Toblerone is nu halal

Screenshot_378

(Door: Tobias Marti – Vertaling: E.J. Bron)

Fabriek in Bern produceert islam-conform

Wat moslims eten, moet overeenkomen met hun geboden. Sinds kort mogen ze nu ook genieten van Toblerone, en Nestlé produceert in meer dan 100 fabrieken islam-conform.

Blick

Of je de Toblerone reep nu in Londen, Tokio, Riyad of New York koopt – iedere Toblerone ter wereld die onder een kerstboom belandt, komt uit Bern. En daar is men trots op de wereldberoemde chocoladereep. Ook al is Toblerone al lang van de Amerikaanse onderneming is, weet in Bern-Brünnen ieder kind: de chocoladereep rolt hier bij ons van de band.

Waar tot nu toe geen ruchtbaarheid aan werd gegeven: sinds kort geldt iedere Toblerone als halal, dus ook voor moslims toegestaan. Sinds april voldoet de zoetigheid aan het islamitische reinheidsgebod. Mondelez heeft de fabriek in Bern dienovereenkomstig laten certificeren, zoals een woordvoerster tegenover “SonntagsBlick” bevestigt. Ingrediënten en productie komen nu overeen met halal-standaards: “Het originele recept van de Toblerone bleef ongewijzigd.” Mondelez motiveert de verandering ermee dat Toblerone voor tot 975 geëxporteerd wordt.

“Halal” betekent in het Arabisch “toegestaan” of “toelaatbaar”. Wat halal is, komt overeen met het recht van de koran. En dat betekent meer dan alleen maar het afzien van varkensvlees of alcohol, meer dan het omstreden onverdoofd slachten van vee. “Het is een levensfilosofie”, zegt Mounit Khouzami van het Swiss Arab Network, dat dient ter bevordering van de economische betrekkingen tussen Zwitserland en Arabische landen.

Het thema halal is politiek geladen

Daarbij zou het ook gaan om ethische vragen, kinderarbeid bijvoorbeeld zou net zo “haram” – dus: verboden – zijn als eieren uit legbatterijen. Halal-standaards gelden niet alleen voor levensmiddelen, maar ook in de geneeskundige, farmaceutische, mode- of bankenbranche: “Men is bedacht op schoonheid en reinheid”, aldus Khouzami, op eigenschappen dus die ook met Zwitserland geassocieerd zouden worden.

Het thema is politiek geladen. Op ondernemingen, die reclame maken met het predicaat “halal”, wordt in sociale media gereageerd met boycotoproepen. Mondelez ziet er daarom van af om de nieuwste verworvenheid aan te prijzen: “Men wil de halal-productie ook liever niet openlijk presenteren. Zwitserse ondernemingen hebben er vaak moeite mee om halal-producten aan de man te brengen”, zegt Mounir Khouzami: “Ze zijn bang de Zwitserse consumenten te weg te jagen.” Maar halal-standaardisering zou de toekomst behoren, is hij van overtuigd.

Bij Nestlé produceren meer dan 100 fabrieken halal

Nestlé, het grootste levensmiddelconcern ter wereld, ziet dat ook zo. Toen president Paul Bulcke bijna tien jaar geleden aantrad, maakte hij snel duidelijk de nummer één te willen worden met halal-voedsel. Wereldwijd. Het plan schijnt te lukken. Van de 80 fabrieken, die destijds halal gecertificeerd waren, maakte Nestlé “meer dan 100 fabrieken”, zoals een woordvoerster tegenover de “SonntagsBlick” benadrukt. Inmiddels produceert éen op de vier Nestlé-fabrieken onder toezicht van de moefti.

Ook Emmi doet al dapper mee in de nieuwe branche. 100 producten zouden al halal zijn, aldus een woordvoerster: boter en melkpoeder voor de industrie, of yoghurt, desserts en kaassoorten voor de export naar het Nabije en Midden-Oosten.

Halal-producten zullen de wereldmarkt veranderen

De halal-business loopt als een trein, want de vraag neemt net zo snel toe als de islamitische wereldbevolking. In Frankrijk, met ongeveer 6 miljoen moslims, heeft de afdeling halal de biologische levensmiddelen al ingehaald. Behalve het Arabisch gebied kunnen ook Indonesië of Maleisië tot de islamitische wereld gerekend worden.

“Tien van de 25 snelst groeiende markten bezitten grote islamitische populaties”, zegt Khouzami. Daarom adviseert hij managers om minder geografisch te segmenteren en te plannen, maar meer volgens lidmaatschap van religie.

Met bijna twee miljard islamitische consumenten zijn halal-producten hard op weg de wereldmarkt te veranderen. De eerste Zwitserse levensmiddelenfirma´s hebben de tekens van de tijd blijkbaar herkend.

Bron:
www.blick.ch
Door: Tobias Marti

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", achterlijkheid, Barbarisme, belangenverstrengeling, cultuurrelativisme, Dhimmitude, Graaien, Hypocrisie, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, Linkse Kerk, Moslims, nieuw fascisme, onwetendheid, political correctness, Rotzakken, sharia, Taqiyya, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur, Zwitserland. Bookmark de permalink .

9 reacties op Toblerone is nu halal

 1. I.K. Bennurklaarmee zegt:

  Wordt suiker al halal geproduceerd? Want dat is één van de hoofdingrediënten.

  Like

 2. Thom zegt:

  Tja je moet wel met de mode meegaan en ik heb vandaag nog een pak halal speklappen gekocht bij AH voor het komende Winterfeest.

  Like

 3. Hendrik zegt:

  NEstle op de zwarte lijst!

  Like

 4. Judge zegt:

  Als je niet beter weet, zou je zeggen dat Toblerone ook op een andere wijze met zijn tijd mee gaat. Het model van de chocolade doet denken aan de ‘Drakentanden’ die voor de kerstmarkten zijn geplaatst ter voorkoming van islamitische interventie…..

  Like

 5. Astrid zegt:

  “Men is bedacht op schoonheid en reinheid”, aldus Khouzami……….
  ————-
  Schoonheid en reinheid zijn nu niet bepaald begrippen die ik met moslims associeer, want overal waar zij komen en gaan, laten zij sporen van vernieling en rotzooi achter.
  Grote andachtshoeren, dat zijn ze dan weer wel.

  Like

 6. kampersrene zegt:

  Als dieren genoeg afzien is alles volgens Islam hallal

  Like

 7. Marc zegt:

  En ik wil op producten dus het keurmerk waaruit blijkt dat dit dus juist niet halal is.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jan zegt:

  Geavanceerde, moslimarchitectuur

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s