De innerlijke verwerking van het verleden in het Spaans: Linkse regering wil Franco in een ander graf leggen

Screenshot_329

De Spaanse vlag van 1939 tot 1975. 

De linkse innerlijke verwerking van het verleden grijpt ook in Spanje om zich heen: nu heeft de Spaanse regering een decreet aangenomen, waarmee de verplaatsing van de stoffelijke resten van de “Caudillo” Francisco Franco (1892-1975) gemakkelijker moet worden. Het decreet voorziet in de verandering van een bestaande wet om de plannen te legaliseren en juridisch verzet vooral van de familie Franco uit de weg te ruimen.

Duits - Zuerst

Het decreet moet echter nog door het parlement worden aangenomen. Ook daar kunnen de regerende socialisten rekenen op de ondersteuning van de linkse partij Podemos, de Baskische Nationalisten en de vertegenwoordigers van de Catalaanse separatisten en zodoende de meerderheid vormen. Dit dient zoals het er nu naar uitziet in september plaats te vinden.

De Spaanse socialistische minister-president Pedro Sanchez had zich al spoedig na zijn ambtsovername in juni uitgesproken voor een spoedig opgraven van Franco, die al langer dan 40 jaar in een reusachtig mausoleum (“Valle de los caidos”) ten noordoosten van Madrid begraven ligt. Daar dient nu een gedenkplaats voor de “slachtoffers van het fascisme” te ontstaan (terwijl de huidige, in 1940 voltooide herdenkingsplaats gewijd is aan de slachtoffers van beide partijen in de burgeroorlog).

Sanchez had de bestemmingswijziging van de gedenkplaats er vooral mee gemotiveerd dat Spanje zich als “gestabiliseerde en Europese democratie” geen symbolen zou kunnen veroorloven die de bevolking zouden splijten.

Franco´s stoffelijke resten moeten aan zijn familie worden overgedragen om ze in het familiegraf op de Pardo-begraafplaats in Madrid bij te zetten. De familieleden van Franco zijn echter strikt tegen de verplaatsing van de stoffelijke resten naar een ander graf.

De discussies rondom het mausoleum, dat van 1940 tot 1959 door 20.000 Republikeinse dwangarbeiders in de rots werd uitgehakt, duren al tientallen jaren. Behalve Franco liggen hier meer dan 30.000 strijders en soldaten begraven, die aan beide kanten van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) gesneuveld waren.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Links fascisme, Socialisten, Spanje. Bookmark de permalink .

13 reacties op De innerlijke verwerking van het verleden in het Spaans: Linkse regering wil Franco in een ander graf leggen

 1. Harry zegt:

  Als je links hun gang laat gaan worden ze uit zichzelf steeds gekker !

  Even een zijstraatje .
  Ik ben op het voormalige jacht geweest van Franco .
  Is helemaal gerestaureerd inmiddels .
  Een fantastisch mooi schip , aluminium spanten met twee lagen hout bekleed , een juweel .
  Voor voortstuwing stonden daar twee Rolls Royce dieselmotoren in en twee DAF motoren als generatoraandrijving .
  Die laatste twee heb ik gekocht .

  De man had in ieder geval smaak en wie niet links of godsdienstwaanzinnig is , kan bij mij bij voorbaat al op enige sympathie rekenen .

  Like

 2. Guus Velraeds zegt:

  Goed dat Franco er toen was want met een aars likker overwin je geen aanstormende communistische dictatuur. Helaas zit Europa nu opgezadeld met een sociaal democratische dictatuur light die sterk gaat overhellen naar een dictatuur waarin slechts een mening is toegestaan.

  Hun mening.

  Like

 3. Jan zegt:

  Die ‘slachtoffers van het fascisme’ zullen wel de in de oorlog gedode communisten en ‘socialisten’ zijn

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Ook in die Spaanse burgeroorlog stond de linkse kerk actief aan de kant van links.
   Je kunt je voorstellen dat er ongelofelijk veel van die linkse cleriale pedofiele landverraders door het leger van Franco zijn omgebracht.
   Ze hebben het nog steeds niet geleerd, want nu staan ze weer actief aan de kant van die vervloekte EU en die vervloekte islam.

   Like

 4. Taljaard zegt:

  Sympathiek was hij beslist niet.
  Maar hij heeft er ook nooit naar gestreefd om sympathiek te worden gevonden.
  Wat hij wel heeft gedaan was voorkomen dat Spanje een satellietstaat van Stalins Sowjet Unie zou worden. En wanneer er dan geen hulp daarvoor kwam uit Frankrijk, het VK of de VS klopte hij bij Hitler en Mussolini aan. Wat moest hij anders?

  Bij het uitbreken van WO2 wilde hij beslist niet hebben dat zijn door een burgeroorlog geruineerde land daarbij betrokken zou worden. Mussolini begreep en accepteerde dit. Maar Hitler wilde Spanje wel degelijk bij de oorlog betrekken en Franco persoonlijk spreken en daartoe onder druk zetten. Hij liet de Fuhrer eerst meer dan een uur wachten door de trein vlak voor de Franse grens halt te laten houden, terwijl hij heel goed wist dat Hitler vrijwel manisch was waar het stiptheid betrof.
  Bij de uiteindelijke ontmoeting bedankte hij hem hartelijk en oprecht voor de bewezen diensten, maar ging toen oneindig kletsen over bijzaken. Toen H. hier na 3 kwartier genoeg van had en eindelijk ter zake wilde komen kreeg hij een vrijwel eindeloos relaas te horen over de deplorabele staat van de Spaanse economie, waarbij F. tot in de kleinste details schilderde waar men tekorten aan had; tot aan kippenvoer aan toe. Bij de eierproductie aangekomen had H. er genoeg en kapte de ontmoeting af. Hierna verklaarde hij, dat hij nog liever een tandartsbehandeling zonder verdoving zou willen ondergaan dan nog eenmaal met F. te moeten spreken.
  En Spanje bleef neutraal.

  In december 1941, toen Duitsland de oorlog verklaarde aan de VS, terwijl men ook al in oorlog was met de Sowjet Unie en het VK, wist Franco dat Hitler en Mussolini hiermee op termijn voor hun ondergang hadden getekend. En de Spaanse neutraliteit verschoof hierna steeds meer in de richting van de Geallieerden; zeker nadat Hitler alsnog Vichy Frankrijk liet bezetten.
  De eerste 10 jaren na de burgeroorlog was zijn optreden tegen zijn voormalige en verslagen republikeinse, socialistische en communistische tegenstanders bruut en hard.
  Vergeleken met Hitler en Stalin kon men hem nog humaan noemen. Maar dat laat onverlet dat duizenden zijn vermoord en doodgemarteld, of zich moesten doodwerken aan zijn projecten, zoals stuwdammen, wegen, spoorlijnen en bruggen; inclusief de ”Valle de los Caidos.”

  Er is dus zeker wel wat op Franco aan te merken.
  Maar indien de republikeinen de burgeroorlog hadden gewonnen zouden de stalinisten vrijwel zeker de macht hebben gekregen. En dan zou de terreur ongetwijfeld vele malen bloediger en repressiever zijn geweest dan het optreden van Franco.
  Maar dat willen linksen natuurlijk niet inzien.

  Geliked door 1 persoon

 5. andre zegt:

  de spanjaarden kunnen zich beter bezig houden waar toch hun goud is gebleven, bijna de complete goud reserve is onder Franco verdwenen tegen de 600 ton aan goud.

  Like

 6. Trucker zegt:

  Dit is al meer als twintig jaar aan de orde in Spanje, gaat deze linkse multuikulle schoften bende dan toch een graf onteren ?

  Like

 7. Jan zegt:

  Er gaat nog bloed vloeien

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s