Zweden wachten nog steeds op regeringsvorming

Screenshot_39

(Vertaling: E.J. Bron)

Ook vijf weken na de verkiezingen in Zweden is er geen nieuwe regering. Het is de partijchef van de conservatieve Moderaterna, Ulf Kristersson, niet gelukt om een midden-rechtse regering te vormen. De Liberalen en de Centrumpartij weigerden hun ondersteuning vanwege het noodzakelijke gedogen door de Zwedendemocraten.

journalistenwatch

Zondag verklaarde Ulf Kristersson de oriënterende gesprekken om een midden-rechtse regering te vormen – vijf weken na de verkiezingen in Zweden – als beëindigd. Kristersson wilde een regering van zijn Moderaterna met ondersteuning van andere partijen, die bestaan uit een alliantie van conservatieven, christendemocraten, liberalen en het centrum. Dit voorstel wezen de Liberale Partij en de Centrumpartij af. Onder andere, omdat de alliantie alleen geen meerderheid in het parlement zou hebben en aangewezen zou zijn op het gedogen door andere partijen – zoals door de als “rechts-populistisch” bestempelde Zwedendemocraten. Deze waren al de op twee na grootste partij uit de verkiezingen tevoorschijn gekomen. Zowel het midden-rechtse als het rood-groene kamp sloten een samenwerking met de nationaal-conservatieve, immigratie- en euro-kritische Zwedendemocraten categorisch uit.

Dientengevolge moet de voorzitter van het parlement, Andreas Norlén, nu aan een andere partijchef de opdracht geven een nieuwe regering te vormen. Bij de verkiezingen in september bleven de tot dan toe regerende sociaaldemocraten ondanks verliezen de grootste partij, maar noch haar rood-groene kamp noch het liberaal-conservatieve blok beschikken over een stabiele meerderheid.

“Ik heb alles gedaan wat ik kon”, zei Kristersson. “Ik ben zwaar teleurgesteld, omdat het ons niet gelukt is met een nieuwe regering een nieuwe politiek aan te kunnen bieden. Ik ben nog altijd bereid om de functie van minister-president op me te nemen”, aldus de partijchef van de Moderaterna volgens “Der Spiegel”.

Er wordt nu rekening mee gehouden dat de ook uit de gelederen van de Moderaterna afkomstige Norlén nu de huidige regeringschef Stefan Löfven van de sociaaldemocraten de opdracht zal geven om een regering te vormen. Die werd echter, zoals “Jouwatch” berichtte, door het Zweedse parlement bij een motie van wantrouwen eind september weggestemd.

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Zweden. Bookmark de permalink .

11 reacties op Zweden wachten nog steeds op regeringsvorming

 1. Klaas zegt:

  Liked by 1 persoon

 2. bigljohn zegt:

  Ze hoeven geen nieuwe regering meer samen te stellen, want het land is al onder de moslim dominantie. Dat wilden die krankzinnige Zweden toch zo graag ? Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten….

  Liked by 2 people

 3. george buijsrogge zegt:

  Klaas je bent een ongeloofelijke lul, geef commentaar op het artikel en ga niet je eigen stokpaardjes berijden op deze site. Maakje eigen site als je dat zo belangrijk vind.Of wil goedkoop meeliften met een aander zijn geld? Dat heet prifiteren.

  Like

 4. Elisah zegt:

  Ondertussen,
  https://fenixx.org/2018/10/16/zweden-deporteert-zesjarig-blank-weesjongetje-naar-oekraine-terwijl-het-amnestie-verleent-aan-9-000-afghanen/

  Zweden deporteert zesjarig blank weesjongetje naar Oekraïne terwijl het amnestie verleent aan 9.000 Afghanen

  In april werd Denis zes jaar. Een maand eerder was zijn moeder dood aangetroffen en zijn vader heeft zijn voogdijschap opgezegd. Zijn grootouders wonen In Zweden, maar de Zweedse Migratiedienst wil hem uitzetten naar Oekraïne, waar hij in een weeshuis belandt.

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s