Hoezo democratie?

Screenshot_396

(Door: Wim van Schaik)

De meeste Nederlanders menen dat ze in een democratisch bestuurd land leven. Het woord democratie komt immers van het Griekse demos (volk) en kratein (heersen). Letterlijk vertaald zouden wij dus gezegend moeten zijn met een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening. De waarheid is dat we steeds minder te zeggen hebben.

Wat bij ons doorgaat voor democratie vertoont alle symptomen van totaal verval van krachten. Syp Wynia, journalist bij Elsevier Weekblad, constateerde recent weer zo’n symptoom: “Na de lobbycratie – politieke invloed kopen – nu ook de expertocratie.” Expertocratie lijkt op technocratie. Beleidsmakers beslissen aan de hand van adviezen van experts, of wie daarvoor doorgaan. Dat gebeurt  in mondiaal verband bij de VN waar tegen de wil van de nationale volkeren de omvolking van Europa bedisseld wordt. Het speelt ook bij de energietransitie aan de Haagse ‘sectortafels’. Ook daar ontbreekt het volk. Dat is alleen goed om de megalomane plannen van de ‘experts’ te betalen.

Expertocratie is eigenlijk ‘verplaatsing’ van de politiek. Van Den Haag naar ambtenarij, naar maatschappelijke organisaties, naar stad of regio, naar rechters, naar  intergouvernementele organisaties zoals de VN, en niet te vergeten de EU. Die verplaatsing doet afbreuk aan de democratie, zoals bij de gang van zaken rond het Pact van Marrakesh goed te zien was. Vertegenwoordigers van regeringen – het soort experts dat in belangrijke kwesties zelden gelijk heeft – kwamen na jaren onderhandelen met verregaande voorstellen. Die werden vervolgens in nationale parlementen gesteund. Liefst stiekem en zonder debat. Zo is in de achterliggende decennia onze nationale soevereiniteit alsmaar verder gesloopt en de democratie om zeep geholpen. Democratie bestaat alleen in een nationale staat. Afbraak van Nederland als natiestaat is daarom afbraak van de democratie. Thierry Baudet toont dat haarfijn aan in ‘De aanval op de natiestaat’

Nu, veel te laat, merkt het volk hoe het slinks en sluipend buitenspel gemanoeuvreerd is. Dat het gewone volk wat te zeggen zou hebben over zijn eigen leefwereld – bijvoorbeeld via een referendum – past niet in het elitaire denken. Het is nu zover gekomen dat een kleine elite het recht claimt om onze samenleving te laten opgaan in een globalistisch Utopia. Dat gebeurt op basis van een stemming eens in de vier jaar. Iets wat de elite noodgedwongen moet toestaan.

Het misbruik van de stem van de kiezer wordt gelegitimeerd met te wijzen op het representatieve karakter van onze democratie. Maar die representatieve democratie is zo uitgehold, dat ze nog slechts een fopspeen is. Of beter, die representatie is verworden tot tirannie van een hautaine elite, compleet met betuttel-terreur en demonisering van afwijkende meningen. We leven nu eerder in een repressieve democratie dan in een representatieve democratie.

Het wereldbeeld van de elite staat geen nationale zeggenschap, geen eigen volk en eigen geen tradities toe. Nationale zeggenschap moet weggegeven worden, het eigen volk moet vernederd worden en tradities mogen de kliko in om plaats te maken voor multi-kul. Met het ‘mandaat van de kiezer’ wordt diezelfde kiezer ‘democratisch’ buitenspel gezet. Democratie is goed, maar alleen als de Haagse zetbazen van Brussel er geen last van hebben.

Terwijl het volk in de waan verkeert dat het in een democratie leeft, gaat ‘operatie afbraak’ door. Opgeklopte of zelf veroorzaakte problemen als ‘het klimaat’, ‘energietransitie’ en ‘vluchtelingen’ komen daarbij goed van pas. De zogenaamde oplossingen zijn geldverslindend. Het ‘vrije’ volk heeft niets in te brengen. Ja, het mag demonstreren (fopspeen 2), maar dan wel beschaafd: netjes aangemeld en onder strikte voorwaarden. En te vaak zelfs dan nog niet eens.

Van beschaafde en door henzelf toegelaten en gereguleerde protesten heeft de elite niets te vrezen. Die worden gewoon genegeerd. Google maar eens op ‘Mars voor het Leven’. Niets over die veertienduizend (!) mensen, waaronder veel, heel veel jongeren, die zaterdag 8 december ondanks slecht weer in Den-Haag op de been waren voor de rechten van ongeboren leven. Heel beschaafd gedemonstreerd, maar schandalig genegeerd. Zulke demo’s hebben nul komma nul effect. Ze leggen alleen maar pijnlijk het verlies aan weerbaarheid bloot.

Terecht dat Syp Wynia de vinger legt  bij de lelijke symptomen van onze zieke democratie: lobbycratie en expertocratie. Maar er zijn veel meer ziekteverschijnselen. Neem de algemene verarming, de ontwaarding van pensioenen, het pamperen van ‘vluchtelingen’, de miljarden die in bodemloze subsidieputten verdwijnen. Het laat allemaal zien dat de rijksten aan de macht zijn. Dat heet plutocratie, onvriendelijker gezegd  kleptocratie, regering door dieven. Misschien moeten we het maar gewoon bullycratie noemen: eigen volk het leven zuur maken en de brutalen weg laten komen met wat dan ook.

De trieste werkelijkheid is dat de massademocratie maakt dat het stemvee verdoofd door de pretsamenleving strompelt. Ja, het mag stemmen, maar het laat zich tegelijk schofferen door een overheid die l*lkoek verspreidt over ‘desinformatie’ tijdens verkiezingen en door een premier die als een mislukte dominee raaskalt over bloemetjes en een vaasje. En terwijl het denkt in echte democratie te leven, helpt het al decennialang incompetent landsbestuur aan de macht om zich daardoor uit te laten zuigen. Daar is maar één woord voor: dombocratie.

Zo woekert het ziekteproces door met symptomen die onze ‘democratie’ eruit laten zien als yuppocratie (geen feeling met de gewone man), betuttelcratie (inperken van normale vrijheden), inlegvellocratie (afschepen), islamocratie (islamisering niet tegen gaan), phobocratie (de angst regeert), prodosiacratie (het verraad regeert) of  apatecratie (de leugen regeert). Hoezo democratie? Het is, om met Wilders te spreken, gewoon een nepdemocratie.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Barbarisme, belangenverstrengeling, betutteling, Censuur, corruptie, Criminaliteit, cultuurrelativisme, democratie, demoniseren, Desinformatie, dictatuur, Elite, establishment, EUSSR, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse Kerk, machtswellust, meningsdictatuur, moralisme, Multiculti, Naïviteit, Nederland, nieuw fascisme, onwetendheid, Overheid, political correctness, politici, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, soevereiniteit, tolerantie/intolerantie, Verenigde Naties, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfbeschikking, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

26 reacties op Hoezo democratie?

 1. Republikein zegt:

  Grazy man, goed.

  Like

 2. Gerrit zegt:

  Wim ik kan me voorstellen dat je met het schrijven van dit stuk ( en het is een heel goed stuk) wat fouten hebt gemaakt. Het maakt mij ook verschrikkelijk woest hoe of we bedonderd worden. Ik had mijn toetsen board helemaal aan gruzelementen geslagen, en helemaal niks kunnen typen!!!!!

  Like

 3. Elisah zegt:

  Nederland the GAME….

  Like

 4. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Correct. En te massief om te veranderen.

  Like

 5. Gerrit zegt:

  Het wereldbeeld van de elite staat geen nationale zeggenschap, geen eigen volk en eigen geen tradities toe. Zulke demo’s nul hebben komma nul effect. 

  Het is niks bijzonders mijnhr. Bron, en doet zeker geen afbraak aan het mooie stuk.

  Like

 6. scherpschutter1943 zegt:

  Ik heb geen fout kunnen ontdekken in het geweldige stuk van Wim van Schaik.

  Like

 7. Elisah zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/12/nederland-is-griekenland-aan-de-noordzee-nederlandse-huishoudens-nog-steeds-armer-dan-voor-de-crisis/

  Nederland is Griekenland aan de Noordzee: Nederlandse huishoudens nog steeds armer dan voor de crisis

  Slechts 5 (vijf!) landen in de Europese Unie deden het de laatste tien jaar slechter.

  Als je wilt weten hoe slecht het gaat met de Nederlandse economie moet je vooral niet luisteren naar de idiote propaganda die steeds weer wordt rondgepompt vanuit Den Haag. Al sinds het aantreden van het eerste Kabinet Rutte krijgen we dagelijks te horen dat het ‘beter!’ gaat, dat weg op de weg naar boven zijn, dat iedereen ‘erop vooruit gaat’ en, oh ja, dat we in vergelijking met de rest van de EU echt heel welvarend zijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wim zegt:

  @ Gerrit OK Gerrit. Je snapt de frustratie en dat is hoofdzaak. En ja, het moet nul komma nul zijn. Dat heb je met de PC. Je knipt wat weg of verandert een woord of de woordvolgorde, denkt dat het beter of mooier wordt en dan krijg je dit!!! Je ziet over het hoofd dat de zin niet goed meer loopt. Moet natuurlijk niet. Excuses.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik las gisteren ergens iets over Nederland zijn burgers. Waarom het gele protest hier niet zo´n succes is, niet dat de burger bang is om in een cel te belanden (of misschien wel en dat ie niet meer naar zijn werk kan), maar ook meer omdat de burgers te netjes zijn.
  Of is dit alleen maar schijnheilige buitenkant van die Nederlandse burgers die de bek vol hebben over alles?

  Like

  • Inge zegt:

   Het is precies waar het stuk over gaat, het volk heeft het idee in een democratie te leven waarbij men door mede van stemmen voor volksvertegenwoordigers kan kiezen en zij doen de rest. Het volk geeft elkaar dan de schuld van het ‘verkeerd stemmen’ maar men heeft niet in de gaten dat we in werkelijkheid te maken hebben met acteurs. Het volk blijft slecht verbouwereerd achter hoe het nou weer kan dat het de verkeerde kant opgaat.

   Like

 10. Jos zegt:

  Naar mijn opinie :
  De mensen in West Europa denken dat zij in een democratie leven , helaas het is anders , zij leven in een dictatoriaal communistische maatschappij . Het geld regeert en dat is de dictator .
  Mensen maak eens de optelsom ;
  Tweede wereld oorlog , Europa en de VS armoede , Marschal hulp ( denk maar niet dat dit geld van de VS afkomstig is , maar wel via ) .
  Begin jaren 70 , olie crisis (geld van de gekochte olie kwam niet terug naar het westen , gastarbeiders kwamen vanaf toen niet meer uit andere Europese landen .
  Privatisering werd ingevoerd ( zodoende kwam het grote geld toch weer terug in Europa ( maar deze overgenomen bedrijven vallen onder een gunstig Belastingtarief ( helaas niet van de West europese landen . ( bijvoorbeeld DSM = SABIC : Saoudie Arab. enz.)
  Begin jaren 80 : om de druk te verhogen op deze maatregelen volgde hoge rente standen ( immers de banken waren ook al overgenomen )
  Rond deze eeuwwisseling : uitbreiding EEG , dit om het aantal “vluchtelingen ” beter te kunnen verspreiden . Grotere oppervlakte . Was van te voren al afgesproken in de verdragen van Barcelona en Lissabon ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Unie_voor_het_Middellandse_Zeegebied .

  Het maakt niet uit wie de regeringsleiders zijn , zij moeten gewoon uitvoeren wat het grote geld hun voorschrijft .
  Helaas moeten zij bij de gewone burgers het geld afnemen omdat de bedrijven door deze constructies buiten de belastingmaatregelen vallen . Europa is op deze manier uitgezogen , en de mensen komen nu ? in opstand omdat er steeds weer andere belastingmaatregelen komen om rond te kunnen blijven komen .

  Geliked door 1 persoon

 11. Gerrit zegt:

  Beste webmaster, zo’n mooi en goed stuk zal ik waarschijnlijk niet kunnen schrijven, en er zouden dan ook meer echte foutjes in zitten.
  Ik wou alleen zeggen dat Wim met het schrijven van het stuk zich misschien wel zo op zat te winden, dat er daardoor wat woorden niet in de juiste volgorde kwamen te staan.

  Maar desalniettemin lees ik de stukken op uw site heel graag, en stuur veel stukken door naar vrienden en familie.

  Geliked door 2 people

 12. Elisah zegt:

  https://www.washingtontimes.com/news/2018/dec/12/christopher-steele-hillary-clinton-was-preparing-t/

  Anti-Trump dossier author was hired to help Hillary challenge 2016 election results

  British ex-spy Christopher Steele, who wrote the Democrat-financed anti-Trump dossier, said in a court case that he was hired by a Democratic law firm in preparation for Hillary Clinton challenging the results of the 2016 presidential election.

  He said the law firm Perkins Coie wanted to be in a position to contest the results based on evidence he unearthed on the Trump campaign conspiring with Moscow on election interference.

  Like

 13. Janszn zegt:

  Met het partijenstelsel in Nederland zal een echte democratie niet van de grond komen.
  We hebben één land en daarin zijn verschillende culturen: randstad, Zeeland,Friesland, Limburg, Midden-Nederland.
  De randstad is zeer dominant in het partijen-stelsel.
  Een partijloos stelsel, met gekozen vertegenwoordigers uit iedere provincie in de Tweede Kamer.
  Stemmen zonder partij. Om de twee jaar wordt een deel van de vertegenwoordigers gewisseld.
  De regering, partijloos, komt met plannen. Ingrijpende plannen hebben een referendum nodig, waarover het volk beslist
  Het volk moet het gevoel krijgen dat zij, via het parlement, de macht weer in handen krijgt en niet geconfronteerd wordt met mannetjes, die teveel Nederlandse vaasjes breekt en het daarbij uitschatert.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s