Geen Kosovo-oplossing in zicht: Serviërs merendeels tegen VN-toetreding van Kosovo

Screenshot_225

(Vertaling: E.J. Bron)

De Serviërs zijn – niet echt verrassend – merendeels tegen een opname van Kosovo in de Verenigde Naties. Volgens het dagblad “Blic” sprak zich daar in een opiniepeiling door het opinieonderzoekinstituut “Faktor Plus” in juli 59% van de geënquêteerden tegen uit. Volgens de peiling was 22% voor een VN-lidmaatschap van Kosovo.

Duits - Zuerst

Uit dezelfde peiling bleek eveneens dat 44% een eventuele deling van Kosovo afwijst, waarbij de door Serviërs bewoonde Noord-Kosovaarse gemeenten bij Servië zouden komen. 32% was hier echter voor. Het instituut ondervraagt voor zijn peilingen normaal gesproken 1200 burgers. De nieuwste peiling hield zich bezig met een eventueel Kosovo-referendum.

De Servische president Aleksandar Vučić had zich onlangs uitgesproken voor een “grenstrekking” met Kosovo. Deze week kondigde Vučić aan dat de burgers van Servië zich d.m.v. een referendum zullen kunnen uitspreken over een oplossing van de kwestie Kosovo. Op dit moment zou er echter nog geen oplossing zijn. Hij zou er ook niet zeker van zijn dat men deze zou kunnen vinden, zei Vučić.

De door de Europese Unie in 2011 geïnitieerde “normaliseringsdialoog” tussen Belgrado en Pristina moet met een juridisch bindend akkoord worden afgesloten. Belgrado wijst het echter nog steeds af om de in februari 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van zijn voormalige provincie Kosovo te erkennen. De EU op haar beurt maakt een definitief bijleggen van de Kosovo-ruzies tot voorwaarde voor een Servische EU-toetreding.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Kosovo, Servië, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

4 reacties op Geen Kosovo-oplossing in zicht: Serviërs merendeels tegen VN-toetreding van Kosovo

 1. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Je kunt er donder op zeggen, dat het binnenkort weer helemaal fout gaat op de Balkan.
  Het is daar ginds net een slecht huwelijk. Ze kunnen niet met elkaar en ze kunnen niet zonder elkaar. Ze vliegen elkaar al 2000 jaar lang in de haren. En telkens bemoeit de hele wereld zich er mee. Niet meer mee bemoeien. laat ze het lekker zelf uitvechten. Ze willen immers niet anders.

  Like

 2. Pietersen zegt:

  Kosovo is een waarschuwing voor de rest van de wereld. Als je moslims de overhand geeft zijn zij binnen de kortste keren in de meerderheid en nemen je land over. Dit filmpje toont slechts een van de gevolgen.https://www.youtube.com/watch?v=wte5J4EqoTc

  Geliked door 1 persoon

 3. Republikein zegt:

  Gaat niet opgelost worden, gelijk Macedonië.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s