Frankrijk – komt nu de gele burgeroorlog?

Screenshot_112

(Vertaling: E.J. Bron)

De protesten van de vermeende ongeveer 8000 “gele hesjes”-dragers in Parijs gingen gisteren gewelddadig ten einde. De politie trad met gummiknuppels, waterkanonnen en een enorme hoeveelheid traangas tegen demonstranten op, die probeerden op te dringen naar het verboden gebied onderaan de Champs Élysées met de Place de la Concorde, het nationaal parlement en het nabijgelegen Élysée-paleis.  De protesten begonnen naar aanleiding van de belastingverhogingen op benzine en diesel – inmiddels richt de woede van de Fransen zich steeds meer tegen president Macron persoonlijk en zijn regering.

In de mainstream media heerst verwarring over het aantal deelnemers bij de demonstraties, die in heel Frankrijk plaatsvonden.

“In het hele land namen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken rond 23.000 mensen aan de protesten deel, waarvan ongeveer 5000 op de Champs-Élysées in Parijs. Die was door de politie eigenlijk tot verboden gebied verklaard”, meldt de SWR.

“In heel Frankrijk namen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken tot in de namiddag 81.000 mensen deel aan protestacties”, bericht de “Welt”, en de “Tagesschau” doet er nog een schepje bovenop: “Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken demonstreerden er in het hele land ongeveer 106.000 mensen”, beweert de nieuwszender.

In Frankrijk spreekt de politievakbond “Policiers en colère” zelfs van 750.000 “gele hesjes” in het hele land en betwist de cijferspelletjes van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner op Facebook. De aantallen zouden volgens hen fout zijn, aldus de politieagenten.

Volgens de BBC zouden er in Parijs 5000 politieagenten zijn ingezet. Zij moesten het presidentiële paleis en het parlementsgebouw tegen de weliswaar woedende, maar naar eigen zeggen vreedzame demonstranten beschermen. “Wij zijn hier niet om met politieagenten te knokken. We willen alleen maar gehoord worden”, aldus de woordvoerster Laetitia Dewalle.

En zo waren er duizenden in Parijs onderweg, zongen de Marseillaise en wierpen in de dichte traangas-nevel barricades op. Straten werden geblokkeerd, metrostations gesloten, het zou een van de grootste volksopstanden sinds jaren zijn, bericht “The Telegraph”. De beweging omschrijft zichzelf als “onpolitiek” en heeft “geen leider en geen leer”. In de sociale netwerken richt de onvrede zich tegen ondernemingen, belastingen, woonkosten, arbeidswetten, sociale zekerheid en hoge kosten voor levensonderhoud. De eerste protesten ontstonden buiten de steden, in de plattelandsgebieden van Frankrijk, waar men op de auto is aangewezen. De mensen zijn woedend over de brandstofprijzen en strafaccijnzen, die in toenemende mate Franse automobilisten moeten treffen.

Screenshot_113

62% van alle auto´s in Frankrijk zijn dieselvoertuigen. Verleden jaar is volgens “The Telegraph” de prijs van een liter diesel met 24% gestegen. Een liter kost inmiddels € 1,48. Als het aan Macron en zijn regering ligt, moet de belasting op diesel en benzine tot 2022 € 0,78 per liter bedragen. Zijn doel: tot 2040 moeten er geen diesel- of benzineauto´s meer op de Franse straten rijden. “Milieuzaken zouden er niet voor misbruikt moeten worden om hogere belastingen op te leggen aan de zwaksten”, vindt daarentegen “Filets Jaunes” (“gele hesjes”).

De ondersteuning in Frankrijk voor de protestbeweging is groot. Volgens een door de krant “Le Figaro” in opdracht gegeven peiling zou 77% van de Fransen het eens zijn met de blokkade van de hoofdstad dit weekend. 81% van de geënquêteerden noemde de beweging “gele hesjes” populair, 77% moedig. De meerderheid is het erover eens dat zij geenszins gewelddadig is.

“Wat doen die daar… er zijn wel enkele relschoppers, maar wij zijn daar niet verantwoordelijk voor. Wij willen alleen maar gehoord worden”, klaagt een Française met het oog op het gebruikte traangas door de politie. “Het probleem in Frankrijk is dat we geen keuze hebben. Als we iets willen, moeten we ervoor vechten. Ze luisteren niet meer naar ons”, aldus een andere demonstrant tegenover “Euronews”. “Wie denken ze dat we zijn? Wat zijn wij? Wat zijn wij? Zijn we schapen? Wat zijn we? Zijn we de honden van de Franse samenleving? Hebben onze voorouders daarom gevochten?”, klaagt een jonge man woedend in de camera. Een vrouw spreekt van een algemene staking – op een andere manier zou Macron niet te stoppen zijn, gelooft ze.

De alom impopulaire president Emmanuel Macron scheldt ondertussen met het oog op de golf van protest uit zijn presidentiële paleis, hij veroordeelt het geweld “scherp”. Hij spreekt volgens de “Welt” van “schaamte” met het oog op de onlusten. In Frankrijk zou “geen plaats zijn voor zulk geweld”, aldus de bondgenoot van Merkel. Of de woede van de Fransen groot genoeg is om hem van de troon te jagen, moet afgewacht worden. Volgende zaterdag moet het met “Act 3” verdergaan. Het motto deze keer: “Aftreden van Macron”.

 

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in burgermoed, Elite, establishment, Frankrijk, gezond realisme, Graaien, Overheid, Rotzakken, Verzet, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

18 reacties op Frankrijk – komt nu de gele burgeroorlog?

 1. Tistochwat zegt:

  De politie trad met gummiknuppels, waterkanonnen en een enorme hoeveelheid traangas tegen demonstranten op, die probeerden op te dringen naar het verboden gebied onderaan de Champs Élysées met de Place de la Concorde, het nationaal parlement en het nabijgelegen Élysée-paleis.

  Ik vind het geweldig wat die ‘gele hesjes’ presteren, maar zolang leger en politie zich tegen de burger keren, kan een ongewapende burger het niet winnen. ‘Zij met de wapens’ zijn machtiger.
  Ik heb het al eerder gezegd, ik weet het, maar we zien toch keer op keer dat de ‘elite’ met alle middelen wordt beschermd, beveiligd en verdedigd?
  Het is zó frustrerend!

  Geliked door 4 people

  • Judge zegt:

   Wacht maar, als er door die gewapende macht de eerste doden gaan vallen…dan is de volkswoede niet meer door wapens te stuiten. Dan gaan er ook bij de gewapende macht slachtoffers vallen…… Pas dan zal ook de rest van Europa opstaan!

   Like

  • paulzwueste zegt:

   Luister.
   Iemand die schrijft: Met het oog op de traangasaanvallen, et cetra…”
   Heeft natuurlijk helemaal geen flauw benul waarover hij/zij schrijft.
   Die iemand heeft nog nooit ’n traangasaanval “oog-in-oog” meegemaakt.
   Daarover kunnen we kort zijn.
   Goed, volgend onderwerp.
   Of de demonstranten het kunnen winnen van politie en leger “Tistochwat”?
   Natuurlijk wel!
   Waarom toch altijd direct dat ineenzakken op de drempel van de huisdeur als je in de verte de geur van traangas meent te bemerken…?
   Dat geweld hoort er nu eenmaal bij.
   Zonder geweld kan geen fles Champagne worden geopend.
   Zo is het nu eenmaal.

   Die Macron hoeft zich natuurlijk nooit meer verkiesbaar te stellen.
   Dat is al gewonnen.
   Hij zo snel mogelijk zal moeten oprotten.
   En dàt zal niet zonder slag of stoot gaan.
   Dàt is nu eenmaal zogenaamde democratie.
   Hij is gekozen door het volk en zal zich dus nooit door dat zelfde volk laten verjagen.
   Dus zal er proportioneel geweld moeten worden toegepast, en wel zo langdurig als nodig zal blijken te zijn.
   Geen enkele reden om je huilerig op te stellen “Tistochwat”.
   “Kop op meisje” zou Trucker zeggen….

   Wij zullen het nog meemaken.

   Like

   • Tistochwat zegt:

    @ paulzwueste 25 november 2018 om 16:54

    Ik hoop dat je gelijk krijgt, ‘jongetje paulzwueste’, 🙂
    Maar ja…
    Eerst zien, dan geloven.

    Geliked door 1 persoon

   • Harry zegt:

    Nou je het zegt , PZ , zou die trucker in de gevangenis zitten ?
    Het valt soms ineens wel érg stil rond die drukteschopper .
    Zie hem ook elders niet .

    Like

   • Harry zegt:

    Volgens mij , ben jij nog buitengewoon mals in vergelijking met Paul hoor , Tistochwat .

    Hij is ongeveer van mijn leeftijd , maar een stuk bezadigder .
    Dat hebben Belgen .
    En zelfs expats passen zich daaraan aan .
    Als je tegen hem zegt : “hou je taai” ,
    dan zegt ie dat ie niet anders kan , dan buitengewoon taai zijn op zijn leeftijd .
    Net zoiets als een antieke biefstuk , zeg maar .

    Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @paulzwueste, er is hulp van Trump die Macron nog even wat meer onder druk zet.
    Helaas weet hij niet dat de protesten van de gele hesjes niet overal gewelddadig zijn.

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Harry 25 november 2018 om 19:40

    ‘Jongetje paulzwueste’ is toch al ouder dan 75 of iets dergelijks? 😛

    Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Enkele voorbeeldjes wat Macron van ’t Volk te verduren heeft:

    LATEN ZE ME MAAR KOMEN HALEN !

    LINKS: Zoals hij zichzelf ziet
    RECHTS: De ware toestand.

    Uiteindelijk gaat ’t dit worden:

    Laten ze me maar komen halen…………
    RECHTS: De klootzakken, ze kwamen ! !

    Geliked door 1 persoon

 2. Perfide Albion zegt:

  De politie en het leger hebben ook familie en vrienden onder de gele hesjes. Het is nu juist zaak om die rat in het Elysee uit het paleis te trekken en te besprenkelen met benzine.

  Geliked door 1 persoon

 3. Extreem Realist zegt:

  Raar he, dat de politie niet zo tekeer gaat als al die kanspareltjes en apothekers weer eens half Parijs afbreken.

  Geliked door 1 persoon

 4. droevige mof zegt:

  In de Nederlandse en Duitse kranten wordt nauwelijks over de hesjes gerapporteerd, omdat
  Den Haag en Berlijn een opgelegd zwijgen liever willen.
  Dit protest is anders dan tot nog toe . Het oude links / rechts en goed / slecht schema kan niet worden toegepast op honderdduizenden die op straat gaan en protesteren voor doelen die begrijpelijk zijn. (De enige gepensioneerde die Macron goed vindt, is zijn vrouw.)
  Er is een angst in sommigen en verwachting bij anderen dat de vonk over zal springen.
  In Duitsland zijn ook de benzineprijzen weer gedaald en opeens wordt hard nagedacht over een verandering in het migratiebeleid.
  Dit is allemaal bedrog en volgens mij krijen ze alleen last van de bibbers.
  De komende weken zijn van cruciaal belang.

  Geliked door 2 people

 5. alwine kerkhof zegt:

  De ingang van het presidentiële paleis is dichtgemetseld waar Macron woont, De ingang van de belastingdienst ook.

  Like

 6. Peter zegt:

  We zijn het er niet mee eens en worden weggezet als rechts extremist en populist ,deze narigheid komt allemaal uit de hoed van deze Oost Duitse troela ,met haar schijnheilige smoelwerk .

  Geliked door 1 persoon

 7. fleckie zegt:

  Schijnheiligheid , zij komt immers oorspronkelijk uit een domineesgezin( waar schijnheilheid. ALTIJD troef is,) EN zich. DOEN GELDEN, ( geldingsdrang: overwicht. op. anderen!)

  Like

 8. Sobieski zegt:

  Het wordt tijd dat de politie ook gele hesjes gaat aantrekken. Dit kan in Frankrijk zo gebeuren, net als 30 jaar geleden in Oost-Europa. Hopelijk slaat de vonk dan ook over op Nederland, Belgie, Duitsland, Zweden etc, waar het ook hard nodig is.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s