Gekomen om te blijven: Leipziger sociologen voorspellen duurzame vestiging van de AfD

Screenshot_297.png

(Door: Daniell Pföhringer – Vertaling: E.J. Bron)

De AfD is geen eendagsvlieg, maar zal zich duurzaam in het Duitse partijenspectrum vestigen. Dit is het resultaat van een onderzoek door sociologen van de Universiteit Leipzig op basis van een studie naar de verkiezingsmotieven van AfD-aanhangers, waarvoor zij de data van meer dan 8.400 geënquêteerden van het Sociaaleconomisch Panel uit het jaar 2016 hebben beoordeeld.

CompactOnline

Holger Lengfeld, professor sociologie en initiator van het onderzoek, motiveert dit als volgt: “De gevestigde partijen kunnen de vertrokken kiezers op dit moment geen overtuigend aanbod bieden.” Ze zouden geen programma´s bieden die bij de motieven van deze kiezers zouden passen. Opvallend zou de grote mate van partijidentificatie van enkele geënquêteerden zijn. Deze variabele zou de binding op de lange termijn met een partij meten en die “zou er bij zo´n nieuwe partij eigenlijk nog helemaal niet mogen zijn”.

Als beslissend stemmotief voor AfD-aanhangers hebben de onderzoekers de afwijzing van de huidige asiel- en immigratiepolitiek geïdentificeerd. Des te kritischer iemand is ingesteld tegenover Merkel´s “Welkomstcultuur”, hoe groter, onafhankelijk van de sociale status, is de stemvoorkeur voor de zogenaamde rechts-populisten. “De AfD krijgt van veel kanten haar ondersteuning. Of het nu arbeiders, ambtenaren, zelfstandigen of pensioengerechtigden zijn, of ze een lagere of hogere opleiding hebben: er schijnen vaak mensen te zijn die zeer conservatieve meningen vertegenwoordigen en zich bij de CDU niet meer thuis voelen”, benadrukt Lengfeld.

De auteurs van het onderzoek van de Universiteit Leipzig stellen daarom vast: “Om AfD-aanhangers aan hun kant te krijgen, zouden de gevestigde partijen hun meer of minder liberale standpunten in immigratiekwesties in ieder geval deels moeten opgeven.” Zo´n verandering van standpunt zou voor de gevestigde partijen het gevaar in zich bergen van verlies van geloofwaardigheid en het afwenden van de huidige kiezers. Het idee AfD-aanhangers door een paar sociale weldaden te kunnen terugwinnen, zou naïef zijn, omdat die zouden ageren “vanuit een gevoel van de culturele bedreiging”.

Socioloog Lengfeld zegt logisch: “Als het gaat om de zorg dat de Duitse identiteit bedreigd wordt en beschermd moet worden, zullen ook grotere herverdelingen tot niets leiden. Het centrale motief voor AfD-kiezers is de wens naar een gesloten samenleving en gesloten grenzen evenals de angst voor vreemde overheersing.”

Met kleine koerscorrecties op onbelangrijke politie terreinen, bijvoorbeeld minimale pensioenverhogingen of belastingverlagingen, en een links-populistische pseudo-oppositie á la Wagenknecht en Lafontaine zal men de AfD dus niet meer van het politieke toneel wegkrijgen.

Bron:
www.compact-online.de
Door: Daniell Pföringer

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme, Patriottisme. Bookmark de permalink .

7 reacties op Gekomen om te blijven: Leipziger sociologen voorspellen duurzame vestiging van de AfD

 1. jack black zegt:

  Daarover hoeft men helemaal niet diskuteren !
  Dank Internet zitten de poltike linkse ratten in hun eigen val !
  De eigen mening van de AfD en Pegida zitten er wie een Tattoo in !
  Hun teller gaat naar beneden wanneer ze hun smoel opentrekken !
  Goed zo ! daarvoor gaat de Teller van AfD stijl naar boven !

  Geliked door 1 persoon

 2. Mary zegt:

  En dat is maar goed ook dat de AfD een blijver is en de Duitsers daar niet met wat onzin ingrepen van af te brengen zijn, hier liegen Rutte en Co standaard de hele boel bij elkaar voor de verkiezingen, zo onderhand heel gewoon, wat achterlijk is is dat nog een Nederlander stemt op de firma leugen en bedrog, zegt toch echt wat over die stemmer…………….

  Geliked door 2 people

 3. Taljaard zegt:

  Het AfD is helemaal geen ”nieuwe partij”, Herr Professor Lengveld.
  Het is gewoon de CDU van 30 jaar geleden.
  Franz Josef Strauss en Helmut Kohl zouden zich er een stuk beter in herkennen dan in de huidige Merkel club. Oude sociaal democraten als Willy Brandt en Helmut Schmidt trouwens ook.
  Wat daar in hun gelederen zit is het beste wat Duitsland te bieden heeft en ademt de geest van Stauffenberg, Adenauer en Frederik de Grote.

  Like

 4. droevige mof zegt:

  Veel van mijn arts-collega’s in het ziekenhuis, inclusief ook Turkse collega’s, sympathiseren met de AfD en hebben op ze gestemd. De meesten van ons waren vroeger groen-links georiënteerd.
  Wat is er gebeurd?
  Heel eenvoudig. De sociale realiteit die we dagelijks in ons werk ervaren, dwingt ons tot nadenken. En nog een belangrijk punt: de AfD heeft intellectueel schitterende politici zoals Weidel en Curio. Ze argumenteren absoluut duidelijk en maken geen onbewezen stellingen.
  We houden van zoiets.

  Geliked door 3 people

  • Wachteres zegt:

   Van de Groenen naar de AFD schijnt gemakkelijker te gaan dan van de CDU naar de AFD.

   De CDU-ers hier zijn nog heilig overtuigd van de goede bedoelingen van Merkel en haar regering.

   Zij hebben nog steeds groot vertrouwen in Berlijn.

   Waarschijnlijke reden: Ze wonen in een dorp waar nauwelijks een ‘licht getinte’ persoon te zien is.

   “Wat ons niet raakt, dat deert ons niet”.

   Like

   • Harry zegt:

    Je zou dus kunnen stellen , dat het “ wir haben es nicht gewuszt “ , een aangeboren afwijking is , Wachteres ?

    Like

 5. Francois zegt:

  Gut ! gesprochen ,ganz richtig 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s