Rechtszaak tegen minister Ollongren voor de Raad van State

Screenshot_44

(Door: Niesco Dubbelboer en Arjen Nijeboer)

Gisteren kwamen we eindelijk toe aan een inhoudelijke behandeling bij een rechter van onze eis, namelijk dat de regering de wet niet aan z’n laars kan lappen door met juridische trucs een referendum over het referendum te voorkomen, terwijl de bestaande wet ons daar een keihard recht op geeft.

Wat volgt is voer voor juristen. Het komt neer op de vraag in hoeverre een nieuwe “wetgever” (het nieuwe parlement) zich moet houden aan wetgevingsprocedures die door de oude “wetgever” zijn opgesteld. De “oude” wetgever had in de Wet Raadgevend Referendum dwingende regels gegeven over het toelaten van referenduminitiatieven vanuit de bevolking. Elke nieuwe referendabele wet of verdrag mocht pas ingaan nádat de burgers de kans hadden gehad om een referendum aan te vragen en, bij voldoende handtekeningen, ook te houden.

Dat geldt dus ook voor de intrekkingswet waarmee het referendum zou worden afgeschaft. De intrekkingswet zou pas geldig kunnen worden (en dus het referendum intrekken) nádat een referendum daarover had plaatsgevonden. Maar uit angst wilde de regering een referendum over het referendum koste wat kost voorkomen.

Daarom gebruikten Rutte en Ollongren een abstract-juridische truc dat de intrekkingswet met terugwerkende kracht in werking zou treden meteen na publicatie in het Staatsblad. Een truc die alleen in de papieren werkelijkheid kan plaatsvinden en als enige doel had om onder een referendum uit te komen. Maar de oorspronkelijke indieners van de referendumwet hadden zulke trucs al voorzien en wettelijk bepaalt dat die ongeldig waren.

De Raad van State toonde zich gisteren scherp en kritisch in de richting van de landsadvocaat door een aantal pittige vragen, die juist gingen over wat de werking is van een  ‘oude’ wet ten opzichte van een ‘nieuwe’ wet. Zoals onze advocaat Jan van der Grinten uitlegde met een mooie metafoor: “Als de wetgever wil dat alle wetten alleen nog maar per Twitter bekend gemaakt hoeven te worden, dan zal ze toch eerst de nodige wetswijziging zelf via de oude weg moeten afhandelen – inclusief publicatie in het Staatsblad – en kan deze wet niet zelf per Twitter bekend worden gemaakt.”

Een tweede belangrijk punt voor ons is dat we vinden dat de democratie ingeperkt wordt door het op deze manier afschaffen van het referendum en dat die inperking inbreuk doet op het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), namelijk op artikel 10 waarin ‘het recht op vrijheid van meningsuiting’ is geregeld. Aan de hand van een aantal arresten toonden onze advocaten gisteren aan dat het afschaffen van het referendum een inperking van die vrijheid is.

De Raad van State vroeg ook hier kritisch aan de landsadvocaat of zij erkende dat er sprake was van vermindering van de democratische verworvenheden. Nou nee, dat vond ze niet, de minister had namelijk al aangegeven het niet eens te zijn met de constatering dat er minder democratie zou zijn door het afschaffen van het referendum.

Deze bizarre constatering, nota bene uit de mond van een minister van D66 huize, stond in schril contrast met de door onze advocaat aangehaalde opmerking van professor Tom van der Meer dat er geen alternatief voor het referendum is dat op dezelfde manier de extra zeggenschap van mensen regelde (en dan met name ook nog voor mensen uit bevolkingslagen die zich matig gerepresenteerd voelen door de politiek).

Binnen zes weken (maar waarschijnlijk al voor het eind van de maand) doet de Raad van State uitspraak. We hebben vanzelfsprekend geen enkele garantie dat we gelijk gaan krijgen, maar het feit dat de Raad van State zich erg kritisch toonde tegenover de landsadvocaat geeft ons hoop.

Screenshot_45

(www.meerdemocratie.nl/)

Bedankt nogmaals voor uw steun!

Vriendelijke groeten namens het hele team,

Niesco Dubbelboer
Arjen Nijeboer

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Barbarisme, belangenverstrengeling, Censuur, cultuurrelativisme, D66, democratie, dictatuur, Elite, establishment, gezond realisme, Hypocrisie, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, meningsdictatuur, moralisme, Nederland, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

14 reacties op Rechtszaak tegen minister Ollongren voor de Raad van State

 1. paulzwueste zegt:

  Redders van onze democratie!

  Geliked door 1 persoon

 2. Steven zegt:

  Een D66 rechter gaat een D66-er natuurlijk niet afvallen. Die verzint wel weer een artikeltje zoveel ‘en op grond van’ die haar dan toch weer gelijk geeft.

  Geliked door 2 people

  • Thom zegt:

   @Steven. Ik vrees dat u het goed ziet. Niet alleen D’66 maar alle rechters van de Raad van State zullen de overheid bijna altijd laten winnen.Ze maken je lekker en belazeren je waar je bijstaat. Naar de Raad van state betekent bij voorbaat, jezelf blij maken met een “dode mus”.

   Lees het intervieuw met Prof. twan tak over het soort rechtspraak bij de Raad van State:

   Klik om toegang te krijgen tot Interview-Twan-Tak.pdf

   Hij zegt letterlijk:

   Waarom zijn rechters zo karig?
   ‘Dat heeft te maken met hun levensbeschouwing. Bestuursrechters zien de overheid als een eerbiedwaardige
   instantie; niet zelden zelfs als een soort vertegenwoordiger van de Almachtige op deze
   aardkloot. De overheid maakt dus aanspraak op gezag en respect uit eigen oorsprong, en die overheid
   behoor je als burger niet te kapittelen. Daarom pakken bestuursrechter de overheden niet aan
   zoals ze burgers aanpakken.

   Like

 3. Ruud zegt:

  Geweldig! De verraders van de echte democratie zijn onder ons.

  Geliked door 3 people

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Zouden ze ook zoveel juridische trucs op het probleem loslaten als ze in de loop van een geweer keken en alleen maar ja of nee hoefden te zeggen?

  Geliked door 1 persoon

 5. leefbarbaar zegt:

  Ik heb er geen hoge verwachtingen van, maar het is een feit dat de overheid de kluit belazert inzake het stiekem afschaffen van het referendum. Heel goed dat noeste verdedigers alles uit de kast trekken om dit wanbeleid, legaal aan de kaak te stellen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Ik zal de laatste zijn, om onze Nederlandse staatsinrichting als het best denkbare systeem in de wereld te kwalificeren. Maar hoe meer er ruttig aan wordt getornd, des te meer raak ik ervan overtuigd, dat het zijn diensten bewijst. Laten we voorlopig houden, wat we hebben. Met ruttig gedoe worden we overgeleverd aan de grillen van de duivel. Mijn idee, eerst met de grove bezem door de regering, voor we over een ander systeem gaan nadenken.

  Like

 7. Frans zegt:

  Een rechter toont zich vaak meegaand om vervolgens een keihard tegengesteld vonnis te wijzen. Het blijft gewoon een dronken man, die over straat loopt. Je weet nooit aan welke kant hij valt.

  Like

 8. Republikein zegt:

  U behoort de wet te kennen, welkom in Utopia.
  Alles in het geniep, da’s ook de bedoeling, beetje fraus legis.

  Like

 9. Wolf zegt:

  Raad v.State is nog rooier dan die extreemlinkse ROOMSE ROT Paus. Den k maar niet dat die het opnemen voor het Volk.

  Like

 10. Harry zegt:

  Oh oh , dat wordt een taakstraf van 2400 uur !
  Gewoon vierkant tegen het gezag in gaan , brutaal nest !
  Het volk is het wáre gezag , niet die Bilderberg-bende die er nu zit .
  Kijken hoe dit afloopt .

  Like

 11. De volk heeft de politueke recht om gehoord te worden zegt:

  Intrekken van het recht van de volk om een referendum te houden, lijkt mij in strijd te zijn met: Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

  Like

 12. De volk heeft de politieke recht om gehoord te worden zegt:

  Intrekken van het recht van de volk om een referendum te houden, lijkt mij in strijd te zijn met: Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s