Servische nationalist wint presidentsverkiezingen in Bosnië-Herzegovina: “We gaan interessante tijden tegemoet”

Screenshot_55

De vlaggen van Bosnië-Herzegovina en Servië.

(Vertaling: E.J. Bron)

Na de overwinning van de Bosnisch-Servische nationalist Milorad Dodik bij de presidentsverkiezingen in Bosnië-Herzegovina wordt de toekomst van de multi-etnische staatsconstructie er niet eenvoudiger op. Dodik is voorstander van een afsplitsing van de Servisch gedomineerde Republika Srpska. Zijn oplossing luidt: “Onze hoofdstad is Belgrado”. Na zijn verkiezingsoverwinning verklaarde Valentin Inzko, de Hoge Vertegenwoordiger van de VN in Bosnië en Herzegovina: “We gaan interessante tijden tegemoet”.

Duits - Zuerst

Bosnië geldt al jaren als crisisstaat – drie volksgroepen streven drie verschillende doelen na: terwijl de Bosniakken een sterkere federale staat willen, willen de Serviërs een afsplitsing. Ook de Kroaten willen een eigen territoriaal lichaam. De Bosniakken maken ongeveer de helft van de bevolking uit, een derde deel zijn Serviërs, 15% van de staatsburgers zijn Kroaten. Oorzaken van veel euvels is echter de zogenaamde “grondwet” van Dayton, die in 1995 door het Westen werd uitgevaardigd.

Dodik wil nog voor de eerste bijeenkomst van het nieuwe staatspresidium naar Belgrado reizen om de Servische president te ontmoeten. Maar Aleksandar Vučić, die streeft naar een Servische EU-toetreding en de Servische volksgroep in Kosovo hoogstens retorisch ondersteunt, is voorstander van een verenigd Bosnië en Herzegovina.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Servische nationalist wint presidentsverkiezingen in Bosnië-Herzegovina: “We gaan interessante tijden tegemoet”

 1. Republikein zegt:

  Prima, allemaal onderdeel van de EU worden, ook China en de Maagden Eilanden, allemaal, als wij er maar uit gaan.

  Like

 2. Jan zegt:

  Even gezocht op de naam Vučić en hoe over hem gedacht werd. Dat was in het verleden al niks, geen aanhang onder de Serviërs. Bovendien kan hij geen kritiek verdragen, iedereen met een al te kritische stem verdwijnt achter de tralies zonder dat het tot veroordelingen komt.
  Ik zocht op Vučić+traitor en er kwam weinig fraais over dit heerschap bovendrijven, maar voor de Busselse sovjet die geen kritiek kan verdragen is hij dan prima
  https://freedomhouse.org/blog/cry-help-serbia-s-independent-media

  Like

 3. Wolf zegt:

  En Wéér! een wakker Volk erbij!

  Like

 4. Jan zegt:

  Der Franz weint, denkt aan het sturen van het EU-leger, o ja, die is er niet, maar goed ook, anders kwam er gerust een herhaling van 20 jaar geleden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s