Bondsrepubliek verlieten, tankten we voor de grens en werden tegelijk door een sticker begroet, die prominent op een verkeersbord was geplakt en verkondigde: “stop islamizacji Europy!”

De rit duurde meerdere uren, was echter uitgesproken rustig en we bereikten Mariënburg (in het Pools Malbork) tegen de middag. Na een korte pauze in het hotel en een bezoek aan slot Mariënburg, waarop ik hieronder nader zal ingaan, was het duidelijk dat we West-Europa verlaten hadden. Eerst viel het me als Berlijner op dat de straten aangenaam schoon waren, wacht echter aan de kleine stad zelf zou kunnen liggen. Maar al snel stelden we vast dat er nog meer dingen helemaal anders waren. Al bij de wandeling over het centrale plein, waar een standbeeld van een Poolse koning van de Piasten. Viel mijn oog op een tentoonstelling, die zo nooit zou voorkomen in Duitsland. Want kinderen hadden daar op vier panelen hun tekeningen van Poolse nationale figuren aangebracht of laten aanbrengen. Wij bekeken de tekeningen van Poolse soldaten uit alle oorlogen, van de huzaar, die tegen de Turken ten strijde trok tot aan de verzetsstrijders in Warschau toe. Ridders en soldaten, wapens en generaals – allemaal dingen die er in Duitsland alleen maar voor zouden zorgen dat er een ouderavond bijeengeroepen zou worden als de kinderen op school zulke dingen tekenen. De Poolse kinderen krijgen hun nationale geschiedenis en cultuur doorgegeven, schamen zich er ook niet voor en gaan minder verkrampt met de verdedigers van hun natie om. Als ik als kind een soldaat uit een wereldoorlog getekend zou hebben, om het even uit de Eerste Wereldoorlog of de Tweede Wereldoorlog, dan zou ik vast en zeker een meditatiegesprek met de leraren en de directeur gehad hebben.

Screenshot_157

Józef Piłsudski was prominent vertegenwoordigd op veel tekeningen.

 Screenshot_158

Centrale plein in Mariënburg de volgende dag.

De patriottische tijdgeest was voelbaar

Hoewel er in de late namiddag wel 300 mensen op dit plein bijeenkwamen, voelden we ons op geen enkel moment onveilig. De stemming was opgewekt. Zelfs toen er een politieauto stopte, waar de agenten uitstapten, veranderde er niets. Er kwamen alleen moeders met kinderen om de agenten heen staan, die uitgelaten met de mensen praatten en zelfs een meisje op schoot namen. Zoiets is in Duitsland op het Centraal Station in Berlijn bijna onmogelijk, waar de agenten van de federale politie met machinepistolen en kogelwerende vesten als Myrmidonen door het station marcheren. Kindvriendelijke politie, je vriend en helper? In Polen eerder dan in Duitsland.

´s Avonds stapte een jonge man nog voor ons uit de bus, die een rode baret droeg en een militaire rugzak en die schijnbaar op weg was naar huis en rechtstreeks uit de kazerne kwam. Een oudere man met een stok zwaaide hartelijk naar de jongen en lachte, zijn vrouw liep arm in arm naast hem. Het viel de kinderen direct op dat er een soldaat was uitgestapt. Ze wezen naar hem en zwaaiden en de jonge soldaat zwaaide terug.

Als contrast: in Berlijn werd ik in uniform tot nu toe met opzet aangestoten, bespuugd, beledigd en in het beste geval scheef aangekeken.

Polen beleeft een kleine babyboom – de regering stimuleert jonge gezinnen

Het zou aan de plaats zelf kunnen liggen, die veel binnenlandse toeristen trekt. Maar ook in Wrocław (Duits: Breslau) en Warschau viel het me al op hoeveel jonge gezinnen met kinderen er op straat onderweg zijn. Maar de officiële cijfers daarover geven deze waarneming gelijk – er worden meer kinderen in Polen geboren. 369.000 in 2015 en 410.000 in 2017, sinds de conservatieve regering gezinnen meer stimuleert. Een andere politiek is mogelijk. Dat moet men zich in herinnering roepen en steeds opnieuw voor ogen houden. De door Angela Merkel geproduceerde arbeid is niet “alternatiefloos” en de toekomst van Duitsland zou een heel andere kunnen zijn, als de politiek maar wil.

Overal waar we keken, waren kinderen aan het spelen binnen de fantastische en prachtige muren van het slot Mariënburg, die zich in al zijn grootsheid voor ons uitstrekte. Er werd brood gebakken in de middeleeuwse keuken, er waren muzikanten en toneelstukken op iedere hoek en er werden militaire spullen uit alle periodes te koop aangeboden. Gekostumeerde hofdames, Duitse ridders en jongens en meisjes in de leeftijd van 0-18 speelden met houten zwaarden gevleugelde huzaren en Teutonen. De geur van gebraden vlees, honingwijn en bier drong vanuit alle spleten in muren van de kleine marktstraat door.

Screenshot_160

De ingang.

Screenshot_161

Poolse wapens of Duitse ridders – voor weinig geld kon je alles meenemen. Ook houtsnijwerk met heidense symbolen of in leer gebonden Bijbels.
Screenshot_162
Een processie trekt de burcht binnen.
 Screenshot_163
Stripboeken over de Duitse ridders.

Bij een kraampje met stripboeken bleef ik een tijdje staan. Want de verhalen, die daar in de vorm van strips verteld werden (zoiets bestaan bij mijn weten in Duitsland niet of het is in ieder geval niet verbreid), waren die van Poolse ridders en Duitse Ordebroeders. In ieder geval hier heerst überhaupt een compleet onkrampachtige relatie tot de gemeenschappelijke, Europese, Pools-Duitse geschiedenis, waarop je op dat moment wandelde. De rondleiding door de burcht maakte geen aanstalten om alles in een speciaal Pools of Duits licht te dopen, maar ging uitvoerig en gepast op de lange historie van de burcht in, benadrukte gemeenschappelijkheid en culturele nabijheid. Van revanchisme was hier in ieder geval van officiële zijde geen sprake. En ook in gesprekken in het Engels met jonge Polen waren er geen vijandige reacties als ik zeg dat we uit Duitsland komen. Nieuwsgierigheid en hoffelijkheid overwogen.

Screenshot_164

Screenshot_165
Screenshot_166

Het bezoek aan het slot Mariënburg toonde eens temeer hoe Europa zou kunnen zijn en hoe het zou moeten zijn. De terugkeer naar Duitsland en Berlijn dempte de euforie van de afgelopen dagen behoorlijk.

Bron:
https://younggerman.com
Door: “Young German”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Europa, gezond realisme, Historie, Nationalisme, Patriottisme, Polen, soevereiniteit, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

14 reacties op Babyboom en ridderverhalen in Polen – een bezoek aan de Mariënburg

 1. Roni zegt:

  Hetzelfde gevoel bekruipt me telkens als ik terug kom uit Hongarije. Wat is de Randstad dan een shithole. De hoop op positieve verbetering heb ik inmiddels ook al lang opgegeven. Bedankt cultuurmarxisten.

  Liked by 4 people

 2. scherpschutter1943 zegt:

  nederland, een naar de klotenland. Met dank aan het linkse gespuis dat nog steeds de dienst uitmaakt.

  Liked by 3 people

 3. Republikein zegt:

  Nou, lekker skeppen, overdreven nostalgie.
  Is de orgaanmaffia al opgespoord?
  Potten wonen hier omdat elke rioolrat hier mag wonen, enfin, hier vonden ze het geld en dd zwakste schakel uit.

  Like

 4. Tistochwat zegt:

  Overal is de sfeer verpest door de door de ‘salonsocialist’ geïmporteerde mohammedanen.
  En uiteraard door het loodzware, onderdrukkende linkse gedachtegoed.

  Liked by 2 people

 5. Benesha zegt:

  Ik kom voor mijn werk geregeld in Polen. Er worden overal splinternieuwe fabrieken gebouwd door de multinationals. De steden zijn blank, Christelijk, het is er proper en goedkoop. Ik denk steeds bij mijzelf: hier ligt de toekomst. In mijn geval eerder Rusland.

  Liked by 2 people

 6. ReaGluurder zegt:

  Ik kijk vaak naar een webcam in Subotica, Noord-Servië. Valt mij al langere tijd op dat ik veel kinderwagens oid. zie. Dáár zie je nog de gemoedelijkheid van lang geleden in Nederland. Maar gezien de historie van Servië zal daar ook wel het e.e.a. spelen. Ook heb je het als LGTBer nogal zwaar in het vm. Yoegoslavië.

  Like

 7. Hovawart zegt:

  Een prachtig land, Polen zijn trots op hun land, vriendelijke mensen, hardwerkende arbeiders en hun economie is booming, de bevolkingsgroei word gesteund door goede regelingen en prima kinderbijslag, weinig moslims en armoede en dat zal de eurofielen in Brussel wel een doorn in hun vlag zijn, want linksche politiek gedijt op armoede en verval,….maar als je in Poolse steden overal ijssalons tegenkomt i.p.v. coffeeshops, shishapraathuizen en moskeeën zegt mij dat genoeg, die Polen hebben mensenkennis en geleerd van de geschiedenis, het gezonde verstand is daar nog aanwezig.

  Liked by 1 persoon

 8. andre zegt:

  een leuk verslag en dat maar veel meer mensen dit gaan doen want de geschiedenis zoals wij hem op school hebben gehad is in de praktijk ietsje anders. Malbork ligt vlak bij Gdansk/Danzig en kende voor WO1 een hele rijke historie rond om de Oostzee die heel bewust kapot is gemaakt.

  Like

 9. T.Troubadour zegt:

  Een fijn land.Ervaring van Marienborg zeer in overeenstemming wat wij zlf hebben meegemaakt.3 x Polen bezocht,zuid noord en middn,geen theedoek noch hoofdoek tegengekomen wat een verademing,en een zeer positieve sfeer.Ga door Polen,verzet je tegen ee EU in samenspraak met de Visagrad landen.

  Liked by 1 persoon

 10. Overigens is er in Gdansk een schitterend en bekroond oorlogsmusuem geopend, zeer interessant. En Polen heeft in 2016 Jezus tot koning van het land gekroond/uitgeroepen. Dat is wat anders dan je hoofd èn knieën buigen voor de islam.

  Like

 11. john van antwerpen zegt:

  West Europa geeft zichzelf weg door zijn eigen identiteit op te heffen en Oost Europa
  herrijst door behoud van identiteit. Laf versus moed.

  Liked by 1 persoon

 12. Bianca zegt:

  Niks geen Pools gebied. Oud Duits gebied, waarvan de oorspronkelijke bewoners na mei 1945 met geweld verdreven werden….
  Wel hebben de Polen olv Jan Sobieksi III de Turken bij Wenen verslagen. Met zijn -letterlijke- gevleugelde cavalerie! Een soort Poolse D Day, maar dan wat eeuwen eerder

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s