De genegeerde lessen van Évian 1938

Screenshot_449

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Conferentie van Évian in 1938 plaatsvond; het doel van de conferentie was om te discussiëren over de noodsituatie van het toenemend aantal joodse vluchtelingen, dat vluchtte voor de vervolging in Duitsland. Op de conferentie werden de half miljoen Joden uit Duitsland en Oostenrijk nauwelijks toevluchtsoorden aangeboden. De verjaardag van deze mislukte bijeenkomst heeft nauwelijks aandacht gekregen. Maar er bestaan belangrijke actuele – en niet alleen historische – lessen die men uit deze mislukking kan trekken.

De tiendaagse conferentie kon niet in Zwitserland gehouden worden, omdat de regering daar bang was om Hitler te ergeren. In plaats daarvan werd ze enkele kilometers verwijderd van de Zwitserse grens in de Franse vakantieplaats Évian-les-Bains aan het Meer van Genève gehouden. Toen ik in 2017 Évian bezocht, zag ik niets dat duidde op de conferentie in het verleden. Deze zomer werd er eindelijk een gedenkplaat overhandigd aan Hotel Royal in Évian, die in de buurt van de conferentieruimtes van 1938 aangebracht moet worden.

De conferentie vond plaats op initiatief van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Er namen 32 landen deel aan de tien dagen durende discussies. Er werd bijna alleen maar gepraat, en door de democratieën en dictaturen, inclusief de initiatiefnemer VS, werden nauwelijks voorstellen gedaan. De Australische gedelegeerde, die op de tweede dag sprak, zei dat zijn land geen rassenprobleem zou hebben. De onderliggende boodschap was duidelijk: Australië dacht een rassenprobleem te creëren wanneer men een aanzienlijk aantal Joden het land zou binnenlaten. Na de oorlog liet Australië echter vele overlevenden van de Holocaust het land binnen. Een deel van hen leverde aanzienlijke bijdragen voor het land.

Van alle op de conferentie aanwezige landen was het alleen maar de kleine, door dictator Leónidas Trujillos geregeerde, Dominicaanse Republiek, die via zijn gedelegeerde een aantal joodse asielzoekers concreet een toevluchtsoord aanbood. Trujillo´s regering had in een etnisch conflict tussen de 8.000 en 10.000 Haïtianen afgeslacht. Een Duitse Jood, die naar Haïti kwam, de naburige dictatuur op hetzelfde eiland, wordt als volgt geciteerd: “Als een moordenaar je leven redt, moet je altijd nog de moordenaar dankbaar zijn.”

Als de Joden evenredig over de aanwezige landen verdeeld zouden zijn, dan zouden ze hoogstens 0,2% van de desbetreffende bevolking hebben uitgemaakt. De financiering van de exodus uit Duitsland en Oostenrijk was eveneens geen onoverkomelijk probleem.

Om dat een actueel tintje te geven: de door Duitsland in de afgelopen drie jaar binnengelaten vluchtelingen vormen ongeveer 2% van de bevolking van het land. Het zou voor menigeen beledigend kunnen klinken, maar het klopt dat joodse vluchtelingen meer voor de landen hebben gedaan, die hen voor de Holocaust opnamen, en minder problemen veroorzaakten dan de actuele migranten in Duitsland. Een deel van hen wil niet eens integreren.

Het belangrijkste kenmerk van de Conferentie van Évian was het gepraat. De naam van Hitler werd niet genoemd. In deze eeuw is het antisemitisme aanzienlijk toegenomen en zal het verder toenemen. Dat gebeurt niet alleen in Europa, maar ook in de VS en Canada. De meeste reacties van vooraanstaande politici van de democratieën op dit aanwakkeren van haat zijn alleen maar gepraat. Het actuele ontbreken van praktische oplossingen voor antisemitische incidenten benadrukt de betekenis van het bestaan van Israël. Het zionistische idee laat tegenwoordig weer zijn betekenis zien.

Net zoals het populisme en nationalisme in Europa toenemen, wordt de gulheid van het Israëlisch recht op terugkeer nog duidelijker. Israël verwelkomt nog steeds Joden om te immigreren, zelfs wanneer die zich openlijk tegen zijn politiek hebben uitgelaten en het niet waarschijnlijk is dat ze in de toekomst bijdragen aan zijn samenleving zullen leveren.

Enkele van de weinige artikelen die dit jaar aan de Conferentie van Évian werden gewijd, suggereerden dat de vele asielzoekers die in Duitsland en Zweden werden opgenomen, bewijzen dat West-Europa van de mislukking van de conferentie van 1938 geleerd heeft. Dat is een foute conclusie. Een groot deel van de jongere migranten komt uit islamitische landen, waarin antisemitisme deel uitmaakt van de door politieke en religieuze leiders, de media en vele andere delen van de elites gepropageerde cultuur. Uit alle peilingen blijkt dat het aandeel antisemieten bij de islamitische migranten aanzienlijk hoger ligt dan dat bij de desbetreffende autochtone bevolking.

Is dat de verdraaide les van de Conferentie van Évian?: laat meer antisemitisme het land binnen? De na de Holocaust enorm gedecimeerde joodse bevolking van Europa wordt nu in toenemende mate blootgesteld aan antisemitisme en geweld.

De op dit moment belangrijkste les van Évian ligt veelmeer in de lijn van hetgeen Winston Churchill in 1947 in het Britse Lagerhuis zei: “Niemand doet net alsof de democratie perfect of alwetend zou zijn. In werkelijkheid werd gezegd dat de democratie de slechtste van alle regeringsvormen is – afgezien van alle andere vormen, die van tijd tot tijd uitgeprobeerd werden.”

Het vijandige afstemmingsmodel van de EU-landen, inclusief dat van Duitsland, over Israël bij de Verenigde Naties is er slechts een klein voorbeeld van hoe moderne democratieën Israël in de steek laten en af en toe zelfs discrimineren.

In werkelijkheid vergissen diegenen zich enorm, die denken dat Israël uitsluitend zou moeten vertrouwen op de ondersteuning van democratieën. Vanwege deze conclusie en vanwege de andere hierboven genoemde redenen zou de mislukking van de Conferentie van Évian een centrale rol in de joodse en Israëlische discussie moeten blijven innemen.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Integratie", "Nuttige idioten", "omvolking", "Religie van de vrede", "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", achterlijkheid, antisemitisme, asielwaanzin, Barbarisme, belangenverstrengeling, cultuurrelativisme, democratie, demoniseren, Dhimmitude, Elite, establishment, Eurabië, Europa, EUSSR, gezond realisme, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Illegalen, Immigratie, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, Moslims, nieuw fascisme, Pacifisme, political correctness, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

3 reacties op De genegeerde lessen van Évian 1938

 1. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Belangrijk om te weten van de VN is dat alle landen groot of klein één stem hebben, met dat in het achterhoofd plus dat vele islamitische landen en/of dictatoriale landen deel uitmaken van de VN is dat een verklaring voor de vele anti-Israël standpunten van de VN.
  Op zich niet zo’n ramp want de hele VN is slechts een papieren tijger ondanks dat ze zichzelf graag anders zien.
  Belangrijk zou wel zijn het stemgedrag van Nederland te weten in de vele vraagstukken. Helaas daar hoor je ze zelden over !
  Democratie ? Nou alleen als het ze zo uitkomt, verder wordt er van alles en nog wat besproken in achteraf kamertjes en commissies waar wij nooit van gehoord hebben noch iets van vernemen.
  Tekenend was ook de “Klimaatconferentie” van Katowice, daar bleek een Nederlandse afvaardiging te zitten en de voorzitter daarvan kwam enkele seconden in beeld bij de NOS, niemand die ooit van deze nitwit gehoord of gezien had wat je doet afvragen wie daar dan nog meer zitting hadden namens “ons”.
  En dat dan nog los van wat deze nitwits daarmee verdienen want ze zitten er niet voor de lol, de kachel moet wel blijven branden.
  Niet dat het erg veel uitmaakt, Ed Nijpels kennen we nog wel van vroeger maar we zijn collectief vergeten waarom hij eigenlijk terugtrad uit onze vaderlandse politiek.
  Eén ding is zeker, het was niet omdat hij nou zo vreselijk voldeed maar inmiddels heeft hij jarenlang een vet betaald niks zeggend baantje gehad en nu blijkt dat hij een standpunt heeft over ‘het klimaat’. Veel verstand zal hij er niet van hebben maar dat is ook geen vereiste voor zijn dik betaalde baantje.
  Komedie is het wat ik u brom !

  Like

 2. Republikein zegt:

  Helder,water,…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s