Alle macht aan de kokkin! – Democratie heeft elites nodig die niet bang zijn voor het volk

Screenshot_248

(Door: Jürgen Elsässer – Vertaling: E.J. Bron)

De democratie zit in een crisis! – zo jammert de propaganda-pers gezien het groter wordende verzet. Natuurlijk hebben we meer democratie nodig, maar daarvoor zijn elites nodig die niet bang zijn voor het volk, maar het laten meebeslissen.

CompactOnline

De Duitse elites wantrouwen het volk. “Vox populi, vox rundvee”, zei zelfs de grote Franz Josef Strauß. Die beheerste weliswaar de taal van de kleine man en kon urenlang – met de duimen achter de bretels en voor zich een, twee, drie pullen bier – de biertent aan het koken brengen. Maar hij had zijn kiezers alleen maar als coulisse nodig, zoals hij daadwerkelijk zelf bekende: “Ik ben een Duitse nationalist en eis onvoorwaardelijke gehoorzaamheid.”

De communisten kwamen aan de macht door de massa´s een andere, een waarachtiger vorm van inspraak te beloven: de zogenaamde radendemocratie. In de oervorm van dit model zouden de partijen geen kandidaten moeten opstellen, maar bijeenkomsten in bedrijven en kazernes. Anders dan in het onrealistische parlementarisme, waarbij men maar één keer in de vier jaar een kruisje mag zetten, zou er een slankere, snellere vorm van de staat moeten ontstaan: de kiezers kunnen hun afgevaardigde altijd afzetten wanneer deze hun belangen niet meer vertegenwoordigt.

Het idee had zijn charmes – maar mislukte gruwelijk. Al heel snel kwam in de plaats van de arbeiders- en boerenbasis opnieuw de partij – en weliswaar als enige, zonder concurrentie en correctief. Volksdemocratie of volksrepubliek waren een zwendeletiket – niet voor de dictatuur van het proletariaat, maar voor de dictatuur van het Politbureau of een eenzame secretaris-generaal.

Een derde weg tussen het parlementaire absolutisme en het communistisch geïnstrumentaliseerde radenidee is het Zwitserse model. Daar wordt weliswaar regelmatig een parlement gekozen, maar het partijen-geruzie blijft binnen de perken, omdat de regering in principe altijd dezelfde blijft: volgens de zogenaamde toverformule sturen alle relevante partijen – van de socialisten via de liberalen tot aan de op de AfD lijkende SVP – altijd hetzelfde aantal ministers naar een soort grote coalitie.

De beslissende toekomstige oriënteringen in dit systeem worden niet parlementair, maar via referenda ondernomen: via referenda konden de burgers steeds opnieuw de plannen van de politici stopzetten, bijvoorbeeld de onderwerping van het land aan de EU, de ongebreidelde immigratie en de bouw van minaretten.

Vanuit Duitse zienswijze lijkt Zwitserland op een Luilekkerland – terwijl wij ook de mogelijkheid zouden hebben om onze buren na te doen. In de grondwet staan namelijk sinds 1949 in Artikel 20 de zinnen: “Alle staatsmacht gaat uit van het volk. Hij wordt in verkiezingen en stemmingen uitgeoefend.” Maar de belofte stond alleen maar op papier, omdat de partijen weliswaar een kieswet besloten – maar nooit een stemwet.

Al 50 jaar lang gaapt deze constitutionele lege plek in onze democratie – en hoe banger de elites voor het “tuig” zijn, des te geringer wordt hun bereidheid om iets aan deze toestand te veranderen. Hun argumenten: de wereld is uitermate complex geworden, dat de gewone mensen hem niet begrijpen. Omgekeerd echter: hoezeer het ontwikkelingspeil van ons volk ook naar beneden werd gebracht – zo gek als de meeste parlementariërs zijn de burgers nog lang niet.

Echte democratie zou betekenen dat ook een kokkin de staat zou kunnen leiden, heeft Lenin ooit gezegd. In tegenstelling tot hem zouden wij nu de kokkinnen, de kapsters, de handwerkers en automonteurs inderdaad moeten vertrouwen. Zij weten allemaal dat de belangrijkste actuele problemen – hoe men grenzen bewaakt, stabiel geld creëert, goede auto´s maakt, gezinnen financieel stimuleert – in de oude Bondsrepubliek heel goed opgelost waren.

De herinnering aan deze gouden tijden is het fundament van de conservatieve trend, die godzijdank steeds sterker wordt. Het volk aan de macht!

Bron:
www.compact-online.de
Door: Jürgen Elsässer

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, dictatuur, Duitsland, Elite, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

19 reacties op Alle macht aan de kokkin! – Democratie heeft elites nodig die niet bang zijn voor het volk

 1. Jules Vismale zegt:

  Bepaalde personen in Engeland blijken helaas evenmin een democratische wens, de Brexit, te willen torpederen! Lees dit artikel daarover:

  Britse oppositieleider Jeremy Corbyn is voor een tweede Brexit-referendum als leden dat wensen

  Theresa May heeft het niet makkelijk, want van alle kanten wordt zij aangevallen. Zij het in haar eigen partij, in Europa, of door de oppositie waaronder een hele meute schreeuwende pro-EU (?) roeptoeters! Bij Labour, de Britse versie van de PvdA, is er een intense discussie gaande over de mogelijkheid om een tweede referendum te houden over de Brexit.
  Als de leden van deze partij ervoor kiezen om voor een nieuw referendum te zijn, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk onderdeel vormen van de campagne in mogelijke nieuwe verkiezingen en vast uitdraait op een ramp!

  Tot nu toe heeft de Labour-leider zich nooit uitgesproken over een nieuw brexit-referendum. In Liverpool zei hij dat hij “gebonden” is (en dus niet onder druk is gezet!) aan de keuze van de Labour-leden. Mogelijk stemmen de leden later vandaag over de vraag of er een tweede referendum moet komen.
  “Algemene verkiezingen hebben onze voorkeur. We kunnen dan onderhandelen over onze toekomstige relatie met Europa. Maar laten we zien wat er uit de conferentie komt”, sprak hij voorafgaand aan het congres tegen de BBC.
  Corbyn zei vandaag dat Labour, als regeringspartij, een handelsovereenkomst zou proberen te sluiten met Brussel, waarin het Verenigd Koninkrijk na de brexit in een douane-unie zou blijven met de EU. Op die manier zou er geen harde grens komen met EU-lid Ierland.

  The Sunday Times meldde dat May werkt aan een plan om vervroegde verkiezingen te houden in november, om zich te verzekeren van electorale steun (hier worden toch geen steekpenningen voor aangenomen?) voor een nieuwe brexit-strategie. Brexit-minister Raab liet weten dat daar niets van klopt.
  Er zal waarschijnlijk wel iets van waar zijn en het lijkt mij ook heel logisch dat May vervroegde verkiezingen zou willen nu ze in een impasse zit met de Europese Unie. Als er een ‘no deal’ komt, dan zullen vervroegde verkiezingen van pas komen om met draagvlak verder te kunnen gaan. Daarnaast is het ook een middel om naar de buitenwereld te laten zien dat May wel degelijk steun heeft en krijgt van de bevolking (dat geldt niet bepaald voor degenen die WEL in de EU willen blijven!) en het allemaal wat minder negatief is dan het lijkt.

  Als Labour de meerderheid krijgt, dan is er een ding zeker: dan blijft het land lid van de Europese Unie en moet alsnog een flinke prijs betalen wat vast NIET de bedoeling is van de pro-EU Britten! De speciale positie die het land had binnen de Europese Unie zal vergaan en dan is het over.

  De meesten van die demonstranten doen me eigenlijk precies denken aan het joodse volk (wat iim ga vermelden heeft beslist NIETS te maken met antisemitisme!) toen het onder Mozes verlost werd uit de slavernij in Egypte! Hoewel het volk vrij was hadden zij in de woestijn niets te eten en te drinken en al zorgde Jahwe daar voor, ze leken geen enkele tevredenheid te kennen!Veel van die joden hunkerden toen zelfs opeens weer naar de vleespotten van Egypte en de slavernij!
  Maar wie liever geknecht wil zijn en in slavernij wil leven in plaats van in vrijheid te sterven is gewoon KNETTERGEK!

  Like

  • Bob Koster zegt:

   De joden in Egypte waren geen slaven maar gastarbeiders. Zij werden goed behandeld en kregen medische verzorging. Verder was het joodse aandeel in de algemene bedrijvigheid zo gering dat het nergens in de hiëroglyfen is terug te vinden. En reken maar dat de archeologen hun best hebben gedaan om er iets van terug te vinden.

   Like

   • Jules Vismale zegt:

    Vraag anders maar, desnoods via een hypnose-droom, aan Mozes waarom deze eigenlijk GEEN zin had om de halsstarrige farao van Egypte tegemoet te treden om de joden vrijheid te geven en daarna 10 plagen op dat land af te sturen toen dit constant werd geweigerd!

    Like

   • Republikein zegt:

    Uh, als we toch uit het water komen hebben we dan een reptielenbrein en zo werd in verzwolgen in de muil van een Dino, echt meegemaakt in een droom, met zware sjek.

    Like

 2. droevige mof zegt:

  In Duitsland is de parlementaire democratie met de verdeling van de macht in wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht mislukt. In de tussentijd is de uitvorende almachtig geworden. Een bondskanselier Merkel regeert als een absolute monarch en geen parlement, geen Bundesverfassungsgericht (constitutioneel hof) kan en wil ze beperken. Gelijkgeschakelde media zorgen ervoor dat de AfD nooit een meerderheid in de Bundestag kan krijgen.
  De verandering kan alleen komen van degenen die echt de macht in en over Duitsland hebben. En dit zijn niet de burgers van dit land, of beter gezegd de mensen met een zogenaamd Duits staatsburgerschap.
  De echte heersers zijn in Washington en Moskou en in de financiële centra van de wereld. Kortom, mocht Trump zijn strijd tegen de deep state winnen, dan zal dit ook de machtsverhoudingen in Europa veranderen. (Tschüss Merkel en Rutte)
  Het ziet ernaar uit dat hij het gauw haalt.

  Like

  • Patriot 2.0 zegt:

   De financieel machtigen willen globalisering (= open markten). Zij willen dus net als onze “linkse vrienden” geen grenzen. Daarbij willen de kapitalisten goedkope arbeidskrachten (= immigranten, moslims).
   Zo vinden socialisten, immigranten, moslims en het grootkapitaal elkaar…

   Like

 3. Alphons Mantel zegt:

  De EU schaadt Europa

  Geliked door 1 persoon

 4. Anneke zegt:

  Democratie is er NIET meer, in EUrabia.
  Landen met meer en meer islamitische en of socialistische tintjes, zijn pure dictaturen. De Weaterse Europese regionen gaan hard die richting uit. Hun hoge snelheidslijn dendert over de EU-spoorbaan.
  Hoe meer Israel haat, hoe meer Arabisch socialistische ellende. Hitler zat destijds ook op schoot bij de kalief vn Jerusalem.

  Geliked door 1 persoon

 5. sjuad zegt:

  Democratie is kermis.
  Ooit kerstmis.

  Nu oud versleten sexloze irritatie.
  Hoogtijd voor aanpassing, die never en nooit door deze politiek zal worden aangepast.

  Dus,,, eerst maar een oorlog die gaat altijd aan grote veranderingen vooraf.

  Like

 6. kampersrene zegt:

  Alle macht aan de kokkin ….ik hoop dat die kokin ons leert.. hoe je een Islamiet moet klaarmaken naar het schijnt is het beter dan varkenvlees…..Islam cotteletjes ….heerlijk !

  Like

 7. Tistochwat zegt:

  Een land moet geleid worden door iemand die een succesvol bedrijf kan leiden.
  Zo simpel is het.
  Aan al dat gezwam en gebekvecht (op onze kosten) hebben we niets.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s