Waarom werken arm maakt

Screenshot_4

(Door: “Weethetwel”)

Een flinke club goedbetaalde doctors en doctorandussen van het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft een lijvig rapport geschreven met de titel: ”Als werk weinig opbrengt”. In het kort komt het er op neer dat juist veel werkende mensen, ondanks dat ze werken, te weinig geld overhouden om van te leven en daarom onder de armoedegrens zitten. De armoedegrens is ruim € 1000,- per maand.  De conclusie is dat deze werkende mensen te weinig verdienen en dat hun inkomenspositie al sinds 1990 achteruit gaat. Opmerkelijk is dat de onderzoekers zich totaal niet afvragen hoe dat zo gekomen is. Maar ze geven wel aan dat de overheid beleid moet ontwikkelen om deze ongewenste situatie te verhelpen. Nog meer beleid? We zullen eens even rekenen.

Een eenvoudige rekensom geeft duidelijkheid

Iemand gaat werken bij een baas. Stel, hij verdient een bedrag van € 100,- bruto, want dat rekent gemakkelijk. Zijn baas moet op dit bedrag meteen € 30,- bijleggen voor extra belasting en premies, dus deze werknemer kost het bedrijf € 130,- . Van het brutosalaris wordt € 40,- belastingen en premies ingehouden, dus hij krijgt € 60,- netto. Samengevat: om € 60,- over te houden moeten er € 130,- verdiend worden.

Van die € 60,- moet hij € 5,- afgeven voor een pensioen waarvan het de vraag is of hij daar ooit iets van terugziet.

Wie denkt dat hij die € 55,- vrij te besteden heeft, vergist zich, want dan komen de overige verplichte uitgaven. De ziektekostenverzekering, onroerend zaakbelasting en talloze andere plaatselijke belastingen die op dit bedrag zo’n € 10,- uitmaken. Van de € 45,- die overblijft, moet hij op elke straathoek BTW betalen, binnenkort minimaal 9% over basisbehoeftes en 21% over de meeste dingen. Gemiddeld is dat ruim 13%, wat op € 6,- BTW uitkomt. Er blijft dan nog € 39,- over. Dat is 30% van wat hij in totaliteit als arbeider zou kunnen verdienen. Dus 70% wordt direct door de overheid in beslag genomen.

Wanneer 70% van wat een werker verdient afgepakt wordt, is het niet zo moeilijk onder de armoedegrens te geraken.

Met het schamele geld dat nu nog over is, kan het leven beginnen. Maar nog is de kelk niet leeg. Koop een auto en een groot deel ervan is belasting, van de benzine zelfs veel meer dan de helft. Waag het niet de kachel in je huis aan te maken, want de belasting op gas en elektrisch gaat met allerlei milieumaatregelen enorm stijgen. Zelfs het huis moet nu voor het milieu verplicht verbouwd worden, maar van welk geld?

Waag het als werkende ouder niet om kinderen te krijgen, want werkende ouders mét kinderen zijn al jaren de nieuwe armen. Was in 1990 het onderwijs goeddeels gratis, nu moet voor alles betaald worden. Kinderen kunnen niet meer gaan studeren zonder te eindigen met een gigantische studieschuld.

Gulle overheid

Waar gaat dat belastinggeld allemaal naartoe? Een steeds kleiner gedeelte komt ten goede aan de belastingbetaler. Verreweg het grootste gedeelte gaat op aan de overheid zelf en wordt uitgedeeld aan mensen die een uitkering hebben. Er zijn inmiddels zo’n drie miljoen mensen met een uitkering op iets meer dan het dubbele aantal werkers. Iedere twee werkenden betalen nu het inkomen van één die niet werkt. Zij komen daarmee steeds meer zelf onder de armoedegrens terecht.  En het aantal uitkeringen stijgt nog steeds dankzij onze gulle overheid.

De overheid is zélf de oorzaak van het probleem

De grootste oorzaak van deze situatie van armoede bij de werkende mensen is de overheid zelf, omdat ze van de werkenden 70% afpakt. Nóg meer beleid betekent nóg meer overheid, nóg meer belastingen en nóg grotere armoede bij degenen die écht werken. De doctors en doctorandussen van het Sociaal en Cultureel Planbureau hadden niet moeten pleiten voor méér beleid, maar juist voor minder. Sterker nog, als je een groot gedeelte van die overheid afschaft, hoeft er minder afgepakt te worden van de werkenden. Schaf niet Zwarte Piet af, maar de  Sinterklaas-overheid. Dat lost dit probleem met zekerheid op.

Door:
“Weethetwel”

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Hypocrisie, Nederland, Overheid, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

36 reacties op Waarom werken arm maakt

 1. Statler & Waldorf zegt:

  Ter aanvulling:

  onroerendezaakbelasting (OZB)
  belasting van roerende woon- en bedrijfsruimten
  baatbelasting
  forensenbelasting
  toeristenbelasting
  parkeerbelasting
  hondenbelasting
  reclamebelasting
  precariobelasting
  rioolheffing
  reinigingsheffing
  leges
  inkomstenbelasting
  loonbelasting
  vennootschapsbelasting
  dividendbelasting
  kansspelbelasting
  erfbelasting
  schenkbelasting
  vermogensrendementsheffing
  omzetbelasting (btw)
  rechten bij invoer
  rechten bij uitvoer
  accijnzen zoals alcoholaccijns en tabaksaccijns en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken
  belastingen op personenauto’s en motorrijwielen (bpm)
  motorrijtuigenbelasting (mrb)
  belasting zware motorrijtuigen
  overdrachtsbelasting
  assurantiebelasting
  verhuurdersheffing
  bankbelasting
  milieubelastingen, zoals kolenbelasting en energiebelasting.

  Geliked door 3 people

 2. Pingback: WAAROM WERKEN ARM MAAKT! | eunmask

 3. BigLJohn zegt:

  Veertig jaar geleden zei de broer van mijn vader, hij was boekhouder, dat bijna 50 % van je inkomen direct of indirect verdwijnt naar de overheid. Nu is dat al gestegen naar 70 %. Die uitkeringstrekkers zorgen er wel voor dat binnenkort iedereen nog zo veel kan verdienen toch in de armoe gedreven word. Dit in context tot de H.H. immigranten. Zij hebben nog nooit een dag in Nederland gewerkt, maar krijgen toch een vette uitkering en een hele reeks aan gratis zaken. In feite hoeven ze nooit meer te werken, vooral niet als die nieuwe E.U. wet in december word aangenomen. Daarin bepaalt de – immigrant -zelf hoe hij het wil hebben. Nederlanders die op den duur onder de brug moeten leven en slapen, en de H.H. immigranten die een luilekkerland leventje op kosten van de Staat. Als, ja als er nog geld zal zijn, als inmiddels het grootste deel van de Nederlanders een clochard bestaan moet leiden….

  Geliked door 3 people

  • Statler & Waldorf zegt:

   @BigJohn

   In 1960 was de belastingdruk op het BNP 15%

   2018 is het 55% (deels) los van mijn bovengenoemde belastingdruk.

   Geliked door 2 people

   • BigLJohn zegt:

    Statler & Waldorf; Direct of indirect. Sociale lasten en belastingen, en accijnzen. Als alle sociale lasten ingehouden waren (Anno 1975), en men de belasting meetelt kwam men bijna op 50 % wat men kwijt was van het bruto loon. Dat brutoloon zou men verdienen als de Staat daar niet tussenin stond. Nu is dat al opgelopen tot 70 %. In beide percentages is nog niet eens opgenomen wat men aan accijnzen kwijt is. Belastingen zijn niet meer dan georganiseerde misdaad (Bijna Maffia-praktijken) met een Wettelijke goedkeuring. Betalen, of anders….

    Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Kom ik tot mijn conclusie: “de staat met zijn trawanten, is je ergste vijand”.

   Geliked door 5 people

  • BertG. zegt:

   Maak daar maar 85% van inmiddels wat ze van je stelen.

   Geliked door 4 people

 4. Hovawart zegt:

  De (r)overheid steelt van de armen en werkenden, “ter meerdere eer en glorie” van de ambtenarij, de overheid besteed zoveel belastinggeld aan adviseurs en consultants, om terug te verwijzen en enige verantwoordelijkheid van genomen besluitvorming te ontlopen, als er zich weer een bestuurlijke blunder voordoet,…..het oprichten van onderzoekscommissies van collega’s en bevriende partijgenoten om “de onderste steen boven te krijgen” als quasi oprechte poging om de schone schijn op te houden.
  Gelijk het gajes in Brussel kunnen faalhazen functioneren zonder zelf enig risico te lopen en zelfs niet aansprakelijk worden gehouden, geef mij zo’n werkgever……….
  Het kabinet Rutte III is een sterk voorbeeld van bestuur dat stijgt tot het toppunt van zijn onvermogen.
  Het logische gevolg dat er meer ambtenaren moeten komen als er meer regel en wetgeving gelden, er meer geld moet worden vrijgemaakt, hogere belastingen, en de vicieuze cirkel is weer rond, totdat het uurloon van de arbeiders hoger ligt dan van een specialist in het ziekenhuis, en de grote werkgevers hun zaken sluiten en verkassen naar minder-belaste lagelonenlidstaten of zelfs buiten de EU…….de neerwaartse spiraal is reeds ingezet, als echter de armoede iets toeneemt breekt hier de pleuris uit, als Jan met de Pet gaat lopen klagen heeft men een revolutie aan de broek, een Hollandse Lente in de Pays-Bah.( ongeacht wat de wetenschappelijke bureaus van de partijen, en werkgroepjes ook mogen roepen, heb je wel eens een afspraak proberen te maken met een loodgieter of dakdekker, schilder, timmerman en metselaar, die hebben langere wachtlijsten dan menig ziekenhuis en kosten evenveel).

  Geliked door 3 people

  • scherpschutter1943 zegt:

   Wet van de econoom Parkinson (nee, niet die van de beefziekte) Parkinson stelde: “Neem een onbewoond eiland en zet er 100 ambtenaren op met voldoende pen en papier en ze gaan het werk, los van enig doel. Na een jaar roepen ze om uitbreiding, ze kunnen het niet meer aan”. Is 1 op 1 volledig van toepassing op de staat der nederlanden.

   Geliked door 4 people

  • scherpschutter1943 zegt:

   Denk aan het aardappeloproer in amsterdam van de vorige eeuw. Toen schoot alleen het leger op de demonstranten, tegenwoordig schieten ze terug en niet alleen op de ordetroepen.

   Geliked door 3 people

 5. Hovawart zegt:

  Straks stemt de bevolking nog voor een communistische staat, om onder die belastingdruk uit te komen…….krijgen Timmermans en Juncker toch hun zin…. met de Linksche Looney Brigade naar een Europa als Nieuwe Communistische Bolwerk, quelle horreur. (Pardon my French).

  Geliked door 1 persoon

 6. Bezorgde burger zegt:

  Dit is toch precies het plan van Soros en zijn handlangers?
  De originele bevolking vervangen door barbaren zodat het land in chaos vervalt.
  Ze zijn al goed bezig: de trouwe D66, Pvda, CDA, VVD, GL, SP kiezer betaald 70% van zijn loon voor zijn eigen ondergang.
  Wie is er nou gek?

  Geliked door 3 people

 7. koosv8 zegt:

  Ja dat is niet leuk, maar men KIEST er zelf voor in grote getale.

  Like

 8. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Waag het als werkende ouder niet om kinderen te krijgen…”

  Nee, je moet eens proberen om als werkende ouder géén kinderen te krijgen. Ben je ineens geen ouder meer… 🙂

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 9. dolphin zegt:

  zolang de elitaire lieden die elkaar nog van school kennen zichzelf ruim toe bedelen en elkaar de baantjes toe schuiven is het dweilen met de kraan open , de verhoudingen zijn compleet zoek in dit land en is eigenlijk ook al een bananerepubliek , al is het in de praktijk nog net onder de mat te houden.

  Geliked door 3 people

 10. fleckiehttps://ejbron.wordpress zegt:

  Gas- en electriciteitsprijs ‘omhoog’: tja, de ‘subsidies ‘ontvangen bij aanleg verkregen van zonnepanelen, en aanleg voor NIET- gebruikende normale ‘krachtsbronnen’,: moeten vanzelfsprekend …OOK…vanuit ……………betaald worden!

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Wat u ook kiest voor soort energie, u bent altijd de lul. Voorbeeld de spoorwegen. De spoorwegen maakt het kaartje duurder. Omdat het kaartje duurder wordt blijven veel mensen weg. Omdat het passagiersaanbod terug loopt wordt kaartje duurder, enz. Geldt ook voor energie. Besparing op energie heeft alleen maat tot gevolg dat de energie duurder wordt, dus meer besparen,weer duurder, enz. U wordt genaaid waar u bij staat. Wat ik wel knap vind dat er mensen zijn die ervoor gestudeerd hebben om ons al deze overheidsleugens door de strot te duwen. Knap hoor

   Like

 11. Francois zegt:

  De CEO van het Euorpese bedrijf noemt Drunkers . Wat verwacht je dan van zijn personeel ?

  Like

 12. kampersrene zegt:

  Indrukwekkend dat reportageke “” Waarom werken arm maakt”” en de reacties daarop….maar bestaan er ook arme erkende asielzoekers…want die krijgen van alles , gratis dit en dat …plus leefloon en kindervergoeding voor hun gekweekte nest…Dat veranderd natuurlijk als hier en daar een asieler een werkgever vind…Dan leeft hij binnen de kortste keren ook aan de armoe-grens

  Like

 13. Elisah zegt:

  Iets anders, altijd weer opnieuw maar 10 jaar om de planeet te redden…

  Like

 14. Bob Fleumer zegt:

  Het land zou gerund moeten worden door een huismoeder met gezond verstand, om te beginnen geeft die niet meer geld uit dan er inkomt dus kan de regering niet meer uitgeven dan er aan belasting binnen komt. Zij mogen dus niet meer kunnen zeggen zoveel hebben we nodig dus gaan we de belasting verhogen, dat moet bij wet verboden zijn.Als we dat een paar jaar volhouden lossen onze problemen op als sneeuw in de zon.

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Dan zullen we eerst de meeste 2e kamerleden, ambtenaren en overige baantjes gasten moeten doden want die zullen tot hun laatste snik hun riante inkomens blijven verdedigen desnoods met overheidsgeweld.

   Like

 15. Elisah zegt:

  Ondertussen in Nederland..
  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/199714/Alleen-een-aow-uitkering-dus-daarom-nog-elke-ochtend-een-krantenwijk

  Alleen een aow-uitkering, dus daarom nog elke ochtend een krantenwijk
  Je bent 86 jaar. Tijd om van je oude dag te genieten, zou je zeggen. Maar dat geldt niet voor Jacob de Graaf uit Sappemeer. Hij loopt nog elke ochtend een krantenwijk om de eindjes aan elkaar te knopen…

  Like

 16. Elisah zegt:

  https://tpook.nl/2018/10/08/wat-die-jongen-van-leefbaar-rotterdam-zegt-over-de-zoveelste-nl-leegtrekfraude-dankzij-faal-uwv/

  Op ww vakantie betaalt door het UWV. Polen, Turken en Marokkanen. Al 15 jaar lang. Werkgevers gaven dit telkens aan. UWV weet het al jaren. Hebben niet eens het lef om te reageren. Het is weerzinwekkend en onthutsend. #nieuwsuur

  https://tpook.nl/2018/10/08/fraude-door-moe-landers-door-falen-uwv-betaalt-uitkeringen-zonder-te-controleren-of-mensen-zijn-ontslagen/

  Like

 17. Elisabeth zegt:

  Op mijn nota van het waterschap, betaal ik meer aan kosten en belastingen dan wat ik gebruik aan water. Bijna 40 euro waarvan nog geen 14 euro water, klein bedrag kosten en de rest zijn belastingen waaronder waterbelasting met daarover heen btw, dus belasting over belasting. Dat is dus een basisbehoefte waar elk mens recht op heeft.

  Elisabeth

  Like

 18. jantjeuitnl zegt:

  Ook hier heeft Trump een probaat middel;
  Voor elk nieuw regeltje, 2 regeltjes eraf.

  Like

 19. leefbarbaar zegt:

  Eigenlijk komt dit door de gestegen prijzen en het toeslagensysteem. De overheid weet precies wat je hebt en haalt met naheffingen alles bij je weg. Uiteindelijk kan het zo ver komen, dat je minder overhoudt, dan je nodig hebt om van rond te komen. Een probleem dat gastarbeiders niet kennen; voor hen wordt gezorgd.
  Maar de mensen kijken sport en denken dat het wel mee valt. Niet wakker te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 20. Peter zegt:

  Media heeft ook veel schuld ,zij houden alles onder de pet ,NPO allemaal overbetaald,Het Gooi,alles bij elkaar gestolen van de Nederlandse bevolking .Zolang de regrring daar geld in pompt houden zij d’r muil ,voor wat hoort wat ,niet voor niks kraken ze Baudet en Geert ,die willen de geldkraan dichtdraaien .Brussel wil internet aan banden ,omdat ze daar nog geen invloed op hebben,en het volk moet en zal stom blijven .

  Geliked door 1 persoon

 21. Pingback: Hondsbrutale “volksvertegenwoordigers” kleineren de Nederlandse burger | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s