Historicus: EU zou binnen een decennium kunnen instorten

Screenshot_66

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Een vooraanstaand Brits historicus beweert dat de EU zo slecht op de uitdagingen van de moderne wereld is voorbereid, dat zij al binnen een decennium niet meer zou kunnen bestaan.

Contra magazine

De Britse historicus en politiek commentator Niall Ferguson ziet een Apocalyptische toekomst voor de EU aankomen, die zou lijken op die van het Heilige Roomse Rijk. Hij analyseerde hoe het blok tot nu toe met crises is omgegaan en bekijkt de crises die nog moeten komen, en voorspelt dat de Europese Unie weldra door een crisis uiteen zou kunnen vallen, aldus de Britse krant “Express”.

Hij zei: “Voor Brussel zou het de komende tien jaar wel eens heel erg krap kunnen worden.” De historicus denkt dat de toekomst van de EU in de komende tien jaar beslist wordt. Maar Europa is volgens zijn analyse te slecht op de uitdagingen in de komende jaren voorbereid om te kunnen overleven.

Hij zei: “De EU is de zwakste van de grootmachten.” Volgens hem staat het blok zowel tegenover interne als externe problemen. Aan de ene kant is de EU tussen het “imperium van Donald Trump”, de VS, en de Volksrepubliek China – twee wereldmachten die te sterk zijn dat Brussel met hen zou kunnen concurreren – ingeklemd.

Aan de andere kant staat het blok tegenover interne gevechten en de golf van populistische bewegingen, die in steeds meer Europese landen de macht grijpen. Ferguson benadrukte dat de opkomst van het populisme het machtsverlies van de traditionele partijen betekent, die de EU in het verleden ondersteund hebben. Maar juist deze politiek, die tegen de belangen van de mensen in Europa gericht is en een bureaucratisch moloch in Brussel creëerde, is er mede schuldig aan dat het zover kwam.

Omdat deze gevestigde partijen (vooral conservatieven, sociaaldemocraten en liberalen) hun meerderheid in hun nationale parlementen kwijtraken, raakt Brussel ondersteuning kwijt. De historicus, die op dit moment doceert aan de Stanford University in Amerika, zei: “In zekere zin herinnert me de EU aan het oude Heilige Roomse Rijk: dit is geen constructie die u de 21e eeuw zal inleiden”.

Maar hij zei ook dat niet alles, wat door de EU werd gecreëerd, verloren zal gaan, zelfs wanneer het afbrokkelt. Professor Ferguson zei: “Het is heel goed mogelijk dat de euro de EU overleeft.”

Een van de redenen die hem ertoe gebracht hebben te argumenteren dat de eurozone zal overleven, is gelegen in het feit dat een uittreding uit de Europese muntunie met grotere risico´s gepaard zou gaan dan een uittreding uit de EU zelf. Want terwijl Groot-Brittannië heeft aangetoond dat het verlaten van de politieke kant van de EU mogelijk is, zou het verlaten van de muntunie grotere risico´s hebben.

Ferguson denkt bijvoorbeeld dat dreigingen van de Italiaanse regering om de muntunie te verlaten alleen maar bluf waren. Hij zei: “Als Italië vandaag afscheid zou nemen van de euro, zouden de spaarders veel geld kwijtraken, velen van diegenen die op de LEGA en de Vijfsterrenbeweging hebben gestemd.” En verder: “De ironie is dat het eenvoudiger is om de EU te verlaten dan om uit te treden uit de eurozone.”

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR. Bookmark de permalink .

16 reacties op Historicus: EU zou binnen een decennium kunnen instorten

 1. Bob Fleumer zegt:

  Ik ben geen gestudeerd mens ik heb wel van mijn 20ste tot mijn 67ste door altijd een eigen bedrijf te hebben mijn eigen broek op kunnen houden en twee kinderen een goede opleiding kunnen laten volgen en zie hun succes als een bijdrage aan Nederland. Ik zie al jaren het gedoe in Brussel aan met een toenemende weerzin en verwondering dat over het algemeen toch gestudeerde mensen zulke stomme besluiten kunnen nemen vooral door het totaal missen wat de gemiddelde mens nastreeft.Een betaalbaar onderkomen, een baan waarmee een redelijk inkomen kan worden verdient en een goed gevoel over waar we met ons land naar toe willen werken. Dit alles wordt door te tegenwoordige regering bij het grof vuil gezet door onze soevereiniteit over te dragen aan de EU en de VN. Ik klaag deze regering aan wegens wanbeleid en landverraad, alleen heb ik de indruk dat ze zelf niet goed weten waar ze mee bezig zijn wat catastrofaal is voor ons land want gedane zaken nemen geen keer!

  Geliked door 4 people

  • ronjaspers zegt:

   Bob fleumer.Ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn,dit is puur kwade opzet.De rijke machtige satanische elite wil een new world order (N.W.O.) Een wereldregering,1 wereldreligie,1 wereldvaluta.Daarvoor moet 90 % van de wereldbevolking uitgemoord worden,die 10 % die overblijven dienen als slaven voor de satanische elite.Kijk op youtube agenda 21.

   Geliked door 1 persoon

  • Bob Fleumer zegt:

   Wat mij verbaasd is het feit dat de tegenwoordige elite niet door heeft dat er in de naaste toekomst, als bereikt is waar zij voor vechten, geen plaats voor hen is en dat zij zullen vallen onder de botte zwaarden der islam.

   Like

 2. Guus Velraeds zegt:

  Toch heb ik de overtuiging dat zowel de Unie alsook de Eurozone uit elkaar zullen vallen. Misschien niet simultaan maar uit elkaar vallen zullen ze. Het eerste zal de Eurozone in storten omdat ze een geldpolitiek spelen die ondragelijk is te blijven voortbestaan. Daarbij komt ook nog het gegeven dat de Noordelijke Europese bevolkingen zich heftig zullen verzetten tegen een transfer unie. Niet voor niets roepen de gevestigde partijen “meer Europa” omdat alleen een politieke versmelting en een gezamenlijk fiscaal beleid ruimte geeft de EU van de intensive care te halen. Eindresultaat drastische verarming Noord Europese staten. De populistische stromingen steken een stok tussen de EU raderen en het geheel komt tot stilstand. Maar niet eerder dan dat de demonisering en vervolging van populistische partijen en groepen ongekende hoogten zal bereiken.

  Like

 3. Petra DeBoer zegt:

  Dat de EU valt is zeker, alleen nog niet wanneer en de muntunie zal ook instorten en voor de euro zie ik geen toekomst.

  Geliked door 1 persoon

  • Patriot 2.0 zegt:

   Van waar uw zekerheid?

   Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Patriot 2.0. , omdat de burgers geen EU Heilstaat willen en dat geluid steeds sterker word en we nu steeds meer politici zien die tegen de EU zijn. Zelfs linkse politici hebben het al over de EU opheffen of afbreken. Verder is de EU eigenlijk een deep state project en die deep state word opgerold.

    De muntunie van de Euro heeft vele gebreken en die zijn niet op te lossen. Zoals de EU een project van de deep state is, is de muntunie dat ook. Als om wat voor redenen de financiële markten instorten is het gebeurd met de euro en dat kan elk moment gebeuren daar waarschuwt de media momenteel dagelijks voor.

    Like

   • Patriot 2.0 zegt:

    Veel dank voor deze reactie!

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Patriot 2.0, geen dank en graag gedaan.

    Like

 4. Wanneer worden ze verstandig en gaan ze de elite oppakken? Alleen dan is er voor de rechtse burgers kans om Europa te redden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Eigen volk eerst zegt:

  Nóg TIEN JAAR??? Alsjeblieft niet….

  Like

 6. Elisah zegt:

  Misschien wel eerder?
  https://fenixx.org/2018/10/13/einde-van-het-liefdesverhaal-twee-derde-van-de-eu-burgers-denkt-dat-het-leven-niet-slechter-zou-zijn-zonder-het-blok/

  ‘Einde van het liefdesverhaal’: twee derde van de EU-burgers denkt dat het leven niet slechter zou zijn zonder het blok

  Uit het document blijkt dat ongeveer 64 procent van de Europeanen “er niet van overtuigd is dat het leven zonder de EU slechter zou zijn”. Als er niets verandert, zal de hele Unie “irrelevant” blijven voor een meerderheid van haar burgers, aldus de groep. Momenteel vindt bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) “de EU irrelevant”.

  Like

 7. Elisah zegt:

  Iets anders, maar toch interessant om te bekijken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s