Fijne 1e Advent!

Screenshot_74

(Door: E.J. Bron)

Officieel begint vandaag datgene wat ooit als de “mooiste tijd” van het jaar  gold. Kaarslicht, kerstgebak, de geur van kaneel en amandelen, van voorpret glimmende kinderogen in kleine gezichten met rode wangetjes van opwinding – dat alles verbinden we – samen met de algemene inkoopkoorts – altijd nog, in ieder geval in onze herinnering, met de Adventstijd. Deze tijd was er ooit eentje van bezinning op de familie en alles wat ons leven eigenlijk zin geeft, het waard maakt om te leven. Veel mensen hadden dit voor zichzelf ondanks commercie en consumptie bewaard.

De kinderogen glimmen nog steeds, ook de straten en huizen zijn sfeervol verlicht, maar nu komen al deze, ons dierbaar geworden, uitingen van de Adventstijd op ons over als een gekleurde deken die over een afgrond ligt – eentje, waarin iedereen vanaf nu altijd en overal in kan storten.

Er is maar weinig over van het warme gevoel, de zorgeloosheid van het verleden en het is de vraag of dat ooit weer zal terugkomen. Desondanks willen we proberen of we het weer kunnen terugkrijgen. Desondanks willen we proberen om in ieder geval de herbezinning op hetgeen ons bestaan waardevol maakt te behouden – de familie, vrienden en alles wat nog goed is in ons leven. Het zijn onze tradities, onze waarden!

In deze zin wens ik alle lezers, schrijvers, vertalers en commenters die mijn blog “E.J. Bron” tot datgene gemaakt hebben en maken wat het is, een vreedzame en beschouwelijke Adventstijd.

Door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Kerstmis. Bookmark de permalink .

68 reacties op Fijne 1e Advent!

 1. Judge zegt:

  Ook al is het geloof bij mij misschien verdwenen, zullen oude tradities worden afgestoft en nieuw leven worden ingeblazen. Al is het maar als wraak op wat ons is afgepakt. Er brand nu meer kerstverlichting in de boom. Het kerststalletje staat zichtbaar in de vensterbank en de kerstliederen klinken door het geopende raam. (Kan ook makkelijk want het is hier op het ogenblik 38 graden in ZA)

  Geliked door 5 people

 2. Cathja zegt:

  Dank u, heer Bron! Ook u en uw dierbaren wens ik -ondanks alle onrust, hier en elders in de wereld- een mooie decembermaand toe.
  Dat ons mooie kerstfeest niet besmeurd zal worden door lieden die menen dat we dit moeten inleveren, om ‘anderen niet te kwetsen’.

  Ook alle lezers en reageerders wens ik een goede laatste maand van 2018 toe!

  Geliked door 4 people

 3. kampersrene zegt:

  Fijne 1e Advent ! Dat wordt later “Fijn Suikerfeest”

  Geliked door 5 people

 4. ruud beijer zegt:

  Dit is het volgende wat gaat verdwijnen.De islam houdt hier niet van dus het moet weg.

  Geliked door 4 people

  • delamontagne zegt:

   De gouverneur van de Provincie Trento in Noord-Italië “Maurizio Fugatti” wil dat alle scholen weer een Kerststalletje neerzetten.

   Hij is lid van de Liga Nord van Salvini en vindt dat de principes en Christelijke waarden van Italië weer in ere moeten worden hersteld.
   BRON:Il Giornale

   Geliked door 5 people

   • Peter zegt:

    Maurizio Fugatti is een man naar mijn hart !
    NOOIT toegeven aan moslims. Dit moet de nieuwe leus worden.
    NOOIT TOEGEVEN AAN MOSLIMS !!

    Geliked door 7 people

  • koosv8 zegt:

   Zullen WE dat even omdraaien, WE laten het zelf toe. WE zijn tegen geweld, WE moeten met elkaar blijven praten, WE moeten terug naar keihard en eerlijk voor de eigen bevolking en cultuur opkomen niet meer, maar zeker niet MINDER!!!

   Geliked door 2 people

 5. Bob Fleumer zegt:

  Dank heer Bron mijn leven zou een stuk kaler zijn zonder uw voortreffelijke blog, Ook U wens ik alle goeds in deze donkere tijden.

  Geliked door 4 people

 6. Stef zegt:

  In de Oost Europese landen bestaat dit nog wel.
  Het warme gevoel in de families , het begrip hebben voor elkaars standpunten en het verzorgen van zichzelf en de omgeving.
  Een boordevolle kerk met keurig aangeklede mensen. Die liefdevol met elkaar pratend naar huis gaan. Kinderen die netjes goedendag meneer zeggen.

  Geen enge van scheuren voorziene spijkerbroeken dragende op de stoep spugende mensen.
  Geen rorzooi op de stoep . Etc.etc.etc. Verloren Nederland en verloren Advent.

  Geliked door 6 people

  • Cathja zegt:

   @Stef

   De verloedering in Nederland wordt meer en meer duidelijk. Voor een groot deel houd ik de ouders hiervoor verantwoordelijk, maar vlak ook de moslim-immigranten niet uit. Zelfs als ze al jaren in ons land leven hebben ze nog steeds dat slordige over zich wat je aan alles kunt zien.
   Laten we hopen dat de Nederlanders bereid zijn op te komen voor die dingen die we al vele decennia lang koesteren, waarvan Kerst er één is.

   Geliked door 3 people

 7. Ruud zegt:

  Islam dreigt alles kapot te maken wat ons lief is. Tenminste als we nu niet ingrijpen! Bij de brandhaarden in de wereld is rond 95% de islam als partij betrokken. Dat zegt genoeg!

  Geliked door 4 people

 8. Williaan zegt:

  Zelfs ik als atheïst bij gebrek aan beter, deel die gevoelens!

  Geliked door 5 people

 9. Tineke zegt:

  Mooie woorden heer bronwebmaster.
  Dit wens ik u ,de mensen die u het meest na staan ook van harte,alsook mijn mede reaguurders.
  Een zinnetje raakte mij……

  ”Er is maar weinig over van het warme gevoel”

  EXACT!
  Het is ieder voor zich en God voor ons allen…..
  En het komt niet meer terug,dat weten wij allemaal hier.
  En dat maakt deze tekst nog schrijnender.

  Ik wordt er verdrietig van,en ben altijd weer blij als het 2 januari is.

  Ik ben soms ietwat melancholisch……….

  Geliked door 5 people

 10. Wolf zegt:

  LikE! Hr. Bron en evenzo voor u en allen die dit lezen, fijne1e Advent .

  Geliked door 3 people

 11. Dank heer Bron, u en familie en aan alle reageerders, vertalers, schrijvers, tekenaars en al die ik hier vergeten ben, ook een beschouwelijk adventtijd.

  Geliked door 3 people

 12. Steven zegt:

  Het zal mij niet verbazen dat mensen die straks nog kerstlichtjes in de voortuin hangen en hun ramen versieren..dat daar straks een steen door de ramen gaan door de religie van ‘tolerantie’.
  Want gooi maar eens een varkenslap op het grasveld van de moskee…dan staat daar zomaar gevangenisstraf op…en over niet al te lange tijd ook de doodstraf..

  Geliked door 4 people

 13. Taljaard zegt:

  @webmaster
  U en allen die u lief zijn ook goede dagen toegewenst.
  En de moed niet verliezen.

  Geliked door 3 people

 14. Peter zegt:

  Geachte heer Bron,
  Bedankt voor uw goede wensen.
  Ook voor u en de uwen wens ik een fijne adventstijd toe. Laten we onze christelijke tradities blijven verdedigen en behoeden.

  Geliked door 4 people

 15. Henk.V zegt:

  Ik sluit mij graag aan bij de wensen van webmaster Bert en ik wens jullie allen een goede aanloop naar de Kerstdagen:-) Die zullen helaas minder en minder een vreedzaam karakter dragen, dus lijkt mij de aansporing van Taljaard, om de moed vooral niet te verliezen van groot belang!

  Geliked door 5 people

 16. Wachteres zegt:

  Fijne Adventsdagen voor iedereen op deze site.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode)

  De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst.

  De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest: dit is het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt herdacht.

  Geliked door 5 people

  • Thom zegt:

   Advent was in het katholieke Brabant van rond 1950 totaal onbekend. Het werd niet gevierd en ik kende de betekenis van het woord niet eens.
   Waar wel aan gedaan werd was hubkes eten tegen hondsdolheid, pesjonkelen om zielen uit het vagevuur te redden, askruisjes halen na het “zondige carnaval”, kerkhofbezoek op Allerzielen, maar advent, nee sorry, we kenden het woord maar wisten niet eens wat het betekende. Ik denk dan ook dat het meer protestants gericht want in de Scandinavische landen worden Advent weldadigheidszegels uitgegeven door kerkorganisaties.

   Geliked door 3 people

  • ruud beijer zegt:

   Juist de christenen in dit land huichelen.mee met de islam en de asielparasieten. Ze begrijpen niet dat ze hun eigen graf graven.Ze stemmen op gristelijke partijen. De ondergang voor onze kinderen en kleinkinderen.

   Geliked door 2 people

   • Taljaard zegt:

    @ruud
    Dat zou u nog wel eens hard kunnen meevallen.
    Het is een beeldvorming over ons die u door de media wordt opgedrongen om christelijke en niet christelijke autochtone Nederlanders te verdelen. En die (helaas!) ook door de top van de PKN en eurofiele politieke partijen als het CDA en de door links overgenomen CU wordt uitgedragen. Maar die klopt gewoon niet.

    Geliked door 1 persoon

   • ruud beijer zegt:

    Bij de Cu de gristenunie zitten allemaal huichelaars en wegkijkers. Bij het CDA christenen dienen alla zitten allemaal huichelaars en wegkijkers. Enz enz

    Like

 17. koddebeier zegt:

  Allen fijne feestdagen !

  Geliked door 5 people

 18. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  De heer Bron wenst ons aan het begin van de laatste maand van het jaar een vreedzame en beschouwelijke adventstijd toe. Wat een prachtige wensen. Bedankt voor uw goede wensen, heer Bron. Ik wens ook u graag een vreedzame en beschouwelijke adventstijd toe.

  Laten we de daad meteen bij het woord voegen. Beschouwen betekent terugkijken. Wie weet zich nog te herinneren wanneer, waarom en door wie de advent werd ingevoerd ???

  Het is al heel lang geleden, het was aan het einde van de 8e eeuw, dat Karel, na het overlijden van zijn vader (772), koning werd van het grote Frankische rijk. Het rijk besloeg een groot deel van Europa. Het reikte van Saksen tot aan de Pyreneeën en van de Noordzee tot ver in Midden Europa en zelfs een groot deel van Italië behoorde ertoe. Maar de erfenis bevatte helaas vele onopgeloste zaken. Daardoor had Karel vele jaren lang er zijn handen vol aan om, zijn rijk bijeen te houden. Er was veel gemor, ook onder de adel en er waren altijd wel ergens opstanden en rellen. Het was elk jaar weer opnieuw oorlog, soms zelfs meerdere tegelijkertijd.

  Dan werd in het voorjaar, want in de winter kon je niet vechten, van de preekstoel verkondigd, dat de jonge kerels zich op Tweede Paasdag voor de kerk moesten verzamelen, om op veldtocht te gaan. Ze moesten voldoende leeftocht, wapens en paarden en wagens meebrengen. De kerels moesten vele honderden kilometers verderop, in streken, waar ze nog nooit waren geweest en waarvan de de taal niet kenden, gaan strijden voor koning Karel.

  Al hadden de jongens nog zulke knikkende knieën, weigeren was geen optie. Op Tweede Paasdag verzamelden ze zich voor de kerk. Na de heilige mis en de zegen van de pastoor vertrokken ze. Vanzelfsprekend hadden ze de dagen ervoor nog even lekker geknuffeld met de vrouwtjes.

  En omdat de meeste mannen op oorlogspad waren, moesten de vrouwtjes van lieverlee het land bewerken. Dat was heel zwaar labeur. Maar de vrouwtjes kregen, als gevolg van het knuffelen, dikke buikjes. Die werden alsmaar dikker en dikker. En voor vouwtjes met dikke buikjes is zware lichamelijk arbeid extra zwaar. Het behoeft geen betoog, dat de opbrengst van het land daardoor tegenviel.

  November was de slachtmaand. Begin november werd er in ieder huis een varken geslacht. Daar moest een familie de hele winter mee toekomen. In de loop van de maand kwamen de mannen, die de oorlog hadden overleefd, terug thuis. In één zomer tijds waren ze jaren ouder geworden. Ze hadden veel meegemaakt, ze waren mager, ze hadden geen krachten meer en ze hadden honger. Het proviand in de kelder slonk dus snel. Tegen de tijd, dat het Nieuw Jaar werd raakte de kelder leeg en was het geslachte varken op. En dan moest de lange koud winter nog beginnen.

  De vrouwen begonnen te klagen. En de klachten bereikten koning Karel. Nog meer onrust in zijn rijk kon hij niet gebruiken. Dus ging koning Karel nadenken. En hij bedacht wat. Hij stuurde weer een gezant naar de paus. Als de paus nu eens een paar periodes van vasten en onthouding zou afkondigen, dan zou de provisie in de kelders langer toereiken. De paus ging hiermee akkoord. Hij kondigde 4 weken Advent vóór Kerstmis en 6 weken Vasten vóór Pasen af. De kerels waren hier natuurlijk niet zo blij mee. Maar de huisvrouwtjes zager er wel het voordeel van in. En de huisvrouwen hadden het destijds thuis voor het zeggen.

  Een aantal jaren later bracht koning Karel een zomer door in een uithoek van zijn rijk. in Normandië. De vissers namen hem mee uitvissen op zee. Tjee, dat was leuk !!! De koning had een nieuwe hobby, vissen op volle zee. Hij bleef nog wat langer. En daags, voor hij zou vertrekken, vertrouwden de vissers hem toe, dat het zo moeilijk voor hen was, om de vis aan de man te brengen. Dat vond de koning geen probleem. Dat konden ze gerust aan hem overlaten. Hij zou wel voor een oplossing zorgen.

  Terug in Aken, ging koning Karel weer eens nadenken. En hij bedacht wat. Hij stuurde weer een gezand naar de paus. Stond er niet in de bijbel, dat God het goed voor had met vissers. Als de paus nu eens zou afkondigen, dat er één dag in de week geen vlees maar alleen vis gegeten mocht worden, dan werden er twee vliegen in één klap geslagen. Het geslachte varken in de provisiekelders reikte nog wat langer toe en de vissers konden hun vangst gemakkelijker aan de man brengen. De paus ging hiermee akkoord. Vrijdags mocht voortaan alleen nog maar vis worden gegeten en geen vlees meer.

  En zo is het gekomen.

  (Bron: Rudolph Wahl – Karel de Grote)

  Geliked door 3 people

  • BertG. zegt:

   Dus daar komt dat vandaan, vrijdag visdag.
   Dat was vroeger bij ons thuis ook al zo op de vrijdag.
   Die Karel de grote had ook iets met gehaktballen volgens mij.
   Daar heeft die woensdag maar voor uitgekozen, woensdag gehaktdag.

   Geliked door 4 people

   • Republikein zegt:

    Ruiken Bert, dan is het elke dag visdag, dat wist Karel ook met zijn grote ballen en schoenmaat 69.

    Like

  • RottenPikwick! zegt:

   Met dank, leuk om te lezen!

   Geliked door 1 persoon

  • mahoog zegt:

   Wie heeft hier verdomme ”zondag maccaroni dag” uitgevonden?Mart Brasil.

   Like

   • Oeps zegt:

    @ mahoog (2 december 2018 om 21:41)

    Dames en Heren.

    Wie heeft “zondag maccaronidag” uitgevonden ???
    Ik zou het niet weten. Maar het zou heel goed kunnen, dat het heel misschien mogelijk is, dat het een ietwat kromme uitvinding is van een niet zo rechtse maar extreem linkse malloot, die op inspiratie van de duivel wellicht te lui is, om op zondag na de heilige mis van de dominee nog een fatsoenlijke maaltijd op tafel te toveren.
    Maar ja, ik heb al aangegeven, dat ik het niet weet. Maar het zou zo maar kunnen, dat Pinokkio het wel weet. Die weet immers precies, wat goed is voor het volk, zonder het volk te raadplegen. En maccaroni kun je heel gemakkelijk door de strot duwen. Ja toch.

    Nee, voor mij op zondag niet dat moderne gedoe met maccaroni. Geef mij op zondag maar een echte goeie Nederlandse “bourgondische” maaltijd, zoals opoe maakte. Bijvoorbeeld:
    Een helemaal zelfgemaakte goed gevulde groentensoep.
    Gekookte aardappeltjes, spruitjes (beetgaar), overgoten met een gebonden tomaten uiensaus, een flinke kotelet en rabarbercompote, en een een glas goeie beaujolais erbij.
    En uiteraard een lekkere pudding met met zoete vruchtensaus en slagroom (met veel suiker) toe.

    Like

   • BertG. zegt:

    Dat bestaat helemaal niet, dat heb je zelf bedacht.
    We hebben hier nog wel een zaterdag brood dag, maar geen zondag macaroni dag.

    Geliked door 1 persoon

   • mahoog zegt:

    Ik woon in BRASIL

    Like

   • mahoog zegt:

    ik woon buiten je dorp Bert…in Brasil weet je nog?

    Like

   • mahoog zegt:

    WAAR DE VROUWE WEL FF UITMAAKT WAT WE VRETEN…dus vlampijpen op zondag.

    Like

   • BertG. zegt:

    Hey Oeps, kan je een beetje lekker koken jij?
    Rabarber vind ik nou weer wel erg lekker, mensen onder de 30-40 weten niet eens meer wat rabarber is, of hoe ze dat moeten koken.
    Alleen jammer dat ze dat niet het hele jaar vers hebben liggen in de winkel maar vaak alleen in potjes, wat ik toch wat minder vind smaken.

    Like

   • Wachteres zegt:

    Precies de maaltijd die mijn vader op zondag kookte, Oeps.

    Ik zal je een geheim verklappen: Ik was gek op ie dikke ballen in de soep – speciaal op za-avond gedraaid van gemengde gehakt – en toen Henk de eerste keer bij ons at, maakte ik hem zo misselijk van de balletjes – ik gaf een beschrijving van wat er wel allemaal voor gruwelijks iin de gehakt zat – dat hij die naar mijn bord overhevelde.

    Helaas kreeg hij me door en duurde dit niet al te lang.

    Geliked door 2 people

   • BertG. zegt:

    Kijk, nou wordt het duidelijk, je vrouwtje is gewoon helemaal verzot op macaroni en wil dat graag iedere zondag eten.
    Dat kan, dat moet iedereen helemaal zelf weten hoe vaak je zin heb in macaroni. of wie er bepaald dat jij er zin in heb.

    Like

 19. Aegolius cs zegt:

  Jawel E.J., sluit ik me gaarne hierbij aan!
  Over Advent: https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode)

  Like

 20. elena zegt:

  Happy Hannukah, en Shalom voor iedereen.

  Geliked door 3 people

 21. louis-portugal zegt:

  Een hele lees al die reacties maar volkomen verdiend heer Bron.
  Ook ik wens U en Uw hele famillie alles wat wenselijk is en vooral voor het geode werk op internet..

  Geliked door 3 people

 22. Tanya zegt:

  Geachte heer Bron H D. Ook ik wens U fijne en VREDIGE Feestdagen. Moge alle mossels zo snel mogelijk uit ons Landje verdwijnen zodat wij weer in alle rust en veiligheid kunnen leven.

  Geliked door 3 people

 23. Petra DeBoer zegt:

  Bedankt meneer Bron, en ik wens u en de uwen, de reageerders en indieners van artikelen ook een hele fijne 1e advent.

  Geliked door 1 persoon

 24. Roeland zegt:

  Allen een fijne Sinterklaas met veel zwarte Pieten! En gelukkige Kerstdagen toegewenst!

  Geliked door 3 people

 25. Roni zegt:

  Bedankt voor al uw werk voor de site, en dat al jaren. Top. Fijne dagen ook voor u !!

  Geliked door 4 people

 26. bigljohn zegt:

  Ook van ons nog een fijne 1e Adventstijd Mijnheer Bron. Het blijft op uw blog een genot om je ongezouten kritiek te geven tegen alles wat des moslims is. Tevens kunnen wij hier Israel een hart onder de riem steken. Laten we hopen dat de staatscensuur niet gaat toeslaan en wij nog vele jaren hier kunnen bloggen.

  Geliked door 2 people

  • Tineke zegt:

   Nou BLJ,negatief uitlaten over migratie wordt strafbaar na 11 december.
   Dus vele jaren bloggen……laten we het hopen.
   Het is al eng,en het wordt nog een tandje erger.

   En als ze je moeten hebben,is een avatar ook niks waard.
   Een ip-adres is in een split second achterhaald.
   Het worden bizarre tijden!

   Geliked door 4 people

   • bigljohn zegt:

    Tineke; misschien heb je gelijk. Gelukkig zit Nord VPN op mijn computer. Of het moet zijn dat mijnheer Bron word gedwongen mijn oorspronkelijke IP adres te geven.

    Geliked door 2 people

 27. Tistochwat zegt:

  Ad is een fijne vent!

  Maar voor mij mag die ‘feestmaand’ heel snel voorbijgaan.

  Geliked door 4 people

 28. droevige mof zegt:

  Eine schöne Adventszeit. Dank und Kompliment für Ihre wertvolle Arbeit und die professionellen Übersetzungen.

  Geliked door 4 people

 29. Marja zegt:

  Dank u wel. Ik wens u en uw familie alle goeds. Voor zover dat mogelijk is in deze donkere tijden. Ook wil ik u bedanken voor alle vertalingen. En u doet het niet voor niks! Mede door deze site zijn mijn ogen een aantal jaren geleden geopend. Nu weet ik in wat voor smerige wereld wij leven. Ik wordt daar, zeker in deze tijd, heel verdrietig van. Waar hebben wij dit aan verdiend? Met zo’n smerige rat als premier! Eigenlijk vind ik dat nog het ergste.
  We gaan proberen er “prettige” feestdagen van te maken.

  Geliked door 3 people

 30. Helena zegt:

  Dank u wel heer Bron, vooral voor de mooie woorden die wij ter harte zullen nemen, maar vooral ook dank voor al het werk dat u verricht om ons te informeren over datgene dat de staat voor ons verborgen houdt. Ik wens u en uw dierbaren, alle schrijvers, vertalers en iedereen die – net als ik – van uw Blog houdt ook een hele mooie Adventstijd en een heerlijk Kerstfeest toe. Laten we de decembermaand koesteren als nooit tevoren 😘

  Geliked door 2 people

 31. jack black zegt:

  Voor allen een mooie Advent !
  En vooral blijf op je hoede, blijf atent !

  Geliked door 3 people

 32. Nemesis zegt:

  Dank je wel Bronwebmaster Bert, je woorden doen me goed. Ik wens je en de mensen om je heen, ook heel fijne dagen. Eveneens wens ik iedereen op dit blog ook hele fijne dagen.
  In ieder geval denk ik en wens ik dat we hier, die op dit blog lezen en reacties schrijven en ook artikelen schrijven, dat wij tenminste aardig tegenover elkaar zullen blijven, wat er ook om ons heen gaat gebeuren. Zonder Bert Bron en jullie zou ik me nooit zo goed er doorheen geslagen hebben. Ik dank iedereen van harte.
  Mooie en gezellige feestdagen.

  Geliked door 3 people

 33. Robert zegt:

  Zo, dergelijke mooie woorden hoor je niet vaak meer. Zeker niet met de ondergrond die erin ligt. De afgelopen 20 jaren was het (alleen nog maar) ergernis, nu wordt het echt ”zorg”. Als in ”zorgwekkend”, beangstigend. We zijn voorbij bepaalde meetpunten. Er komt een tempo-versnelling. Het is 5 over 12 inmiddels. Is het nog goed te krijgen? we hebben niet veel tijd meer. maar de dwaze maagden zonder olielampen; ze slapen… Iedereen veel sterkte toegewenst. En vooral de webmaster hier. Alle goeds toegewenst heer Bron. Dank voor al uw werk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s