“New York Times”: Trump zoekt toenadering tot Orbán

Screenshot_272

(Vertaling: E.J. Bron)

De “New York Times” bericht erover dat Donald Trump´s aandacht gevestigd zou zijn op Viktor Orbán en dat hij hem in het vervolg als bondgenoot zou behandelen. Volgens de krant werd de mededinging van € 620.000,- geannuleerd, die de Amerikaanse regering voor de ondersteuning van de onafhankelijke Hongaarse provincie-pers had uitgetrokken.

Mitteleuropa

In het artikel komt ook de voormalige Hongaarse ambassadeur, András Simonyi, aan het woord, die de koerswijziging van de Amerikaanse diplomatie als zeer succesvol beoordeelt: “De VS laten mededelen dat er geen probleem is met Hongarije, Hongarije is een democratie.”

Sinds 2010 probeerde de Hongaarse regering verbitterd om erkenning te vinden in Washington, maar daarvoor gaf ze voor niets miljarden dollars uit, de relatie verbeterde niet. De regering van de vorige president, Barack Obama, vermeed bilaterale ontmoetingen, de Amerikaanse diplomaten en zelfs de president bekritiseerden Orbán´s optreden tegenover de burgersamenleving. Nu zou Trump echter bereid zijn om de Hongaars-Amerikaanse betrekkingen in een andere richting te sturen. Daarvoor waren er eerde rook al bepaalde signalen: de ontmoeting van de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjárto, met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in Washington, het telefoongesprek van Trump met Viktor Orbán, maar de grootste geste was het herroepen van de Amerikaanse mededinging voor de ondersteuning van de Hongaarse onafhankelijke provincie-pers.

“De sterke man van Europa”

Volgens informatie van de pers is de Amerikaanse president van plan het EU economische blok door de ondersteuning van de eurosceptische regeringschefs te verzwakken. Daarbij komt nog dat hij sympathiseert “met de sterke mannen”, met zulke leiders zoals Orbán. “President Trump beschouwt hem als een zeer sterke leider”, zei de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Boedapest, David B. Cornstein.

De “New York Times” vermeldt bovendien dat er een andere manier van lezen van de aangelegenheid zou zijn, die de diplomatieke richtingverandering vanuit pragmatisch oogpunt zou beschrijven: volgens deze zienswijze mislukte de strategie van het kabinet van Obama, omdat dit zich tevergeefs afsloot voor de Hongaarse regering, vergeefs bekritiseerde het haar vanwege de slechte toestand van de democratie en van de mensenrechten, zodat Hongarije dichter in de buurt van Rusland en China kwamen te staan, die zulke kritiek niet in overweging zouden nemen. Volgens ambassadeur Cornstein moet men juist daarom de betrekkingen versterken om zodoende de westelijke oriëntering van Hongarije te motiveren.

In de krant formuleerde Jiří Pehe een tegenovergesteld standpunt: Pehe was vroeger de kabinetschef van de Tsjechische president Václav Havel in de jaren-90, op dit moment is hij directeur van de Praagse campus van de New York University. Volgens hem legitimeert Trump met de ondersteuning van Orbán de toename van de in de afgelopen jaren merkbare Russische invloed in Hongarije, evenals de politiek van de regering.

Tegelijkertijd met het artikel van de “New York Times” werd het schrijven van “Bloomberg” over hetzelfde thema gepubliceerd. Daarin verklaarde ambassadeur Cornstein dat de VS de regering-Orbán zouden blijven bekritiseren, maar alleen privé, ze zouden geen persoorlog veroorzaken. “De kritiek zelf is nog geen strategie”, zei hij.

Bron:
http://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump, gezond realisme, Hongarije, VS. Bookmark de permalink .

10 reacties op “New York Times”: Trump zoekt toenadering tot Orbán

 1. Tistochwat zegt:

  Ik snap niet waarom die linkse ‘deugers’ altijd op Trump aan het schelden zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .

  al wéér berichten die het hart verheugen,

  van wie voor rechte-ruggenleiders valt

  nu er toch zo schandalig veel niet deugen

  bij wie de ene na de andere leugen valt !

  .

  dus vandaag weer eindelijk iets te vieren

  Trump wendt de steven nu hier van Amerika

  dat zal Orbán terecht wellicht plezieren

  en hier verdwijnt het óók niet in de la…

  .

  dus petje af voor beide zware heren

  moge hun relatie lang en heilzaam zijn

  en wij ons achteraf niet hoeven te generen

  omdat we juichten voor wat water bij de wijn 😛
  .
  Jasterke
  .

  Geliked door 1 persoon

 3. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  VOORZICHTIGHEID GEBODEN

  Like

 4. Ronald zegt:

  Logisch dat ECHTE STERKE LEIDERS DIE OPKOMEN VOOR HET EIGEN VOLK elkaar opzoeken!!!!!!!!!!!!!!

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Vroeger, in Den Haag, was het gezegde onder de jongens van de gestampte pot: Sterke jongens doen elkaar niks.
   En dat was ook zo. Wel veel op de borst trommelen, net als gorilla’s, maar echt vechten deden ze niet. Ze keken wel uit.

   Zolang ze denken te weten hoe sterk Trump/de USA is, beginnen ze echt nergens aan. En da’s maar goed ook.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 5. Guus Velraeds zegt:

  Volgens hem legitimeert Trump met de ondersteuning van Orbán de toename van de in de afgelopen jaren merkbare Russische invloed in Hongarije, evenals de politiek van de regering.

  Het zou eerlijk zijn als ook verteld werd dat Orbán een van de eerste politieke leiders was in Hongarije die zich openlijk gingen verzetten tegen de Russisch Communistische overheersing in dat land.

  Orbán zal met deze achtergrond de laatste zijn die de Russische invloed in Hongarije ten nadele zal doen toe nemen. Of dat nu Communistische invloed is Oligarchisch kapitalistisch.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/07/viktor-orban-werd-in-elkaar-geslagen-door-de-communistische-politie-nu-wint-hij-een-derde-termijn-als-premier-van-hongarije/

  Like

 6. Mary zegt:

  Eh laat het even heel duidelijk zijn dat de Hongaarse regering en Orban gekozen zijn met een ruime meerderheid door de Hongaren, over welke mensenrechten zou je het in Hongarije anders moeten hebben dan die van de Hongaren, kennelijk vinden de Hongaren dat hun rechten en belangen ruim ondersteund worden door Orban en zijn regering, een werkelijke democratie dus, Voor wat betreft die zogenaamde Russische invloed, al was het zo alles beter dan de alles verwoestende grip van de NWO/EU, VN etc. club maar gelukkig zijn de Hongaren niet gek, hun leider Orban evenmin net zoals Trump dat niet is.

  Geliked door 2 people

 7. Eric zegt:

  Ik wou dat die beide heren de wereld zuiverden van alles wat er niet op hoort. Om te beginnen: moslims.

  Like

 8. Wolf zegt:

  Een super President !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s