Morgen uitspraak ‘blokkeer-Friezen’, maar is Vrouwe Justitia wel blind?

Screenshot_66

(Door: Wim van Schaik)

Mr. Jasper Endeman, zelfstandig juridisch adviseur, laat in een uitvoerige bijdrage in het Reformatorisch Dagblad geen spaan heel van het beleid bij het Openbaar Ministerie (OM). Het OM brengt geen rechtvaardigheid en maatschappelijke pacificatie, wat de  doelen zijn van ons rechtstelsel,  maar zorgt juist voor rechtsongelijkheid en maatschappelijke polarisatie.

De vervolging van de ‘blokkeer-Friezen’ laat weer eens zien dat het OM niet consequent  handelt. Zo gaat het trouwens steeds als het om rechts activisme gaat. “De zware vervolging van rechtse activisten, waaronder de Zwarte Piet-activisten, staat niet in verhouding tot de aanpak van ander activisme. Het werkt maatschappelijke tegenstellingen in de hand.

Toen anti-Pietenactivisten de Erasmusbrug in Rotterdam blokkeerden met spandoeken ”verkeer gestremd wegens racisme” werden ze niet vervolgd. Ook al liep de intocht van Sinterklaas vertraging op. De politie: “Er is niemand aangehouden, dat is wel het laatste wat we willen op een dag als vandaag, het is een kinderfeest.” Maar bij de Friezen, zoals zo vaak als het niet-links betreft, trad de politie wel op.

Hoe vaak komt het extreemlinkse Antifa niet weg met het verstoren van demonstraties van rechts? Ook moslims genieten een voorkeursbehandeling. Vorige maand nog in Utrecht. Islamitische jongeren dwarsboomden een demonstratie bij een moskee. Ze gooiden met blikken en flessen. Vervolgens blies de burgemeester de demonstratie af. Punt. Als het links betreft komt er nooit een rechtszaak. Het geweld wordt door de vingers gezien of levert hoogstens een boete op. Dat is meten met twee maten. En dat betekent dat Vrouwe Justitia niet blind is.

Voor dit opvallende verschil in aanpak geeft Endeman twee mogelijke verklaringen. “Het zou kunnen dat het nu bijvoorbeeld beleid is om activisme van links, islamisme en migrantengroepen enige ruimte te geven om een uitlaatklep te laten zijn voor frustraties en erger te voorkomen.” Onduidelijk is wat Endeman bedoelt met ‘erger te voorkomen’. Autobranden? Grote rellen? Plundering? Burgeroorlog? “Ten aanzien van ‘rechts’ activisme kan er voor een andere aanpak zijn gekozen, te weten een zerotolerancebeleid, om groei van deze groepen te voorkomen.” Maar wat als extreemlinkse groepen door het toegeeflijke beleid steeds gewelddadiger worden? Is dat geen probleem? Eerlijk gezegd zijn deze verklaringen weinig bevredigend.

Endeman komt denk ik dichter in de buurt van het antwoord als hij zich afvraagt of het OM, bewust of onbewust, vooringenomen is. Waarbij ik me dan weer afvraag wat ik me moet voorstellen bij ‘onbewust vooringenomen’. Hij wijst op het WODC-rapport van mei 2018. Nu hoef ik echt geen WODC-rapport te lezen om te weten dat links-extremisten maar zelden vervolgd worden, ondanks dat het linkse extremisme vaker voorkomt en gewelddadiger is dan het rechtse extremisme. Maar goed, het staat in dat rapport weer eens zwart op wit. De vraag is wat we met die constatering doen.

Wat moet er gebeuren zodat het  OM zich consistenter gaat gedragen? Endeman pleit voor zelfonderzoek bij het OM en als dat niet gebeurt, dan moet de minister van Justitie een onafhankelijk onderzoek gelasten naar de invulling van het opportuniteitsbeginsel door het OM. Ook roept hij de Tweede Kamer op om  in actie komen.

Interessant is dat Endeman schrijft dat, anders dan vaak gedacht, de politiek helemaal niet  terughoudend hoeft te zijn in kritiek op het OM. In tegenstelling tot de rechter is het OM niet onafhankelijk, maar valt onder de minister van Justitie. “Er leeft het verkeerde beeld dat de scheiding der machten dat niet toelaat. Dat is enkel zo wanneer in een lopende rechtszaak politici roepen wat de rechter moet oordelen.” Weliswaar zijn aanwijzingen van de minister richting het OM zeldzaam, maar die bevoegdheid heeft hij wel degelijk. En in de kwestie van de inconsistente houding van het OM moet de minister zo langzamerhand eens ingrijpen. Maar wat verwacht Endeman daarvan? Sinds het optreden van het OM in de zaak Wilders is het duidelijk dat het OM haar gang kan gaan in politieke processen en niet denkbeeldig dat dit gebeurt met volle instemming van de minister.

Blijft nog de kwestie van rechters die te vaak wetten zo interpreteren dat de bedoeling van de wetgever genegeerd wordt. Die strafkorting door een rechter voor een verkrachter, omdat hij anders uitgezet zou worden, is een recent voorbeeld van dit soort interpretaties die de Wetgevende macht provoceren. Een ander voorbeeld is het vonnis van vijf jaar voor het gooien van een Molotovcocktail naar een lege moskee en terwijl iemand die afreist naar het kalifaat en zich aansluit bij de schurken van IS soms maar twee jaar krijgt. Zulke vonnissen sporen niet met het rechtsgevoel in de maatschappij.

Het functioneren van de rechterlijke macht geeft te vaak aanleiding tot kritiek. Het wordt hoog tijd om die kritiek eens serieus te nemen. Rechters moeten, zoals de PVV wil, niet langer voor het leven benoemd worden. Dat biedt de mogelijkheid om de rechterlijke macht meer een afspiegeling te laten zijn van de politieke voorkeuren binnen de samenleving en niet van die van een groep rechters. Tegelijk kan dan de feminisering – ook een groot probleem – van de rechterlijke macht een halt worden toegeroepen.

Benieuwd hoe het vonnis voor die Friezen morgen uitpakt.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", belangenverstrengeling, cultuurrelativisme, democratie, demoniseren, Hypocrisie, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Links fascisme, Linkse joden, Linkse Kerk, machtswellust, Marxisme, meningsdictatuur, Nederland, nieuw fascisme, Overheid, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

33 reacties op Morgen uitspraak ‘blokkeer-Friezen’, maar is Vrouwe Justitia wel blind?

 1. QENQ5 zegt:

  Laat de pleuris maar uitbreken…

  Geliked door 2 people

 2. Statler & Waldorf zegt:

  En dat alles met de bedoeling Nederland te verdelen, als los zand aan elkaar te laten hangen zodat het Nederland niet meer is en dan de Euro-omelet te bakken.

  Good luck iedereen.

  Geliked door 1 persoon

 3. BigLJohn zegt:

  Mijn (overleden) vader zei het al in de jaren 60. Bij de rechtbank moet je niet zijn om je recht te halen. Een rechtbank is net een draaibank. Feiten verdraaien ten gunste van een dader. Schuldigen komen altijd beter weg dan een slachtoffer, vooral linksen en moslims. Maar hoe zal dat aflopen met Sinterklaas. Krijgen we op termijn een zwarte Sinterklaas en witte pieten ? De roetveegpiet is misschien al een voorbode daarvan. Elke keer word onze cultuur een stukje verder om zeep geholpen….

  Geliked door 2 people

 4. ruud beijer zegt:

  Heel wat rechters raken hun baan kwijt als de PVV aan de macht komt .

  Geliked door 3 people

 5. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  NEE, Vrouwe Justitia is helaas niet blind,
  te vaak is al gebleken wat Zij vindt,
  heel duidelijk Onrecht ligt haast dagelijks op de loer
  en helpt Ons Nederland met schande naar de mallemoer…
  .
  Jasterke
  .

  Like

 6. Lot zegt:

  In friesland ligt er regelmatig een baal met hooi op de snelweg. Je kunt als je hem in de verte ziet liggen niet zomaar van baan verwisselen. De keren dat ik dat probeerde, remde de partij naast mij ook, zodat ik er niet achter de auto naast mij kon komen. De enige keus is vaak om langszaam te remmen en beide lichten knipperen. Het is mij meerdere keren overkomen, en er zijn nooit ongelukken of botsingen van gekomen. Ik rijd dan op de halve ringweg van sneek naar drachten. Je passeerde rotondes en veelal lag de baal stro/hooi er een kilometer of wat daarna midden op de snelweg de keren dat het mij overkwam.

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Ruud Beijer, en niet alleen hun baan.
   En voor Lot, volgens mij zit u op het verkeerde draadje. Het gaat niet over balen hooi. Van Lotje getikt? Of iets anders, proost misschien? Met een slok op wil je het wel eens verkeerd zien.

   Like

   • Frans Brassens zegt:

    Balen hooi op de snelweg? Dat doen die Friezen expres hoor Lot.
    Het is daar namelijk een Fries-Nationale sport om verkeer op de snelweg af te remmen.
    Soms met zoveel succes dat het verkeer stopt.

    Like

  • paulzwueste zegt:

   Zeg Lot.
   IJsland deugt niet.
   Nou is Friesland aan de beurt.
   Hoe gaat het verder met je?
   Wel bij de les blijven hoor.
   Heb je verder nog ’n boodschap voor het Nederlandse volk?
   Over Sinterklaas en Zwarte Piet of zo.
   Zo maar ’n vraag.

   Like

 7. andre zegt:

  rechters benoemen voor het leven is precies wat Polen ook niet wil. (Frans Timmermans, EU, artikel 7 procedure) Vrouwe justitia is dan namelijk niet meer blind.HUP blokkeer Friezen!!!

  Like

  • QENQ5 zegt:

   Timmermans verwijst naar de zuivere Trias Politica. Maar die is in heel veel landen (ook o.a. Ned en Dui) niet in zijn zuivere vorm doorgevoerd. Waarom zou dat in Polen dan wel moeten? Juist, Polen moet hangen, had Fransje gedacht.

   Geliked door 2 people

 8. andre zegt:

  nog even een aanvulling. Als rechters benoemd worden voor het leven is dat een status die verworven kan worden. Alles wat verworven kan worden is niet neutraal maar verderfelijk. Macht corrumpeert nu eenmaal en zou verboden moeten worden in de rechtsstaat.

  Helaas is NL een koninkrijk.

  Geliked door 2 people

  • QENQ5 zegt:

   Macht erotiseert.

   Like

   • Astrid zegt:

    Ja, dat klopt en daarom willen veel van die ‘machtige’ kereltjes in de privésfeer op hun reedt geslagen worden met een zweepje, of een porrende naaldhak in de liezen. Of ze neuken kleine kindertjes…., of laten zich anaal naaien met een voorbind-dildo. Maar ze hebben i.i.g. zelden ‘normale’ seks.

    Like

 9. Petra DeBoer zegt:

  Het ministerie van buitenlandse zaken maar ook het ministerie van justitie zijn beide linkse bolwerken en de ambtenaren voeren hun linkse socialisme uit.

  Geliked door 2 people

 10. Ruud zegt:

  In politiek gekleurde processen is de rechter zo partijdig als de pest. Niet dat hij dat steeds wil zijn maar de dreiging met een carriere-breuk vanuit de politieke top heeft hem geleerd uitspraken te doen die in lijn zijn met de heersende politiek windrichting. Bericht uit de eerste hand!!!!!

  Geliked door 2 people

 11. Vrij in brasil zegt:

  Het is mij al 2 jaren bekend….. Dat bij personen die een bepaalde macht uitoefen, zich in de hersenen een stof ontwikkelt, die maakt dat zij die macht moeten misbruiken.
  Rechters en regeringsleiders zouden dan ook een niet een langere ambtstermijn mogen hebben van ten hoogste vier jaar.

  Geliked door 2 people

 12. Edwin Lauxen zegt:

  De rechtstaat bestaat niet, die is allang om zeep geholpen, we hebben naar mijn mening hoogstens een terreurstaat.

  Geliked door 2 people

 13. J. Vulkanoloog zegt:

  Tuurlijk zullen de Blokkeerfriezen flink gestraft worden, zodat ze als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de NL’ers, ‘verzet je niet tegen zelfhaat en blankenhaat’. Daarentegen zullen de vreemdelingen zich gesterkt voelen in hun gelijk en nog agressiever het Sinterklaasfeest en andere Nederlandse culturele uitingen om zeep helpen. En de meeste NL’ers? Die staan erbij en kijken ernaar, te bang om maar een vinger uit te steken. Want van racist/xenofoob/islamofoob beticht worden is nog altijd super-heel-veel-erg-verschrikkelijker dan voor jezelf op komen…

  Geliked door 1 persoon

 14. Taljaard zegt:

  Het liefst zouden die lynxen ons allemaal in kampen willen opsluiten.
  En wanneer ze helemaal hun zin zouden krijgen dan werd iemand als Jenny Douwes in een van hun terreurgevangenissen doodgemarteld. Vergeet niet dat de meest zuivere vorm van het socialisme het Rusland van Stalin en het China van Mao waren. En de meest zuivere vorm van de Islam de IS. Daarom vinden ze elkaar ook zo sympathiek.

  Geliked door 1 persoon

 15. BertG. zegt:

  Beste Jenny,

  Vanmiddag om een uur is het zover: uitspraak in de zaak tegen de zogenaamde blokkeerfriezen.

  Ze zeggen dat Vrouwe Justitia blind is. Daarmee bedoelen ze dat rechters onpartijdig zijn en alleen naar de feiten en de daden van een verdachte kijken.

  Als dat zo is, krijgen de paar verdachten die vorig jaar op de A7 bij Joure als eerste stopten en zo een file veroorzaakten, vanmiddag een boete van maximaal 370 euro opgelegd wegens ‘stilstaan op de rijbaan’.
  https://tpo.nl/column/briefje-van-jan-aan-jenny-douwes/

  Like

 16. Elisah zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/11/voetbalfans-willen-kick-out-zwarte-piet-uit-eindhoven-verdrijven-oprotten-met-die-mongolen/

  Voetbalfans willen Kick Out Zwarte Piet uit Eindhoven verdrijven: “Oprotten met die mongolen!”

  Het wordt nog gezellig op dat strafbankje van het Openbaar Ministerie. De ‘blokkeerfriezen’ lijken gezelschap te gaan krijgen van de ‘voetbalbrabanders’. Op 17 november wil Jerry Afriyies tuigclub Kick Out Zwarte Piet namelijk demonstreren in Eindhoven, maar de lokale voetbalhooliganvereniging – EHV-Hools – is het er niet mee eens. Op hun Facebookpagina roepen ze op om geschminkt als Zwarte Piet naar de Markt te komen, om Afriyie en zijn makkers even een poepje te laten ruiken. “Oprotten met die mongolen”, aldus het ongechargeerde taalgebruik.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s