Prognose uit Frankrijk: De samenleving zal exploderen

Screenshot_412

(Vertaling: E.J. Bron)

Op dit moment wordt in Frankrijk overal gepraat over Christophe Guilluy. De 54-jarige schrijver is als klassieke West-Europese linkse langzamerhand een dissident geworden en wordt door zijn voormalige metgezellen in toenemende mate scherp bekritiseerd. In zijn nieuwste boek “No Society”, zojuist verschenen en momenteel alleen in het Frans verkrijgbaar, voorspelt hij de explosie van de West-Europese samenlevingen.

journalistenwatch

De kettingroker Guilluy is niet zomaar een schrijver. Emmanuel Macron heeft zich door Guilluy aandachtig laten uitleggen hoe de intellectueel tot de overtuiging is gekomen die de Franse president met hem deelt, namelijk dat het overal in Europa zou zijn afgelopen met de volkspartijen. Christophe Guilluy ziet de zegetocht van de Europese populisten niet als een soort koortsstuip, maar als de rekening voor het complete falen van de linkse elites.

Basis van zijn Apocalyptische prognose zou het “allerbest bewaarde geheim van de globalisering” zijn, zegt Guilluy, namelijk het uitsterven van de middenklassen in de westerse samenlevingen. Zijn boek “No Society” gaat daar over. In het begin van de globalisering zouden alleen de randen van de samenleving door haar getroffen zijn. Arbeiders zouden hun baan hebben verloren, boeren moesten of groter worden of stoppen. Dat zou zolang als acceptabel hebben gegolden dat de overige bevolking nog steeds voordelen van de globalisering zouden hebben. Inmiddels echter zou het volgende segment van de samenleving worden getroffen, de middenklasse. Het zou gaan om grote delen van de employees, mensen met vrije beroepen en weldra ook ambtenaren en pensioengerechtigden. Die zouden de nieuwst slachtoffers van de globalisering zijn. Daardoor zou de kit in de samenleving afbrokkelen, die daarvoor boven en onder bij elkaar gehouden had. Guilluy vergelijkt het proces met een tektonische plaatverschuiving, waarvan de omvang nu pas zichtbaar zou worden. Er zouden fenomenen zijn waar te nemen, die nieuw zijn. Het zou nu eenmaal nieuw zijn, aldus Guilluy, dat leden van de lagere klassen niet meer daar kunnen wonen waar de rijkdom behaald wordt en waar ook de arbeidsplaatsen ontstaan. Dat zouden de metropolen zijn. Dat zouden echter sociale bolwerken zijn geworden – en de verliezers van de globalisering zouden in toenemende mate naar de buitenkant gedrongen worden.

De zegetocht van de Europese populisten zou daarom de logische uitdrukking van een economische, sociale en culturele breuk zijn. Via de populistische beweging zou het volk zichzelf weer in herinnering hebben geroepen. Dat zou een positief signaal zijn. Het populisme, aldus Guilluy, zou er het antwoord op zijn dat de heersende klasse compleet in hogere sferen zou verkeren en de belangen van de verliezers van de globalisering niet meer vertegenwoordigt.

Hoe duidelijker echter een middenklasse, die 30 jaar geleden nog ongeveer 80% van de bevolking vormde, de verliezer wordt, des te geringer zouden de prikkels voor immigranten zijn om zich te integreren. Om je in een samenleving van verliezers te integreren, zou geen aantrekkelijk gegeven zijn. De geglobaliseerde westelijke samenleving zou geen voorbeeld voor nieuwkomers meer zijn.

Tot nu toe zou de elite zich in superioriteit en rijkdom hebben kunnen zonnen, daarbij van bovenaf de “open samenleving” predikend en de opname van immigranten tot het hoogste morele gebod verklarend – terwijl zij zichzelf in “burgerlijke citadellen” verschanste, waar van de geïmporteerde sociale conflicten niets te merken was en immigranten hoogstens voorkwamen als goedkoop huishoudelijk personeel. Vanuit zijn positie van een vermeende morele superioriteit zou deze klasse als voorstander van de multiculturele samenleving zijn opgetreden, arrogant hebben neergekeken op de achterblijvende lagen en hen ten overvloede ook nog hebben beledigd als populistische racisten, zo niet als fascisten. Een multiculturalisme met € 1000,- in de maand zou echter niet hetzelfde zijn als met € 6000,- salaris.

De boeken van Guilluy zijn in de loop der jaren steeds bozer geworden. “No Society”, zijn nieuwste boek, is regelrecht aanvallend. In het begin werd Christophe Guilluy nog als intellectueel bejubeld, maar intussen is het bashen door links begonnen. Collega´s bekritiseren hem, schelden hem uit als een “chef-choreograaf van het Rassemblement National”, het voormalige Front National, en verwijten hem met zijn theorieën het ressentiment van de populisten te bedienen. Bovendien zou hij geen dissertatie hebben, zegt men. Zijn interpretatie van het begrip middenklasse zou te vaag zijn en zijn analyses fout. Juist linkse intellectuelen kunnen het niet verkroppen dat Guilluy de immigratiepolitiek in het centrum van zijn overwegingen plaatst en zodoende de vraag van de identiteit opwerpt. Christophe Guilluy zegt echter dat populisme overal daar zou gedijen waar sprake zou zijn van een “dubbele onzekerheid”. Dat zou enerzijds de sociale onzekerheid vanwege de nieuwe economische orde zijn, en anderzijds de culturele onzekerheid door de loze beloftes van een multiculturele samenleving. De thesen van Guilluy zijn de linksen te ongemakkelijk, omdat ze radicaal vraagtekens plaatsen bij oude zekerheden.

Het verwijt van Guilluy aan de linksen is dus de migratiekwestie te lang genegeerd te hebben. Hij vindt het goed dat Sahra Wagenknecht open grenzen en ongecontroleerde economische immigratie bekritiseert. Het zou spannend zijn wat er op dit moment in Duitsland gebeurt. Andere partijen zouden zeker volgen bij het thema. Ze zouden helemaal geen andere keuze hebben. Guilluy beschouwt het echter als weinig doelgericht om de migratiekwestie “etnisch” te doordenken. Natuurlijk zouden er racisten zijn, zei hij, maar zij zouden de uitzondering vormen. De meesten zouden gewoon verlangen naar sociale en culturele zekerheid.

Volgens Christophe Guilluy moet men niet de populisten bestrijden, naar de oorzaken van hun succes. Dat zou niet van vandaag op morgen gaan. Daarom voorspelt hij voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar voor hen een zegetocht.

Hoe duister zijn prognose voor linksen ook mag zijn, toch geeft hij de heersende klasse van winnaars steeds weer een laatste kans. De volksmassa´s zouden de winnaars van de globalisering ertoe dwingen de sociale realiteit te erkennen en zich weer te verplichten tot het algemeen welzijn. Er zou al lang paniek zijn uitgebroken in de etages van de macht, zegt Guilluy, ook op de universiteiten en in de media. Daar zou men merken dat de eigen positie van de morele superioriteit nu niemand meer overtuigt. De linkse elite zou haar culturele interpretatiedominantie hebben verspeeld. En daar zal het niet bij blijven. Privileges en macht zullen volgen, aldus de Franse dissident en schrijver.

Ontbreekt er iets?

Ja, er ontbreekt iets. “No Society” is het boek van een typische linkse. Daarom staan de sociale aspecten van de globalisering en haar gevolgen op de voorgrond. Dat is weliswaar allemaal niet verkeerd, maar het is onvolledig. Christophe Guilluy houdt geen rekening met een zeer wezenlijk aspect – en dat is de algemene cultuur-marxistische verwoesting van de samenleving – ook zonder globalisering en migratie, en daarvoor al. Dat heeft het volk namelijk pas gevoelig gemaakt voor de sprookjes van de globaliseerders. Dat was de voorwaarde. De westelijke samenlevingen van nu hebben namelijk, qua tijd vóór de sociale kit, de geestelijke kit verloren, die hen eeuwenlang cultureel bijeengehouden heeft. Daartoe behoorde de collectieve overtuiging dat er over alles een objectieve waarheid bestaat, die mogelijk exact herkend moet worden. “Bevrijd” van alles als individu, zijn westelijke samenlevingen nu verschijningen van “machteloze isolering in de emancipatie”. Volkeren, die als collectief machteloos zijn, omdat zij hun vermogen tot eenheid zijn kwijtgeraakt. Ze zijn gedevalueerd tot bazelende, individuele miljoenen met een krachtige mening, waarin ieder gelooft aanspraken tegen anderen te hebben. Er bestaat echter die ene realiteit – en het komt er niet op aan hoe die op iemand overkomt, maar het komt er op aan hoe zij is. Met al die individuele en subjectivistische interpretaties van realiteit komt een volk nergens. En dat op zijn beurt is een bittere pil, die vermoedelijk ook Christophe Guilluy niet wil slikken. In zoverre…

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “droevige mof”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "diversiteit", "Integratie", "Intellectuelen/academici", "Nuttige idioten", "omvolking", "Populisme", "Verrijking", "Weg met ons!", asielwaanzin, Barbarisme, belangenverstrengeling, Censuur, cultuurrelativisme, Demografie, demoniseren, Derde Wereld, Elite, establishment, Eurabië, Europa, Frankrijk, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Illegalen, Immigratie, Indoctrinatie, Islamisering, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Links fascisme, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, migrantengeweld, moralisme, Moslims, Multiculti, Naïviteit, Nationalisme, onwetendheid, Pacifisme, Patriottisme, political correctness, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Socialisten, soevereiniteit, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfbeschikking, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

22 reacties op Prognose uit Frankrijk: De samenleving zal exploderen

 1. Elisah zegt:

  Europa wordt willens en wetens kapot gemaakt, zodat men op de as en over de lijken een ander Europa kan maken, nl eentje waar wij niks meer te zoeken of te zeggen hebben.

  Geliked door 2 people

 2. Thom zegt:

  Het artikel is gewoon gezwam. Er is een groot aantal lieden binnengehaald uit Afrika en het Midden-Oosten die gewoon een eigen islamitische staat nastreven en de Westerse maatschappij afwijzen en zelfs bestrijden. Het heeft niks met links gelul over het niet willen integreren van migranten doordat ze niet tot de middenklasse willen behoren. Ze weten donders goed tot welke klasse ze behoren en die klasse is: Het doodseskader van Allah. Dit betekent voor niet moslims:
  1) Word moslim
  of 2) als je een mens van het boek bent betaal dan belasting aan de moslims
  of 3) sterf

  Geliked door 4 people

  • flo zegt:

   Kort en krachtig in de juiste bewoording, zo is het. Het komt en gaat alleen over die vuile islam en zn gore moslims die de KANS krijgen om hier de macht over te nemen.

   Like

 3. “Prognose uit Frankrijk: De samenleving zal exploderen” Precies.

  Geliked door 1 persoon

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Als de samenleving explodeert moeten we klaar zijn voor de strijd tegen de antifa. Waar zijn de wapens? Waar zijn de bijbehorende bevelsstructuren om de opstand te leiden? En waar zijn de structuren om de overlevende intruders het land uit te zetten? Wie zet er een prijs op de kop van timmermans, dood of levend? U ziet veel vragen, nog lang niet compleet maar wat veel beroerder is, ook nog geen antwoorden.

  Geliked door 3 people

 5. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  En nog steeds gaat er geen kogelregen richting vernielers/bedreigers/verkrachters. Waar wacht men op? Je moet toch eerst de barbaren onder controle krijgen alvorens de globalisten/linksen aan de beurt komen . De burgerij in Frankrijk heeft voldoende wapens om fors terug te slaan. Stelletje mietjes hier in Nederland moet de oorlog weer voeren met een gebroken geweertje en een keukenvork. Lafaards. Of dacht je dat de Politie in Frankrijk, Duitsland of Nederland iets positiefs zou kunnen uitrichten voor de burgers? Die Politie is, met uitzondering van enkelen, altijd al “fout” geweest. Dus…wat doen we?

  Geliked door 1 persoon

  • Judge zegt:

   Politie is er uitsluitend om rechts in bedwang te houden en het leger wordt in stand gehouden om het Haags crapuul een veilige vluchtweg te garanderen naar het buitenland.

   Like

 6. Pingback: Het nóg steeds weg-gekijk… | Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite

 7. R.Kroonenberg zegt:

  .
  dichtbij de laatste kans van ’t her-bezinnen

  al bijna is er ECHT geen weg terug…”

  haal toch diep adem vriend en NÉÉM die smalle brug

  zodat we eindelijk opnieuw kunnen beginnen !
  .
  Jasterke
  ( het complete rijm: http://www.JasterkeWordpress.com

  Geliked door 1 persoon

 8. henk zegt:

  Iedereen zal zich moeten bewapenen voor als de burgeroorlog losbreekt en het: “ieder voor zich “” gaat worden.

  Geliked door 3 people

 9. Jean zegt:

  Hij voorspelt de explosie….?
  Europa is al geexplodeerd onder bevel van die EU zuipersclub want de postjes zijn veel belangrijker dan de veiligheid van en voor eigen volk.

  Like

 10. Eric zegt:

  Iets meer dan vijftien jaar geleden schreef Houellebecq: “De islam kon alleen maar ontstaan in een stompzinnige woestijn, te midden van smerige bedoeïenen die niets anders te doen hadden – neemt u me niet kwalijk – dan hun kamelen te sodeflikkeren. Hoe meer een godsdienst naar monotheïsme neigt – denkt u daar maar eens over na, monsieur -, hoe onmenselijker en wreder hij is; en van alle godsdiensten schrijft de islam het radicaalste monotheïsme voor.” Houellebecq is een Franse intellectueel, Zémmour is een Franse intellectueel, Finkielkraut misschien ook. Maar een mannetje dat zich links noemt en naar wie een door de staatsmedia omhoog gekatapulteerde idioot als Macron luistert is geen intellectueel. Dat is iemand die in laatste instantie zijn eigen soort – de linkse elite – hoopt te kunnen redden. En die daaraan nog wat hoopt te verdienen (hoeveel heeft Macron hem voor zijn adviezen betaald????)

  Geliked door 2 people

  • Petra DeBoer zegt:

   @Eric, de islam is geen godsdienst maar afgoderij van één van de vele maangoden. Verder ben ik het met u eens over Christophe Guilluy.

   Like

   • Eric zegt:

    Alle godsdiensten zijn afgoderijen, Petra (het boeddhisme is dat niet omdat het geen godsdienst is). Maar waar de christenen op hun knieën (dus halfrecht) bidden tot hun God liggen de moslims volledig plat voor hem. De onderwerping is totaal. En waar de christelijke God op een Vader lijkt, met een familie, heeft de mohammedaanse afgod geen familie, hij is totaal ontmenselijkt en abstract. Hij is volledig geïsoleerd en daardoor schizoïde, paranoïde en dus extreem gevaarlijk. De mohammedaanse afgod is een supercrimineel, de Godfather der seriemoordenaars en tirannen. Stalin was bij hem vergeleken een kostschoolmeisje. Ik ben het volledig met Houellebecq eens: hoe abstracter, hoe verder van de aardse werkelijkheid, hoe wreedaardiger en gevaarlijker. En om dat catastrofale idee uit die 1500 miljoen moslimkoppen te verjagen bestaat er maar één methode: Mekka bestoken met atoombommen, tot het geheel vernietigd is. En Medina. Dan zullen al die moslimpjes plots beseffen dat hun afgod niet eens een pluisje in de wind was.

    Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @Eric, dat s uw mening dat alle godsdiensten afgoderij zijn maar dan bestaat er ook geen “goed” en kwaad” op deze wereld want God is het goede en u ontkent dat God bestaat. Als er geen “goed” is dan is er ook geen “fout”, en dan zijn er alleen subjectieve morele waarden en dat zijn meningen en voorkeuren. Dus niet meer zeuren als iemand iets doet wat in uw ogen “fout” is want dat bestaat volgens uw niet.

    Like

 11. Taljaard zegt:

  Guilluy heeft, gezien de inhoud van het laatste gedeelte van dit artikel, overduidelijk Charles Taylor’s ‘The Sources of the Self – The Making of the modern Identity’ uit 1989 gelezen.
  En waarschijnlijk ook zijn ‘A secular Society’ uit 1999. Want daar schrijft Taylor ook dat de sociale cohesie van de samenleving uit elkaar valt door het ontbreken van een ethisch en moreel objectief fundament. Hierdoor, zo signaleert ook Taylor, is vrijheid van zowel haar doel als haar basis ontdaan. Het is louter en alleen nog maar een ‘vrijheid van’, maar niet meer een ‘vrijheid voor’.

  Met als gevolg dat de samenleving als het ware atomiseert, omdat iedereen binnen deze doelloze vrijheid ook slechts doelloos zijn of haar mening kan vormen, die echter door niemand meer serieus hoeft te worden genomen. En de zelfbenoemde elites daarom des te meer hun goddeloze gang kunnen gaan.

  Hetgeen op den duur inderdaad, als gevolg van de doelloos geworden vrijheid, oftewel in een anarchie, oftewel in een dictatuur, zal uitmonden, waarbinnen in beide gevallen het sociaal-darwinistische recht van de sterkste zal gelden; in een reeds door Thomas Hobbes in zijn ‘De Cive’ (1642), die Guilluy ook wel zal kennen, gesignaleerde oorlog van allen tegen allen/bellum omnium in omnes.

  (Komt uit een boek waar ik momenteel mee bezig ben. En nu moet ik Guilluy er misschien ook in verwerken)

  Like

 12. Johan zegt:

  Het artikel is wat theoretisch en abstract. Als je dit verhaal leest, dan wordt het allemaal wat duidelijker wat de schrijver bedoelt :
  https://www.trouw.nl/home/christophe-guilluy-er-zijn-nu-twee-soorten-fransen~aeff701e/

  Like

 13. delamontagne zegt:

  Generaal Pierre de Villiers, de generaal die in April door Macron van functie werd omtheven, zou tegen hem Macron !, hebben gezegd:”Als het in de banlieus [de buitenwijken] losbarst zijn we niet in staat er ’t hoofd assn-te-bieden”.

  Zijn broer, Philippe de Villiers uitgenodigd vanavond bij Thierry Ardisson in “Les Terriens du samedi” heruitgezonden 4 Nov op TV C8, neemt geen blad voor de mond.
  Uitgenodigd vanwege de uitgave van z’n boek “Le Mystère Clovis” is hij naar de studio gekomen om de Franse Christelijke wortels te verdedigen.
  Christelijke waarden die volgens hem door de islamisering van het Europese continent worden genegeerd.

  Zoals elke keer veroordeelt de voormalige presidentskandidaat de Eurocraten en globalistische elites’ die een ‘multiculturele samenleving willen opbouwen.
  Maar zij nemen het risico om een maatschasppij te creëren’ die totaal, vele malen van haar Cultuur is ontdaan en een Multi [veelvuldige]-konflikten Maatschappij aan ’t worden is.

  Presentator “Thierry Ardisson” gaat zo ver dat hij hem “klokkenluider” noemt.
  “Het is altijd verkeerd om te snel gelijk te willen hebben”, zegt de Villiers, die zelf beweert tien jaar geleden al gelijk te hebben gehad.

  Terwijl Thierry Ardisson probeert “vertrouwelijkheden los te krijgen over de politieke situatie in Frankrijk, die hem door zijn broer de Generaal gegeven zouden kunnen zijn ]Pierre de Villiers[, zegt hij “Als het in de banlieus losbarst zijn we niet in staat er-‘t-hoofd-aan te bieden”.
  We hebben er de mensen niet voor.

  Le Point
  https://www.lepoint.fr/politique/philippe-de-villiers-si-ca-pete-dans-les-banlieues-on-n-est-pas-capable-de-faire-face-02-11-2018-2268097_20.php#xtor=CS3-190

  Like

  • delamontagne zegt:

   Generaal Soubeler:”Uiteindelijk is de binnenlandse situatie erger dan wij denken…………..”
   Voor generaal Soubelet, legergeneraal en voormalig nummer drie van de nationale gendarmerie, moet de Staat onverwijld oplossingen zoeken voor de religieuze, sociale en etnische afzondering die plaats vindt in de Franse “getto’s”.
   Hij spoort de politici aan om een eerlijker en oprechter de waarheid te vertellen.
   “Dat verdient Frankrijk het is een voorrecht er te mogen leven!”
   Ten slotte, de binnenlandse situatie is slechter dan men zou denken.
   Dit is het treurige feit voor degenen die dit land besturen en die DOOF blijven voor de waarschuwingen en informatie van hen die met beide benen in de samenleving staan en die de dagelijkse excessen ervan meemaken.
   Maar sinds Gérard Collomb is vertrokken, komen de tongen los.
   Laten we de “dodelijke”- toespraak die de vertrekkende minister van Binnenlandse Zaken hield, ons bijblijven en dan vooral de voorspellende zin dat we in een niet al te verre toekomst tegenover elkaar zullen komen te staan.
   Maar vergeet niet, dit is al langer het geval in veel wijken in onze steden.
   FRANKRIJK ? Laten wij onze weerzin blijken tegen de aanhangers van de provocatie, WANT het is toch moeilijk dat men zich voor kan stellen dat in bepaalde straten en wijken er commercies en winkels/kraampjes/stalletje zijn en voorbijgangers die ook maar in ’t geringste verwant zouden moeten zijn met de Franse origine.
   [ gerefereerd wordt aan al die Arabische namen van winkels, commercies en islamitisch aandoende personen etc, etc.
   Zoals in veel steden tegenwoordig in EU. ]
   Le Figaro
   http://www.lefigaro.fr/vox/politique/2018/11/01/31001-20181101ARTFIG00164-general-soubelet-la-france-se-merite-y-vivre-est-un-privilege.php

   Like

   • Taljaard zegt:

    @delamontange
    In de Latijnse en Franse traditie; de legerleiding gaat zich ertegen aan bemoeien.
    MacMahon, Boulanger, Petain, De Gaulle….en De Villiers, of/en Soubelet.
    Dan mag een Macron zich wel eens serieus achter de oortjes krabben.
    Want in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen is het leger in landen als Frankrijk, Spanje en Portugal vanouds een politieke machtsfactor van betekenis, die je maar beter niet tegen je kunt krijgen.

    Geliked door 1 persoon

   • scherpschutter1943 zegt:

    Lat en we hopen dat de franse generaals het landsbelang voor de burgers hoger hebben dan dat van macron

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s